2019-04-27 54 views
依家灣仔利東街有個地鐵,好方便,如果落雨,行去合和都遮咗一大段。一出就見到依家展覽緊嘅love the earth,好靚。朋友帶我嚟呢間餐廳食飯,一入黎就見到一排雪櫃,就係佢地慢熟肉。工業風嘅裝修,開揚嘅酒吧,入到黎感覺幾大。燈光剛剛好,唔會太暗。坐底未幾,調酒師問我地有無興趣試杯cocktail,有性格,每杯都可以好獨特,可以話佢知要咩感覺嘅酒,多啲定小小酒都可以。我呢杯係橙味加咗小小紅酒,幾特別。?餐廳有個係4 course menu,睇價錢覺得好抵。晚餐呢個價好少見,如果叫埋beverage都唔會太過。頭盤有蠔揀,多數都會揀呢個,朋友話幾鮮甜。我係沙丁魚醬配多士,每啖都好濃,配多士可以中和番啲。跟住係大蜆,用咗濃濃嘅芝士同白酒煮,蜆肉都有啲汁又夠肥味飽滿,鮮味仍然,汁未至於蓋過本身嘅鮮。個汁點包食唔會哂啲我。我就要45 days dry aged ribeye,真係第一次食呢種做法嘅肉,相信背後嘅時間同心機都唔少。肉汁仍然鎖住,而且肉味特濃。廚師用炭燒整牛,肉汁保持多汁,外面一層燒過又香口。朋友點嘅普通牛,都好食,不過明顯兩者有分別😛。到咗甜品啦,朋友要白朱古力,入口軟滑,不過對

我呢杯係橙味加咗小小紅酒,幾特別。

頭盤有蠔揀,多數都會揀呢個,朋友話幾鮮甜。

我係沙丁魚醬配多士,每啖都好濃,配多士可以中和番啲。

朋友點嘅普通牛,都好食,不過明顯兩者有分別😛。

到咗甜品啦,朋友要白朱古力,入口軟滑,不過對我嗰人嚟講有啲甜 。

我反而喜歡朱古力呢個,夠哂濃郁,好喜歡濃濃嘅朱古力,超滑。上面有開心果,加左慕斯,一啖裡面好豐富,好味。

環境夠哂靜,食嘢傾偈啱哂。