深水埗青山道154號地下身為新派酒樓,呢度環境乾淨、座位坐得舒服,仲有好多得意既點心海報設計,比人印象幾清新😚😚蒜蓉鮮蝦春卷 $28春卷揸得好脆,加埋鮮蝦再點埋酸醋,簡直一流,可以一試!馬蹄牛肉腸 $28鍾意食腸粉嘅朋友可以嚟呢度嗌下腸粉,因為佢哋嘅腸粉口感幾好,腸粉同牛肉餡嘅比例拿捏得幾好。點心拼盤 $128抵食之選,一個拼盤有五六款點心,入邊有佢主打嘅燒賣,每款兩件啱晒兩個人嚟,個人就最鍾意佢嘅帶子燒賣,帶子同燒賣未試過都唔知原來咁配!
深水埗青山道154號地下

蒜蓉鮮蝦春卷 $28
春卷揸得好脆,加埋鮮蝦再點埋酸醋,簡直一流,可以一試!

馬蹄牛肉腸 $28

點心拼盤 $128
2021-06-01 390 views
朋友約我去呢間,上OpenRice 睇下佢環境,以為好舊,點知黎到先知原來重新裝修左,改左個名做「一盅點心」,心情即刻好晒🤣食物價位真係好抵,而且仲有下午茶優惠,再平左。真係唔洗諗,見到咩都點,都唔會心痛手軟味道方面都好好,唔係平就無好野。我特別欣賞佢個腐皮卷,半煎炸,好香脆,唔油膩。鮑魚燒賣冇平時食開咁大粒,但係鮑魚一口一燒賣,大細剛好,又可以慢慢趙,好有口感。散叫或點心拼盤價錢其實只差一兩蚊,但係可以一次過試晒六款,對於兩個女仔去食就剛好了

味道方面都好好,唔係平就無好野。

我特別欣賞佢個腐皮卷,半煎炸,好香脆,唔油膩。

2021-05-31
Type of Meal
Tea
2020-12-12 1416 views
一共點了8款食物原籠鳳爪排骨飯:飯比較濕,鳳爪好味道,排骨一般。姬松茸菌燉雞湯:不夠香濃,不過以$33來說算合格。一盅湯餃皇:湯頭可以,餃子皮太厚,內饀一般。蟲草花棉花雞:味道好,雞很滑,魚肚很多。蒜香蝦春卷:蒜香不足,但味道仍算不錯,皮脆不太油膩。虎皮釀尖椒:尖椒太軟,饀料味道好。黑金流沙包:皮軟,一咬內饀流出,不太甜,好吃。麻辣抄手皇:這個最差,内饀沒什麼味道。總括來說,這點心小店食物一般,環境一般,令我留下深刻印象的是一位年輕小哥,他十分有禮,服務態度超級好。
一共點了8款食物
原籠鳳爪排骨飯:飯比較濕,鳳爪好味道,排骨一般。
姬松茸菌燉雞湯:不夠香濃,不過以$33來說算合格。
一盅湯餃皇:湯頭可以,餃子皮太厚,內饀一般。
蟲草花棉花雞:味道好,雞很滑,魚肚很多。
蒜香蝦春卷:蒜香不足,但味道仍算不錯,皮脆不太油膩。
虎皮釀尖椒:尖椒太軟,饀料味道好。
黑金流沙包:皮軟,一咬內饀流出,不太甜,好吃。
麻辣抄手皇:這個最差,内饀沒什麼味道。
由於媽咪整親隻腳,唔方便落樓飲茶,所以就諗住用外賣平台叫啲點心嚟食。咁啱見到某平台做緊滿$80就有九折嘅優惠就諗住試試呢間新野。————————————————————d點心一嚟到都覺得好似好唔錯,所有食物都包裝得好好唔會有漏汁,漏油或者有食物黐埋一舊嘅情況。呢方面係值得一讚嘅👍🏿————————————————————今次一共叫左七個點心,九折優惠後合共217.4,價錢黎講就正正常常喇。以下會逐一點評每一樣食物:1) 蒜香蝦春卷 ,有三件,尚算香脆2)椰香黃金糕 , 都係有三件,好好食,煙韌香甜可口3)XO醬菜苗餃 ,三件一份,XO醬味道沒有太濃郁,而且餡料份量比較少,尤其是菜苗。所以吃上去沒有很飽滿的感覺4)懷舊燒賣皇,有四粒,正常發揮5)黑松露鮮蝦餃,四粒一份,外皮加入黑松露去做,令外皮變得有點灰灰的加上一點點的松露。可惜的是松露沒有跟蝦餃特別配合,我還是喜歡一般的蝦餃多一點6)千島脆皮蘿蔔糕 ,驚喜之作,沒想過蘿蔔糕跟千島醬多麼配合,一般酒樓只會用蒸或煎的方法,比較新奇的可能都只會用XO醬炒,但這個日式的手法十分新穎,令平平無奇的蘿蔔糕吃起來有點像大阪燒一樣,這個值得一試7)蜆

1) 蒜香蝦春卷 ,有三件,尚算香脆

2)椰香黃金糕 , 都係有三件,好好食,煙韌香甜可口

4)懷舊燒賣皇,有四粒,正常發揮

7)蜆蚧酥炸鯪⿂球,這個是因為我在OpenRice一早已經看見很想試的。一送到來的時候我以為那是牛肉球呢,真的很大個🤪,但吃起來發覺有點太多,味道尚可。
————————————————————
吃的時候還覺得如果要我吃多一次我會可以接受,但吃完之後發覺口渴無比跟媽媽一直到晚上吃晚餐前都不停喝水也治不渴,點心應該都很重味精。總括而言沒有下一次。
2020-10-21
  • 千島醬蘿蔔糕
2020-08-20 988 views
其實除咗茶樓可以飲茶,都開咗唔少嘅點心專門店無論幾多點都可以去食點心。 呢間位於長沙灣嘅一盅點聚,平時經過都見到。今日就入咗去食😂,由於時間尚早唔算好多人。但都好多人叫外賣。我哋兩個人叫咗都唔少嘢食,都唔算太貴。叫左個燉湯都幾足料。炸春卷同埋個千島海鮮醬嘅蘿蔔糕。食得出真係即炸好香口,味道唔錯。章魚肉餅飯,份量適中,如果章魚再多啲就好啦。小籠包同燒賣就正常嘢冇話太大特別。再叫咗個蒜蓉蒸排骨份量都幾多。唔知有冇人同我一樣都好鍾意食呢個黑糖蜂巢糕。每次見到一定叫😍
我哋兩個人叫咗都唔少嘢食,都唔算太貴。

叫左個燉湯都幾足料。

章魚肉餅飯,份量適中,如果章魚再多啲就好啦。

2020-07-24 909 views
(小編唔係呢排食㗎)長沙灣近排開咗間新嘅點心店,雖然同區都有好多點心店,但係呢間新開張做緊優惠,仲要用app可以有$100優惠券添,所以就黎試吓。呢度有好多特色款,千島醬蘿蔔糕、啤梨鳳梨果、龍蝦湯鮮竹卷等呢d其他店舖冇嘅都有叫。千島醬脆皮蘿蔔糕,有別於平時嘅煎蘿蔔糕,呢到輕輕炸完,面頭再放木耳碎,好惹味,不過如果炸粉可以薄d就仲好。啤梨鳳梨果,類似鹹水角,入邊有鳳梨醬,幾好食!春風得意腸,入面係包住炸過嘅鮮竹卷,好香口!黑松露蝦餃,皮薄餡靚,蝦肉爽口,仲有淡淡的黑松露醬,感覺好高級!大推!紫薯流心煎堆仔,原本以為流心餡係紫薯,但原來係奶皇,只係紫薯皮。仲有其他點心
(小編唔係呢排食㗎)

啤梨鳳梨果,類似鹹水角,入邊有鳳梨醬,幾好食!

春風得意腸,入面係包住炸過嘅鮮竹卷,好香口!

仲有其他點心
2020-07-19 875 views
今日同媽咪去食下午茶,經過依度新開嘅,入去試試。媽咪鍾意飲茶,所以過嚟睇吓點樣。座位都算闊落,唔知係疫情關係,定本身都算闊,坐落去冇咩壓迫感。餐牌選擇雖然唔太多,但總算包羅萬有,飲茶基本嘅點心都有齊。餐牌選擇雖然唔太多,但總算包羅萬有,飲茶基本嘅點心都有晒。媽咪叫咗個蜆芥靚魚球,蟲草花雞燉湯。我叫咗個章魚肉餅飯,薑蔥牛柏葉,同菜心。靚魚球有三粒,三粒都大大粒,味道都唔差。燉湯都夠兩個人分,個人覺得味道可以再濃啲。章魚肉餅飯分量十足,一籠籠既蒸飯,章魚碎加喺肉餅上面。薑蔥牛柏葉好夠料,有八至九片。菜心正正常常。最後我仲叫咗個芒果布甸,個人覺得OK啊,因為布甸裏面有粒粒嘅芒果。總結:呢餐飯算係唔錯,大家有興趣,不妨一試。

總結:呢餐飯算係唔錯,大家有興趣,不妨一試。
Type of Meal
Tea