今日晚上同朋友係新蒲崗附近嘅工業大廈上yoga,上之前當然係醫肚嘅時候呀。附近其實都有唔少餐廳,咁岩朋友家鄉係上海,我就大膽問一句,不如試下上海菜啦。朋友一口答應,於是我地就黎到呢間 三分俗氣 食啦。入面地方都好闊落,主要都係卡位為主,可以有自己空間,傾計都方便d呀。餐牌菜式都好多,傳統上海菜應有盡有,亦有2、4、6人餐。朋友因為對烤麩情有獨鍾,所以我地決定散叫。我地都叫左幾個餸,包括蟹粉小籠包($60)、四喜烤麩($45)、自家製樟茶鴨 - 例牌($65)、蝦仁兩麵黃($75)、雪山高力豆沙($38)。蟹粉小籠包($60) 賣相幾好,一咬落去d湯汁漏出黎,帶住濃郁嘅蟹鮮味。蟹粉比例都算高,夠重味,而且皮薄得黎又唔會一夾高爛,幾好呀!四喜烤麩($45)係朋友至愛,話每次食上海菜必食咁話。呢度四喜烤麩帶有毛豆、冬菇同雲耳。烤麩質感比較煙韌,並非一般食到個種鬆軟無口感嘅烤麩,而且非常入味,味濃帶香醋嘅酸,非常開胃。雲耳亦整得軟淋入味,唔需要額外點汁已經夠味。自家製樟茶鴨 - 例牌($65) 就真係幾出色,帶有陣陣樟木同茶香之餘,表面再經油炸過,食落表皮非常香口,肉質卻入味而嫩滑。配搭淡味嘅

蟹粉小籠包

四喜烤麩

自家製樟茶鴨 - 例牌

自家製樟茶鴨 - 例牌($65) 就真係幾出色,帶有陣陣樟木同茶香之餘,表面再經油炸過,食落表皮非常香口,肉質卻入味而嫩滑。配搭淡味嘅蝴蝶包一同食用,一咸一啖,恰到好處。

蝦仁兩麵黃

蝦仁兩麵黃($75) 非常足料,蝦仁同芽菜鋪滿成碟麵,蝦仁彈牙但略微淡味,撈返個汁食就比較好。兩麵黃最有趣嘅地方就係軟硬兼施!一半麵沾上汁,一半麵要脆口,咁食先至有口感。呢度兩麵黃炸得比較挻身,所以個面雖然滿汁,但裏面麵芯仲係脆口,處理得好好,抵讚!

雪山高力豆沙

雪山高力豆沙($38)會係必食之選,即叫即炸,面頭鋪滿糖霜,食落軟綿綿,但完全無油感,證明炸時溫度夠熱,無吸返d油入去。而入口紅豆餡亦好足料,好好味,差d encore!

非常不俗嘅三分俗氣,味道好之餘,價錢亦實惠嘅上海菜,相信我同朋友上yoga 堂前應該會再黎食。
2018-10-04
蟹粉小籠包