2017-05-11 763 views
依家我跟同事協議星期一至四煲飯,外出買餸,星期五才外出午餐,今日同事跟朋友外出午餐,所以我今次自己一個人買外賣,今個星期第三次幫襯呢間小店,星期一和星期二買了$40的三餸,感覺唔多餸,但今日食$36的三餸飯感覺好豐富~~~呢間小店其實已經開業數年,在十多年前係麵包店,住在元朗長大的我細個時常經常呢度,至於呢間店我之前間中會幫襯,因為價錢算是抵的,依家多咗幫襯係因為佢係最近我office的外賣餸菜小店,不過食物唔係次次都有比較OK的水準,所以選擇餸菜要小心~~~今次選擇肉餅、雲耳雞和粟米班腩,肉餅感覺較星期一失準,好似未完全蒸熟,雲耳雞OK的,最LIKE係粟米班腩,因為D汁可以撈飯食,其實我一個人食唔晒D餸,所以分咗D俾另一位每日帶飯叮的同事~~~湯算是不錯,我唔要湯渣,因為我本身只是愛飲湯而已~~~之前試過食麻婆豆腐倒不錯,兩個女仔每次夾$20買三餸返OFFICE跟剩下的同事仔食,感覺好似一家人食飯咁=]
湯算是不錯,我唔要湯渣,因為我本身只是愛飲湯而已~~~
Other Info. : 一向重視環保的我又自備飯盒,還準備器皿裝湯,其實外賣發泡膠盒要數十年才可以分解,而且堆填區很快就飽和,希望更多人可以做到自備外賣飯盒的習慣=]
2017-05-11
TakeAway