2020-06-20 578 views
// 背景 //朋友慶生飯揀左soho新派日菜有感會長篇少少就先奉上一句小結小心點菜的話Fukuro都可以係一間好餐廳的(所以都係睇完review再點菜吧😂).餐廳不設訂座只能walk in,電話係系統接線冇得真人對話😅去到發現切餅費($250...)仲貴過個小蛋糕,無奈之下唯有放棄切蛋糕嗌個ice cream sandwich再加枝蠟燭頂住啦😣點知ice cream sandwich又售罄😅店員都非常講道理免返我地切餅費😉.// 環境 //環境算係不過不失,餐廳用深藍色做主調,木材牆身及槌面不鏽鋼枱面感覺日式。食肆禁令關係隔離台好似示範單位一樣😂值得一提嘅係餐廳的燈光主要放每張枱的正上方同牆身暗燈,食物spot左的確係靚,但朋友想影張合照個燈光係頭頂就非常尷尬好似鬼片😅😂廢話已經太多我地入正題開餐😛. // STARTER & SIDE DISH // 1️⃣ Japanese Omelette $78(Grated daikon, Salmon Roe)冇咩記憶點的一道菜😅純討論味道的話可能葵廣$30份都比佢出色玉子燒控表示失望🤦🏻‍♀️2️⃣ Crispy Caramel (Butter
// 背景 //
朋友慶生飯揀左soho新派日菜
有感會長篇少少就先奉上一句小結
小心點菜的話Fukuro都可以係一間好餐廳的
(所以都係睇完review再點菜吧😂)
// 環境 //
食肆禁令關係隔離台好似示範單位一樣😂

廢話已經太多我地入正題開餐😛
// STARTER & SIDE DISH //
1️⃣ Japanese Omelette $78
(Grated daikon, Salmon Roe)
冇咩記憶點的一道菜😅
純討論味道的話可能葵廣$30份都比佢出色
玉子燒控表示失望🤦🏻‍♀️
Japanese Omelette

2️⃣ Crispy Caramel (Butter Corn) $88
肚餓關係未影朋友已經偷食左一舊😂
入口甜甜口感酥酥地都幾有趣
令人聯想到台灣夜市烤玉米
都幾好味但不至於必食
Crispy Caramel

3️⃣ Spinach Ohitashi $78
(Sweet white sesame puree)
菠菜擺盤簡單得泥非常精緻
白芝麻sauce好香好夾有驚喜😉
本身嗜甜呢道菜好對我的胃口👍🏻
Spinach Ohitashi

4️⃣ Prawn Tempura(Spicy Mayonnaise) $148
日本蝦身咬落翠口晶瑩✨天付羅的粉薄身到透光
脆而不膩炸得好好💯做好基本功最抵讚👍🏻
Mayonnaise source都用心值得推薦😉
Prawn Tempura

5️⃣ Wagyu Steak $298
(Teriyaki, Negi, Shaved Daikon, Lemon Vinaigrette)
Steak例牌嗌左medium rare 但食落過熟
肉汁係有嘅但同油脂比例唔match🤔可能只係醬汁...或者日式燒汁煮排真係唔係最好嘅方法
想食牛都係建議去返steak house😅
Wagyu Steak

// MAIN //
1️⃣ Yakinku Beef Udon $188
(Sliced beef, Karashi, Bonito)
一踏入餐廳朋友堅稱佢每次泥都一定會嗌烏冬🤔但此烏冬又不同彼烏冬😂大家推嘅應該係Yaki Udon😂呢個就只係麵質較好的 food court 炒烏冬👋🏻個menu會不定期轉嫁大家唔好見到烏冬就衝左先😂
Yakinku Beef Udon

2️⃣ Unagi Kamameshi Hot Pot Rice $248
(Port Wine Teriyaki)
落單講左要等20分鐘 但係值得等待的‼️
上碟熱騰騰😻蛋絲舖到滿飯量都多夠飽肚
鰻魚恰到好處 好滑好嫩冇骨刺
香港食鰻魚飯$200樓下都係中伏居多
打卡靚都可以伏 但呢個美貌與內涵並重
是日性價比之選👍🏻👍🏻👍🏻
Unagi Kamameshi Hot Pot Rice

順帶一提我地開左枝sake都唔錯
朋友貪佢寫枝酒有黑豆味(好似係🤔)
入口好順口 隱約有種茶香 推薦比大家🤓

// 小結 //