2025-04-27
今次去咗銅鑼灣登龍街嘅「不二江湖菜」,餐廳裝潢充滿江湖氣息,紅燈籠、木桌椅,一入去就感受到濃濃嘅川味風情!今次試試咗幾款招牌菜,與大家分享下~———————————————🌟麻辣香鍋 鍋底$28,再根據你所選既配菜加錢,我就叫左肥腸($40)、黑毛肚($40)、雞腎($30)、娃娃菜($22)、油麥菜($22)一共5款配菜,麻辣底超香調味亦都好唔錯好惹味,而且佢份量都超大份,唯一美中不足係底部油會比較多,如果倒走少少油會好d。🌟 不二酸菜魚 $168好有驚喜,出面其實唔少專食酸菜魚既都2百蚊起跳,呢度$168之餘份量超多亦都整得好好。酸菜好好食,夠曬酸,魚片都有好多全部都滑身冇骨,入面亦都有d小配料好似菇、萵筍等,鍾意食酸菜既真係好推薦要試試呢間。如果想要寬粉好似都係加$28,不過我怕太飽今次冇加到。🌟 鮮脆魚皮 $48魚皮對比之下我覺得佢唔太夠入味,但係佢份量都幾多,同埋魚皮都幾寬身幾大塊,一般出面都係幼身果度,佢呢度係條條都粗大,而且咬落去都係非常脆身。🌟 鴨屎香檸檬茶 $32鴨屎香調得很不錯,份量都算大杯,食辣野叫返去岩岩好🌟 百香果梳打 $28百香果味都濃,相對會甜少少,我會比
———————————————
🌟麻辣香鍋
🌟 不二酸菜魚 $168
🌟 鮮脆魚皮 $48
🌟 鴨屎香檸檬茶 $32
鴨屎香調得很不錯,份量都算大杯,食辣野叫返去岩岩好
🌟 百香果梳打 $28
百香果味都濃,相對會甜少少,我會比較推薦大家叫鴨屎香檸檬茶