2020-03-14
以前食泰國菜間唔中都會專登入九龍城食小曼谷,近一年小曼谷係銅鑼灣幢新商廈 — Tower 535地庫開左香港區第一間分店,平時午餐間唔中都有與同事食,Lunch Set幾抵食,今次終於食Dinner門口有間火車,可以打下卡影相。呢幢商廈幾新淨,所以連帶小曼谷內裡都覺得潔淨舒適,比九龍城店稍好,座位仲幾寬敞添。另外,餐廳仲有駐場歌手,撞岩仲有Live聽下,都幾有氣氛。泰式燒盲鰽: 晚市$288孖寶都幾抵,另外仲可搭配半隻海南雞或其他海鮮。盲鰽魚肚放左唔少香茅及檸檬葉等香料,再以粗鹽包住燒製,因此有陣陣香氣。魚無打鱗所以一掀就掀得開,內裡嘅魚肉非常嫩滑,魚肉鮮味,鹽味適中唔會太鹹,都幾好食。風味燒豬頸肉 ($118): 燒得幾Juicy惹味,肉汁幾豐富,肉質夠滑又唔會乾,真係幾好食。另外,配埋其秘製嘅泰式醬汁,濃郁帶微微辛香!黃咖喱牛腩 ($98) & 泰式原味酥餅 ($45): 呢個組合絕對係必點,首先小曼谷嘅黃咖喱整得幾好食,約有馬來風味,偏椰香奶滑,個味調得非常唔錯。另外,酥餅真係好好食,香滑酥軟,帶少少牛油香,配埋咖喱一齊食,真係好融合,一定要試!鮮菠蘿海鮮炒飯 ($93): 炒飯
鮮菠蘿海鮮炒飯 ($93): 炒飯放左適量咖喱粉,加上大量鮮菠蘿粒、海鮮,包括鮮蝦及魷魚等,仲有腰果及肉鬆等等,非常足料,啖啖都係肉。飯粒夠乾食,粒粒分明,都算okay,但就無乜特別之處。
以下係餐牌資料: