2024-03-25 594 views
平時以為餐廳係food court既其中一部份,細睇就發覺原來係另一番境象。今日試咗佢個二人嚐嘗套餐,因為門口個職員好落力咁話,而家有八折,折左之後500蚊左係幾性價比既😊一坐低,職員就會上碟小菜🔸甘筍汁帶子鮮蝦蛋包飯甘筍汁的清甜完美地襯托出帶子和鮮蝦的鮮味,而蛋包飯則為菜餚增添了豐富的口感🔸巴馬火腿卡邦尼年糕將經典的卡邦尼意粉改良,用年糕代替意麵,再加入巴馬火腿。年糕的軟糯口感與卡邦尼醬汁的濃郁風味完美融合,再加上鹹香的巴馬火腿,係一道西韓合璧既成功之一🔸燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜黑毛豬以燒醬油精心醃製而成,肥瘦相間清晰可見,搭配大醬生菜紫蘇葉葉,清爽解膩。🔸春日小甘筍芝士蛋糕蛋糕以甘筍蓉和芝士為原料,口感綿密細膩,甜而不膩。蛋糕上點綴著可愛的小甘筍造型,打卡必選🔸焦糖蘋果紅豆沙冰將酸甜的焦糖蘋果和香甜的紅豆沙完美結合,再加上冰沙的清涼口感🔸焦糖芝士山咖啡以濃郁的咖啡為基底,搭配焦糖芝士碎,咖啡的苦澀與芝士的甜膩完美融合,再加上焦糖的香氣,驚喜左我❤️餐廳每個坐位都可以有一個小角落,非常適合打卡,而且有自成一角既私隱度,野食又有新意,絕對可以再訪🫶🏻

一坐低,職員就會上碟小菜

🔸甘筍汁帶子鮮蝦蛋包飯

🔸巴馬火腿卡邦尼年糕

🔸燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜

🔸春日小甘筍芝士蛋糕

🔸焦糖蘋果紅豆沙冰

🔸焦糖芝士山咖啡

2024-03-25 34 views
假日揾個好地方同朋友 chill 吓😎 今日去左韓式餐廳 Banchan & Cook,選了嚐吃套餐,充滿復活節🐇 🐣 特色有兩款主食、一款小食同一個甜品,當然還有兩杯飲品🍹咖喱甘筍蛋包飯配漢堡扒日韓式咖喱汁配有甘筍,香味濃郁,切開蛋包飯入面流心還有厚厚漢堡扒,肉質嫩滑多 甘筍汁帶子鮮蝦蛋包飯兔仔最喜歡嘅甘筍汁,有清新帶子又有鮮蝦嘅蛋包飯好好味 炸雞拼盤🐤🔸️柑橘炸雞🔸️甜辣炸雞🔸️芝士炸雞炸雞好正,外脆肉軟滑,柑橘味好清新,甜辣炸雞有微微辣味好開胃,芝士味濃香,還有甜甜煉奶醬可以自由添加😋 紅蘿蔔園Oreo 慕絲蛋糕復活節系列Oreo Mousse 蛋糕好香朱古力味道,Mousse 蛋糕好幼滑,蛋糕外型好像花盤般好得意 焦糖芝士咖啡凍焦糖芝士咖啡,芝士舖滿杯上面,咖啡帶焦糖甜味特別好飲 伯爵鮮奶咖啡伯爵 Lattee 鮮奶幼滑,伯爵茶香味加咖啡好配搭
假日揾個好地方同朋友 chill 吓😎

甘筍汁帶子鮮蝦蛋包飯
兔仔最喜歡嘅甘筍汁,有清新帶子又有鮮蝦嘅蛋包飯好好味

炸雞拼盤🐤
🔸️柑橘炸雞
🔸️甜辣炸雞
🔸️芝士炸雞

紅蘿蔔園Oreo 慕絲蛋糕

焦糖芝士咖啡
凍焦糖芝士咖啡,芝士舖滿杯上面,咖啡帶焦糖甜味特別好飲

伯爵鮮奶咖啡
伯爵 Lattee 鮮奶幼滑,伯爵茶香味加咖啡好配搭

2024-03-24 73 views
一說到復活節,就好容易想到兔子;同時間都係諗到蛋? 仲要係彩繪既雞蛋呢最近我就見到呢間餐廳又有新主題,之前我就試過它家既Kitty 主題;諗起仲覺得好回味~今次就以兔仔做主題既復活節大餐,當然要帶埋少爺一齊去試下啦~復活節大餐好多野食可以選擇,首先有主食,小食及甜品,仲有兩杯飲品首先主食可以有四款內揀兩款包括有以下既主食咖喱甘筍蛋包飯配漢堡扒甘筍汁帶子鮮蝦蛋包飯巴馬火腿卡邦尼年糕甘筍汁香脆豬扒長通粉小食就有兩款內揀一款炸雞拼盤燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜甜品同樣都係兩款內揀一款春日小甘筍芝士蛋糕紅蘿蔔園Oreo 慕絲蛋糕而我地就揀選以下兩款既主食,包括有甘筍汁帶子鮮蝦蛋包飯及甘筍汁香脆豬扒長通粉首先要分享呢個甘筍汁香脆豬扒長通粉呢一款食物都係新品黎架,先要讚一下它家的炸豬扒真係整得好好,外面又炸得夠脆,然後豬扒又唔會乾爭爭,仲有d 肉汁係度不過d 醬汁比較偏濃,如果吃開淡味食品既可以會覺得唔適合但係小朋友就好喜歡囉,他吃了大半碟呢雖然說它是小食,倒不如要說它是一款主食,講緊就係揀左呢一款燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜首先它真的令不太吃辣既我都可以忍唔住追住d 泡菜及醬汁一同吃泡菜有一點微
一說到復活節,就好容易想到兔子;
同時間都係諗到蛋? 仲要係彩繪既雞蛋呢
最近我就見到呢間餐廳又有新主題,
之前我就試過它家既Kitty 主題;
諗起仲覺得好回味~

今次就以兔仔做主題既復活節大餐,
當然要帶埋少爺一齊去試下啦~

首先主食可以有四款內揀兩款
包括有以下既主食
巴馬火腿卡邦尼年糕

小食就有兩款內揀一款
燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜

甜品同樣都係兩款內揀一款
紅蘿蔔園Oreo 慕絲蛋糕
而我地就揀選以下兩款既主食,
包括有甘筍汁帶子鮮蝦蛋包飯及甘筍汁香脆豬扒長通粉

首先要分享呢個甘筍汁香脆豬扒長通粉
呢一款食物都係新品黎架,
先要讚一下它家的炸豬扒真係整得好好,
外面又炸得夠脆,然後豬扒又唔會乾爭爭,仲有d 肉汁係度
不過d 醬汁比較偏濃,如果吃開淡味食品既可以會覺得唔適合
但係小朋友就好喜歡囉,他吃了大半碟呢
雖然說它是小食,倒不如要說它是一款主食,
講緊就係揀左呢一款
燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜

泡菜有一點微辣,但也帶有一點點甜
然後主角黑毛豬連同生菜一同吃,完全吃不出那個油膩感
加埋泡菜真係好吸引,不過似我食唔到太辣既,
真係盡量唔好落埋青椒啦(笑)因為真係幾辣的
這個主食,也是新產品來的;
甘筍汁帶子鮮蝦蛋包飯

我見到當日都有不少客人有點上蛋包飯呢,
店員上菜後也會即時幫大家切開蛋皮讓蛋液慢慢地流出

這個甘筍汁比起剛剛的長通粉淡一點,
我們就蠻喜歡這一款的醬汁,清淡一點點的
加上它有的大蝦及帶子也不炒耶,我自己大愛!!
飲品方面,我地呢個餐都有兩杯
凍飲的就溶化朱古力
熱的是焦糖脆脆鮮奶咖啡
最後甜品的部份,我以為是每人一份的;
原來只是有一份兩人分的^^"
這個是紅蘿蔔園Oreo 慕絲蛋糕

的確是蠻可愛的,內是每一層的慕絲蛋糕,
如果是飲上比較濃的咖啡,如Lattee 的話應該蠻夾的
這個蛋糕蠻甜,兩人分應該真的剛剛好,
造型分很不錯的,不過可能已吃得蠻飽;
這個就有一點不太得寵了
是日介紹

Angel 小魔怪Mama

Other Info. : 這店未知係唔係因為位置安排,比較多一點蚊滋在附近,就是有一點影響心情;因為連食品都有被蚊滋打擾~
$250 (Lunch)
  • 甘筍汁帶子鮮蝦蛋包飯
  • 甘筍汁香脆豬扒長通粉
  • 燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜
2024-03-23 23 views
🌸春天到啦,最啱嚟Banchan & Cook,呢間充滿春日氣息嘅餐廳享受下韓國美食🇰🇷🌿Banchan & Cook 門面簡約得嚟又好有少女柔和嘅氣氛,輕鬆舒適😌整個空間布滿咗唔同嘅植物, 營造出一種溫馨&浪漫嘅氛圍🌹🍚食物好好食,仲好吸睛👀真系會食慾大增😋😋🍽️嘗吃套餐👩🏻‍🍳Main Course ✨咖喱甘筍蛋包飯配漢堡扒整個飯睇起嚟就好吸引啦,咖喱、甘筍、蛋包飯&漢堡扒,味道豐富多樣,好有層次感〰️✨甘筍汁帶子鮮蝦蛋包飯味道好鮮美,甜甜甘筍汁+新鮮帶子&鮮蝦再配上柔軟嘅蛋包飯,味道好濃厚&夾〰️👨🏼‍🍳Share✨炸雞拼盤外層酥脆炸雞,肉質鮮嫩多汁,仲可以一次食曬3種口味,超滿足〰️🧑‍🍳Sweet✨紅蘿蔔園Oreo 慕絲蛋糕好可愛嘅甜品,一個盆栽上種蘿蔔,好有童真,仲好igable〰️🥤Drinks✨焦糖蘋果紅豆沙冰甜蜜焦糖蘋果+ 酸甜味蘋果+ 綿軟奶香紅豆沙,好有口感呀〰️✨朱古力咖啡朱古力+咖啡令口感好豐富的&層次,苦甜嘅配搭,好match呀〰️@Banchan & Cook📍地址:屯門屯順街1號屯門市廣場一期2樓2253A,2253B,2255及2256A號鋪#BANCHANand

🍚食物好好食,仲好吸睛👀真系會食慾大增😋😋

🍽️嘗吃套餐

🥤Drinks
✨焦糖蘋果紅豆沙冰

✨朱古力咖啡

@Banchan & Cook

#BANCHANandCOOK #omurice #friedchicken #koreacafe #cafe #croffle
|𝟏𝟓/𝟎𝟑/𝟐𝟎𝟐𝟒 今日做孝順女,請媽媽去佢最鍾意嘅𝑩𝒂𝒏𝒄𝒉𝒂𝒏 𝒂𝒏𝒅 𝑪𝒐𝒐𝒌食飯!最近聽講新出咗個復活節主題嘅嚐吃套餐,決定一試 ꒰˶ฅ́˘ฅ̀˶꒱ა 一如既往地抵玩! ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ 1️⃣ 甘筍汁帶子鮮蝦蛋包飯 ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎ 巧有趣嘅醬汁!本身預計係甘筍蓉嘅味道,但居然係龍蝦湯味?雖然食唔到甘筍味,但幾有驚喜 ๑˃̶͈̀◡˂̶͈́๑ 2️⃣ 巴馬火腿卡邦尼年糕 ✦︎✦︎✦︎✦︎✧︎ 呢個好似卡邦尼意粉,但換咗做年糕,fusion做得唔錯!味道都幾好,我最鍾意可以拮爆蛋黃嘅環節,好治癒喔~~ 3️⃣ 燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜 ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎ 登登登櫈~我宣佈呢個係是日MVP!太好食啦,仲要夠曬大份,好抵玩!白切肉係分享小食嘅其中一個選項,比主食嘅份量大一圈,非常壯觀,再次印證呢個套餐幾抵食!我同媽媽好開心咁食曬白切肉之後已經好飽,食唔曬另外兩個餐點,如果細食嘅話記得搵多兩個人一齊食,唔好浪費嘢食呀! 4️⃣ 春日小甘筍芝士蛋糕 ✦︎✦︎✦︎✦︎✧︎ 呢個係carrot cake嘅味道,可能唔係好啱我口味,但有甜品做收尾都幾好! 5️⃣ 焦糖蘋果紅豆沙冰 ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎ 因為係我請客,媽媽揀
|𝟏𝟓/𝟎𝟑/𝟐𝟎𝟐𝟒

1️⃣ 甘筍汁帶子鮮蝦蛋包飯 ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎

2️⃣ 巴馬火腿卡邦尼年糕 ✦︎✦︎✦︎✦︎✧︎

3️⃣ 燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜 ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎

4️⃣ 春日小甘筍芝士蛋糕 ✦︎✦︎✦︎✦︎✧︎

5️⃣ 焦糖蘋果紅豆沙冰 ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎

因為係我請客,媽媽揀咗最貴嘅嗰杯,果然貴嘅特別好飲 (?) 焦糖有啲苦,但溝落紅豆沙冰就啱啱好!

6️⃣ 白桃甜蜜梳打 ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎

我觀察到呢杯差唔多每枱一杯,睇嚟大家都好鍾意呢款!我好鍾意白桃味,呢個完全冇藥水味,good good!

2024-03-15
Dinner
之前一直都覺得 @banchancook 嘅lunch set好食又比起晚市抵好多🤤今次呢間分店喺屯門市廣場,隔離就係food maze,仲有兩個版本嘅lunch menu😆堂食有個升級版嘅lunch menu😝價錢會比food court食貴少少,但質素同環境大大提升🤩lunch hour唔洗等位😋餐飲嘅選擇同賣相都值回票價😍🍗柑橘炸雞沙律($95)真係估唔到沙律都可以咁大份😲仲要炸雞都有咁多件😆炸雞雞皮炸得酥脆熱辣辣,肉質又保持到嫩滑,配埋酸酸甜甜嘅柑橘汁好開胃👍🏻沙律菜好新鮮可以減膩😋🌹五花肉玫瑰燉飯($95)半肥瘦嘅五花肉配上秘製嘅韓式玫瑰醬,帶點香辣🌶️同綿密嘅意大利燉飯好夾,好開胃🤤🍵芝士奶蓋龍井茶無諗過餐飲都會咁高質😍免費有特飲真係好抵讚😙芝士奶蓋夠挺身,鹹鹹香香😋龍井茶味唔算好濃,但以炸雞店黎講都算係高質嘅飲品選擇😙😙💜紅噹噹火龍果沙冰連沙冰都係餐飲包咗真係好抵🤭沙冰用新鮮嘅紅火龍果打出嚟,真材實料,冇加太多糖水,簡直係健康之選 👍🏻

柑橘炸雞沙律

🍗柑橘炸雞沙律($95)

五花肉玫瑰燉飯

🌹五花肉玫瑰燉飯($95)

芝士奶蓋龍井茶

🍵芝士奶蓋龍井茶

紅噹噹火龍果沙冰

💜紅噹噹火龍果沙冰

柑橘炸雞沙律
芝士奶蓋龍井茶
紅噹噹火龍果沙冰
2024-03-16 29 views
今晚約咗朋友喺屯門市廣場食飯,又想食下韓國菜所以就去咗Banchan & Cook,見到有個Tasty Treat Combo🍽️一於試下😆嚐吃套餐 $560🍴咖喱甘筍蛋包飯配漢堡扒🥘🥚🥩🍚蛋包飯上枱後店員幫忙切開,漢堡扒伴隨滑蛋汁同咖喱汁一齊食,真係好啱配飯🤤🍴巴馬火腿卡邦尼年糕🍖年糕好煙靭,巴馬火腿鹹鹹香香,配上卡邦尼汁好match👍🍴炸雞拼盤🍗(選3款味道)炸雞🐓就揀咗蜜糖、柑橘、甜辣,炸雞炸到熱辣辣卜卜脆,呢三個味道酸酸甜甜又好清新,好好味😋🥄紅蘿萄園0reo慕絲蛋糕🥕🪴🍰呢個甜品賣相成個盆栽,非常可愛,打卡一流🥤白桃甜蜜梳打🍑🥤溶化朱古力(凍)🍫

嚐吃套餐 $560

🍴咖喱甘筍蛋包飯配漢堡扒🥘🥚🥩🍚

🍴巴馬火腿卡邦尼年糕🍖
年糕好煙靭,巴馬火腿鹹鹹香香,配上卡邦尼汁好match👍

🍴炸雞拼盤🍗(選3款味道)

🥄紅蘿萄園0reo慕絲蛋糕🥕🪴🍰
呢個甜品賣相成個盆栽,非常可愛,打卡一流

🥤白桃甜蜜梳打🍑
🥤溶化朱古力(凍)🍫

2024-03-14 378 views
屯門嘅韓國餐廳非常之多,但呢一間係我食過最好食嘅韓國餐廳,唔單止外貌非常之討好,而且味道亦都好正宗,簡直係色香味俱全🥰今次叫咗一個二人套餐都係$560 😍有齊主食,小食,甜品和飲品🥤咖喱甘筍蛋包飯配漢堡扒雞蛋非常之滑捋捋,咖喱味亦都好香濃,配埋漢堡扒一齊食,令人食停唔到口漢堡扒嘅肉質亦非常之鮮嫩甘筍汁香脆豬扒長通粉豬扒炸得,非常之脆卜卜,而且唔會硬梆梆,食落口好嫩口,長通粉亦都非常之好食,唔會太過硬,同埋酸酸尾尾嘅醬汁,簡直係冇得頂炸雞拼盤我哋叫咗蜜糖味芝士味同甜辣味,蜜糖味好香甜同炸雞一齊食,簡直係絕配,咁多隻味之中我最鍾意就係芝士味,因為芝士味配炸雞係非常之夾,芝士粉好香口,而且好易令人食上癮,甜辣味好適合一眾鍾意食辣嘅人😍同埋啤酒一齊飲,簡直係冇得頂㗎,入邊仲有幾嚿煙煙韌韌嘅年糕非常之好食😍凍溶化朱古力朱古力味好濃郁,再加入鮮奶去中和返佢嘅甜,真係好好飲荔枝梳打免頭仲有兩粒荔枝肉添🥰,荔枝汁非常之香甜,令人飲到不停春日小甘筍芝士蛋糕呢款蛋糕唔單止外貌靚,味道亦都十分不錯,芝士味道好濃郁,但面頭嘅小甘筍可以中和到芝士蛋糕嘅嗰浸油膩,食落去非常之清新반찬앤쿡 Banchan and

炸雞拼盤
我哋叫咗蜜糖味芝士味同甜辣味,

凍溶化朱古力
朱古力味好濃郁,再加入鮮奶去中和返佢嘅甜,真係好好飲

荔枝梳打
免頭仲有兩粒荔枝肉添🥰,荔枝汁非常之香甜,令人飲到不停

春日小甘筍芝士蛋糕

반찬앤쿡 Banchan and Cook (屯門市廣場1期) (屯門)
屯門屯順街1號屯門市廣場1期2樓2253A號舖FOODMAZE內
咖哩甘筍蛋包飯配漢堡扒
凍融化朱古力
咖哩甘筍蛋包飯配漢堡扒
凍融化朱古力
2024-03-14 24 views
今晚同朋友去咗屯門嘅一間Fusion韓國餐廳,菜式結合咗韓國同其他亞洲風味,賣相精緻,味道佳。餐廳裝修簡潔明亮,坐得舒適,最適🈴同三五知己一齊撐枱腳👭✔️咖喱甘筍蛋包飯早晨配漢堡扒🍛蛋包飯的流心蛋🥚做得出色,切下去蛋汁流出,雞蛋嫩滑。炒飯配上甘筍🥕嘅甜味同咖喱嘅香辣🌶️味道完美結合,而且配上濃郁嘅蛋包飯同多汁嘅漢堡扒,濃郁咖喱味道嘅蛋包飯與多汁嘅漢堡扒,提供左豐富嘅口感層次。整個蛋包飯令味蕾與眼睛都得到了滿足😋✔️甘筍汁香脆豬扒長通粉🐷豬扒炸得金黃酥脆,熱辣辣🔥。長通粉伴隨住甘筍汁嘅香氣,好合襯😇 ✔️炸雞拼盤🐣叫咗三種不同口味,每款有三件,分別係洋蔥味,蜜糖味及甜辣味。三款炸雞皮酥脆,內裡多汁嫩滑,咬下去好Juicy 😛雖然好邪惡,但吃唔停口👅✔️紅蘿蔔Oreo慕絲蛋糕🍰呢款蛋糕以Oreo餅乾為主要成分,而慕絲口感綿密滑順,味道甜而不膩。甜品賣相又夠得體,帶嚟一份視覺獨特又美味嘅甜品享受🥰✔️焦糖芝士山咖啡☕️✔️無花果梳打🥤特別想提焦糖芝士山咖啡,將焦糖芝士刨成一絲絲放在咖啡上邊,咖啡濃郁融合了甜甜的焦糖味道,值得一試♥️

✔️咖喱甘筍蛋包飯早晨配漢堡扒🍛

✔️甘筍汁香脆豬扒長通粉🐷

✔️炸雞拼盤🐣

✔️紅蘿蔔Oreo慕絲蛋糕🍰

✔️焦糖芝士山咖啡☕️
✔️無花果梳打🥤

2024-03-07 25 views
ෆ⃛ banchan & cook ෆ⃛仲記得當初第一個post就係呢間,原來已經兩年前,代表個page都已經兩年了🥹🫧今次行過見到推咗個新Set 係我心目唔會出錯嘅韓式fusion 菜🧚🏻‍♀️♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .:*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜♡Main course 龍氣逼人龍蝦蛋包飯 (另加$82)♪其中一個main course加錢揀咗龍蝦蛋包飯,原隻龍蝦🦞啖啖肉,而且肉質爽彈,炒蛋黃澄澄的,切開係滑蛋滿分的狀態💖飯底加左好多洋蔥、紅蘿蔔、翠玉瓜等蔬菜,成個飯食落口感好豐富唔會太膩🥕ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5 火辣辣龍蝦年糕 ♪另一個main course揀咗年糕🍡 餐廳用咗長條形年糕,食落煙韌有口感,而且仲好掛汁🧂雖然個名叫火辣辣年糕,但係食落一啲都唔辣,反而好香蕃茄味,酸酸甜甜🍅啱晒唔食得辣嘅人(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5Share 炸雞拼盤 $♪ 記得當時嘅初雪炸雞好有印象👅所以今次都再嗌,拼盤可以揀三款口味,我哋揀咗甜辣、芝士同柑橘!炸雞啱啱炸起熱辣辣♨︎,唔單止炸到外脆內軟,仲好嫩滑j
ෆ⃛ banchan & cook ෆ⃛

Main course
 龍氣逼人龍蝦蛋包飯 (另加$82)♪
ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5

 火辣辣龍蝦年糕 ♪

炸雞拼盤 $♪
記得當時嘅初雪炸雞好有印象👅所以今次都再嗌,拼盤可以揀三款口味,我哋揀咗甜辣、芝士同柑橘!炸雞啱啱炸起熱辣辣♨︎,唔單止炸到外脆內軟,仲好嫩滑juicy而每款炸雞各有三至四大塊,份量好足!芝士炸雞仍然係我嘅top pick🧚🏻‍♀️

Sweet
 伯爵茶布丁牛角包窩夫 ♪
布丁綿密順滑,而且伯爵茶味濃郁🍵連埋焗到香脆嘅牛角包窩夫,係perfect match😽

Drinks
 紅噹噹火龍果沙冰 ♪
飲落啖啖火龍果肉,而且甜度適中唔係色素味♪(´ε` )
ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5

 無花果梳打 ♪
好香無花果味,清新解膩🧚🏻‍♀️
ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5

✼ 加一服務費✔︎
ෆ̈ banchan & cook (Tuen Mun)
✇ 地址: 屯門屯順街1號屯門市廣場1期2樓2253A號鋪
今日嚟咗"반찬앤쿡 Banchan and Cook",喺屯門市廣場1期2樓FOODMAZE度嘅韓式小清新cafe,真係治癒系嘅美食天堂!🌼【龍氣逼人嘅龍蝦蛋包飯】首先,佢嘅招牌蛋包飯係即叫即製,上枱後店員會為客人切開雞蛋,嫩蛋包裹住整個泡菜炒飯。蛋液中加入咗忌廉,使得蛋嘅滑溜口感更加豐富,蛋味亦更加香濃。加上龍蝦嘅加持,蘸上龍蝦熬成嘅龍蝦汁,呢種濃郁嘅湯汁同蛋包飯嘅結合,令人感到幸福感十足。而且,呢道菜仲有半隻龍蝦肉,令整個蛋包飯更加豐富同美味。無論係視覺上,定係味覺上都得到滿足🍳🦞.【大笑蝦蝦煎蔥餅】蝦肉鮮嫩多汁,搭配蔥花嘅清爽同半溶芝士,每一口都係脆香十足同滿滿嘅芝士香,簡直係絕配!🍤🧅.【三重芝士炸千層豬扒番茄意粉】炸豬扒外皮酥脆,切開時芝士順勢湧出,真係令人垂涎三尺。意粉嘅口感亦相當不錯,煮得剛好有嚼勁,同豬扒完全係天作之合。蕃茄醬微酸微甜,混搭喺口裡,每一口都充滿層次感。.【紅嚐火龍果沙冰】冰沙嘅口感非常順滑,冰冰涼涼的,好消暑。火龍果果肉清爽多汁,同冰沙完美結合,每一口都充滿咗水果嘅天然甜味。重要嘅係成杯沙冰唔會太甜,令人飲得舒服。特別係火龍果微微酸,彌補咗冰沙嘅清甜,令

【龍氣逼人嘅龍蝦蛋包飯】

【大笑蝦蝦煎蔥餅】

【三重芝士炸千層豬扒番茄意粉】

【紅嚐火龍果沙冰】
冰沙嘅口感非常順滑,冰冰涼涼的,好消暑。火龍果果肉清爽多汁,同冰沙完美結合,每一口都充滿咗水果嘅天然甜味。重要嘅係成杯沙冰唔會太甜,令人飲得舒服。特別係火龍果微微酸,彌補咗冰沙嘅清甜,令味道更加平衡🍧🔥

【焦糖脆脆鮮奶咖啡】
鮮奶口感滑順,一啲都唔沉重。每一口都感受到咖啡嘅深厚風味,而鮮奶就係口中帶來一絲絲嘅奶香。焦糖嘅加入係呢杯咖啡嘅驚喜所在。一層薄薄嘅焦糖,令整體口感豐富咗唔少。焦糖嘅香甜係口中瞬間蔓延,同咖啡苦中帶甜嘅風味相得益彰 ☕️🍬

【伯爵茶布丁牛角包窩夫】
牛角酥窩夫脆層次分明,咬落去時係一陣陣嘅酥脆感,內裡則係柔軟而彈牙。頂部嘅香蕉同cream嘅搭配相當巧妙,香蕉帶來嘅天然甜味同cream嘅滑順質感,令口感更加豐富。大量嘅焦糖絲,係整個菜式嘅亮點。絲絲焦糖喺口裡崩解,帶來一股濃郁嘅焦糖香氣,同窩夫嘅香甜完美融合🍮🥐🍵

呢度嘅每一道菜都充滿驚喜同滿滿嘅幸福感,簡直係美食探店嘅不二之選!
2024-02-28 21 views
二訪Banchan and Cook 適逢新年見佢哋轉咗新餐牌🍴以「龍🐲」做主題 用龍蝦作為主菜真係夠哂應節🦞🔸龍氣逼人龍蝦蛋包飯用上原隻龍蝦肉 爽口彈牙店員會親自喺客人面前𠝹開蛋包飯半熟蛋非常滑溜而且有蛋香配上雜菜炒飯 同龍蝦醬汁 好滿足😋🔹三層芝士炸千層豬扒蕃茄意粉半溶嘅芝士包住成塊炸豬扒 而內層嘅千層豬扒肉薄鬆軟 蕃茄意粉醬汁酸酸甜甜 用上粗意粉特別掛汁🍝🔸炸雞拼盤可以揀3款口味 我哋揀咗柑橘🍊洋蔥🧅甜辣🌶柑橘口味甜中帶點柑橘香 幾特別洋蔥口味比想像中溫和 食完都咁會成陣洋蔥味甜辣口味比例大概7:3 怕辣嘅都可以食到嘅🔹花生醬牛角包配千層拉絲龍鬚糖龍鬚糖係懷舊香港小食之一將呢樣食物放係甜品確實意想不到😌兩塊牛角包窩夫中間夾住忌廉同花生醬好邪惡嘅配搭😈🔸芝士奶蓋龍井茶芝士奶蓋有奶酥香味 配上甘醇龍井茶 兩者配合得恰到好處☕️🔹焦糖芝士山咖啡焦糖芝士刨成一絲絲放於咖啡表面攪拌後可以品嘗到焦糖嘅甜味及咖啡嘅濃郁🤤🚩반찬앤쿡 Banchan and Cook 屯門屯順街1號屯門市廣場1期2樓2253A號舖FOODMAZE
二訪Banchan and Cook

🔹焦糖芝士山咖啡
焦糖芝士刨成一絲絲放於咖啡表面
攪拌後可以品嘗到焦糖嘅甜味及咖啡嘅濃郁🤤

🚩반찬앤쿡 Banchan and Cook
間唔時都會嚟呢度食飯,貪呢度幾好坐,裝修又舒服。 今次見佢個Tasty Treat Combo 嚐吃套餐 ($560) 轉咗menu,又可以試新嘢啦🍽🌹五花肉玫瑰燉飯出色! 韓式玫瑰醬比例較得唔錯,配燉飯度啱啱好唔會太膩,個辣味仲幾香幾過癮! 五花肉口感幾爽,食落感覺唔肥。火辣辣龍蝦年糕🦞龍蝦有咬口,年糕醬係帶有少少辣味嘅茄汁底,配上年糕煙煙靱靱唔錯。🦐大笑蝦蝦煎蔥餅蝦肉爽口,蔥餅嘅蔥油味重,又煎得夠脆,食落幾香口。🥜花生醬牛角包窩夫配千層拉絲龍鬚糖花生醬濃味夠香,表面仲有啲花生碎增添層次同口感! 龍鬚糖有好幾層拉絲,估唔到入面仲有花生餡! 再加埋煉奶,成件事好港式😋最愛奶醬❗️紅噹噹火龍果沙冰 🍷沙冰味道係有啲火龍果、黑加侖子/🍇提子咁,係清新嘅水果味,唔會好甜! 飲到底仲有啲紅肉火龍果粒粒添。🍫溶化朱古力(熱)本身杯朱古力已經夠濃,再加上朱古力碎同可可粉溶化向表面,感覺更濃厚😋

🌹五花肉玫瑰燉飯

火辣辣龍蝦年糕🦞

🦐大笑蝦蝦煎蔥餅
蝦肉爽口,蔥餅嘅蔥油味重,又煎得夠脆,食落幾香口。

🥜花生醬牛角包窩夫配千層拉絲龍鬚糖

紅噹噹火龍果沙冰 🍷

🍫溶化朱古力(熱)

2024-02-26
Dinner
啱啱對上個週末過咗屯門團拜😚成班朋友約咗係Banchan and Cook食飯🥳估唔到農曆新年呢間餐廳都有嘅Menu🤩襯返今年龍年,所以我哋都嗌咗呢個新年限定嘅套餐💖龍氣逼人龍蝦蛋包飯一啲都唔Hea,用成條龍蝦尾!龍蝦肉爽口彈牙,蛋包飯嘅蛋夠晒嫩滑!五花肉玫瑰燉飯五花腩肉炆燉到軟腍,肥膏部份口即溶,調味方面有輕微嘅辣!燉飯粒粒分明,除咗有芝士之外仲有青醬😇大笑蝦蝦煎蔥餅韓式煎蔥餅上鋪滿超大隻嘅蝦!仲有勁多芝士,成件事邪惡得來勁好味🥰花生醬牛角包窩夫配千層拉絲龍鬚糖甜品繼續食個龍字😆有一啲都唔黏牙嘅龍鬚糖仲有我近期最愛嘅牛角包窩夫🤓花生醬口味有幾過癮喎!飲品方面叫左熱cappuccino 同熱龍井奶茶,nice 👍🏼👍🏼👍🏼
啱啱對上個週末過咗屯門團拜😚
成班朋友約咗係Banchan and Cook食飯🥳

估唔到農曆新年呢間餐廳都有嘅Menu🤩

襯返今年龍年,所以我哋都嗌咗呢個新年限定嘅套餐💖

龍氣逼人龍蝦蛋包飯

一啲都唔Hea,用成條龍蝦尾!
龍蝦肉爽口彈牙,蛋包飯嘅蛋夠晒嫩滑!

五花肉玫瑰燉飯

五花腩肉炆燉到軟腍,肥膏部份
口即溶,調味方面有輕微嘅辣!
燉飯粒粒分明,除咗有芝士之外仲有青醬😇

大笑蝦蝦煎蔥餅

韓式煎蔥餅上鋪滿超大隻嘅蝦!
仲有勁多芝士,成件事邪惡得來勁好味🥰

花生醬牛角包窩夫配千層拉絲龍鬚糖

甜品繼續食個龍字😆有一啲都唔黏牙嘅龍鬚糖
仲有我近期最愛嘅牛角包窩夫🤓
花生醬口味有幾過癮喎!

• 龍氣逼人龍蝦蛋包飯
  • 五花肉玫瑰燉飯
  • 大笑蝦蝦煎蔥餅
  • 花生醬牛角包窩夫配千層拉絲龍鬚糖
2024-02-26 20 views
五花肉玫瑰燉飯 $112Pork Belly Risotto with Korean Rose Sauce好味指數 4.5/5 🍭🍭🍭🍭🍬{燉飯既濕度和軟硬度都剛剛好 配料既菇亦很多 五花肉很入味 入口沒有油膩感 一碟有6片 每片都很厚}烤牛肉蛋包飯 $98Omurice with Roasted Beef好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬{店員會幫手切開流心既蛋 每次睇都好開心 蛋入口很滑 入面既飯本身已有醬汁和配料 令入口有更加豐富既味道 不夠醬汁可配上旁邊既烤牛肉醬 但醬汁和烤牛肉都較鹹}
五花肉玫瑰燉飯 $112
好味指數 4.5/5 🍭🍭🍭🍭🍬