2021-12-04
🔸一講到創意料理,我個腦就自然會諗到何蘭正 。真係次次食何蘭正都會刷新三觀🤣啲食材配搭真係估你唔到,然後又真係好鬼好食😍🔸芝麻花生湯圓雞尾酒:呢個真心大癲,佢造型就係中式芝麻花生糊咁🤓一入口就真係果種傳統芝麻花生糊味,一模一樣😎但大啖啲再飲就會有埋酒精感,成個配搭真係鬼才先諗到🙏🏻最後仲插咗一粒無餡嘅湯圓可以食!呢杯嘢我唔會比100分,因為想比105分🤣🔸法式幼滑薯蓉。松葉蟹肉:簡簡單單,但效果就是完美💯薯蓉比起平時食到嘅更幼滑,好輕身,加上大量松葉蟹肉咁一齊食,好味,就係咁簡單😌🔸爆炒本地鮮魷。海虎蝦。櫻花蝦。稻庭烏冬:本身有小小似中式定泰式嘅套路,但用咗日式稻庭烏冬😱令到個質感唔同咗,海鮮份量好多,都係勁高質😍🔸法式香草燉加拿大咸豬手。喇沙紅毛豬肋骨。黑毛豬肉醬配炸薯仔:玩豬玩到出神入化嘅一道菜😍咸豬手就正常煮法;豬肋骨通常都係做燒烤醬,而佢竟然係走東南亞喇沙味,喂,好正!最後有啲咖哩味黑毛豬肉醬配炸薯咁食,又係無敵😋🔸最後仲有飲咗杯iced latte,水準都好高!呢間嘢真係要定期嚟下,每次都見到有新嘢,然後次次都唔會失望,大愛❤️