2022-12-15
話說雖然好多人話九龍城好多正嘅泰國嘢,但唔知點解食過東涌嘅泰國嘢之後,就覺得東涌幾間泰國嘢係很不錯又唔洗排大長龍,仲要唔算好貴!🇹🇭⚽️正值世界盃期間,呢間餐廳可以坐indoor或者outdoor, 可以一邊chill下一邊睇下足球,但太怕凍都都係匿返埋室內算,室外嘅位置都非常靚,有好多吊燈仔。😍🦐Tom Kha Soup (Prawn) ($108)🍲 雖然平時好鍾意冬陰功,但係今次特登試吓呢個椰汁湯,有啲辣辣地,但都有啲椰奶中和返,非常開胃,裏邊好多料,可惜隻蝦不太新鮮!💫🍢Satay Skewers (6 pcs) ($128) 六串串燒有雞、牛、豬,調味調得非常好,好入味!🐓Green curry (chicken) ($138) 🥘🧄Garlic Naan ($35)呢個咖喱都係有少少辣辣地,非常易入口,但雞肉好嫩,配埋蒜蓉味嘅印度薄餅,真係食到停唔到口!份量都好合理,唔會話超薄嘅薄餅,兩個人食完都真係超飽!✨🦐Phad Thai (shrimps) ($138) 🍝開頭驚會唔飽就嗌到個Phad Thai 啦,點知食食下真係超飽,啲大蝦好爽口,炒得夠乾身,如果唔食得辣既小心唔好
Tom Kha Soup
🦐Tom Kha Soup (Prawn) ($108)🍲
Satay Skewers (6 pcs)
🍢Satay Skewers (6 pcs) ($128)
六串串燒有雞、牛、豬,調味調得非常好,好入味!
Green curry
🧄Garlic Naan ($35)
Phad Thai
🦐Phad Thai (shrimps) ($138) 🍝
開頭驚會唔飽就嗌到個Phad Thai 啦,點知食食下真係超飽,啲大蝦好爽口,炒得夠乾身,如果唔食得辣既小心唔好將所有辣椒粉撈埋,啲辣椒粉真係好夠辣架!😍
環境靜靜地,地方又闊落又有氣氛,仲要唔使排隊,加上啲食物真係好正,除咗係遠離左市區少少,呢個價錢其實真係唔算貴!下次有機會一定會返黎再食!推介!