2024-03-16
朋友推薦香港本土 x 西式嘅Fusion 菜,餐廳位於灣仔船街嘅最盡頭,隱藏到好似跟住地圖去尋寶咁。店內格調好舒服,一共有兩層,靜靜地有種北歐餐廳嘅感覺。💡香煎章魚鬚呢碟賣相好有氣勢,兩條大章魚鬚一望都唔係橡膠,食落仲有烤嘅香氣,調味唔重手。(唔知點解都常見章魚鬚/八爪魚鬚有調味過鹹嘅問題) 睇得出有俾心機研究調味,仲可以送大大粒魚子填補鹹味,食落係腍身,口感剛好。羽衣甘藍沙律用醬汁有調味,本身仲提唔太鍾意食菜嘅男朋友話會苦苦地,點知佢先食完話好好味,我試完先知係甜甜哋,突出菜嘅鮮甜~💡特式卡邦尼意粉本身自己就好鍾意卡邦尼,呢度有個Fusion嘅做法,以臘肉同埋金華火腿代替煙肉,本土嘅特色鹹香真係好正,都好夾到個意粉。意粉蛋味出眾,軟硬適中。💡紐西蘭脆皮三文魚三文魚係可供刺身食用嘅類型,所以見到半生熟都唔洗怕,而今次粉嫩嘅魚肉係剛剛好嘅熟度。醬汁係刁草做,刁草草青味比平時羅勒同百里香強少少,味道,但配上都有啲油份嘅三文魚,平衡返油膩感。