今晚約左位素食朋友出黎食飯, 當肉食者遇上素食者既時候, 其實搵一間可以滿足到兩方既餐廳其實唔係一件易事, 特別係食韓國菜。早前係LCX經過呢間韓國餐廳Joomak新出左素食menu, 正正岩哂我倆今晚既相聚dinner。店內裝修跟一般韓國普遍既餐廳唔同, 呢度反而偏向西方格調。雖則今晚係平日晚, 但店內都坐滿九成食客。Menu中除左有部份為素食外, 韓國菜款式亦比較新潮一點, 沒有一盤盤既炸雞, 更沒有烤肉。反而有韓式煎餅, 跟西方cross over既多款美食。令韓式美食更加與別不同! 我地就order左一半素食, 另一半肉食來試試。【馬格利(菠蘿)】 HK$58外表好特別, 個冰球蓋住枝野飲, 完全睇唔出係菠蘿特飲, 野飲Keep到有冰凍效果, 味道方面甜中帶少少酸味, 幾開胃又解渴【紅棗草莓雪沙】 HK$58幼沙冰, 味道唔太濃, 甜甜地, 紅棗同草莓種子都有混入, 不過有d太細粒既種子都係咬唔開 【韓國素肉飯卷】 HK$98對於一個冇肉會死既人去食素肉飯卷, 本身有點抗拒, 但食落其實又比預期既好食得多!反而跟韓國地道食既有點相似, 飯卷中只有瓜類同埋蛋, 配上些少沙律醬,

【馬格利(菠蘿)】 HK$58
馬格利(菠蘿)

【紅棗草莓雪沙】 HK$58
紅棗草莓雪沙

【韓國素肉飯卷】 HK$98
韓國素肉飯卷

反而跟韓國地道食既有點相似, 飯卷中只有瓜類同埋蛋, 配上些少沙律醬, 令平淡既味道中帶一點濃味。而且口感層次很分明, 不錯!

【韓式甜辣素炸雞 HK$118
韓式甜辣素炸雞
賣相跟平時我地食開既炸雞大大不同, 素炸雞上淋上甜辣醬, 對於平時唔食得辣既朋友, 可能會覺得幾辣。

但食開辣既我反而又幾中意呢種甜中帶辣既濃味道, 素炸雞係醬汁覆蓋下依然脆口, 咬開發現其實係豆卜夾住一塊素肉,
韓式甜辣素炸雞
雖然冇平時食開既肉味, 但反而食到另一種既新口味食法, 又真係幾特別。

【泡菜煎餅】 HK$88 (加配料每款HK$8)
泡菜煎餅
切開比較黏, 但外層較為乾身, 沒有油膩感, 食落好香口, 特別係燒焦位置,

而且我仲加左一款配料 (蝦) 落去, 但份量較少, 而且好細隻。

【紫菜X溶岩芝士包】 HK$268
紫菜X溶岩芝士包
幾豐富既一個SET, 包括有招牌炸雞、炸韓國年糕、炸魷魚圈、炸翠玉瓜、泡菜、脆紫菜、炸韓國迷你雞脾菇
超級邪惡既芝士包, 每款野食都一串串吉好, 食既時候更加方便, 炸物唔係款款脆到有聲, 浸落芝士中都見到有明顯拉絲, 厚厚既芝士層包住每款野食, 入口有淡淡芝士味,

每款野食都各具特色同口感, 最好食既係炸魷魚圈, 好爽口

就連本身平平無期既翠玉瓜, 切為厚切, 增添口感

不得不提既係雖然每款都被炸過, 沒有油膩之餘, 就連炸皮內既野食都唔會炸得太乾, 依然keep到本身既水份, 令食落唔會太乾同太硬。

個人覺得呢度既野食款式比較新穎, 唔係周圍可以食到, 同埋野食質素同味道都唔差, 不過價錢就略為貴左D...
馬格利(菠蘿)
韓國素肉飯卷