2017-10-08 1024 views
我同屋企人喺7-10-2017去新蒲崗潮福分店食蒸氣鍋,食物很有質素,該店嘅員工整體服務態度都好好,特別想表揚一位叫做阿成嘅後生仔,當日返夜嘅,佢好耐心咁幫我地去蒸和牛片,同我哋講想將顧客俾錢買嘅食物都整得好食,做到物有所值。佢仲好有熱誠咁介紹該店唔少必食之選,而且仲做到一份細心,留意到有隻碗有水跡,即時將佢更換。當我地食到差不多的時候,怕浪費食材,佢積極同廚房溝通,應我哋嘅要求將每分order嘅量減少。今時今日後生仔有呢個咁好嘅態度去待客待食物真係好少有!下次再去食都會去新蒲崗分店!加油。

下次再去食都會去新蒲崗分店!加油。
2017-07-16 851 views
星期六 老媽子生日 訂了一張大枱10人 一張細枱6人 共16人來試下這間蒸氣火鍋, 叫了一個10人餐 一個6人餐, 食物份量都好足夠, 有些食剩添, 整體海鮮都好新鮮, 龍蝦麻麻, 扇貝鮮甜,和牛原汁原味, 即蒸熱來食的馬拉糕 細路超like, 乳鴿10人餐有5隻 6人餐有3隻 食吾晒每枱都有職員負責蒸食物及分食物, 服務態度佳龍蝦麻麻鮑魚ok扇貝鮮甜 及好新鮮蠔都好肥美, 但我冇食龍躉件 都ok花甲, 蚌 , 蜆都好新鮮 好乾淨 沒有沙蟲草花蒸雞, 好滑南瓜粥,好綿 和牛 my 飛弗
星期六 老媽子生日

每枱都有職員負責蒸食物及分食物, 服務態度佳

龍蝦麻麻

鮑魚ok

扇貝鮮甜 及好新鮮

蠔都好肥美, 但我冇食

龍躉件 都ok

花甲, 蚌 , 蜆都好新鮮 好乾淨 沒有沙

蟲草花蒸雞, 好滑

南瓜粥,好綿

和牛 my 飛弗
2017-07-15
Celebration
Birthday
  • 和牛
  • 扇貝
一早8:00am開市人客不多,我們2人選了一張後排4人卡位坐,服務員好不客氣地走過來第一句便是要我們坐埋一邊比人搭桌,我們示意如多人時我地會樣位,她還喋喋不休地罵轉身走咗去,全程黑面,沖茶,落單無人理當睇你唔到,對熟客就180度玩变臉,總括: 無下次服務態度: 劣食物味質: 差
,總括: 無下次
服務態度: 劣
食物味質: 差
鳳爪,鮮菇雞包仔,菜苗餃
皮蛋瘦肉粥
2017-05-28 413 views
朋友外國回來,本想帶她去食吓香港時興的蒸氣鍋。 order 了兩位套餐,全晚都很失望。服務差,食物已熟但D服務員都遲遲不來開蓋,導致包魚,和牛,菜,扇貝全部overcook, 所謂和牛肉粒全完"趙"不開。勁差!!! 包餐的乳鴿又不夠熱。全個環境密麻麻,嘈得很, 我地坐卡位,架歺仲要放在坐位出口位,出入都要移車仔。全晚最不差都係鍋底粥。全晚兩人食了$875,哩個價錢勁不值。重要是不能與朋友享受美食,破壞了氣氛。
!!! 包餐的乳鴿又不夠熱
。全晚最不差都係鍋底粥
2017-05-27
2017-05-26 372 views
去多次潮福,今次有大陸親戚嚟,我介紹佢地食潮福因為最近先食完,都已經好想食多次。入到去,地方好大,店員又好好咁俾我地選了想坐嘅地方,仲教我地落單,我地選左粥底,再選湯就有得選自己喜歡嘅海鮮,其實好多都好正,好難選,有龍蝦必食,有蠔,鮑魚,象拔蚌,元貝等,正丫。上到嚟都樣樣新鮮,全部蒸先食到原汁原味,所以先食到真正新鮮,親戚都話正,仲話正過之前西貢食海鮮,食完海鮮就任食肉丫丸丫菜丫等,其實真係吾知佢地有冇得earn money,因為真係三百幾蚊又咁多新鮮海鮮又任食,又有waitress 幫你分野食幫你蒸埋教時間,仲有得任飲,汽水同beer,多人嘅話仲有白酒送,真係好抵食丫。最後食埋個粥,好棉,好甜,飽一飽丫。

最後食埋個粥,好棉,好甜,飽一飽丫。
2017-05-26 250 views
又係family day嘅日子,同屋企人去左呢間響新蒲崗嘅潮福蒸氣石鍋店食晚飯,佢地呢個任飲任食蒸氣海鮮餐真係啱哂我地,有得任飲任食真係好抵呀!套餐有粥底、燉湯、海鮮同其他唔同菜色可以選擇,啤酒汽水都係任飲!呢度有個混醬吧,有多種醬油可以自己調配,芫茜、蔥花、蒜蓉、辣椒等配料都有,非常齊全!姬崧茸燉湯燉湯好清潤,裡面有好多材料,原來姬崧茸係咁樣嘅!脆皮乳鴿脆皮乳鴿,皮脆肉嫩,外皮炸到金黃酥脆,睇見已經流口水!貝殼盛盆貝殼盛盆有青口、花蛤等,青口好大隻,花蛤非常鮮甜。生猛龍蝦龍蝦真係好生猛,落鍋時仲識郁,好大隻,又多肉,肉質鮮美。美國桶蠔美國桶蠔又係大大隻,放埋粉絲、蔥花落去蒸,食落鮮甜肥美,原全唔覺腥。大元貝生猛大元貝好正,其中幾隻仲特別有膏,第一次食到有咁多膏嘅元貝,好鮮甜!任食菜式我地仲叫左好多任食菜式,有豬頸肉、釀花菇、釀勝瓜、梅菜豬肉丸、鯪魚球等等,好多款菜式選擇,其中我最鍾意食佢地自家製嘅鯪魚球,啖啖新鮮魚肉!瑤柱淮山粥最後食嘅瑤柱淮山粥好清甜,食左咁多肉,食番碗清清地嘅瑤柱淮山粥,淮山健康養胃,幾好食。屋企人都食到好飽好滿足,呢間店嘅海鮮好新鮮,任食套餐價錢唔貴,店員服務態
姬崧茸燉湯
燉湯好清潤,裡面有好多材料,原來姬崧茸係咁樣嘅!
脆皮乳鴿
脆皮乳鴿,皮脆肉嫩,外皮炸到金黃酥脆,睇見已經流口水!
貝殼盛盆
貝殼盛盆有青口、花蛤等,青口好大隻,花蛤非常鮮甜。
生猛龍蝦
龍蝦真係好生猛,落鍋時仲識郁,好大隻,又多肉,肉質鮮美。
美國桶蠔
大元貝
任食菜式
瑤柱淮山粥
屋企人都食到好飽好滿足,呢間店嘅海鮮好新鮮,任食套餐價錢唔貴,店員服務態度亦好好,一間非常唔錯嘅蒸氣鍋食店。
2017-05-10 206 views
今晚就朋友放工嚟到新蒲崗搵食,朋友即介紹到潮福蒸氣石鍋。食海鮮一向係我嘅大愛,剛好有一個「任揀任食任飮蒸氣海鮮餐」真係啱哂我。最特別係有原盅燉湯,有老黃瓜唐排燉湯和姬崧茸燉海螺,我們當然選了後者!這盅海螺湯材料十足,見盅內真的有雞、豬骨、姬崧茸和海螺,唔怪得飲落啖湯會咁甜。這個餐還有脆皮乳鴿,上枱見到細細仔,我想應該係BB鴿!就是這樣肉質鮮嫩,火候剛好,不會乾身,好味!可惜每人半隻冇得添。上乳鴿嘅同時,待應姐姐把海蜆放入電鍋中,啱啱好食件乳鴿,就有新鮮海蜆食,時間啱啱好啲蜆既鮮甜大粒又冇沙!緊接着係北韓鮮鮑魚,上面仲有蟲草花,侍應姐姐計時啱啱好,鮑魚入口鮮味又彈牙!正!接著有大元貝和海蝦,真心覺得啲海鮮新鮮先至會咁好味。跟住呢就係生猛龍蝦,係夠啖啖肉但係相比頭先嘅海蝦,冇海蝦的味道濃郁,食到龍蝦尾先食到龍蝦味,可能個次序調一調會好啲!開頭都有啲擔心開先餐會唔夠飽但係原來仲有其他例如鲜打牛肉丸、鮮打蝦丸、蝦膠釀花菇、自家製鮻魚球、家鄕釀豆卜、香包荷葉飯、馬拉糕等等嘅食物!牛丸、蝦丸都入口彈牙、花菇厚實,全部都咁好味,想唔飽都幾難!差啲唔記得,最後還有瑤柱椎生粥底,呢個粥吸收晒頭先蒸海鮮嘅

接著有大元貝和海蝦,真心覺得啲海鮮新鮮先至會咁好味。

差啲唔記得,最後還有瑤柱椎生粥底,呢個粥吸收晒頭先蒸海鮮嘅精華,鮮味無比!

值得一讚嘅係服務員態度殷勤,會幫我地方海鮮入煱,時間有計得準確,又會分菜,期間無限添飲飲品,有自家製野竹庶水、忌廉溝鮮奶、檸檬紅茶、芒果汁、可樂等,所以這一餐都食得好舒服、好滿足!
2017-05-10 2207 views
放假前夕,心情特別開朗,心情零舍不同,儘情放鬆一下,去找食。相約同事,放工食飯去到盡,不論幾夜,只要開心。冬天過去,夏天來臨,不再吃火鍋,改食些比較清淡的食物,係時候為自己清一清腸胃,蒸海鮮是繼火鍋後,又登場了。當然,我地班同事,不會放過,先來聚一聚,食返一餐鮮味十足的海鮮,過下口福。今晚我地找食到新蒲崗,看到是任飲任食的蒸海鮮,見到都流晒口水,急不及待,上茶樓啦,上到樓上,幾乎每檯都是在食蒸海鮮餐,每檯面上,都放著一頂好別緻的類似越南式的草帽,好吸引,原是用來蒸海鮮時的蓋,透氣特別好。飲品有罐裝汽水、韓式果汁、更有自家的竹庶茅根汁、酸梅湯等,任飲。先來每人一盅滋潤燉,姫松茸燉螺頭肉湯,滋補養生,好香姬松茸味道、用上雞肉、瘦肉熬湯,湯汁清甜,美味。貝殼盛盆、北韓鮮鮑魚,每道蒸海鮮,蒸的時間都較得非常準確,不會蒸得太耐而韌,保持海鮮的鮮味及口感,食到鮮味。食左兩道蒸海鮮,又來了每人半隻的燒乳鴿,香噴噴,好入味,燒得皮脆肉嫩,仲有肉汁爆出,齒頰留香,食半隻,是不夠喉,我地還多落單二隻。食完乳鴿後,繼續蒸海鮮,海蝦、龍蝦,夠新鮮,肉質爽彈,肉質結實,鮮甜,啖啖肉。鮮肉丸、蝦丸、鮮牛肉丸,蝦肉
相約同事,放工食飯去到盡,不論幾夜,只要開心。

鮮肉丸、蝦丸、鮮牛肉丸,蝦肉釀冬菇,自家打製,夠彈牙爽口,鮮味十足。

還有數款點心,可隨意任食。
馬拉榚,好耐沒食過,今晚我地點左二籠,熱食,好好味,鬆軟綿密,甜度適中。

上星期六一家大細十個人到潮福食蒸汽鍋預祝母親節。一早book左枱,所以唔需要等枱。我地坐好後,男部長好殷勤招待,詳細解釋收費同點填點心紙。雖然話係一個價錢任食,但其實海鮮係幾種揀五款;肉呀,丸呀等等就係填點心紙任食。我地主要揀左鮑魚,龍蝦,蟶子,另加錢叫埋奄仔蟹。人齊後,食物陸續送上,仲有職員熱心幫手放食物落蒸籠蒸同分餸。所有海鮮都好好味,尤其是係最後煮好的粥,勁鮮甜!我食左兩碗。全餐飯都好滿意。如果價錢平d咁就perfect喇!
全餐飯都好滿意。如果價錢平d咁就perfect喇!
2017-05-06
Celebration
Mother's Day
  • 鮑魚
  • 奄仔蟹
2017-05-08 185 views
今日同老友經過新蒲崗,本來都唔諗住食野,不過貪飲貪食既我,見到有張大大張既poster,咁就比佢吸引左入去上到去正正放晏時間,人山人海,好彩唔洗等位,不過就要答枱,都ok 啦。話咁快野食就到,2個叫左2籠特價蝦餃,一個炒飯。蝦餃係原隻鮮蝦,蝦餃一到職員重教我地點先最好食,就係等5分鍾,蝦爽口彈牙,餃皮唔厚唔薄岩岩好,有驚喜呀不過個炒飯就有小小失望,佢係粒粒分明,不過好油好油,滿食一口都充滿了油,食一口飯就要飲一杯茶。普洱茶就幾好,唔係得色素,真係有茶味,下次再去飲過
話咁快野食就到,2個叫左2籠特價蝦餃,一個炒飯。
普洱茶就幾好,唔係得色素,真係有茶味,下次再去飲過
  • 蝦餃
2017-03-16 2468 views
今天放工去新蒲崗探朋友,去到剛好食晚飯時間,我們一起去睇下食乜?新蒲崗都有不少食店,記得好耐之前,老公生日曾到過寧遠街的厚福火鍋海鮮專門店食飯,味道吾錯,一於再去光顧,到了一看!原來已改名潮福蒸氣石鍋,新食店,試試無妨!這𥚃有蒸氣火鍋和任飲任食火鍋海鮮餐,我們選擇了後者,選了沙嗲鍋做湯底。每位敬送以下三款👇(以人頭計件數,以下是2人份量)刺身拼盤:打邊爐都有刺身食,而且都好新鮮!貝殼盛盆:貝殼有青口,花甲,大蜆等,味道鮮甜又冇沙!極上安格斯牛肉:好香牛肉味,輕輕放入鍋內灼一灼,放入口內,牛肉的香濃和林滑,真是回味無窮!另外自選海鮮4款:多款選擇中,我們選了生猛大元貝丶北韓象拔蚌、蘇格蘭聖子皇和北韓鮮鮑魚。(份量也是人頭計)這4款海鮮鮮味十足又彈牙,正👍以上各款是一次,不是任食的。任食的配料有數拾款:我們點了手打鮮蝦丸、豬肉丸、蟹籽鮮蝦滑、蝦滑讓鮮冬菇、鮮豬腰、粟米、鮮粉腸、極品黑豚肉和白柏葉,所有材料都好新鮮👍還有多款飲品任飲!
原來已改名潮福蒸氣石鍋,新食店,試試無妨!
刺身拼盤:打邊爐都有刺身食,而且都好新鮮!
貝殼盛盆:貝殼有青口,花甲,大蜆等,味道鮮甜又冇沙!
2017-03-03
  • 任飲任食火鍋海鮮餐
返工辛苦左一個星期, 今晚係時候對自己好D, 近近地同屋企人去左屋企附近搵食, 經過見到呢間潮福蒸氣石鍋酒樓, 除左有蒸氣石鍋食之外, 仲有任飲任食打邊爐。前幾晚食完蒸氣鍋, 所以今晚就決定揀打邊爐!上到去, 已經有好幾檯食緊蒸氣火鍋/打邊爐, 但因為冷氣充足, 所以沒有焗促感坐低先送上一碟前菜花生 (HK$15), 邊食邊落Order火鍋醬料自助混醬 (醬油費已包至前菜費用)呢度既湯底都係一般傳統普通既口味, 我地就揀左沙爹湯底, 再自選4款限量一次性order既海鮮 (每圍最多只可選4款)我地揀左蟶子皇、鮑魚、象拔蚌同埋大元貝每款海鮮都幾有份量, 大大隻! 而且都幾新鮮, 鮑魚很有咬口, 最中意象拔蚌, 超級爽口!另外, 刺身、貝殼併盤同埋極尚安格斯牛肉 呢三樣就係以人頭計算份量, 亦係限量只可以order一次!雖然刺身款式唔多, 但係呢D中式餐廳食到唔難食既刺身, 都算係咁!反而最驚喜既係呢籃貝殼併盤, D蜆好好好大隻, 就算熟左, Size都比五蚊硬幣更大! 而且食落冇沙, 帶點鮮味爽口之後我地就係order上click 一d可以無限追加既配料, 款式都幾多! 豬、牛、羊、雞既
前幾晚食完蒸氣鍋, 所以今晚就決定揀打邊爐!
火鍋醬料自助混醬 (醬油費已包至前菜費用)

我地揀左蟶子皇、鮑魚、象拔蚌同埋大元貝

之後我地就係order上click 一d可以無限追加既配料, 款式都幾多! 豬、牛、羊、雞既肉類都齊, 仲有好多款既蔬菜, 同埋丸類。
好中意呢度既鮮蝦丸同埋蟹籽解蝦滑

意想不到既鮮甜彈牙口感, 呢個口感的確係手打先可以做到, 製作功夫真係值得一讚!
另外, 呢度既響鈴係新鮮即炸, 脆卜卜, 浸落湯底2秒即起, 仲食到內裡既脆
頭先既極尚安格斯牛肉唔夠喉, 所以我再ORDER左肥牛。肥牛切得有一定既厚度, 色澤鮮紅, 雖然肉質冇安格斯牛肉咁正, 但味道都總算唔錯~
野飲方面以罐裝飲品為主
其實呢度既火鍋任飲任食款式比蒸氣鍋為多, 而目測店內有9成食客都選擇食蒸氣鍋, 可能因為蒸氣鍋既任飲任食模式目前係香港唔算太普遍, 但總算呢度都多個選擇比大家揀丫~
2017-02-03 413 views
蒸氣火鍋越開越多, 有貴有平, 之前曾到過潮福蒸氣火鍋,覺得其食物水準十分高,所以今次與朋友聚會,我二話不說選了潮福,果然不負我的寄望。我食左以下東西.... 選了最基本的任食套餐,份量已經很足夠了。頭盤竟有乳鴿熱食讓你先"醫肚"再等待蒸海鮮,之前吃過的蒸氣火鍋也沒有這樣的安排,所以對於潮福這個貼心的行為加分,而且乳鴿的水準也不錯,皮很脆,很熱,吃得出是新鮮而不是放了一整天的質素。另外,不得不提是他們的燉湯,也是其他的火鍋店沒有的,飲得出這個湯真的是燉出來,很熱很燙口而且沒有味精。這次我選了海螺湯,滋味十足,非常值得推介。然後便是一貫的海鮮風味,可以任選四款,再加上本身已經有的蜆,全部清蒸,我沒有加任何醬料已覺很鮮甜,鍾意海鮮的朋友一定很喜歡。我特別喜歡吃這裏的鮑魚,很大隻,蒸得熟透時,整個鮑魚會離殼,很容易吉出來,而且面頭有蟲草,鮑魚食落去也不硬,很難得啊!當然還有聖子和象拔蚌,也是很新鮮,蒸完出來後很爽口再配搭粉絲,完全不需要加醬汁便可以吃得出他的鮮味! 最後還有龍蝦,雖然不是很很很大隻,但以一個人的份量來說,已經足夠,肉質也不老食得出有龍蝦味。 其後的便是任叫的環節,手打蝦丸做得
其後的便是任叫的環節,手打蝦丸做得非常出色,我叫了幾round ! 超級彈牙。仲有滑雞,size 不大但勝在滑而且骨少,食材比一般的打邊爐店舖好,值得推介啊!
壓軸岀場就係一直藏在鍋底嘅粥,試過幾間,潮福的粥底是最滋味的,我估應該是他的米比較細粒,容易入口,加上過程中的鮮味全部落入粥底,非常入味,已且煲嘅時間啱啱好所以好綿, 雖然很飽,但仍然吃了兩碗。
服務態度也值得加分,侍應很主動協助,計時,上碟,令我被served 的感覺,好像整餐飯都沒有動過手一樣, 順帶一提,舖頭在樓上,地方算寬敞,企理。坐得舒服又唔算太嘈。食物水準不錯,每人三百蚊左右來講非常合理,有機會會再來試下其他套餐。
2017-01-05
  • 手打蝦丸
  • 鮑魚
2017-01-23 1903 views
潮福之前已經食過兩次 貪其名碼實價 套餐一個價錢包晒龍蝦,乳鴿,足料燉湯,海鮮,和牛,馬拉糕,啤酒汽水等 咩都有得食 抵食夾大件 對於我同小胖女呢d吃貨之人 食任食套餐真係抵到爛之餘 又唔怕唔小心破大財之前食過兩次都覺得質素ok 今次就同小胖女去新蒲崗間分店試下龍蝦大大隻啖啖肉 又爽口又彈牙燉湯同乳鴿真係每次都令人讚不絕口 乳鴿肉嫩多汁 外皮燒得脆卜卜, 燉湯仍然係咁足料 熱辣辣今次海鮮就揀左之前食唔到既聖子皇, 同埋食過翻尋味既鮑魚,蒜蓉扇貝,同埋石蠔樣樣都夠晒鮮甜 聖子皇彈牙爽口, 鮑魚嫩滑, 基本上樣樣都好食馬拉糕依然係我地既必食之選另外不得不提 之前一直無試過既蒸勝瓜 今次試左就知道原來好爽甜 冬天圍埋蒸海鮮 暖粒粒 爽既

龍蝦大大隻啖啖肉 又爽口又彈牙

馬拉糕依然係我地既必食之選

冬天圍埋蒸海鮮 暖粒粒 爽既
2016-12-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 蟶子
  • 馬拉糕
2017-01-13 1399 views
屋企人生日食豪少少就走左去食蒸海鮮,簡左呢間任飲任食,決定食餐勁! $338 加一,每位有三款野食乳鴿、貝殼、龍蝦送, 一嚟就緊係簡海鮮先啦,簡左兩樣北韓嚟嘅海鮮XDXD 鮑魚、象拔蛘 屋企人就簡左桶蠔同蟶子。 之後再簡埋個粥底同湯就乖乖等食。 過左幾分鐘,阿姐就送上燉湯,起初以為都係廚房畢出嚟個d 例湯…錯晒!真係熱辣辣同好足料∼無咩味精而且好清好甜,飲完成個人暖晒。 乳鴿同貝殼正當我品嘗個湯,回味緊時候,已經比屋企人清晒,佢地大讚乳鴿d 肉唔老好多肉,貝殼隻隻都唔腥。 之後阿姐就開始蒸龍蝦同鮑魚,5分鐘左右就上碟啦,先食龍蝦,唔點醬料就咁一口食晒,唔算大隻都肉質好滑鮮甜,再加埋頭個d膏,好甘甜。 鮑魚有薑絲加蟲草伴住,薑去走左d 腥味,鮑魚好彈牙,得一隻唔夠喉XP食緊野期間,阿姐就蒸緊象拔蛘同蟶子,兩個都加左粉絲索d汁,全部都切好晒一件件可以成啖放落口,時間蒸得剛剛好,林得嚟又不乏咬口,如果加d蒜溶就一流。 最後蒸桶蠔,好大隻呀!要分幾啖先得 食完海鮮都有7分飽,再點下肉類。 蟲草清遠雞,呢個我encore 左三次,雞好滑溜少骨,肥瘦平均。 另外仲叫左唔同的手打圓,最彈牙好食1就係
 $338 加一,每位有三款野食乳鴿、貝殼、龍蝦送,
 屋企人就簡左桶蠔同蟶子。
 之後再簡埋個粥底同湯就乖乖等食。

最後蒸桶蠔,好大隻呀!要分幾啖先得

食完海鮮都有7分飽,再點下肉類。

另外仲叫左唔同的手打圓,最彈牙好食1就係蝦圓同埋蝦肉冬菇都好夾個味道。
 仲叫左d 菜,條條菜心都好綠好粗,食落好爽

最後當然要食個粥啦,准山紀子再加埋所有汁同精華,未食過咁豐富口感同鮮甜的粥!!好滿足的一餐!
2017-01-05