2017-08-16 187 views
宗像屋個名太特別,上Google 大神到一望,先知宗像原來係九州地名,即係個丼係九州style。九州既拉麵就食得多,九州既丼真係未食過。全店目測可坐三十人,全店得一樣野食,就係d食材堆到山一樣咁高既宗像丼。價錢平貴分享就係要唔要蟹肉海膽呢d貴少少既食材。第一次試,唔加料住,食個中價丼先。何謂一丼三食?就係分別用手卷、丼飯、茶泡飯既食法去品嘗呢道菜。前菜係一碟魚生魚片配芝麻醬汁。個食法幾特別,待應特登叫我地留番d, 一陣送湯飯用。主菜係一個堆到好高既丼飯。大約9到12種既海鮮碎上,連日本醋撈埋一齊,個層次好豐富,有爽口既魚生,蓉狀既呑拿,鮮味既蝦,同粒粒魚子,食落係好過平時既海鮮丼,北海道丼嗰d。估唔到撈埋一齊係咁ok ge有個位要彈,就係送既紫菜同日本飯份量都少,要加量就要加錢。我覺得反正你要一丼三吃,寧願一開始就單價更高,俾多d配料大家玩足三樣吃法。Anyway, 個手卷食法我覺得麻麻,丼飯ok,個泡飯既高湯就認真唔錯,幾好玩,又好食,會再去試。

宗像丼
2017-08-11
$150 (Lunch)
宗像丼