2011-09-23 41 views
2011年嘅長龍店之一,豈能不試呢今晚一個人,特意走去碰碰運氣。八點半,眼見門口,仍然有不少客人等位走到柜面攞張”飛仔”,非常好彩地,只需要等四張一人枱。但係其他客人 (多數係兩人),就要等多幾十張枱,一個人經常都可以快d,哈哈等咗約15分鐘,就輪到我啦未入去之前,四周打量,發現係右手邊,係一張bar枱,擺放咗幾張高bar櫈,好奇地問吓,點解咁多人等位,都唔招呼客人呢?原來佢哋話嗰邊係bar area,只可以飲嘢或小食,唔可以食麵,所以客人繼續等,座位就繼續空,日本人果然係有佢哋嘅執著同堅持係左手邊嘅牆身,係一幅碗牆,上面掛滿唔同顏色同圖案嘅碗,當然,主打嘅,都係佢哋嘅招牌顏色,白色與紅色,係右上角仲有幾隻黑色,非常搶眼今晚被安排坐係廚房前面嘅bar枱,係最正嘅位置,一來可以睇到師傅嘅功夫,二來又可以第一時間食,正其實,以拉麵館來說,一風堂的確闊落,雖然坐係長長嘅bar枱上,但係一d都唔迫,非常鬆動,絕對冇因為人多而加位,又係日本人另一個執著同堅持,值得學習一坐低,又係白色與紅色,一個紅色嘅匙羹扥,上面放著一隻白色嘅匙羹,再加上一本紅色嘅餐牌同一張白色嘅紙巾,非常搶眼、觸目,亦都非常貼
2011年嘅長龍店之一,豈能不試呢

等咗約15分鐘,就輪到我啦

2011年嘅長龍店之一,一風堂
乾淨企理嘅廚房

一坐低,又係白色與紅色,一個紅色嘅匙羹扥,上面放著一隻白色嘅匙羹,再加上一本紅色嘅餐牌同一張白色嘅紙巾,非常搶眼、觸目,亦都非常貼題。
白色與紅色,非常搶眼、觸目
來一風堂,緊係要食拉麵,除咗”赤丸新味”同”白丸原味”,仲有”一風堂辣肉味噌”;顧名思義,辣肉味噌當然係辣;白丸原味,係一風堂嘅傳統味道;赤丸新味則係改良版,味道比白丸原味濃,因為加咗佢哋秘製嘅味噌;另外,仲可以加紫菜、青蔥、半熟蛋、义燒、豬頸肉同豚角煮,不過每加一樣都要另外加錢,價錢由$8至$25不等。
餐牌上有很多選擇
因為我唔喜歡辣,所以我叫咗個赤丸新味,嗰服務員好有禮貌地問我要軟d,還是硬d,因為我比較喜歡爽身,唔太腍,所以就要硬d;跟著就加嗰煎餃子和炙燒牛肉他他;餃子都有兩個選擇,一種係”一風堂餃子”,就係我叫這種煎餃子,另一種係”日式炸餃子”,呢種做法係將d餃子炸熟,唔係煎;我就比較喜歡傳統嘅煎餃子,所以就叫咗一風堂餃子。嗰服務員仲好細心咁問我,想上什麼菜先,既然我都係一個人,冇所謂啦,就叫一齊上,我諗我都可以招架得著,哈哈

首先來的,係
煎餃子,一碟五隻,連同餃子汁同辣油一併奉上,好
五隻餃子好整齊咁放係一隻鐵板上,size偏細,一口一隻的話,剛剛好;餃子上面,放咗d蔥花同薑茸,我就二話不說,將d蔥花同薑茸夾落隻碟仔到,再加d餃子汁,準備開餐;一夾上手,已經感覺到皮簿,係好簿,但唔知是否驚皮太簿,易爆,所以餡都唔多,正因為餡少,反而唔覺油膩,肉汁唔算多,但鮮甜,尚可接受,但煎得唔夠香口,唔夠焦
一風堂餃子
跟著,就上拉麵啦,係
赤丸新味,我冇加任何配料,碗內有兩塊义燒,黑木耳,少量銀芽,蔥花,當然唔少得佢哋嘅秘製嘅味噌、黑醬油同蒜粒,至於筍、粟米、牛油都係冇嘅。
赤丸新味
湯底係豬骨湯底,呈奶白偏黃色,上面有一層好簿嘅油,唔多,係應有嘅份量;先將味噌、黑醬油撈均,湯底即時變橙紅色,香味亦隨之散發出來,係一種濃烈嘅醬油加蒜頭味,反而聞唔到豬骨嘅味道;呷了一啖湯,果然濃郁,首先嚐到嘅亦都係醬油和蒜頭味,雖然眼見份量唔多,但已十分足夠,除此之外,亦都嚐到肉味,不過嚐唔到鮮味與否,因為被醬油和蒜頭味所蓋過;質地滑身,唔太膠,易入口;正想喝多口之際,慢著……
喉嚨內好似有一種微熱嘅感覺,原來嗰湯底有d微辣,的確係”微”辣,因為當你入口之際,係完全感覺唔到辣味,當你嚥下後,嗰種”微”辣嘅感覺,就會慢慢咁散發出來,有趣,值得欣賞

嚐過湯後,當然係
麵啦,麵條係幼麵,直身,唔係攣攣嗰種;我揀咗比較硬身,入口,的確唔腍,有咬感,但係唔爽,唔夠彈牙,去日本,冇食過一風堂,未知與香港是否一樣,但今日就覺得有d失望。

至於嗰兩塊
义燒,係半肥瘦,我個人比較喜歡瘦,但今日反而覺得呢兩件半肥瘦,肥得恰到好處
坦白講,香味唔足夠,但係就好滑,唔嚡,冇渣,近乎入口即溶嘅感覺,如果冇足夠嘅肥肉,係做唔到呢種效果,今日嘅半肥瘦,真係肥瘦均勻,肥而不膩,可惜只得兩塊,唔夠喉
湯底唔錯,麵就差d
最後,就係
炙燒牛肉他他,一個大沙律碗,放滿冰粒,上面用葉同檸檬扥著九片生牛肉,醬料有一”球”wasabi混蘿蔔茸 (放係匙羹上),中間淺色嘅係柚子胡椒汁和左手邊深色嘅紫蘇梅子汁,好靚,但係點解”他他”唔係切碎,係一片片嘅?
算啦,冇再深究。

先試吓d醬料,
D蘿蔔茸的確混咗d wasabi入去,但份量唔多,少少嗆鼻;
柚子胡椒汁,少少酸,冇胡椒味;
紫蘇梅子汁,比柚子胡椒汁酸,味道亦比較強,幾醒胃;我就將d蘿蔔茸分別放入柚子汁同梅子汁,撈混,準備醮牛肉。

牛肉唔係好大片,外面係燒熟咗少少,不過唔焦;入面係生嘅,但雪花唔多,唔夠肥脂;厚薄適中,太厚,會太韌,難嚼,太簿,又冇咬感;第一件,冇醮任何醬料,肉味唔夠,冇鮮嫩嘅感覺,但唔韌,以$78一碟嘅價錢,又豈會食到和牛呢?
第二件,醮了柚子胡椒汁,少少酸味,不過都是淡淡的;第三件,醮了紫蘇梅子汁,酸味比柚子汁濃,甚至蓋過牛肉味,反正牛肉味都唔濃,當牛肉沙律食啦,反而幾醒胃;唔駛五分鐘,九片牛肉已經歸入我肚裡。
炙燒牛肉他他
食完,仲有半碗湯,雖然比較濃,但都頗吸引,幾惹味,所以一口氣喝光了,才結賬走人,但的確比較鹹,半個鐘後,返到屋企,仲有d口渴

2011-09-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
白色與紅色,非常搶眼、觸目
乾淨企理嘅廚房