🌶️🔥🐟 【 探 魚 】 🐟🔥🌶️⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄探魚終於到咗香港喇😍🎊🎉 落戶沙田新城市廣場,唔洗返大陸都食得到👏🏻 (當然價錢貴d啦)閒日下午嚟食,客人唔算多,不用等位🧡 店員請我地用手機QR Code落單📱烤魚口味揀咗「重慶豆花烤魚」,配最基本的「凌波魚」,不用額外加錢 🐟 魚身肥大肉厚,有少許魚骨,但唔算難挑👌剛開始食,條魚未夠入味,要滾耐少少,待魚身索晒湯汁,味道就ichiban喇🤩點單過程中冇得揀辣度,可能default咗,我平時都愛食辣,覺得辣度剛好🌶️伴魚輔菜選了「黃金組合」,包含:土豆、海帶、金針菇、大白菜🥬🥔 店家會一早放落鍋中,鋪在魚底🍲另點了主食「探魚就醬麵」,賣相得意,可揀有/冇芝士🧀 不適宜淥太耐,因為麵質不算彈牙,好快糊🫕「爆漿鴛鴦糍粑」味道正常,非常脆口,但中間空心的,沒有「爆漿」效果🥹最後去舀冰粉,$6/位無限任添,自由配搭🥳有我鍾意嘅燕麥爆珠、黑糖麻糬等,堅正的👍🏻⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🌶️重慶豆花烤魚(凌波魚)🐟($298)🥬黃金組合($56)- 土豆、海帶、金針菇、大白菜🍜探魚就醬麵(有芝士)($35)🍡爆漿鴛鴦糍
🌶️🔥🐟 【 探 魚 】 🐟🔥🌶️

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🌶️重慶豆花烤魚(凌波魚)🐟($298)
🥬黃金組合($56)
- 土豆、海帶、金針菇、大白菜
🍜探魚就醬麵(有芝士)($35)
🍡爆漿鴛鴦糍粑
🍧冰粉($6/位,無限任添)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:探魚烤魚 (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期6樓626號舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami沙田 #沙田美食 #探魚 #探魚烤魚
2023-12-27
$250 (Lunch)