平時好少嚟新蒲崗,今次為咗試下三分俗氣特登搭車入嚟,因為係晚餐時間,去到下層已經坐滿哂,好彩餐廳地方夠大位夠多,有二樓,唔洗等即刻有得坐。首先食咗個前菜——涼伴雞絲粉皮($42)有好香嘅麻醬味,雞絲幾有咬口,粉皮爽口,而且大大條唔算難夾,手殘嘅我都夾到。我地呢班朋友仔好鐘意食辣野,所以我地就叫左四川紅油抄手($45)、足料酸辣湯($30)、川味口水雞($62)同成都水煮魚片($108)。四川紅油抄手($45)果然皮薄,肉質夠味,加埋佢d辣汁,果然冇令我失望。足料酸辣湯($30)夠酸唔太辣,而且真係多料,湯同料既比例非常好👍。同埋佢好好呀,可以簡大碗定細碗,唔驚叫左唔啱飲而浪費哂。川味口水雞($62)肉質超嫩滑,食落去涼得嚟又帶少少辣,骨又唔算大舊,食起嚟相當過癮。成都水煮魚片($108)佢一上枱紅當當咁好驚佢好辣,即刻試下佢,好彩唔太辣。我非常推薦呢道菜比大家,除左因爲個辣度係大家接受到外,佢d魚係冇骨架👏👏👏。呢道菜除左有魚,仲有寬粉同豆芽架,兩樣都好入味,勁好食👍👍。飲品方面我地叫左自制鮮豆漿($12)、咸檸七($20)同茅根竹庶水($12)。豆漿($12)是店家自製的,入口有濃濃
涼伴雞絲粉皮

四川紅油抄手

足料酸辣湯

川味口水雞

成都水煮魚片

豆漿($12)是店家自製的,入口有濃濃的豆香味,不單單是用甜味佔滿口腔,可見店家誠意滿滿!
咸檸七

咸檸七($20)個重點就係個咸檸到,舊咸檸既味道非常到位,加上一杯冰同凍冰冰既雪碧,嘩!爽呀!

茅根竹庶水($12)涼涼地,同豆漿一樣唔會太甜,解辣解喝解熱氣。

講到上海菜最經典要點嘅一定係小籠包同生煎包啦!我個人最期待嘅亦都係呢兩樣!
蟹粉小籠包

平時食小籠包好怕一夾就漏曬汁,或者係入面嘅肉太肥膩,而呢度嘅蟹粉小籠包($60)完全冇呢兩個情況,易夾得黎,又唔會皮厚,肉汁豐富加埋皮上面嘅蟹粉,鮮而不膩!

再試埋個本來期待冇咁高嘅招牌鮮肉生煎包($45),咬完第一口,終於知道點解佢會係「招牌」!我唔知大家有冇食過某D食肆嘅生煎包,口頭上係煎嘅,但實際食落口感同蒸包差唔多,仲因爲係「煎」嘅,所以加埋底下D 油,口感同食左啖豬油差唔多......但呢間店嘅生煎包從賣相開始就清爽得多,咬埋落去,仲好脆,然後包裡面嘅鮮美肉汁再慢慢流出黎,意外得到同行朋友嘅一致好評!

溏心蛋係唔少香港人嘅至愛,見到有「溏心」燻蛋($25),我諗都唔諗就去馬!上黎嘅賣相亦相當吸引!店家的生熟度掌握得好好,味道同平時食開偏日式的醬油溏心蛋好唔同,冇咁重味,有淡淡的煙燻香味,如果喜歡煙燻味的話會覺得不錯呢!
賽螃蟹伊麵

平時芝士龍蝦伊麵就食得多喇,賽螃蟹伊麵($82)真係第一次試。由於主要食材是用蛋白,比起平時又芝士又蝦當然係冇咁膩,有種清爽嘅感覺。尤對於我地點左成枱味道比較重嘅菜式嘅人黎講,呢個係可以比我地舌頭休息、refresh 下嘅休息站。

食上海野點會唔食手拍黃瓜($38),佢唔辣既,好香麻油味,用佢嚟解辣簡直冇得頂。

怕齋食小菜太漏,我地嗌咗闊佬炒飯($68)個樣平凡,但食過又清清地,幾啱配重口味嘅小菜,啱啱好中和返。
自家制樟茶鴨(1/4隻)

食完雞牛豬我哋仲食埋鴨,自家制樟茶鴨(1/4隻)($65)睇得又食得,鴨皮脆脆地,鴨肉啱啱好,唔會又乾又柴但又唔係食到成口油,夾係鬆軟嘅包入面一齊食,滋味十足。如果唔係太多野食怕食唔哂,真係想再encore。

我相信我地好快會為咗三分俗氣再踏足新蒲崗
成都水煮魚片
咸檸七
蟹粉小籠包
賽螃蟹伊麵
自家制樟茶鴨(1/4隻)