2019-11-10
同一班親戚去旺角,吾知食乜好,有人提議去食打冷。本身以為係街邊,原來係樓上鋪。不過上去既位置好多都進行維修工程,但沿途都有指示,所以都吾難搵,只係平時吾會留意到呢間主打食潮州菜既餐館。內在環境都幾大,而且都多人黎食枱上面預先有些花生🥜、泡菜等小食。都幾開胃好味我地就叫左好幾個餸,有鹵水鵝,份量都幾大份,味道都算入味,但肉質偏韌,下次可不嗌。再來潮州凍馬友,食落又吾話全凍,有輕微暖暖地,再配埋個醬汁(應該係黃豆醬)。而且吾腥,好味道!推呢個細既羊腩煲真係要試,肉質好嫩,有菇、荀等配料,不過如果個湯底可以淡返少少就更加好! 另外仲有生菜🥬煲仔焗花甲,食落無沙,辣味吾夠重,再重d就更正!煎壕餅梗要配返杯啤酒喇,炸到脆脆金黃色,雖然壕吾係話好大粒,但份量都好足架!呢個豉汁蒸白鱔肉質鮮嫩,啖啖肉之餘好惹味,餸飯一流再叫左個啫啫芥蘭煲,炒得好香好有鍋氣,入邊有些少瘦肉同埋鹹魚粒。最後送上一份鹵水拼盤,份量都幾多,而且吾馬虎架!整體感覺吾錯,環境都乾淨舒適,可以再試! total around食左千四蚊到,圍返咁多人都吾過二百蚊
內在環境都幾大,而且都多人黎食
枱上面預先有些花生🥜、泡菜等小食。都幾開胃好味
煲仔焗花甲,食落無沙,辣味吾夠重,再重d就更正!
呢個豉汁蒸白鱔
肉質鮮嫩,啖啖肉之餘好惹味,餸飯一流
最後送上一份鹵水拼盤,份量都幾多,而且吾馬虎架!