嗰日放工約咗同事食飯,返去觀塘工廈睇下有咩好嘢食,見到工廈上面有一間日式嘅好似唔錯,就去試吓啦!其實佢身處地方有少少難搵,不過依家工廈樓上嘅餐廳越開越多,要搵好嘢食都要付出少少代價💪入到去又係別有洞天,非常精緻嘅日式餐廳格局,清雅嘅擺設令我哋忘記咗呢度就係廈之内,店員亦都非常殷勤有禮,開放式廚房令我們可以看到煮食的情況。食物種類唔算很多,每樣食物都編上編號,有1號去到50幾號,所以我哋揀嘢食都非常之簡單直接清楚,亦都唔使選擇太久。前菜我們選擇了忌廉芝士豆腐沙律🥗($52)賣相非常之「得」!除咗有芝士豆腐生菜等,仲有蕃茄同埋蟹子伴碟睇上去色彩繽紛已經好想食!味道都唔錯幾清新!呢個價錢有呢個份量真係抵!前菜仲有韓風牛舌($22),小小的一碟已有十片八片牛舌,牛舌醃得入味而且嫩夾爽,韓式辣醬有啲很開胃!非常不錯的醒胃前菜!小食方面我哋仲揀咗月見免治雞肉($58),睇上去細細一碟似係蒸肉餅上面有一顆生雞蛋,食落去非常之嫩滑而且順口,溝埋生雞蛋食滑不溜口!中間個仲加左一啲雞軟骨令口感更加豐富!味道亦都唔錯!ABC朋友都話呢個好味!另一道小食我哋揀咗北海道陶板腸($108),其實係好似打咗蛇餅嘅香

呢個價錢有呢個份量真係抵!

另一道小食我哋揀咗北海道陶板腸($108),其實係好似打咗蛇餅嘅香腸,外型好似車輪咁好得意!煎得非常之香,肉質亦都紮實多汁!一啖咬落去會爆汁嗰隻😋非常香好好味!

主菜方面我哋就點咗個日式火鍋:壽喜燒牛肉鍋($128),壽喜燒湯底甜甜地清清地,啲牛肉幾新鮮,不過我略嫌份量有啲少,食完好似風一樣😝

好彩仲有另一個主食就係原條鰻魚炒飯($128),鰻魚夠肥美夠香口,鰻魚汁亦都好香甜,去埋下面嘅炒飯一口接一口,簡直停不了!

整體來講我覺得呢間日式餐廳真係算高質,性價比都幾高,唯獨係位置比較難搵,但今次搵到熟咗路,下次會再幫襯!😋😋😋
店名:鳥棲日本料理
整體🙆🏻‍♂️:8.2/10
地址:
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座5樓S舖
2019-05-26
$130 (Dinner)