2024-05-13 66 views
今晚同老公去了屯門市廣場行街~見到呢間韓國餐廳有好多食客在等位。見到咁多人幫襯,所以我哋都排隊入座。好彩等咗一陣就可以安排入座了。睇過餐牌有很多可以單點的食物或有一個嚐吃套餐,套餐都相當抵食,可以點兩款主食,一份炸雞和甜品,仲包有兩杯飲品。飲品可以在飲品餐牌內點選,有多款冷飲或熱飲和特飲選擇。我們點了一杯青檸梳打和茉莉花茶。主食可以喺四款選擇中揀兩款,其實四款都相當吸引,我們點了一款巴馬火腿卡邦尼年糕,一款甘筍汁香脆豬扒長通粉。巴馬火腿卡邦尼年糕,十分特別因為這款年糕是較幼身和長條型的,吃起來有點像意粉般,但是又有年糕的煙靭口感,沾上了卡邦尼汁和蛋漿,吃起來很Creamy很豐富及有濃郁口感。而且仲有很多巴馬火腿。材料豐富味道極佳。另一款甘筍汁香脆豬扒長通粉,那塊金黃色的香脆豬扒,相當吸引,外皮酥脆,豬扒啖啖肉又腍身好好吃。豬扒好大塊份量足。長通粉好好味滲入了甘筍汁,酸酸甜甜又開胃,相當惹味的一道主菜。炸雞拼盤,可以在餐牌中揀三款炸雞口味,我們點了甜辣炸雞、芝士炸雞、蜜糖炸雞。炸雞拼盤來了,沒想到份量都相當豐盛,每一款口味都有大概五至六件炸雞,整個賣相相當吸引。每款炸雞都好好味,啖啖肉。
好彩等咗一陣就可以安排入座了。

睇過餐牌有很多可以單點的食物或有一個嚐吃套餐,套餐都相當抵食,可以點兩款主食,一份炸雞甜品,仲包有兩杯飲品。

炸雞拼盤

炸雞拼盤,可以在餐牌中揀三款炸雞口味,我們點了甜辣炸雞、芝士炸雞、蜜糖炸雞炸雞拼盤來了,沒想到份量都相當豐盛,每一款口味都有大概五至六件炸雞,整個賣相相當吸引。每款炸雞都好好味,啖啖肉。我最喜歡蜜糖炸雞,甜甜的外皮,中間肉質又多汁又嫩,好惹味。而老公最喜歡吃甜辣炸雞,甜甜辣辣好惹味,好吸引。我們都十分喜歡這個炸雞拼盤。可以試到唔同口味。
小甘筍芝士蛋糕

甜品方面,點上了甘筍芝士蛋糕,甘筍芝士蛋糕是較為輕盈的芝士蛋糕,不會很油膩,口感較為軟綿綿,軟綿綿的蛋糕帶有芝士香味,顏色又柔和幾吸引,作為是日的結尾很圓滿。
小甘筍芝士蛋糕
2024-04-21 282 views
韓式裝潢嘅Banchan & Cook,擺置可愛嘅兔仔裝飾,主打韓式美食,去歎嚐吃套餐。炸雞拼盤賣相吸引,可揀3款口味,揀咗芝士炸雞、蜜糖炸雞、柑橘炸雞。炸雞外皮的酥脆度,爽脆口感而不膩,雞肉厚實,配搭煙韌年糕,yummy 😋 !甘筍汁帶子鮮蝦蛋包飯甘筍汁色澤鮮艷,海鮮配料新鮮,帶子圓潤飽滿好大粒,蝦夠爽口彈牙,蛋覆著炒飯,我地用刀𠝹開,蛋液往兩側緩緩流出,聞到濃郁蛋香,口感好嫩滑。甘筍汁香脆豬扒長通粉豬扒色澤黃金色,肉厚又juicy 多汁,配搭長通粉好夾,甘筍醬汁香甜。紅蘿蔔園Oreo慕絲蛋糕用花盤盛載朱古力慕絲蛋糕,加入紅蘿蔔朱古力非常吸晴,蛋糕甜度適中。焦糖蘋果紅豆沙冰粒粒紅豆配搭啖啖蘋果蓉,焦糖微甜,沙冰口感順滑。荔枝梳打水荔枝果肉,配搭荔枝味嘅梳打水,口感清新。Banchan & Cook屯門屯順街1號屯門市廣場一期2樓2253A,2253B,2255及2256A號舖
韓式裝潢嘅Banchan & Cook,

擺置可愛嘅兔仔裝飾,主打韓式美食,去歎嚐吃套餐。

炸雞拼盤賣相吸引,可揀3款口味,揀咗芝士炸雞、蜜糖炸雞、柑橘炸雞炸雞外皮的酥脆度,爽脆口感而不膩,雞肉厚實,配搭煙韌年糕,yummy 😋 !

紅蘿蔔園Oreo慕絲蛋糕

焦糖蘋果紅豆沙冰
粒粒紅豆配搭啖啖蘋果蓉,焦糖微甜,沙冰口感順滑。

荔枝梳打水
荔枝果肉,配搭荔枝味嘅梳打水,口感清新。

Banchan & Cook
2024-03-25 507 views
平時以為餐廳係food court既其中一部份,細睇就發覺原來係另一番境象。今日試咗佢個二人嚐嘗套餐,因為門口個職員好落力咁話,而家有八折,折左之後500蚊左係幾性價比既😊一坐低,職員就會上碟小菜🔸甘筍汁帶子鮮蝦蛋包飯甘筍汁的清甜完美地襯托出帶子和鮮蝦的鮮味,而蛋包飯則為菜餚增添了豐富的口感🔸巴馬火腿卡邦尼年糕將經典的卡邦尼意粉改良,用年糕代替意麵,再加入巴馬火腿。年糕的軟糯口感與卡邦尼醬汁的濃郁風味完美融合,再加上鹹香的巴馬火腿,係一道西韓合璧既成功之一🔸燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜黑毛豬以燒醬油精心醃製而成,肥瘦相間清晰可見,搭配大醬生菜紫蘇葉葉,清爽解膩。🔸春日小甘筍芝士蛋糕蛋糕以甘筍蓉和芝士為原料,口感綿密細膩,甜而不膩。蛋糕上點綴著可愛的小甘筍造型,打卡必選🔸焦糖蘋果紅豆沙冰將酸甜的焦糖蘋果和香甜的紅豆沙完美結合,再加上冰沙的清涼口感🔸焦糖芝士山咖啡以濃郁的咖啡為基底,搭配焦糖芝士碎,咖啡的苦澀與芝士的甜膩完美融合,再加上焦糖的香氣,驚喜左我❤️餐廳每個坐位都可以有一個小角落,非常適合打卡,而且有自成一角既私隱度,野食又有新意,絕對可以再訪🫶🏻

一坐低,職員就會上碟小菜

🔸甘筍汁帶子鮮蝦蛋包飯

🔸巴馬火腿卡邦尼年糕

🔸燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜

🔸春日小甘筍芝士蛋糕

🔸焦糖蘋果紅豆沙冰

🔸焦糖芝士山咖啡

之前一直都覺得 @banchancook 嘅lunch set好食又比起晚市抵好多🤤今次呢間分店喺屯門市廣場,隔離就係food maze,仲有兩個版本嘅lunch menu😆堂食有個升級版嘅lunch menu😝價錢會比food court食貴少少,但質素同環境大大提升🤩lunch hour唔洗等位😋餐飲嘅選擇同賣相都值回票價😍🍗柑橘炸雞沙律($95)真係估唔到沙律都可以咁大份😲仲要炸雞都有咁多件😆炸雞雞皮炸得酥脆熱辣辣,肉質又保持到嫩滑,配埋酸酸甜甜嘅柑橘汁好開胃👍🏻沙律菜好新鮮可以減膩😋🌹五花肉玫瑰燉飯($95)半肥瘦嘅五花肉配上秘製嘅韓式玫瑰醬,帶點香辣🌶️同綿密嘅意大利燉飯好夾,好開胃🤤🍵芝士奶蓋龍井茶無諗過餐飲都會咁高質😍免費有特飲真係好抵讚😙芝士奶蓋夠挺身,鹹鹹香香😋龍井茶味唔算好濃,但以炸雞店黎講都算係高質嘅飲品選擇😙😙💜紅噹噹火龍果沙冰連沙冰都係餐飲包咗真係好抵🤭沙冰用新鮮嘅紅火龍果打出嚟,真材實料,冇加太多糖水,簡直係健康之選 👍🏻

柑橘炸雞沙律

🍗柑橘炸雞沙律($95)

五花肉玫瑰燉飯

🌹五花肉玫瑰燉飯($95)

芝士奶蓋龍井茶

🍵芝士奶蓋龍井茶

紅噹噹火龍果沙冰

💜紅噹噹火龍果沙冰

柑橘炸雞沙律
芝士奶蓋龍井茶
紅噹噹火龍果沙冰
2024-03-14 356 views
屯門嘅韓國餐廳非常之多,但呢一間係我食過最好食嘅韓國餐廳,唔單止外貌非常之討好,而且味道亦都好正宗,簡直係色香味俱全🥰今次叫咗一個二人套餐都係$560 😍有齊主食,小食,甜品和飲品🥤咖喱甘筍蛋包飯配漢堡扒雞蛋非常之滑捋捋,咖喱味亦都好香濃,配埋漢堡扒一齊食,令人食停唔到口漢堡扒嘅肉質亦非常之鮮嫩甘筍汁香脆豬扒長通粉豬扒炸得,非常之脆卜卜,而且唔會硬梆梆,食落口好嫩口,長通粉亦都非常之好食,唔會太過硬,同埋酸酸尾尾嘅醬汁,簡直係冇得頂炸雞拼盤我哋叫咗蜜糖味芝士味同甜辣味,蜜糖味好香甜同炸雞一齊食,簡直係絕配,咁多隻味之中我最鍾意就係芝士味,因為芝士味配炸雞係非常之夾,芝士粉好香口,而且好易令人食上癮,甜辣味好適合一眾鍾意食辣嘅人😍同埋啤酒一齊飲,簡直係冇得頂㗎,入邊仲有幾嚿煙煙韌韌嘅年糕非常之好食😍凍溶化朱古力朱古力味好濃郁,再加入鮮奶去中和返佢嘅甜,真係好好飲荔枝梳打免頭仲有兩粒荔枝肉添🥰,荔枝汁非常之香甜,令人飲到不停春日小甘筍芝士蛋糕呢款蛋糕唔單止外貌靚,味道亦都十分不錯,芝士味道好濃郁,但面頭嘅小甘筍可以中和到芝士蛋糕嘅嗰浸油膩,食落去非常之清新반찬앤쿡 Banchan and

炸雞拼盤
我哋叫咗蜜糖味芝士味同甜辣味,

凍溶化朱古力
朱古力味好濃郁,再加入鮮奶去中和返佢嘅甜,真係好好飲

荔枝梳打
免頭仲有兩粒荔枝肉添🥰,荔枝汁非常之香甜,令人飲到不停

春日小甘筍芝士蛋糕

반찬앤쿡 Banchan and Cook (屯門市廣場1期) (屯門)
咖哩甘筍蛋包飯配漢堡扒
凍融化朱古力
咖哩甘筍蛋包飯配漢堡扒
凍融化朱古力
2 day(s) ago 0 views
After a meet and greet session at the mall, I decided to have lunch here.The dish rainbow cheese cutlet caught my eye and I decided to try it as well as the cheese-bread Katsu. To complete this "cheesy meal", I decided to have the Brunost Latte.Both pork cutlets tasted great with the cheese. I have to say I enjoyed the cutlet of the pasta slightly more as there was more cheese in it. The batter though was a bit tougher than I hoped.This latte exceeded my expectation.  The coffee at the bottom wa
Fried Rainbow Cheese Pork Cutlet
Tomato Pasta with Cheese-Breaded Katsu
Brunost Latte
This latte exceeded my expectation.  The coffee at the bottom was really rich and the caramel cheese on top gave it a lovely sweet and salty flavor. I understand cost is a concern but if there could be a bit less ice (around a quarter less) then I would have given this drink as 5 stars
2024-05-11
$200 (Lunch)
Brunost Latte
3 day(s) ago 0 views
在剛剛的母親節,我家的兩位少爺都是沒準備心思的人;所以在剛剛的節日我再揀選了Banchan&Cook(屯門)吃晚餐;好彩我醒目一早Book 左枱,就唔洗點等;不過又要講一下,可能人手唔夠,所以當日安排上有少少混亂今次我地叫左呢個Tasty Treal 嚐吃套餐呢個套餐我覺得對於我地都好足夠套餐有主食x2 ,小食x1 ,甜品x1 加飲品小食就有兩款內揀一款炸雞拼盤燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜今次我地揀左炸雞拼盤,可以有三款味道選擇,今次我地揀左芝士,蜜糖同橘子炸雞我食左一件之後,我絕對明白點解我當時排隊的情侶要求吃任吃炸雞的想法頭先個炸雞炸得夠脆,肉汁卻又滑又嫩三款味道,我個人最喜歡橘子,帶有輕微既橙香仲有少少像蜜糖既甜🫶🏼而蜜糖炸雞,當你以為佢會沾上蜜糖令炸雞皮變軟,反而又不會之如亦令少爺仔食得最多既🤭而芝士炸雞就係三款唯一既咸食,主要由原味炸雞沾上芝士醬,不過真心的要說,再來吃的話,我都想嘗試任吃炸雞🤭另外餐裡包含了兩款飲品,包括左邊的凍Latte,另外一杯就係紅豆鮮奶當晚我見到好多客人都有點梳打飲品?賣相好靚,打卡一流👍🏻然後就要揀主食啦,主食可以有四款內揀兩款包括有以下既主食咖喱
在剛剛的母親節,我家的兩位少爺都是沒準備心思的人;

好彩我醒目一早Book 左枱,就唔洗點等;
不過又要講一下,可能人手唔夠,所以當日安排上有少少混亂

今次我地叫左呢個Tasty Treal 嚐吃套餐

呢個套餐我覺得對於我地都好足夠
套餐有主食x2 ,小食x1 ,甜品x1 加飲品

小食就有兩款內揀一款
燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜

今次我地揀左炸雞拼盤,可以有三款味道選擇,
今次我地揀左芝士,蜜糖同橘子炸雞

頭先個炸雞炸得夠脆,肉汁卻又滑又嫩
三款味道,我個人最喜歡橘子,帶有輕微既橙香
仲有少少像蜜糖既甜🫶🏼

而蜜糖炸雞
當你以為佢會沾上蜜糖令炸雞皮變軟,
反而又不會之如亦令少爺仔食得最多既🤭

而芝士炸雞就係三款唯一既咸食,
主要由原味炸雞沾上芝士醬,
不過真心的要說,再來吃的話,我都想嘗試任吃炸雞🤭
另外餐裡包含了兩款飲品,
包括左邊的凍Latte,另外一杯就係紅豆鮮奶
當晚我見到好多客人都有點梳打飲品?
賣相好靚,打卡一流👍🏻

然後就要揀主食啦,
主食可以有四款內揀兩款
包括有以下既主食

今次我地揀左呢兩款

先講到下呢個巴馬火腿卡邦尼年糕
開頭我以為個年糕係同雞翼既配料一樣係一小件的樣子
但係估唔到既係,佢係好似意粉咁長,
但係吃起來又煙煙Unun,不過巴馬火腿加埋醬汁就好似有點過濃
不過整體是好吃的^^
第二個就是甘筍汁香脆豬扒長通粉
都係佢地煎炸的東西是做得蠻好的,
豬扒炸得脆而不乾,肉仍然是嫩滑的
或者近來吃的東西都是比較偏淡一點;
所以對於這一款的食品仍然是覺得有一點濃

如果你也喜歡吃得清淡一點,我會建議吃蛋包飯系列
在上餐時,店員亦會詢問是否需要拍照?
不需要,他們會直接把蛋包切開就可以享用了

甜品同樣都係兩款內揀一款

今次我地選了這一款春日小甘筍芝士蛋糕
味道會比較清淡一點,吃完濃味的東西後,
這個是不錯的;
首先要說的就是它是用甘筍蓉連同芝士蛋糕,
不會一味係好甜,所以如果不太喜歡吃甜的朋友就可以試一下
雖然呢個母親節就沒有什麼太特別的慶祝,但是一家人可以齊齊整整在一起;
說說笑笑又一天,生活就是這麼簡單

是日介紹
2024-05-12
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Celebration
Mother's Day
  • 炸雞
4 day(s) ago 0 views
Banchan & Cook是一間韓式餐廳家,一就座就提供前菜紅菜頭及青瓜。他們自家製的醃漬讓紅菜頭和青瓜散發出酸酸甜甜的風味,為開胃菜帶來了美好的開始。主食其中一道是甘筍汁香脆豬扒長通粉品。豬扒口感脆嫩,外脆內軟,半肥瘦的肉質帶來了豐富的味道。配上甘筍汁和長通粉,而秀珍菇的香氣和嫩滑口感也為這道菜增添了層次。另一道是咖喱甘筍蛋包飯配漢堡扒。蛋包飯滑嫩,蛋液流淌而出,搭配多汁的漢堡扒,讓人吃起來非常滿足。日式咖喱的香甜味道為整道菜品增添了風味。在飲品方面,推薦他們的白桃甜蜜梳打和荔枝梳打。白桃甜蜜梳打中充滿了碎白桃,帶來了清爽的口感。荔枝梳打不會過於甜膩,其中有數粒荔枝。最後,甜點方面推薦他們的紅蘿蔔Oreo慕絲蛋糕和提拉米蘇。紅蘿蔔Oreo慕絲蛋糕層次分明,底層是朱古力蛋糕和奶凍,中間是朱古力慕絲,上方Oreo 泥土則是覆蓋著朱古力面,給予口感上的豐富體驗。提拉米蘇則以朱古力面為裝飾,整體份量頗大,能滿足甜點愛好者的胃口。

4 day(s) ago
$150 (Lunch)
Banchan & Cook 是一家以韓國菜為主題的西餐廳,充滿小清新感覺,店內裝修簡單清新,以乾花作裝飾。餐廳主打提供輕食,包括蛋包飯、意粉、韓式飯、韓式小食、甜品和韓式三文治😋如果你突然想食韓國菜,但又不想只吃燒肉、炸雞或部隊鍋等較為油膩的食物,不妨考慮一下這家西餐廳有幾款特色Lunch set,讓你品嚐到不一樣的韓國美食😍柑橘炸雞沙律 ($95)雞件上淋上少許蜜糖,炸得很好,外酥內嫩。沙律作為配菜,中間有柑橘醬,酸甜清新🤤甘筍汁香脆豬扒長通粉($95)香脆豬扒,搭配長通粉,清爽解膩🤩Lunch set已包括自選飲品1柸:Americano白桃甜蜜梳打全新的春日飲品,必點🍹另加甜品:𝗕𝗮𝗻𝗰𝗵𝗮𝗻 & 𝗖𝗼𝗼𝗸 提拉米蘇 +($𝟮𝟱)甜品份量夠大,罐子也很漂亮。層次分明,一層蛋糕一層忌廉😎紅蘿蔔園𝗢𝗿𝗲𝗼慕絲蛋糕 +($𝟱𝟱)這款蛋糕上有三隻小蘿蔔,非常有趣。布朗尼和海綿蛋糕的層次,吃起來越來越有驚喜,而且不會太甜😙

柑橘炸雞沙律 ($95)

甘筍汁香脆豬扒長通粉($95)
香脆豬扒,搭配長通粉,清爽解膩🤩

Lunch set已包括自選飲品1柸:
Americano
白桃甜蜜梳打
全新的春日飲品,必點🍹

另加甜品:
𝗕𝗮𝗻𝗰𝗵𝗮𝗻 & 𝗖𝗼𝗼𝗸 提拉米蘇 +($𝟮𝟱)
甜品份量夠大,罐子也很漂亮。層次分明,一層蛋糕一層忌廉😎

紅蘿蔔園𝗢𝗿𝗲𝗼慕絲蛋糕 +($𝟱𝟱)
2024-05-03 21 views
呢間餐廳既質素算係相當穩定食過幾間分店都覺得好味𝘏𝘢𝘱𝘱𝘺 𝘍𝘳𝘪𝘥𝘢𝘺食個好𝘥 既午餐˚✧₊柑橘炸雞沙律 𝗧𝗮𝗻𝗴𝗲𝗿𝗶𝗻𝗲 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 ($𝟵𝟱)炸雞沙律以為係菜為主,加少少炸雞粒點知黎到炸雞份量好誇張,多到至少有大半隻炸雞呢款𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘴𝘦𝘵炸雞係𝘥𝘦𝘧𝘢𝘶𝘭𝘵無骨,啱晒懶人食雞件上面淋左少少蜜糖,以雞件既𝘴𝘪𝘻𝘦黎講算係炸得好好,仲𝘬𝘦𝘦𝘱到入面𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺沙律反而係配菜,中間有個柑橘醬,酸酸甜甜唔錯。˚✧₊五花肉玫瑰燉飯 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗕𝗲𝗹𝗹𝘆 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗞𝗼𝗿𝗲𝗮𝗻 𝗥𝗼𝘀𝗲 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 ($𝟵𝟱)💕💕💕呢個十級推薦,望落個顏色已經好吸引𝘥 飯煮得好入味,𝘥 玫瑰𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦少少辣落晒𝘥 飯道,面頭有𝘮𝘰𝘭𝘵𝘦𝘯 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 加埋洋蔥粒同菇菇,口感更加豐富😍廚師特登係中間淋上一圈好似青醬/ 羅勒醬,食食下加飯混埋黎食又有個新口味而且個味道好夾五花豬腩肉肥瘦分明,仲要係勁厚肉呢個飯絕對值得𝘦𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦😍。˚✧₊焦糖芝士山咖啡 𝗕𝗿𝘂𝗻𝗼𝘀𝘁 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲芝士山好堅,不過個可能因為有少少烘過睇唔出上面係芝士🥤飲落撈埋芝士個味好味🧀。˚✧₊
呢間餐廳既質素算係相當穩定
食過幾間分店都覺得好味
𝘏𝘢𝘱𝘱𝘺 𝘍𝘳𝘪𝘥𝘢𝘺食個好𝘥 既午餐

炸雞沙律以為係菜為主,加少少炸雞
點知黎到炸雞份量好誇張,多到至少有大半隻炸雞
呢款𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘴𝘦𝘵炸雞係𝘥𝘦𝘧𝘢𝘶𝘭𝘵無骨,啱晒懶人食

沙律反而係配菜,中間有個柑橘醬,酸酸甜甜唔錯

呢個十級推薦,望落個顏色已經好吸引
加埋洋蔥粒同菇菇,口感更加豐富😍
而且個味道好夾
五花豬腩肉肥瘦分明,仲要係勁厚肉
呢個飯絕對值得𝘦𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦😍

˚✧₊焦糖芝士山咖啡 𝗕𝗿𝘂𝗻𝗼𝘀𝘁 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲
芝士山好堅,不過個可能因為有少少烘過睇唔出上面係芝士🥤
飲落撈埋芝士個味好味🧀

˚✧₊濟州綠茶鮮奶 𝗛𝗼𝘁 𝗝𝗲𝗷𝘂 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗠𝗶𝗹𝗸
好濃厚抹茶味,味道偏甘🍵

˚✧₊𝗕𝗮𝗻𝗰𝗵𝗮𝗻 & 𝗖𝗼𝗼𝗸 提拉米蘇 𝗕𝗮𝗻𝗰𝗵𝗮𝗻 & 𝗖𝗼𝗼𝗸 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 +($𝟮𝟱)
甜品好大個,個罐都好靚靚
食落有層次,一層蛋糕一層忌廉

˚✧₊紅蘿蔔園𝗢𝗿𝗲𝗼慕絲蛋糕 𝗢𝗿𝗲𝗼 𝗠𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 +($𝟱𝟱)
有三隻小蘿蔔🥕係個盆栽上,非常得意
而且個𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦好特別,有奶凍、𝘣𝘳𝘰𝘸𝘯𝘪𝘦、海綿蛋糕咁,越食越有驚喜
好鐘意唔會太甜☺️

📍반찬앤쿡 𝐁𝐚𝐧𝐜𝐡𝐚𝐧 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐨𝐨𝐤
2024-04-30 25 views
同女朋友夜晚食炸雞放題 限時90分鐘 但入左座即刻落單後等成30分鐘乜都冇上 (其實出餐慢唔係淨係我地係咁 其他全部枱都係) 好喇我搵店員催左幾次 最後個次我其實已經想話取消張單然後走人算 但佢就話廚房剛剛整好左 唉終於等到佢上喇 味道係幾好 但食到一半我咬開啲雞見到有一兩舊係入面唔係好熟既 我睇到所以冇食到 但女朋友應該唔覺意食左小小 結果佢當晚上吐下瀉左總共十次左右 直到第二日夜晚 奉勸各位入去食依間之前諗清楚啲! 比錢買難受 要服務冇服務

奉勸各位入去食依間之前諗清楚啲! 比錢買難受 要服務冇服務
2024-04-30 11 views
行開屯市,去到food court搵嘢食,發覺一間幾靚嘅西韓fusion餐廳,於是入去試下。食物選擇都幾多,大路炸雞以至各式主食同特飲都有得叫,今次因為樣樣都想試,就叫咗二人餐,有齊兩份主菜、一份小食同兩杯特飲。餐前送小菜一碟。咖喱甘筍蛋包飯配漢堡扒首先隻蛋好出色,切開後呈半熟流心狀態,夠晒滑!漢堡扒好厚肉,而個飯底都有加入唔少配料如薯仔、甘筍炒香,加埋咖喱汁同蛋汁真係勁好食!甘筍汁香脆豬扒長通粉呢個感覺比較西式,正確嚟講應該係甘筍忌廉汁,長通粉好掛汁,仲有炸到脆一脆嘅豬扒,唔錯!炸雞拼盤有六隻味揀,可揀三隻味,今次試左甜辣、芝士、蜜糖,每隻味有四件。炸雞炸到非常香口juicy,選用無骨雞件啖啖肉。甜辣同蜜糖都好掛汁,芝士味就係加香濃芝士粉,好邪惡!Oreo盆栽蛋糕甜品賣相好得意,面層Oreo碎扮泥土,入面就係好多層嘅牛奶同朱古力mousse,有好濃朱古力味,正!濟洲綠茶鮮奶熱綠茶Latte相當有茶味,唔算好甜,都幾好飲焦糖蘋果紅豆沙冰配搭好特別,飲落有一陣蘋果帶嚟嘅清新,唔會一味死甜,仲有粒粒紅豆可以食下成個餐份量十足,好夠飽亦都好好食,蛋包飯最出色,有機會一定要試下!

Oreo盆栽蛋糕

濟洲綠茶鮮奶
熱綠茶Latte相當有茶味,唔算好甜,都幾好飲

焦糖蘋果紅豆沙冰

2024-04-28 13 views
呢間Banchan and Cook主打新派韓式料理,餐廳裝修以清新嘅文青風為主,重點係假日都設有Lunch set,仲會包埋自選飲品一杯添,價錢亦相當之公道!見到呢到個環境同埋食物都咁精緻,決定同朋友一齊品嘗下先~咖喱甘筍蛋包飯配漢堡扒💰HK$95賣相吸引,店員會喺客人面前將雞蛋切開變做蛋包飯,滑蛋下面仲有一塊好厚實嘅漢堡扒,漢堡扒肉質好juicy,而咖喱味就香濃得來帶有微微嘅甜辣,惹味到令人忍唔住食哂成個飯~牛肉紫菜包飯💰HK$95顏色分明,有烤牛肉、紅蘿蔔絲、青瓜絲、黃蘿蔔同玉子,啲飯薄薄一層又唔會鬆散,食落爽口又開胃,感覺亦比較健康~Banchan & Cook 提拉米蘇💰HK$25賣相特別,口感香滑嘅cream cheese 混合埋咖啡嘅苦澀味,重現咗提拉米蘇經典嘅味道,值得一試~紅蘿蔔園Oreo 慕絲蛋糕💰HK$55除咗賣相超有少女心,呢個慕絲蛋糕亦層次分明,裡面有Oreo碎碎、朱古力蛋糕、牛奶奶凍同朱古力慕絲等等,整體味道甜而不膩~✨青檸梳打味道清新解渴~✨荔枝梳打有陣陣嘅荔枝香味,面頭仲有兩粒荔枝做點綴~

咖喱甘筍蛋包飯配漢堡扒💰HK$95

牛肉紫菜包飯💰HK$95

Banchan & Cook 提拉米蘇💰HK$25

紅蘿蔔園Oreo 慕絲蛋糕💰HK$55

✨青檸梳打
味道清新解渴~

✨荔枝梳打
有陣陣嘅荔枝香味,面頭仲有兩粒荔枝做點綴~

牛肉紫菜包飯
Banchan & Cook 提拉米蘇
青檸梳打
2024-04-27
牛肉紫菜包飯
Banchan & Cook 提拉米蘇
青檸梳打
2024-04-26 9 views
韓式西餐, 佢未必用正式西餐標準去煮, 但食落食材融和唔錯得嚟又幾好食!『嚐吃套餐』HK$560 加一套餐以甘筍為主題, 主菜到甜品都會見到佢嘅蹤影🥕『甘筍汁帶子鮮蝦蛋包飯』帶子兩大隻, 鮮蝦好多隻🦐蛋包飯係一包放係飯上面, 侍應係用刀幫你切開, 流心蛋慢慢流出嚟, 打卡一流!『甘筍汁香脆豬扒長通粉』豬扒大大塊, 炸皮冇好厚身, 長通粉較淋身, 食依餐冇用過傳統意大利菜標準睇, 好食就得!! 重點應該係個甘筍汁, 甘筍微微帶甜, 配個長通粉又好夾喎🍴『醬燒油黑毛豬白切肉配大醬生菜』依度韓國傳統菜式, 又做得幾惹味, 醬燒黑毛豬本身已經燒得夠香, 厚厚一大塊, 冇配大醬都好好食, 當然黑毛豬加大白菜泡菜嘅微辣, 加大醬嘅鹹香, 再加生菜嘅清爽夾埋一齊食就仲正啦🍾『紅蘿蔔園Oreo 慕絲蛋糕』盆栽造型種出幾舊甘筍, 好得意嘅造型🪴泥土係oreo 朱古力碎, 下面有層香蕉味蛋糕🍌包兩杯飲品, 要左水蜜桃茶🍹°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°반찬앤쿡 Banchan and Cook @banchancook 📍 屯門屯順街1號屯門市廣場1期2樓2253A號舖FOOD

『嚐吃套餐』HK$560 加一

套餐以甘筍為主題, 主菜到甜品都會見到佢嘅蹤影🥕

『甘筍汁帶子鮮蝦蛋包飯』

『甘筍汁香脆豬扒長通粉』

『醬燒油黑毛豬白切肉配大醬生菜』

『紅蘿蔔園Oreo 慕絲蛋糕』

包兩杯飲品, 要左水蜜桃茶🍹

📍 屯門屯順街1號屯門市廣場1期2樓2253A號舖FOODMAZE內

#MrsLong #hk #Longs #influencer #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #親子好去處 #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers #BANCHANandCOOK #omurice #friedchicken #koreacafe #cafe #croffle

2024-04-23 10 views
.嚐吃套餐 $560+1******************************🥢甘筍汁帶子鮮蝦蛋包飯餐點上枱後店員會幫手𠝹開滑蛋變成蛋包飯😗帶子有煎香 蝦非常彈牙爽口飯係炒飯底呢碟有種好豐富好多款嘢食嘅感覺🤭***🥢甘筍汁香脆豬扒長通粉甘筍汁好似濃同比較杰身嘅西湯咁估唔到呢種texture同長通粉好夾🤩豬扒超級脆又唔油👍🏻***🥢燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜呢碟一上枱嚇一跳比預期中大盤好多😂黑毛豬肉係厚切 望落已經好juicy🥳***🥢春日小甘筍芝士蛋糕呢個芝士蛋糕好正唔係成舊都係cheese cake中間有一層海綿蛋糕最下面有一層餅底所以食落去冇平時嘅芝士蛋糕咁漏👏🏻***🥢凍水蜜桃茶🥢凍濟州綠茶鮮奶
嚐吃套餐 $560+1
🥢甘筍汁帶子鮮蝦蛋包飯