2015-09-23 983 views
黑布街,白布街一帶成了甜品天堂,甜品店越開越多,試過附近幾間甜品店, 兜兜轉轉又返到黎HeSheEat。下午黎到,大概等左15分鐘就有位,上次夜晚黎,等左好耐!其中一樣我好欣賞HeSheEat既地方,就係佢既服務!有問題問店員,店員會好樂意好詳盡咁解答,又會介紹佢地既食品,而且會留意住客人要唔要加水,表現細心。每次食拿破侖都有一個煩惱,就係唔知點開始食…有時一切,成個拿破侖就會散哂,真係一擊即破。我幾欣賞呢度嘅拿破侖可以輕易切開🔪,而且唔會切到爛哂。脆餅牛油味香濃但不會覺得油膩,呢個芒果雪糕🍦亦比平時嘅雪糕厚身同濃味,雪糕下面有啲crumbs, 👍👍同雪糕一齊食好正。另外,全個甜品用嘅芒果都好甜!無一粒係酸架!你知啦,食甜品配芒果,食完甜野,粒芒果酸小小都好難頂 , 所以我呢個 芒果拿破侖 ($52)大致滿意。朱古力心太軟 ($55)一切開就會好澎拜咁流啲朱古力出黎🍫,蛋糕外層焗得岩岩好,所以唔會太厚,入面嘅朱古力醬濃度適中,亦唔會太甜。雲呢拿雪糕下面嘅餅碎令雪糕食落香啲同更有口感。我覺得呢個心太軟不錯,下次會試埋綠茶味。嘩嘩嘩!呢個cheese foam cake ($69)不得了
下午黎到,大概等左15分鐘就有位,上次夜晚黎,等左好耐!
芒果拿破侖
Cheese foam cake
嘩嘩嘩!呢個cheese foam cake ($69)不得了 真係好好味!亮點唔係蛋糕,係隔離嘅cheese foam! 佢係好似cheese 味嘅cream, 不個 texture 好light, 一啲都唔滯!芝士蛋糕上面有一層脆脆地嘅焦糖,幾有驚喜!
檸檬忌廉班戟卷
Lemon cream crepe roll($55)內有酸酸嘅檸檬汁+cream, 食起上黎好醒胃,配上yogurt sorbet中和返個酸味,旁邊嘅honeycomb 同 caramel都令成個甜品多左層次。
凍青瓜芒果茶配芒果雪葩
最後仲飲左 Iced cucumber mango tea with mango sorbet($45)都好好飲🍸!芒果茶好香,除左芒果,仲會嗅到清新嘅青瓜味,原來係落左青瓜糖漿!從來無飲過有青瓜嘅飲品,夾埋芒果雪葩同芒果肉成個配搭出奇地refreshing,食甜品飲呢個冰茶我覺得相當唔錯!

今次食既幾款甜品,都好合我同一班朋友既心意,之前食過個waffle覺得好一般,今次呢幾樣都無令我地失望,下次會再encore!

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
芒果拿破侖
Cheese foam cake