2022-05-15
通常講開觀塘工廈🏭,第一個必去之地一定係駱駝潻三期,而搵食點多數都係集中某幾層🧐,而想食🍔Burger嘅話就一定唔可以錯過呢間,有🤤特色漢堡作打卡之餘,更重要係連經典🏛️都係好好食。價錢雖然係偏貴💸,但當中既餡料絕對係值得比呢個價🤩👍🏻。店舖內裝潢都比較美國風🇺🇸,充滿左好多70年代既特色💛,令到小店更另有一番特色🤘🏻🤘🏻。不過疫情關係😷加左隔板係減退左某部份特色。🍽️ 用餐時段:周五 中午12時45分⏳ 輪侯時間:5分鐘🚶🏻♂️ 可否訂座:可以,只限晚上訂庭🪑 座位數目:約30張🥩 The Ultimate Mac'n Cheese ($135)🥩 經典美式Mac'n Cheese 牛肉漢堡 ($135)⭐⭐⭐⭐⭐香煎美國安格斯漢堡排﹑Modernist車打芝士醬通心粉﹑意大利脆煙腩﹑自製煙燻BBQ醬汁﹑焦糖洋蔥😍 呢個經典之作絕對可以算得是店內最首選嘅必食漢堡🤩,漢堡肉味口感係濃厚,生熟度剛好,中間更有偏粉紅,以致漢堡本身肉汁鎖實左🤤,Mac'n Cheese有一定嘅芝士味,但未屬於好濃厚,但保留左煙韌口感😋,🥓脆煙腩脆口,配上🍞麵包口感就更好,做到軟脆軟脆嘅層次,BBQ醬食屬於好食,
🍽️ 用餐時段:周五 中午12時45分
⏳ 輪侯時間:5分鐘
🚶🏻♂️ 可否訂座:可以,只限晚上訂庭
🪑 座位數目:約30張
⭐⭐⭐⭐⭐
😍 呢個經典之作絕對可以算得是店內最首選嘅必食漢堡🤩,漢堡肉味口感係濃厚,生熟度剛好,中間更有偏粉紅,以致漢堡本身肉汁鎖實左🤤,Mac'n Cheese有一定嘅芝士味,但未屬於好濃厚,但保留左煙韌口感😋,🥓脆煙腩脆口,配上🍞麵包口感就更好,做到軟脆軟脆嘅層次,BBQ醬食屬於好食,不過未話算得上十分驚喜,但佢嘅配合就令整個漢堡咸甜度做得更為細膩👍🏻👍🏻。
另外一提嘅係,食🍔漢堡包最重要嘅係麵包本身同餡料本身夾唔夾,而Cool Cousin麵包烘後製造到麵包內脆口而內裡軟熟嘅口感,更充滿牛油香。我個人係非常鐘意呢間店舖所採用嘅麵包👍🏻👍🏻,佢真係好好食。整體黎講,絕對係不能錯過之一😋😋😋。
🐔"IC" Buffalo Chicken Burger ($129)
🐔 "IC" 水牛城炸雞漢堡 ($129)
⭐⭐⭐💫
香脆法國春雞脾扒沾上香辣水牛城醬汁,搭配雲呢拿雪糕﹑楓糖和芝士醬,呈獻全新漢堡體驗
📸 作為「打卡」首選之一嘅漢堡,成個漢堡可以話係好豐富,🍗 雞扒炸得好香脆,會有一層炸皮蓋住,水牛城醬汁有本身嘅咸咸地而有少少辣🌶️,個人覺得唔算好辣,再加上兩球雲呢拿雪糕🍨連楓糖🍁,又凍又甜,所以口感就確實「太」豐富😅🤭,整體真係好食同夾,不過多重口感而言,就唔知道係唔係每個人可以接受到,不過有興趣都係可以嚐試嘅特色漢堡之一😋。
🍟 Truffle Cheese Fries ($10)升級
⭐⭐⭐
佢對比一般嘅黑松露醬更為濃郁😋,多左一重芝士,都算幾好食,不過份量有D少☹️,自己會有D意猶未盡嘅感覺,雖然漢堡本身食完都相信會好飽💯,同埋呢個一定要中間就要食下薯條先🍟,因為本身薯條係常溫,加左醬🍴就會好快變凍變淋,呢個就要注意一下⚠️。
📍 The Cool Cousins Cafe & Noodle Bar @thecoolcousinshk
📍 觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三期11樓J室
⏰ Mon: 休息 | Tue: 1200 - 1800 | Wed - Sun: 1200 - 2130
☎ 3425 4611
The Ultimate Mac'n Cheese