2024-06-08 91 views
香港人好鍾意食自助餐,尤其鍾意狂擦凍海鮮、刺身、牛扒,誓要食到回本🤪六國酒店Le Menu而家就做緊扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒主題自助晚餐,用優惠價預訂,唔使$500就可以任食龍蝦、麵包蟹、刺身等美食👍🏻作為屹立灣仔過百年嘅老牌酒店,自助餐供應多款功夫粵菜,每晚特定時間仲有現場表演,有廚師即場示範烹調扣鮑魚、富貴雞、火焰雪山呢啲懷舊菜式,提升視覺享受😻而家用我嘅專屬promo code「piggies」,可以以震撼價❗️$499預訂自助晚餐,並贈送任飲汽水果汁,即係高達68折咁多!非常優惠🤑🤑預訂連結同細則係caption最底。「華麗盛宴自助晚餐 - 扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒」🧑🏻‍🍳堂弄原隻鮑魚鴨掌每位有一客,睇完師傅即場煮之後就可以食喇。鮑魚size唔算大,不過口感味道唔錯,爽彈帶點溏心感覺😙🦞凍海鮮、刺身、壽司、沙律、芝士有龍蝦、麵包蟹、蟹腳、翡翠螺、青口、熟蝦等。龍蝦有唔少膏😛雖然唔算非常鮮甜,但肉質取勝,夠爽彈好易脫殼。蟹腳都唔錯,海水味突出😋刺身都係啲大路款式,最特別係壽司即叫即做,仲可以即場做刺身丼,體驗感up👏🏻🦀熱葷、中西湯熱食以中菜佔多數,有好多矜貴以及功夫菜,如富貴雞、龍蝦茶

「華麗盛宴自助晚餐 - 扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒」
🧑🏻‍🍳堂弄原隻鮑魚鴨掌
🦞凍海鮮、刺身壽司、沙律、芝士
🦀熱葷、中西湯
熱食以中菜佔多數,有好多矜貴以及功夫菜,如富貴雞、龍蝦茶碗蒸、芝士蘑菇焗蟹蓋、鹹蛋黃金蝦、酥炸生蠔、辣酒煮翡翠螺、蠔皇扣海螺片、清蒸星斑、紅燒獅子頭,啱晒鍾意食中菜嘅人🤩🤩推介芝士蘑菇焗蟹蓋,絕對係誠意之作✅一梳梳蟹肉混入白汁、蘑菇碎,鋪上芝士焗至表面焦香,食落啖啖鮮味蟹肉好正😋燒西冷牛扒其貌不揚,我拎嘅時候都有猶豫🤣但點知又幾好食,肉質好腍,黑椒汁香濃✅
🥩爐端燒、肉車
自助區有個燒烤爐可以即場燒製鴨肝、虎蝦、雞翼、牛脷等。鴨肝細細件但味道非常甘香,必攞✅另外燒牛扒亦都值得食✅外焦內嫩,中間有肉汁💦另外仲有片皮鵝,有蒸爐keep住餅皮熱辣辣,包住即片嘅鵝肉,不過味道就一般。
🥧甜品、Haagendaz雪糕
有火焰雪山表演,即場淋上酒並點火🔥仲會講解出處,而家好少自助餐甚至餐廳會有呢種互動,有心思🫶🏻表演完就會向每位派發一件,鬆軟蛋糕+冰凍雪糕+忌廉,估唔到呢個懷舊甜品都幾好食😋其他甜品有即製窩夫、士多啤梨西瓜蛋糕、山葵芝士蛋糕、蘋果金寶、葡撻、焦糖燉蛋、珍珠奶茶布甸等。窩夫就算放涼咗,拎嘅時候都會幫你係窩夫機翻熱,夠貼心🥰窩夫有蛋香,香脆,加上雪糕一冷一熱正✅蘋果金寶都唔錯✅
- 預訂日期:2024年6月5日至6月30日
- 供應日期:2024年6月5日至10月1日
- 用餐時間3小時,最多以24位為限
- 此優惠不適用父親節(6月15至16日)中秋節(9月17日至18日)、私人宴會、不可與其他折扣或推廣優惠同時使用,如有任何爭議,六國酒店保留最終決定權

人均消費:$550
推介指數(10分為滿分):8分
2024-06-03
4 day(s) ago 0 views
📍Le Menu (灣仔)灣仔告士打道72號六國酒店1樓📣📣震撼價$499預訂「3小時」華麗盛宴‧自助晚餐!把握訂座優惠六國酒店地理位置非常方便,今次我就去咗食最新推出嘅華麗盛宴‧自助晚餐 - 扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒,大廚以多款高級食材為主打,讓大家可以享受精心烹調的美味佳餚。自助盛宴包括豐富多樣的美食,如冰鎮海鮮、特級牛扒、堂弄原隻鮑魚鴨掌、富貴雞、竹絲雞螺頭燉豬展、原件鴨肝、爐端燒、片皮鵝、雜錦刺身、即場手握壽司、沙律及凍盤、多款中西熱葷美饌、精美甜品和Häagen-Dazs雪糕等。另一個特別之處就係每晚更安排了精彩的「堂弄表演」🥳包括有堂弄扣鮑魚表演、富貴雞表演及火焰雪山表演,讓大家的用餐體驗更加豐富多彩😍
📍Le Menu (灣仔)
灣仔告士打道72號六國酒店1樓

自助盛宴包括豐富多樣的美食,

另一個特別之處就係每晚更安排了精彩的「堂弄表演」🥳
包括有堂弄扣鮑魚表演
、富貴雞表演
及火焰雪山表演,讓大家的用餐體驗更加豐富多彩😍

食buffet吃到飽當然重要!但食咩落肚·都好緊要香港六國酒店 Le Menu推出華麗盛宴•自助晚餐- 扣鮑魚·龍蝦·爐端燒能滿足口腹之餘·更可感受一場味蕾盛宴⇶每日更有三重奏表演現場即製堂弄扣鮑魚鴨掌(每人可享一份)、富貴雞同小朋友最鍾意火焰雪山表演現場氣氛熱切·亦令用餐體驗更完美ꕺ冷盤|海鮮波士頓龍蝦、加拿大雪花蟹腳、爆膏麵包蟹、青口、翡翠螺、熟蝦等單吃爆膏麵包蟹已經超滿足· 再食多兩隻龍蝦必回本ꕺ刺身三文魚、吞拿魚、甜蝦、八爪魚等·還有即製雜錦角切魚生飯ꕺ爐端燒串燒超多選擇· 是秒間選擇困難症發作虎蝦、燒雞翼、多春魚、雞心串、紫蘇雞肉丸串、鮮菠蘿等師傅即場烤製·火喉拿捏得好好!ꕺ熱盤區鮑汁燴花膠、芝士蘑菇焗蟹蓋、酥炸生蠔、蒜蓉粉絲蒸扇貝、北菇海螺扒時蔬等第一次會瘋狂encore buffet熱食· 每樣都是高水準發揮大推芝士蘑菇焗蟹蓋·是用蟹肉堆砌出來的幸福感酥炸生蠔外脆內嫩·要小心爆汁重本鮑汁燴花膠· 沒有不吃的可能性還有原件鴨肝、片皮鵝、特級牛扒都是任食.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪ꕺ甜品區被甜點區打開了第2個胃!每樣都非常精緻·而且size細細可以食多幾件士多啤梨西瓜蛋糕同朱古力慕絲蛋
食buffet吃到飽當然重要!
但食咩落肚·都好緊要
香港六國酒店 Le Menu推出
華麗盛宴•自助晚餐- 扣鮑魚·龍蝦·爐端燒
能滿足口腹之餘·更可感受一場味蕾盛宴

⇶每日更有三重奏表演
現場即製堂弄扣鮑魚鴨掌(每人可享一份)、富貴雞
同小朋友最鍾意火焰雪山表演
現場氣氛熱切·亦令用餐體驗更完美

ꕺ冷盤|海鮮
單吃爆膏麵包蟹已經超滿足· 再食多兩隻龍蝦必回本

刺身
三文魚、吞拿魚、甜蝦、八爪魚等·還有即製雜錦角切魚生飯

ꕺ爐端燒
串燒超多選擇· 是秒間選擇困難症發作
虎蝦、燒雞翼、多春魚、雞心串、紫蘇雞肉丸串、鮮菠蘿等
師傅即場烤製·火喉拿捏得好好!

ꕺ熱盤區
大推芝士蘑菇焗蟹蓋·是用蟹肉堆砌出來的幸福感
酥炸生蠔外脆內嫩·要小心爆汁
重本鮑汁燴花膠· 沒有不吃的可能性
還有原件鴨肝、片皮鵝、特級牛扒都是任食.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ

甜品
被甜點區打開了第2個胃!
每樣都非常精緻·而且size細細可以食多幾件
士多啤梨西瓜蛋糕同朱古力慕絲蛋糕·兩款都大推
超可愛珍珠奶茶布甸·絕對是打卡igable
還有即製窩夫·可以配上Haagen-Dazs 雪糕一絕
2024-06-05 0 views
朋友想食自助餐,發現灣仔Le Menu 推出了名為華麗盛宴自助晚餐 - 扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒😎 聽名字已經感覺很厲害, 立即決定訂位過來好好品嚐一下,價位也很吸引,$499就可以任食3小時💫 . 這裡離地鐵站不遠,環境寬敞舒適, 食物種類也非常多,6:45/7:15pm 更有即席烹調表演,整晚氣氛熱鬧, 食物令人非常滿足😌 . 6:45pm堂弄鮑魚表演/富貴雞 7:15pm火焰雪山表演 . 6:45pm開始左右,廚師即席扣鮑魚,之後每人一份,鮑魚軟腍,味道一絕,當晚仲有富貴雞,非常豐富🥺 7:15pm 甜品火焰雪山,這道經典甜品、大小朋友也喜歡,在雪糕加蛋白霜,再淋上糖漿同酒,再加上火燒效果,不能錯過之表演💫 . 看完表演當然就是吃吃吃😆😆 . ❣️冷盤/海鮮 ▪️波士頓龍蝦, 麵包蟹, 加拿大雪花蟹腳, 青口、翡翠螺, 紐西蘭青口及熟蝦💫 ▪️刺身有三文魚、吞拿魚、北寄貝, 帶子,各式沙律,火腿等💫龍蝦,麵包蟹全部都肥美無比, 蝦膏蟹膏滿瀉,每款海鮮都鮮甜,令人回味💫 . ❣️主食 即場切片的片皮鵝肉、包上餅皮醬汁,令人回味無窮,芝士白汁焗龍蝦鉗,日式爐端燒有鴨肝,爐端燒更是即叫即燒,虎蝦緊
龍蝦,麵包蟹全部都肥美無比, 蝦膏蟹膏滿瀉,每款海鮮都鮮甜,令人回味💫 . ❣️主食 即場切片的片皮鵝肉、包上餅皮醬汁,令人回味無窮,芝士白汁焗龍蝦鉗,日式爐端燒有鴨肝,爐端燒更是即叫即燒,虎蝦緊記要吃,爽口彈牙 還有燒雞翼、雞胸軟骨串、多春魚等,令人目不瑕給💫 . ❣️烤肉區 絕對不可少的美國特級肉眼牛扒,現場即切,入口肉味香濃,肉嫩多汁💫 . ❣️熱葷區 非常精彩,我停留最長的區域,鮑汁燴花膠、清蒸星斑、蒜蓉粉絲蒸扇貝、芝士蘑菇焗蟹蓋更是一絕💫 鹹蛋黃金蝦、酥炸生蠔等, 全部都不能錯過、食物更會不停添加,絕對滿足大胃王😆 . ❣️湯類🥣 中湯: 竹絲雞螺頭燉豬展湯 西湯: 干邑龍蝦湯 中西我也愛, 干邑龍蝦湯味道濃郁 . ❣️甜品 任食哈根達斯, 綠茶拿破崙、白桃烏龍茶慕絲蛋糕、法式蜂蜜檸檬蛋糕配海膽忌廉等精緻西點、任食😍 檸檬乳酪忌廉馬德蓮蛋糕、士多啤梨西瓜蛋糕、德國芝士蛋糕🍰 杏仁茶燉蛋白等等, 甜品控會很瘋狂😝
2024-06-03
2024-05-20 275 views
自助餐食物豐富多樣,人手足,服務態度真係有心!中西日式,煮炸焗燒樣樣都有!帶子,龍蝦,甜嘏,魚生任食。片皮烧鹅配北京填鸭麫皮,青爪甜酱也豹夠特别!中式獅子頭,蒸帶子,東星班。炸蠔也很肥大。甜品水果都齊。更有芝士盤!絕對大滿足😌
任食🦞龍蝦、超爆膏麵包蟹🦀、長腳蟹蟹腳。現場更有特色堂弄鮑魚,同火焰雪山表演!✨灣仔呢間酒店自助餐,新奇又好玩,🥳食得盡情夠盡興!堂弄鮑魚,😍師傅現場示範,將菜油加熱,爆香薑片同蔥段,加入鮑魚鴨掌炒香,最後倒入紹酒,等佢挥發之後,更有焦糖化的效果。最後西蘭花苗,就可以上檯啦!😉鮑魚厚身,燜淋之後配上紹酒更有濃郁酒香,別有一番風味。主食方面,更有🧀芝士白汁焗龍蝦鉗,片皮鴨,鵝肝多士,爐端燒等特色選擇。油香片皮鴨加上經典甜麵醬,🥒青瓜絲清新香脆,滿口都係蔥香鴨油香。爐端燒,師傅現場燒製多款🍢日式串燒,增添日式選擇。飯後當然要試下香港👑經典甜品——現場製作火焰雪山,在雪糕蛋糕上包圍一層蛋白霜,用鮮果粒點綴。點燃🍷白蘭地倒落雪糕蛋糕一刻,藍色火焰神秘感Up! 鬆軟蛋白霜加上冰涼雪糕蛋糕,品出懷舊風味。另外更有🍵綠茶拿破崙、法式蜂蜜檸檬蛋糕配海膽忌廉等精緻西點、哈根達斯任食😍6:45pm堂弄鮑魚表演 7:15pm火焰雪山表演
任食🦞龍蝦、超爆膏麵包蟹🦀、長腳蟹蟹腳。

6:45pm堂弄鮑魚表演
7:15pm火焰雪山表演
2024-05-01 393 views
灣仔六國酒店最近新出左優惠$499就可以任食3小時嘅自助餐,除左有片皮鵝、爐端燒之外,仲有廚師即煮扣鮑魚🤩超豐盛晚餐6:45pm左右就會有廚師即席扣鮑魚,每人可以拎一份,鮑魚軟嫩入味,絕對值回票價👍🏻片皮鵝肉質肥美,質素絕對不輸中菜餐廳。日式爐端燒有鴨肝、虎蝦、雞軟骨等,即叫即燒,微焦香脆凍海鮮除左有加拿大雪花蟹腳,仲有波士頓龍蝦、麵包蟹、青口、翡翠螺等等,蟹腳鮮甜😋熱盤區有酥炸生蠔、清蒸星斑、蒜蓉粉絲蒸扇貝、芝士蘑菇焗蟹蓋、鮑汁燴花膠都比較受歡迎,食物都不停refill。個人最欣賞蟹蓋,一絲絲蟹肉,加上芝士烘焗十分滋味😚另外點少得經典甜品火焰雪山🔥即場表演勁吸引,雪糕加蛋白霜淋上糖漿同酒,用火燒香,一凍一熱,甜而不膩,非常受小朋友歡迎甜品區款式超多,比較特別有白桃烏龍茶慕絲蛋糕,味道清香。仲有法式蜂蜜檸檬蛋糕配海膽忌廉,外面少見,蛋味香濃$499蚊有咁多野食而且可以食成3個鐘真係幾抵,性價比超高👍🏻

[ Le Menu ]近排有唔少酒店自助餐做推廣優惠,當中有灣仔呢間超過90年歷史嘅六國酒店。佢地自助晚餐種類多元化,包括任食片皮鵝、爐端燒、冰鎮海鮮、烤肉、熱葷、甜點等,再加每人一份堂弄原隻鮑魚。✿ 華麗盛宴自助晚餐 – 扣鮑魚‧片皮鵝·爐端燒日期:即日起至2024年5月31日時間:晚上6時至晚上10時15分堂弄原隻鮑魚(每人一份)鮑汁鴨掌扣原隻鮑魚,鮑魚口感煙韌,吸收鮑汁精華,肉質鮮美,而且有即場烹飪👨‍🍳示範,極具娛樂性👍。片皮鵝🔪🦆師傅會係食客面前即場片鵝,放在餅皮後由食客按個人喜好加配料及醬汁。燒鵝外皮酥脆鬆化,肉嫩多汁😍。爐端燒🔥🍡廚師即席即燒原件鴨肝多士、虎蝦、燒雞翼、雞胸軟骨串、多春魚等,火喉控制得剛好,炭燒風味獨特。冰鎮海鮮區🦞🦀🐚🦐任食波士頓龍蝦、加拿大雪花蟹腳、麵包蟹、翡翠螺、紐西蘭青口及熟蝦,海鮮補充速度理想👍。和風料理🍣即點即切刺身有三文魚、吞拿魚、北寄貝等,另外比較特別有雜錦角切魚生丼。烤肉區除咗片皮鵝,仲有美國特級肉眼牛扒🇺🇸🐮🥩,肉眼即點即切,肉嫩多汁。熱葷區🥘任食多款中西式熟食。海鮮類有鮑汁燴花膠、芝士蘑菇焗蟹蓋、芝士白汁焗龍蝦鉗、酥炸生蠔、蒜蓉粉絲蒸
[ Le Menu ]

✿ 華麗盛宴自助晚餐 – 扣鮑魚‧片皮鵝·爐端燒
日期:即日起至2024年5月31日
時間:晚上6時至晚上10時15分

堂弄原隻鮑魚(每人一份)

片皮鵝🔪🦆

爐端燒🔥🍡

冰鎮海鮮區🦞🦀🐚🦐

和風料理🍣

烤肉區

熱葷區🥘
任食多款中西式熟食。海鮮類有鮑汁燴花膠、芝士蘑菇焗蟹蓋、芝士白汁焗龍蝦鉗、酥炸生蠔、蒜蓉粉絲蒸扇貝、清蒸石斑片、鮮茄紫蘇葉炒大蝦等,款式豐富。另外有海南雞、紅燒獅子頭、印度咖哩配薄餅等熟食。

湯類🥣
中湯有竹絲雞螺頭燉豬展湯,好足料且味道鮮甜,而西湯有干邑龍蝦湯。

甜品區🍰
款式繁多,有白桃烏龍茶慕絲蛋糕、法式蜂蜜檸檬蛋糕配海膽忌廉、檸檬乳酪忌廉馬德蓮蛋糕、士多啤梨西瓜蛋糕、德國芝士蛋糕、綠茶拿破崙、杏仁茶燉蛋白等。此外有即製香脆窩夫🧇及任食杯裝Häagen-Dazs雪糕🍨。

而且有即席懷舊雪糕甜品「火焰雪山」表演👨‍🍳。雪糕先用蛋糕包住,店員將酒加熱淋上表面,燃起藍色火焰🔥,非常之打卡。甜品外暖內凍,口感獨特。

總結🫦
自助晚餐食物種類多元化,有堂弄原隻鮑魚及火焰雪山甜品表演👨‍🍳,令用餐體驗更有氣氛👍。

價錢💰:
星期一至五
▶️第一輪 (晚上6時至8時)、第二輪 (晚上6時30分至8時30分)
成人$638/位、小童$348/位
▶️全時段 (晚上6時至10時15分)
成人$738/位、小童$448/位

星期六、日、公眾假期及其前夕
▶️第一輪 (晚上6時至8時)、第二輪 (晚上8時15分至10時15分)
成人$668/位、小童$378/位
▶️全時段 (晚上6時至10時15分)
成人$768/位、小童$478/位

經Openrice網上訂位有優惠,成人星期一至五每位$499、星期六日及公眾假期每位$549,而且可以食足3小時😋。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 甜品
  • 海鮮
  • 熱葷
  • 片皮鵝
經OpenRice買咗coupon $399兩位,價錢非常實惠,但去到見到有點失望,食物種類不多,鹹點又不新鮮,啲包皮或酥皮都已變硬,生果又不refill,只有格仔餅和pancake可以叫廚師即煮,其他甜點味道和賣相都不吸引,整體來說服務值得嘉許,但食品就認真麻麻☹️
接連完成了幾個 Project,心情得以放鬆,當然要獎勵自己。美食永遠是對我的最佳獎勵,很久沒有食 Buffet了,決定約同幾位好友開開心心擦一餐!這次,我們選了位於灣仔的《六國酒店》。  先來自製一碟女士雙併恩物,鮑汁燴花膠併北菇海螺。花膠腍熟入味,滿滿的膠質有助提升肌膚彈性;海螺色澤鮮明,滋陰補腎,健肝益脾,而且味道與鮑汁燴花膠非常夾,絕配!再搭配一碗竹絲雞螺頭燉豬展,用料十足,清甜味美,滋陰養生,對經常熬夜少眠的 BeautySearch 來說,潤一潤當然不可少。冷盤方面,必吃波士頓龍蝦,大大隻,開邊而上,滿滿的蝦膏清晰可見,非常吸睛;再搭配青口、長腳蟹、螺,令人大滿足!各款刺身冰凍鮮味,我們揀選了當中的三文魚、吞拿魚、甜蝦、八爪魚及北寄貝等刺身,而我最愛的當然是肥美的三文魚,還有鮮嫩彈牙的北寄貝,鮮味十足。片皮鴨吃得多,片皮鵝又試過未?六國酒店的片皮鵝外皮酥脆,肉質細緻,軟嫩香口,充滿油香,食落無油膩感,好有驚喜!食客還可自行添加甜麵醬、京葱、青瓜等配料,相當有風味!雖然邪惡,但偶然也要放縱一下自己,生活才更愉快,所以,這夜忍不住吃了兩件鴨肝多士,鴨肝表面煎得焦脆,中間油腴豐盈
雖然邪惡,但偶然也要放縱一下自己,生活才更愉快,所以,這夜忍不住吃了兩件鴨肝多士,鴨肝表面煎得焦脆,中間油腴豐盈的脂肪呈半溶狀態,入口有爆油感,搭配香脆多士,相當滋味!
期間,酒店還安排了兩場表演,分別是即煮蠔皇扣鮑魚及火焰雪山,讓食客有機會近距離欣賞廚師獻技,體驗不一樣的氣氛。
表演後,還會把食物分派到食客桌上,讓大家細味。蠔皇扣鮑魚肉質肥美,口感和味道都控制得很好,軟腍煙韌,蠔油醬汁鮮味濃郁,絕對不能錯過。
喜愛海南雞的,必試這裡的海南雞,皮爽肉滑,雖然沒有搭配香油飯及雞湯,但也相當味美。還有蒜蓉粉絲蒸扇貝,扇貝鮮甜彈牙,蒜味香濃,絕對不能錯過!
場內還有即場鐵板燒製,當中包括:虎蝦、豬頸肉串、雞軟骨串、多春魚、鮮菠蘿、蔬菜串燒等,但因為已很飽了,所以只能點選幾款來嘗嘗。廚師控制火候恰到好處,尤其燒雞翼,外皮香脆,油脂四溢,而且肉質相當嫩滑。
是日的甜品款式好像份外精緻,特別推薦當中的荔枝梨子撻,上層的荔枝清甜多汁,下層的小撻內藏了啖啖果香的梨子,清甜不膩,兩款水果結合出更香更富層次的味道。
最後,再來一杯迷你焦糖燉蛋,口感細滑,完美作結。
2024-03-25 372 views
雖然自助餐項目多會令人目不暇給,但其實食得幾多啊!我反而喜歡貴精不貴多了最緊要啱食,最近知道六國酒店一樓西餐廳 Le Menu 推出華麗盛宴自助餐,重點是有扣鮑魚、花膠、片皮鵝、焗蟹蓋、蒸扇貝、龍蝦、麵包蟹、爐端燒、燒牛肉、各款刺身及琳琅滿目的甜品,對我來說已經很足夠,價錢由每位$638起,視乎時段。聰明的我們選擇了平日的晚上,吃早輪即晚上六至八時,準時到達,享用足兩小時。說時遲那時快,先由海鮮冷盤開始,麵包蟹及龍蝦皆是我的至愛,麵包蟹尤其靚,膏多且軟滑。此外有雪場蟹腳、大蝦及青口。沙律菜單一是生菜,但唔擔心唔夠豐富,因為可以自行混合芝士沙律、薯仔沙律、各款凍肉包括豬肉凍批、沙樂美腸、煙燻黑椒牛肉、煙三文魚及燻鮫魚。多款香港人喜歡的刺身,特色之一是可以幫你做雜錦角切魚生丼,另一點是可以要求即場做手握壽司。我喜歡飲熱湯,干邑龍蝦湯及竹絲雞螺頭燉豬展,各有風味。熱菜選擇更是豐富,必吃酥炸生蠔,外酥脆內滑嫩,最佳口感!鮮茄紫蘇葉炒大蝦,大大隻,很惹味。清蒸石斑,肉滑味佳。芝士磨菇焗蟹蓋,醫療驚喜有很多蟹肉,芝士沒有過多並不膩。蒜蓉粉絲蒸扇貝,很新鮮。芝士白汁焗龍蝦,是肉厚的龍蝦鉗。鮑汁會花膠
說時遲那時快,先由海鮮冷盤開始,麵包蟹龍蝦皆是我的至愛,麵包蟹尤其靚,膏多且軟滑。
此外有雪場蟹腳、大蝦及青口。
我喜歡飲熱湯,干邑龍蝦湯竹絲雞螺頭燉豬展,各有風味。
熱菜選擇更是豐富,必吃酥炸生蠔,外酥脆內滑嫩,最佳口感!
鮮茄紫蘇葉炒大蝦,大大隻,很惹味。
清蒸石斑,肉滑味佳。
芝士磨菇焗蟹蓋,醫療驚喜有很多蟹肉,芝士沒有過多並不膩。
蒜蓉粉絲蒸扇貝,很新鮮。
芝士白汁焗龍蝦,是肉厚的龍蝦鉗。
鮑汁會花膠,女士恩物。
韓式牛仔骨,味道豐富。
紅燒獅子頭,味道真係幾好。
仲有白切雞、粉麵飯及素菜等。
片皮鵝、燒牛肉、鵝肝多士,絕對是回本必吃。
日式爐端燒,即點即做,熱辣辣。
好戲連場,大概六點九,大廚出場,介紹及堂前加工完成堂弄原隻鮑魚鵝掌,每位客人有一份。
七點十五分左右是雪山火焰蛋糕,亦預算每位客人一份,不過派完就沒有了。
甜品太多不盡說了,建議吃士多啤梨西瓜蛋糕杏仁茶燉蛋白葡撻窩夫Häagen-Dazs 雪糕杯
環境舒適不太擠迫,人手充足,換碟快手,吃得大滿足。

2024-03-18
2024-02-22 437 views
1星期2次Semi-buffet Lunch @Le Menu有奇異果、菠蘿、火龍果,四款唔同嘅Ham,麵包籃,中西式湯,沙律再加10幾款Main course可選擇😇我已經食咗幾Round😋😋上次食牛, 今次食炒貴刁😁都係牛好食啲, 嫩滑,有咬口😇(限量,坐低可Order先,叫上ok☺️)有甜品㗎,不過太飽,所以冇食 🤪最後通常叫杯齋啡,同埋港式奶茶,港式奶茶好濃茶味👍好飲☺️Semi Buffet Lunch $218-$268😊服務好!特別幾位女部長🥰📍六國酒店香港灣仔告士打道七十二號

再加10幾款Main course可選擇😇

我已經食咗幾Round😋😋

上次食牛, 今次食炒貴刁😁

甜品㗎,不過太飽,所以冇食 🤪

最後通常叫杯齋啡,同埋港式奶茶,港式奶茶好濃茶味👍好飲☺️

Semi Buffet Lunch $218-$268😊

服務好!特別幾位女部長🥰

📍六國酒店
香港灣仔告士打道七十二號
餐廳環境。雅緻懷舊feel款客服務。有禮細心今晚食品🧐。全場爆滿。熱食餸菜,多樣化,比其他城中自助晚餐豐富.... 片皮鵝/釀蟹蓋/燴羊ribs/籠仔蒸糯米飯/BBQ雞肉丸串/枝竹炆羊腩/佛跳牆👍出色😋😋😋。刺身。一般。芝士。ok。冷盤。長腳蟹😋/其他一般。法式甜品~即場調暗餐廳燈光,表演製作,大人+小朋友个个好開心😄😄😄(表演後,送上甜品給每位客人可一齐品嚐暖意美味)。甜品+雪糕。ok
餐廳環境。雅緻懷舊feel

款客服務。有禮細心

今晚食品🧐
。全場爆滿
刺身。一般
。芝士。ok
。冷盤。長腳蟹😋/其他一般
甜品+雪糕。ok

2024-01-30 416 views
星期六同喜愛食甜品的好友來到灣仔六國酒店Le Menu 嘆佢新推出的「果漾花語下午茶自助餐」。呢個自助餐以水果和花卉為主題,擺盤精緻成個花盤咁靚,靚到唔想破壞佢,新鮮水果款式多唔怕食來食去得西瓜。等我都報告一下呢到大約有d 咩食啦!⬇️⬇️⬇️💟 凍盤類 ~ 凍肉及芝士拼盤、壽司卷、煙三文魚、雜錦鮮果串、西瓜青瓜藍莓小頭盤、鮮蝦雜果沙律杯、雜菜條乳酪杯、開面三文治、鮮果巴馬火腿、車厘茄水牛芝士串、雜錦鮮花水果拼盤。💟 熱盤類 ~ 蟹肉撻、炸蝦丸、雜菜春卷、煙肉腸仔卷、野菌酥皮盒。💟 甜品類 ~ 雜果忌廉蛋糕、士多啤梨西瓜蛋糕、士多啤梨拿破崙、綠茶歌劇院蛋糕、血橙凍餅、蜜糖小班戟、楊枝甘露、綠茶布甸、椰汁西米糕、彩虹啫喱杯、雜錦鮮果籃、Häagen-Dazs雪糕、冰糖雲耳燉雪梨。💟 廚師即席烹調 ~ 士多啤梨班戟、經典傳統格仔餅。💟 飲品 (任飲) ~ 水果花茶、咖啡或茶。係呢到可以享受由新鮮水果和花卉製作的精緻鹹甜美點。下午茶自助餐係逢週六、週日及公眾假期下午1時至5時供應,任食任飲4小時,有充裕嘅時間品嘗。

等我都報告一下呢到大約有d 咩食啦!⬇️⬇️⬇️

💟 廚師即席烹調 ~ 士多啤梨班戟、經典傳統格仔餅。

💟 飲品 (任飲) ~ 水果花茶、咖啡或茶。

2024-01-30 340 views
竟然搵到間可以坐足4個鐘既酒店下午茶自助餐🤩時間仲係由1點就開始,當LUNCH BUFFET咁食都可以,今次推介既係六國酒店既Le Menu「果漾花語下午茶自助餐」,自助餐逢星期六、日及公眾假期都有供應,由下午1時至5時,客人可以任食任飲4小時,超充裕的時間,慢慢嘆同傾計😌下午茶自助餐 $238/人🌟凍盤類 凍肉及芝士拼盤、巴馬火腿、壽司、煙三文魚、鮮果串、鮮蝦雜果沙律杯、三文治、水果拼盤等,鮮蝦雜果沙律杯都攞左兩次🤣蝦好爽彈~🌟熱盤類蟹肉撻、炸蝦丸、雜菜春卷、煙肉腸仔卷、野菌酥皮盒,熱盤我都好推介😆岩岩整好仲係幾熱,炸物唔會好油膩,雖然每次一出就會一掃而空,但係REFILL速度好快💯🌟甜品類 超過十多款蛋糕同甜品,西式有士多啤梨西瓜蛋糕、拿破崙、雜果忌廉蛋糕、歌劇院蛋糕、血橙凍餅等🍮而中式就有楊枝甘露、椰汁西米糕,近門口位置仲有Häagen-Dazs雪糕!

下午茶自助餐 $238/人

🌟凍盤類