入到餐廳,環境非常舒適,設計上用咗竹簾去分隔每個座位,令每個人都有屬於自己嘅私人空間,但又唔會有壓迫感。
我同老公坐下之後,發現可以隨時拉高竹簾,感覺好似有自己個小天地咁,唔會打擾到其他客人。
菜單上有幾個不同價位嘅套餐,我因為食量少,揀咗「九品芝麻官」,入面有白蜆、大蜆、北寄貝、魚、蝦,仲有隻鮑魚,真係令人期待!
此外,套餐仲提供兩款肉類,我選擇牛肉或者豚肉,最後仲有三寶丸及一籃蔬菜,超級豐富!還有兩粒章魚燒同埋一餐沙律作前菜,份量簡直正好。
老公食量大啲,佢揀咗「八府巡按」套餐,入面嘅海鮮比我多,蜆、蝦、北寄貝、鮑魚、元貝、貴妃蚌、魚片,仲有半隻龍蝦,睇到都覺得正。
仲可以選擇搭配安格斯牛肉、豚肉或者雞腿肉(3選2)呢啲搭配真係唔錯。
每個套餐有咁多食材,不得不提我哋選咗蟹肉蟹膏粥底,因為海鮮蒸出嚟嘅精華會流入粥底,味道令人感到驚喜!而且每個海鮮都有指定蒸嘅時間,餐廳提供咗指示表,咁我哋根本唔需要擔心會煮過火,真係對新手非常友好。
另一件事值得一提嘅係,小食亦非常驚喜,我地重點咗北寄背刺身,肉質鮮嫩,食起來豐富爽口。
最後,食火鍋梗係要嚟返杯麒麟啤酒,第一杯正價,第二杯半價,相當划算,兩夫妻啤一啤真係好享受!
總括來講,「船渦」嘅一人一鍋蒸海鮮火鍋,絕對值得推薦!不單止環境舒適,食材新鮮,服務周到,最緊要係可以不受限制隨時自私食,選擇適合自己口味嘅海鮮,下一次我哋一定會再來!
@boatboatsteam
#香港美食 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 ⋯#謝斐道 #海鮮蒸火鍋 #船渦
船渦 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓