由於媽咪整親隻腳,唔方便落樓飲茶,所以就諗住用外賣平台叫啲點心嚟食。咁啱見到某平台做緊滿$80就有九折嘅優惠就諗住試試呢間新野。————————————————————d點心一嚟到都覺得好似好唔錯,所有食物都包裝得好好唔會有漏汁,漏油或者有食物黐埋一舊嘅情況。呢方面係值得一讚嘅👍🏿————————————————————今次一共叫左七個點心,九折優惠後合共217.4,價錢黎講就正正常常喇。以下會逐一點評每一樣食物:1) 蒜香蝦春卷 ,有三件,尚算香脆2)椰香黃金糕 , 都係有三件,好好食,煙韌香甜可口3)XO醬菜苗餃 ,三件一份,XO醬味道沒有太濃郁,而且餡料份量比較少,尤其是菜苗。所以吃上去沒有很飽滿的感覺4)懷舊燒賣皇,有四粒,正常發揮5)黑松露鮮蝦餃,四粒一份,外皮加入黑松露去做,令外皮變得有點灰灰的加上一點點的松露。可惜的是松露沒有跟蝦餃特別配合,我還是喜歡一般的蝦餃多一點6)千島脆皮蘿蔔糕 ,驚喜之作,沒想過蘿蔔糕跟千島醬多麼配合,一般酒樓只會用蒸或煎的方法,比較新奇的可能都只會用XO醬炒,但這個日式的手法十分新穎,令平平無奇的蘿蔔糕吃起來有點像大阪燒一樣,這個值得一試7)蜆

1) 蒜香蝦春卷 ,有三件,尚算香脆

2)椰香黃金糕 , 都係有三件,好好食,煙韌香甜可口

4)懷舊燒賣皇,有四粒,正常發揮

7)蜆蚧酥炸鯪⿂球,這個是因為我在OpenRice一早已經看見很想試的。一送到來的時候我以為那是牛肉球呢,真的很大個🤪,但吃起來發覺有點太多,味道尚可。
————————————————————
吃的時候還覺得如果要我吃多一次我會可以接受,但吃完之後發覺口渴無比跟媽媽一直到晚上吃晚餐前都不停喝水也治不渴,點心應該都很重味精。總括而言沒有下一次。
2020-10-21
  • 千島醬蘿蔔糕