2021-04-19 795 views
有40年歷史位於觀塘嘅「彪哥海鮮菜館」一直都係我最愛嘅廣東小炒,裝修看似平凡嘅菜館,但內有乾坤,得獎無數。「蛇羹」係必食!食過一次之後已經記得佢哋嘅味道同其他行家不一樣,果然係值得攞獎。另一得獎菜「砵酒焗生蠔」食得多,今次試吓「砵酒焗白鱔球」,味道一樣咁好食,外脆內嫩,配合洋蔥和汁一齊食,簡直係無敵!尤其是加碗白飯...「椒鹽鮮魷魚」香脆嘢味,一咬落去嘅時候入邊啲汁標出嚟,油溫控制得非常之好。馳名「炸奶奶」每次都一定要食,外面脆皮加內裏微甜鮮奶,味道剛好。每次新鮮出爐嘅時候夥計都會攞住盆鮮奶問大家有冇興趣食,好似人哋買點心推車仔咁,好有氣氛!仲有叫其他頭盤和蔬菜類,但係唔記得影相🤣🤣最後有新鮮自家製「生磨杏仁茶」有時睇到員工喺度滅杏仁皮,真材實料,不會落杏仁粉,味道跟酒店的還要好,值得推介!
懷舊蛇羹
砵酒白鱔球