2023-07-11
開頭仲喺到諗一緒一番酒場係咩意思,原來喺日文係解一齊去一級棒既居酒屋🏮一於就試試佢,結果令人驚喜😍 小編可以長文模式啦😂 首先裝修方面,有好大既落地玻璃,上面有啲碎碎既吊燈,夜晚好靚,倒影埋喺玻璃到睇夜景🌃更加浪漫同有情調🤩 同時仲有唔少日式掛畫同埋播日式音樂🎵tim~ 除左可以包場之外,特別既地方係有點唱機可以唱K😂 會令到氣氛更加熱鬧🤓另外廚師👨🏻🍳好風趣幽默,除左詳細介紹野食之外,仲會傾唔同既話題,同時會觀察食客既飲食喜好,再細心準備唔同既驚喜👍🏻 成晚有好多互動既環節,既有omakase 既高級同神秘感,又有居酒屋🏮 野食方面全部都好新鮮同埋有層次感,唔同既mix & match 有提鮮既感覺之餘更加好食😋(5 😍 係滿分,🤩係半分)極上晚市套餐 - $1180⭐️前菜⭐️ (好味指數:😍😍😍😍😍)牛脷 🐮👅:呢個係紅酒牛脷🍷🐮👅,脂肪少之餘炆到好軟腍嫩滑幾juicy,食落牛味🐮濃郁入味,而個紅酒汁🍷甜甜地幾惹味,亦都突出到牛🐮既肉味~海膽豆腐🐡:開頭見到呢磚橙色既唔知係咩黎,原來係將海膽肉🐡同豆腐打埋一齊再整呢個海膽豆腐🐡,唔會就咁將海膽🐡上面咁簡單,而家呢個味道甘甜醇厚,有鹹
(5 😍 係滿分,🤩係半分)
極上晚市套餐 - $1180
⭐️前菜⭐️ (好味指數:😍😍😍😍😍)
海膽豆腐🐡:開頭見到呢磚橙色既唔知係咩黎,原來係將海膽肉🐡同豆腐打埋一齊再整呢個海膽豆腐🐡,唔會就咁將海膽🐡上面咁簡單,而家呢個味道甘甜醇厚,有鹹香又豐腴,口感冰涼清爽,細緻軟滑~
湯葉:呢個等於我地既生腐皮,亦即係豆漿加熱時既時候遇到冷空氣而凝結既嗰層蛋白質薄膜,口感軟而柔嫩,豆味清新濃郁,用黎做前菜幾醒胃~
⭐️時令生蠔🦪⭐️ (好味指數:😍😍😍😍😍)
今次既生蠔🦪係黎自長崎既小長井蠔,蠔殼偏薄,厚肉飽滿,鮮甜鮮甜無咩金屬味,質感軟滑creamy,上面有啲辣蘿蔔蓉同埋蔥花,仲可以濟啲青檸汁🟢🍋落去,旁邊仲有啲青檸🟢🍋啫喱,酸酸甜甜咁幾清新開胃,主要用黎清一清味蕾再食下一道菜~ 估唔到旁邊紫色既紫蘇花🪻都食得,大廚👨🏻🍳話可以將手谷起將花🪻放喺手心拍兩下,拍醒花🪻既香味,再用筷子🥢夾住花莖將花🪻掃落啲蠔🦪到食,感覺更加清新淡雅有可以提鮮,夠晒層次感👍🏻
Sake (好味指數:😍😍😍😍😍)
除左野食之外,小編仲叫左之Sake, 係三重縣純米吟釀黎,入口有梨🍐、哈蜜瓜🍈等既果香,口感比較順滑圓潤,同埋偏甜~ 飲完之後過左一陣就感覺到有啲似雲呢拿咁淡淡既香味,整體感覺絲滑順口,適合唔係好識飲酒既人同埋女仔飲~ 另外不得不讚係啲酒具好靚🤩 小編今次既係櫻花🌸既,文青得黎又有詩意~ 仲可以店員同大廚👨🏻🍳飲翻兩杯tim😜
⭐️刺身⭐️ (好味指數:😍😍😍😍🤩)
大廚👨🏻🍳將啲刺身🍣攞出黎處理左先,同時係放喺昆布上面,目的係要吸收左昆布清新既鮮味同埋可以闢腥~ 跟住就將唔同既刺身🍣由淡味到濃味排位,方便食客跟次序食~
魷魚🦑:口感開頭清脆爽滑,跟住慢慢咬下有覺得有啲煙韌,味道幾清甜再帶少少奶油香味~
牡丹蝦🦐:蝦肉肥碩,口感細綿帶爽,味道甘甜,蝦味幾濃郁兼有餘韻,仲有幾豐腴甘香既蝦膏tim~
油甘魚🐟:厚肉得黎質感細緻嫩滑,有幾豐富既膠質同埋油花散佈均衡,入口即融,味道清爽鮮甜🤤
中拖羅🍣:油分分佈相對比較多,雖然有比較多筋味,相對比較有咬口但唔會韌
細拖羅🍣:油分比較少但係無筋,幼細香滑,入口即溶,魚味幾濃郁
⭐️壽司⭐️ (好味指數:😍😍😍😍🤩)
鯛魚🐟:首先上場既係鯛魚壽司,質感細緻柔軟,味道淡雅甘甜,上面仲有啲自家製既昆布醬,去提升鯛魚既海水鮮味~
油甘魚🐟:呢個上面有介紹左,另外上面仲配埋個用蝦仔乾🦐炒既醬,感覺有啲似XO醬咁,鹹香惹味而且辣辣地咁🌶️,香味餘韻悠長,能夠吊到鮮味更加正🤤
右口魚🐟:平時多數見左口魚,今次終於試到右口魚,分別係前者比較常見,係公既同埋比較多脂肪,後者係乸,無咩脂肪而且比較罕見,肉質滑溜,魚味亦都更加濃郁~ 而且用火槍燒過🔥之後更加脆口同有焦香,上面仲有啲柚子胡椒🍊🌶️,有少少嗆幾有刺激感,有啲似唔辣既wasabi😂幾得意
帶子⚪️:佢地話帶子⚪️喺中午既時候已經賣晒,難得啱啱翻貨所以就比我試下~ 口感鮮嫩軟糯,味道純淨甘甜😍 上面仲配左芳香馥郁既黑松露醬⚫️同埋日本既赤苗,係蕃薯苗🍠🌱黎既,感覺幾特別~
中拖羅🍣:跟住用中拖羅埋尾,燒過🔥之後更加油香四溢,雖然有比較多筋,但唔會韌,反而比較有咬口,而且有用豉油搽過先燒🔥,所以甜甜地亦有啲鹹香~ 上面仲有啲酸青瓜🥒同紅蘿蔔蓉🥕,酸酸地可以燒濟解膩又清新啲~
⭐️創意環節⭐️ (好味指數:😍😍😍😍😍)
創意手卷:廚師👨🏻🍳一路都好熱情咁同小編介紹野食同傾計,又會細心咁觀察我食野既喜好,跟住就新整左個呢個什錦手卷比我食,話如果我覺得好食就會係之後既新作品,真係有心又surprise👍🏻 特別既係今次係用香甜鬆脆既甜筒🍦黎裝,裡面再鋪香口既紫菜,之後再配埋肥美既中拖羅粒、軟滑既油甘魚粒、軟綿鮮甜既蟹肉、細膩有鹹香既蟹膏、爽口既黃瓜粒🥒、清新既沙律菜🥗同埋清爽既海草,再配埋自家製既酸汁,感覺好鮮味同埋層次好豐富~
⭐️燒物 🔥⭐️ (好味指數:😍😍😍😍🤩)
白鱔串燒🐟🍢:燒白鱔🐟連魚皮來燒既,表皮金黃香脆,魚肉嫩滑無骨🦴,鮮味亦都唔會腥,而且油香四溢,配埋山葵粉就更加惹味~ 連小編呢啲平時唔係特別鍾意食魚🐟既人都覺得好食😋
杏鮑菇🍄:燒完🔥收乾左少少水分之後就更加香口,有清新既菇香🍄,出面有啲焦脆香口,裡面細嫩多汁,爽口得黎帶少少煙韌tim~
山葵:無諗過山葵原來都可以幾好食🤤 一向小編都覺得質感太黏又有草青味🌱 所以唔鍾意食,但燒過🔥之後加埋木魚絲又係另一種體會,會比較香口
雞腎🐥:食串燒🍢當然唔少得雞腎,食落爽脆有咬口又唔會韌,鮮味得黎唔會有內臟既異味,用嚟送酒一流~
雞翼🐥🪽:呢個雞翼🐥🪽上枱既時候脹卜卜咁,就知道裡面一定包左野,原來裡面有啲明太子🟠,令到成隻雞翼🐥🪽有鹹香又有少少刺激感~ 表皮燒到金黃香脆,油香四溢,入面肉質嫩滑juicy,可以啖啖肉咁食幾正🤤
羊扒🐑:今次大廚👨🏻🍳選擇左煮熟啲,經過處理之後唔會有羶味,煎得幾香口,脂肪分布均勻,入口有幾重既油脂香,質感鬆軟唔會韌,我平時麻麻地羊既都覺得幾好~
面豉湯 (好味指數:😍😍😍😍🤩):係一個好傳統既湯🥣,以往淨係覺得味道清新既豆味亦都有鹹香,特別既係今次有落埋唔同既魚🐟落去煲,所以更加鮮味~ 仲有腐皮、海帶、蘿蔔⚪️🥕等等做配料,味道甘甜同埋幾豐富
忌廉雞肉 🐥 (好味指數:😍😍😍😍😍)
原本我既餐係無呢個熟食,但同大廚👨🏻🍳太好傾,佢就好nice咁比我試下,原本以為係西式野,但原來係用雞腳、冬菇蒂加埋忌廉熬既湯🥣,變左中西合璧既配搭,味道濃郁香口,質感醇厚creamy唔會漏,配埋嫩滑juicy既雞肉🐥,有提鮮既效果,令人覺得滿足😌
⭐️甜品⭐️ (好味指數:😍😍😍😍🤩)
切腹最中餅🫓:一聽到呢個名可能覺得好得人驚,其實「切腹」係日本人覺得表達歉意最強既方式就是但真係自殺切腹又太恐怖😱,所以就諗到用呢個餅🫓黎代替😂 出面有兩塊乾爽薄脆又香口既糯米外殼,個樣好似切開左既蚌殼咁,入面唔係傳統既紅豆餡🫘咁簡單,而係香甜軟滑既紅豆雪糕🫘🍧,裡面仲有啲紅豆粒🫘tim~ 凍冰冰更加啱夏天食😋
好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍😍