2018-09-22
「登龍街!拉麵街!」相信全香港人都同意!想食拉麵去登龍街走一趟,必定能滿足拉麵癮!今日我正拉麵癮起,就正如大家一樣落去登龍街尋求治癒...老實說,我起初是被「蔦」的名聲吸引,全港首間米芝蓮一星日本拉麵店!總帶點期待心情!但自上年開店後,其實每次都因為太多人排隊而沒緣幫襯,今日正好自己一個人獨食,揀剛入黑時間,容易點有位!設計簡潔時尚,坐位不多,大多坐位方向以麵檔為中心。照燒雞玉子辛味雞肉非常足料!雞肉味濃,雞皮煎得脆口,雞皮嘅焦香,提高了味覺感受;雞肉鮮滑,有淡淡酒香,吃得出醃製過程都花過心思!湯雞味濃,喜歡濃湯的朋有推介試試!濃得嚟唔算非常漿口,濃而不肥膩!不會影響到食麵胃口!湯的辛辣慢慢地發揮極致...... 怕辣嘅朋友要注意⚠️麵質麵屬幼身,啱晒我口味!不算很爽口彈牙,但口感算滑身,不頂胃;麵條吸湯表現佳,有越食越辛辣的效果!麵份量比較細玉子如果玉子Vs照燒雞,我揀玉子!對我來說,一粒出色嘅玉子絕對可以提高整碗拉麵的分數同食後感覺!這個玉子夠香,蛋味不比照燒雞的濃味失色,好味!薑味汽水因天氣太熱,加上熱哄哄的拉麵影響下,越食越想飲凍嘢!我就點咗薑味汽水!味道很清新!值得一試!廚師細
今日我正拉麵癮起,就正如大家一樣落去登龍街尋求治癒...
設計簡潔時尚,坐位不多,大多坐位方向以麵檔為中心。
照燒雞玉子辛味
雞肉非常足料!
湯
雞味濃,喜歡濃湯的朋有推介試試!
濃得嚟唔算非常漿口,濃而不肥膩!不會影響到食麵胃口!
湯的辛辣慢慢地發揮極致...... 怕辣嘅朋友要注意⚠️
麵質
麵份量比較細
玉子
如果玉子Vs照燒雞,我揀玉子!
這個玉子夠香,蛋味不比照燒雞的濃味失色,好味!
薑味汽水
薑味汽水
因天氣太熱,加上熱哄哄的拉麵影響下,越食越想飲凍嘢!
我就點咗薑味汽水!味道很清新!值得一試!
廚師細心的遞上蕃醬,作用係給顧客覺得太辛辣時中加蕃醬到湯中,中和辛辣感覺。