2025-05-16
啱啱同朋友去咗富豪香港酒店31樓嘅Alto 88試佢哋嘅「意式海鮮早午自助餐」,整體體驗真係好滿意!由環境到食物質素都keep到高水準,絕對係假日brunch嘅好選擇。環境:維港景觀無敵,打卡一流一上到31樓就被個全景維港景震撼到!餐廳裝修走優雅歐陸風,好有格調,落地玻璃引入自然光,坐得好舒服。我哋被安排坐窗邊位,一路食一路望住維港景色,真係好chill~海鮮:新鮮度滿分,松葉蟹腳必食海鮮區絕對係全場焦點!龍蝦肉質結實鮮甜,蝦膏係軟熟多汁,refill速度都算快。最驚喜係松葉蟹腳,蟹肉飽滿又鮮味,我哋encore咗幾轉!每兩位送嘅刺身拼盤好精緻,三文魚、鯽魚同紅蝦都新鮮,魚子醬嘅鹹香更加係畫龍點睛。經理仲教我哋用魚子醬加刺身一齊食,絕對係另一番風味,我哋試過原來經理係講真咖~~🤣🤣🤣🤣🤣🤣黑松露+魚子醬:誠意十足松露魚子蟹肉炒蛋係我嘅最愛!魚子醬嘅鮮味同黑松露嘅香氣完美融合,炒蛋又滑又香,真係食到停唔到口。沙律吧嘅布拉塔芝士配番茄都好出色,芝士creamy得嚟又唔膩,開胃一流。熱食:水準之上龍蝦湯濃郁鮮甜,飲得出真材實料。脆烤香草肉眼扒火候控制得幾好,肉質嫩滑有肉汁。即煮嘅意大利麵可以
環境:維港景觀無敵,打卡一流
海鮮:新鮮度滿分,松葉蟹腳必食
黑松露+魚子醬:誠意十足
熱食:水準之上
龍蝦湯濃郁鮮甜,飲得出真材實料。脆烤香草肉眼扒火候控制得幾好,肉質嫩滑有肉汁。即煮嘅意大利麵可以自選配料,廚師手勢好好,煮到口感啱啱好。
甜品:驚喜連連
甜品區絕對唔係得個樣!牛角包窩夫(Croffle)外脆內軟,配埋I SCREAM嘅Gelato簡直絕配。栗子三重奏層次豐富,栗子味香濃。仲有青蘋果奶凍酸甜清爽,完美作結。
$568可以食到咁高質嘅海鮮、黑松露魚子醬,仲有維港景睇,真心抵!服務都好好,經理不停地同客人互動,大家有講有笑,就好似朋友一樣。如果想同朋友/另一半享受一個悠閒假日,Alto 88絕對係唔錯嘅選擇~