2018-06-22 1642 views
經過新蒲崗,家人有一家比較街坊嘅上海、中菜館。麻雀雖小,五臟俱全,基本嘅上海菜都有,而且味道都唔錯喎😲,價錢仲要幾扺!首先叫咗個套餐,有片皮鴨,仲有小籠包,兩杯豆漿,加埋都只係😂真係街坊價烤片皮鴨被嘅脂肪唔會太多,鴨皮烤到非常之脆、而且有少少焦香,一大碟上嚟嘅時候,忍唔住先食幾塊!鴨肉都係一大塊,沒大大份,配合烤鴨皮,令鴨子肉嘅香味四溢。配菜係青瓜、長香蔥,不過我自己基本上都唔會落香蔥,因為鴨肉、脂肪香味足夠,蔥嘅味道,反而會減低左我能夠品嚐嘅味道。加入青瓜,可以調節平衡,清爽嘅蔬菜,更加可以帶出烤鴨肉香!基本上呢個係一個主食。而且店舖給予我們的份量,比我想像中多!就片皮鴨,相信足夠三個人食用,已經會食到好飽!相當滿足😊小籠包肉餡沒有腥味,而且非常多鮮湯汁。不會有個過量脂肪,皮厚度適中。豆沙鍋餅另外一道非常值得推介小食!我諗,這一點應該是街坊非常喜愛的甜點!豆沙蓉香甜、份量適中,沒有額外加糖破壞平衡。外皮厚度剛剛好,硬度適中、能夠保持咀嚼感。外表烤焦得金黃色、且有漂亮的大小微烤焦圓點。油那控制得不錯,不會過分油膩,奪取味道。咬下去的時候,豆沙蓉會先湧出來🤪冷、熱豆漿

招牌烤鴨🦆!

烤片皮鴨  -  烤鴨皮

烤片皮鴨  -  鴨肉
鴨肉都係一大塊,沒大大份,配合烤鴨皮,令鴨子肉嘅香味四溢。

糖心蛋

小籠包