香港食點心唔單止去酒樓,創意嘅點心店開到四周圍都係,今次同朋友嚟食呢一間係響尖沙咀廣東道一間相對大嘅點心店舖,一齊試吓佢啲點心好唔好食。尖沙咀廣東道一帶開得點心店,入門内部嘅環境相當有氣派,樓底很高,店內嘅裝修以紅色喜慶為主,適合中式嘅點心主題,座位都比較闊落,坐得唔會好逼。環境重要,當然食物和服務態度都好重要,呢度嘅服務態度非常之親切同埋殷勤,尤其是係嗰個經理,招呼十分周到,亦會細心為我地推介食品。我地點左一堆點心,同埋一啲小菜,同埋炒飯,當中都有啲唔錯嘅高質嘅點心,不過都有一啲相對地小小失望,俾大家參考下。脆網皮海王腸粉($59)外型似炸兩但係食落去中間原來仲有啲魚肉同埋蝦肉,鮮味得來口感豐富!龍蝦湯三王餃($55),龍蝦湯超濃郁,中間浸住海鮮餡料嘅灌湯餃,鮮味滿分💯黑松露小籠包($39)又係另一樣比較推薦嘅,我鮮肉味濃,小心爆湯汁!不過黑松露味唔算好出。流沙奶皇包($33)都做得唔錯,不過入面嘅流心餡唔算太均勻,我嗰隻比較流心,朋友嗰隻冇咁流心😂欖菜百合肉鬆四季豆($88)炒得有鑊氣,係我比較喜歡這一道小菜!最正莫過於係原隻鮑魚雞粒酥,雖然都幾矜貴,成$55一件,但係絕對物超所值

最正莫過於係原隻鮑魚雞粒酥,雖然都幾矜貴,成$55一件,但係絕對物超所值,佢隻鮑魚炆又稔又軟夠入味,重點係都幾大隻,真材實料,加上在下面嘅嫩雞粒和酥皮,多重口感,奢華得來很享受!全晚覺得最驚喜係呢一個鮑魚酥!

甜品方面原汁原味西瓜糕($44)係手工甜品, 先將西瓜肉打成果汁,加入大菜糕冷藏,再變返做西瓜樣子🍉好似果凍一樣。感覺好特別食落透心涼!楊枝甘露同埋腰果酥都值得推介!

不過全餐飯都有幾樣野我少少失望的,好似個XO醬煙肉脆脆炒飯比較濕,飯唔夠乾身。
避風塘糯米蟹($44)外型就幾特別, 但食落中間糯米餡比較少,皮都比較厚。
另外佢嘅水煮魚用上龍脷柳比較稔,我自己覺得都唔係太夾。

不過整體來講,大部分點心都算OK,希望下次再去食嘅時候會有驚喜!
店名:點一龍
環境🏝:8/10