2016-02-05 174 views
潮福蒸氣石鍋,我上次食完次後,一直都念念不忘d海鮮既鮮甜味,無奈屋企真係無個d用具,所以我又黎潮福蒸一蒸,食之餘,真係同塊面做埋蒸氣facial一樣tim。今次同新蒲崗老朋友一齊食,住在越秀既佢行過對面就係餐廳,真方便,而且我既高要求好朋友都讚不絕口,相信會可以做佢飯堂啦。除左加一,有d必收費,包括$12一位茶芥醬油同$10一碟既炸花生。蒜蓉肉蟹蒸糯米飯$198上次試過粥底,但自己唔係好鐘意潮洲粥式既個隻粥,所以今次唔要粥底,要左蒸糯米飯肉蟹原隻上既,啖啖肉,而且糯米飯就好鮮甜,煙煙un un,吸左蟹既精華又有好香既蒜味!南非生猛龍蝦$188有幾款龍蝦選擇,唔識分亦唔識選,所以選了最貴個隻,$188一隻開邊兩份食,厚肉鮮甜彈牙。象拔蚌仔$168半打加左粉絲在底去蒸既,不過粉絲有d硬可能浸得唔夠透,不過終歸都好甜同爽甜!番薯蜆$148一斤超大既蜆,真係好鮮甜海南花螺$128半斤花螺肉唔係好多,本身都唔係成日食,都幾enjoy撩出來個過程,愈食愈多,停唔到口咁,不過我唔鐘意點甜醬,點番豉油襯d。家鄉釀茄子$98原來家鄉意思係釀鯪魚肉,唔錯架,清清地!嘉士伯大樽裝$18.8熱情既店員落力se

蒜蓉肉蟹蒸糯米飯$198

南非生猛龍蝦$188

象拔蚌仔$168半打

番薯蜆$148一斤
超大既蜆,真係好鮮甜

海南花螺$128半斤

家鄉釀茄子$98
原來家鄉意思係釀鯪魚肉,唔錯架,清清地!

嘉士伯大樽裝$18.8

熱情既店員落力sell,都係$18.8一樽,抵,大時大節當然要beer一beer!

價錢都貴架,不過宜家食海鮮差唔多價啦,而且用料鮮,服務好(會幫你蒸同夾),所以物有所值!
2016-02-03
$490 (Dinner)