2023-10-03
呢日同媽媽兩個撐台腳,記起海濱呢間餐廳新開咗一段時間都未食過,就決定要去試試。餐廳門口望落去已經好有格調,內裡裝修更係以地中海文化及航海元素為主非常有特色。———————————————🌟Tuna Tartare $198呢個前菜份量都算幾多,佢係由吞拿魚他他,黃鰭吞拿魚、泡菜同茄子蓉組成,食落好特別,上面果層比較濃味仲有魚肉粒咁同黑芝麻,下面就相關比較似醬嘅質感,一啖食落去其實口感係超豐富。.🌟Crab Chitarra $198呢個蟹肉意粉真心十級推薦,係一個真係有蟹肉同埋蟹肉味好重嘅意粉,佢煮意粉嘅醬汁似乎就係用蟹肉湯製,有種連精華同鮮味都煮埋入意粉嘅感覺,我同媽媽都對呢個意粉讚不絕口。.🌟1855-Rib eye $480牛扒都係我平時喜愛叫嘅菜式之一,呢塊牛扒非常高質,講緊比好多專做牛嘅地方都好,牛味重之餘最重要一點係佢完全冇筋,而且仲有少少脂肪食落更香口。不過份量真係超大塊,比想像中多好多,最後真係飽到食唔曬🤭.🌟Classic Bread Pudding $88呢個甜品都高質,完美做到冰火兩重奏,下面嘅麵包布甸熱辣辣再配上面凍冰冰嘅雲尼拿雪糕,成個口感同味道都令人眼前一亮
———————————————
🌟Tuna Tartare $198
🌟Crab Chitarra $198
🌟1855-Rib eye $480
🌟Classic Bread Pudding $88
呢個甜品都高質,完美做到冰火兩重奏,下面嘅麵包布甸熱辣辣再配上面凍冰冰嘅雲尼拿雪糕,成個口感同味道都令人眼前一亮😍
🌟Tea Light $98
呢杯比較重嘅味道都係嚟至Orgeat,如果本身鍾意杏仁味呢杯就一定啱你,味道重再配有少少西柚同薄荷,就好似係一杯另類嘅杏仁茶。
🌟Kraken Hunter $140
用Kraken Dark Rum 做底,另外比較重味會係Coconut 同Pineapple嘅味道,酒精比較重少少但唔會覺得好苦,飲落都唔錯。份量方面都算大杯,就算冰溶咗個味道都仍然濃郁。
🔸整體評價🔸
整體味道真係好高質,每樣菜式同飲品都相當令人滿意,Staff全部都係好friendly,如果大家有機會過嚟將軍澳海濱,真係要試下呢間地中海餐廳。