2019-06-19 334 views
得閒都要同屋企人出省城食好野,佢地比較傳統,鍾意飲茶又想試新野🤗千挑萬選之下終於都揀到,果然冇令我地失望。點心方面原隻鮑魚雞粒酥$55原隻鮑魚好吸引😍必食創新點心,酥皮做得出色,好香好好吃。脆網皮海皇腸粉$59口感脆脆又香口嘅網皮,被軟滑嘅腸粉包圍,蝦肉彈牙鮮甜,十分推薦。避風塘糯米蟹🦀️$44賣相夠cute,打卡一流,口感外脆內軟,不過中間糯米比較少。包點黎講我覺得小籠包較為出色。黑松露小籠包$39 皮薄多汁,肉味鮮甜😍性價比高。湯方面龍蝦湯三皇餃$55龍蝦湯嘅龍蝦味濃,鮮味十足,龍蝦肉爽口,不過食落感覺稍微有少少油膩。如果想飲湯又想健康嘅朋友可以嘗試以下嘅素湯。馬蹄甘筍姬松茸湯$55清新而有香濃菇菌味,加上馬蹄甘筍嘅清甜,呢個湯亦適合素食人士。菜式方面欖菜百合肉鬆四季豆$88夠鍋氣,炒得夠香,好惹味開胃,乳香脆魚塊🐟$88魚塊肉質嫩滑,帶有些少南乳味又唔會好鹹,外皮酥脆👍🏻👍🏻見開南乳配雞肉多,配魚塊比較少見,意外地都幾夾。甜品方面原汁原味西瓜糕🍉$44令人喜出望外嘅甜品,望落去好似真西瓜,咬落去冰涼好Q彈,好fresh,富有清甜西瓜味,值得一試。楊枝甘露$40傳統嘅楊枝甘露會選用西

點心方面
原隻鮑魚雞粒酥$55
原隻鮑魚好吸引😍必食創新點心,酥皮做得出色,好香好好吃。
脆網皮海皇腸粉$59
避風塘糯米蟹🦀️$44
黑松露小籠包$39
皮薄多汁,肉味鮮甜😍性價比高。

湯方面
龍蝦湯三皇餃$55
馬蹄甘筍姬松茸湯$55
菜式方面
欖菜百合肉鬆四季豆$88
夠鍋氣,炒得夠香,好惹味開胃,
乳香脆魚塊🐟$88

甜品方面
原汁原味西瓜糕🍉$44
楊枝甘露$40
傳統嘅楊枝甘露會選用西米,呢度係用爆爆珠,咬落感覺好爽口,好得意,芒果味道酸甜開胃,雖然呢碗係甜品,但食完非常解膩,感覺好涼好爽,消暑聖品。😎