翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
9 0 後 的 味 蕾 .同老人家食飯都係揀番中式比較穩陣,今次就揀左間專食炒蟹既餐廳,見呢間營業時間可以去到12點,慢慢坐慢慢食.🔸炸豆腐 $68以小食來講份量絕對唔少,豆腐炸得皮薄鬆脆,每一粒都係金黃色,重點係即使經過高溫油炸,豆腐仍然保持到新鮮嫩滑入口即溶的感覺,屋企煮唔到,值得一試。.🔸避風塘炒蟹 $ 688店入邊嘅炒蟹有好多種烹調方式比客人選擇。今次揀咗一款最受香港人歡迎嘅做法就係避風塘炒蟹。 蟹分量十足,蟹肉亦都非常新鮮,即使落左好惹味嘅炸蒜同椒絲去炒,都唔會蓋過蟹肉本身嘅鮮味。因為蟹肉夠新鮮所以好容易可以將成條蟹柳拆出嚟食,夠晒滋味!.🔸客家碌鵝店員同我地講呢一款菜式係客家人每逢有喜慶節日會食既菜式。鵝肉用上類似東坡肉嘅醬汁去烹調,炆到非常軟身之餘又夠入味,鵝件連皮去炆令到成道菜都充滿鵝味,有驚喜!.🔸蝦醬炒通菜炒出黎既通菜夠晒鑊氣,上枱時用左鐵鑊去裝住,每條通菜都仲係熱辣辣,蝦醬香得嚟又唔會太咸,師傅炒菜既火候亦控制得非常之好,令到通菜能夠保持翠綠爽口。
9 0 後 的 味 蕾

🔸炸豆腐 $68