Restaurant: Yummy Delight
Info:

2021-07-18 658 views
⭐️甘味讚岐手打烏冬⭐️📍:鑽石山荷里活廣場3樓326-327號舖(銅鑼灣、沙田、旺角、柴灣都有分店)⏰:11:30am-11:00pm💰:人均$50-$100⭕️: 現金,信用卡,Alipay🚘:食滿$100 可免費泊車3小時🔥最吸引我地👉🏻 滑蛋豬扒撈讚岐烏冬💰64👉🏻鹽燒豬頸肉讚岐手打烏冬💰60👉🏻唐揚墨魚咀💰38👉🏻紫菜魷魚鬚💰44🌟雖然佢係手打烏冬店 可惜我覺得佢個烏冬唔係特別好食 相比起平價烏冬嘅係好食啲 但係如果佢係用烏冬來做招牌 就冇大驚喜🥺不過價錢同份量就成比例 好大份好飽👍🏻👦🏻嗰個鹽燒豬頸肉好食過我嗰個滑蛋豬扒好多 豬頸肉燒得好入味 又唔韌! 但個豬扒浸左落個烏冬到冧晒 炸粉又厚 我諗我唔會再食呢個 值得一提 紫菜魷魚鬚🦑好好味 炸粉唔係特別厚 再配埋沙律醬食 係唔會難食既組合 不過墨魚嘴就麻麻哋 咬到我牙較都軟😂😂可以唔使叫!🌟我會入去食呢間最大嘅原因係 最近鑽石山廣場做緊優惠 我地食左$200幾蚊 食滿$30 就可以有睇戲-$20😍所以最後我地睇戲就減足💰40😍 再加停車場免費泊車三個鐘👍🏻其實都好抵食咁樣✨同埋我都幾鍾意去鑽石山廣場 我覺得佢嘅泊車優惠係全港最抵👍
⭐️甘味讚岐手打烏冬⭐️
📍:鑽石山荷里活廣場3樓326-327號舖
(銅鑼灣、沙田、旺角、柴灣都有分店)
⏰:11:30am-11:00pm
💰:人均$50-$100
⭕️: 現金,信用卡,Alipay
🚘:食滿$100 可免費泊車3小時🔥最吸引我地
👉🏻 滑蛋豬扒撈讚岐烏冬💰64
👉🏻鹽燒豬頸肉讚岐手打烏冬💰60
👉🏻唐揚墨魚咀💰38
👉🏻紫菜魷魚鬚💰44
🌟我會入去食呢間最大嘅原因係 最近鑽石山廣場做緊優惠 我地食左$200幾蚊 食滿$30 就可以有睇戲-$20😍所以最後我地睇戲就減足💰40😍 再加停車場免費泊車三個鐘👍🏻其實都好抵食咁樣✨同埋我都幾鍾意去鑽石山廣場 我覺得佢嘅泊車優惠係全港最抵👍🏻👍🏻🚘
2021-07-01
$100 (Lunch)
  • 紫菜魷魚鬚
2021-06-15 235 views
過左lunch既時間差唔多3點先食飯🤣黎到好似係食下午茶咁🤣兩個人主食嗌左烏冬同飯之外(都好好食!),仲有燒豬頸肉,呢個應該係最好食既小食,個汁做得幾好,同肉好夾,熱辣辣既,份量算多🤪三文魚腩都幾新鮮同厚又肥肥地,好抵食😍仲有八爪魚餅,第一次食呢種煮法,八爪魚味好似係有既但唔濃,都幾淋,應該唔會再試😌仲有牛油蕃薯,不過就做得麻麻,佢唔算難食既🤔都係烏冬最好食😍
2021-06-14 1095 views
我們一家人,又找了一個開心的平日,一家四口去行行街,吃吃東西了。這一次,大家都等我放工,一齊去可以免費泊車的荷里活廣場逛半個晚上。平時,我們來來去去都係食果幾間大人小朋友都喜歡的餐廳。不過,這一天太太就提議去找未去過餐廳一試。當我們行到《甘味讚岐手打烏冬專門店》,發現到有東西啱太太食之後,就同小朋友們,食日本餐。《甘味讚岐手打烏冬專門店》走的不是很高檣的日本料理,所以在食物出品上同服務上都好港式,是一般家庭都食得起既日式餐廳。當日,我們叫了兩個定食,一個素菜及一個小食,份量令我們飽到上心口啊。太太就是看中這一個牛油炒素鮑片雜菇而建議我們選這一兒做晚餐。這一道所謂的素食選擇,可以說完全唔覺有日式的感覺。但用上了牛油去炒菇同素鮑片,倒是非常香口的。在店內的黑板中看見了一個叫蟹肉餅沙律的小食。心想,這香口東西給小朋友食最啱。對我同兒子來說,這是非常好味道,非常鮮甜的東西,但女兒就嫌吃入口一 pat 漿咁,吃了半舊唔要。我同仔仔就是每人一份便當定食,豐富的便當,就是有湯、有飯、有主食。而麵豉湯就可以說是這兒的例湯,味道不算是很濃,但感覺上就是夠香口,夠麵豉味,簡簡單單已經感到OK!我的便當選了

我的便當選了飯,而兒子的侯當就選配了烏冬。沒花假,這兒的烏東絕對是出色的。醬油湯底帶出的是咸香的味道。烏東麵條入口煙韌爽滑,是沒花假的一碗好烏冬。
說便當了,兩份便當都是非常之豐富,夠晒給我、阿仔同阿女一大兩小食。

我點的是網燒牛扒便當,有一份沙律,一份刺身,一份壽司同主食牛扒。牛扒加上了日式燒汁,味道算是濃香,也有足夠的肉汁。但,這牛扒實在也燒得太熟,需要用點力去咀嚼。但,刺身壽司算得上是新鮮,整體上合格。
兒子點的是自家製芝士豬扒便當,刺身壽司一個,夠新鮮,可以給合格分數。而芝心豬扒是一個爆漿的大肉扒。看起來,份量不算大,但因為內心的那個芝士,令到大家吃一、兩片,已經感覺到超飽。
環境同食物,整體上是一般啦。當然,這兒屬街坊級的日式食店,質素當然不能同一般的日本餐廳去比啊。在此,輕鬆一家人,給孩子滿足一下食日本餐,經濟實惠算係咁架啦。
$80 (Dinner)
2021-06-13 152 views
行街行到就嚟九點即刻搵間餐廳入去食番茄湯烏冬蕃茄味真係好濃 好杰 同埋真係有蕃茄我覺得唔鍾意食蕃茄湯嘅朋友都可以試吓好似飲番茄汁咁烏冬當然煙靭 比較粗身吉列豚肉 正常味道雞扒脆卜卜整體來說 蕃茄湯底值得推介
行街行到就嚟九點

吉列豚肉 正常味道
雞扒脆卜卜

整體來說 蕃茄湯底值得推介

2021-05-29 147 views
這天來到了鑽石山逛逛🧍🏻‍♀️老實說..附近也沒什麼好逛的🤔但在疫情下....也沒有什麼活動可以進行就是了那就只能吃吃吃嘍~哈哈哈🤣這次在12點左右來到了這家烏冬店這個時間剛巧也是中午吃飯的時間🕛在門外排隊進店的人不算少....但幸好很快便能入席🙊大概也就等了10分鐘左右吧~這次點了...🍜天婦羅炸蝦蟹柳配烏冬 $68烏冬跟炸蝦、蟹柳是分開上的👍🏻吃烏冬最怕就是吃到沒咬口的...而這烏冬吃下去還是有嚼勁的😌還算可以😙😙湯底方面倒是比較清淡不過清淡的湯底中和了炸物的油膩配著炸物吃倒是顯得剛剛好~炸物是2隻蝦🍤跟1條蟹柳吃下去還不錯😌炸粉也不算太厚~這個性價比倒是合理的~
這天來到了鑽石山逛逛🧍🏻‍♀️
老實說..附近也沒什麼好逛的🤔
但在疫情下....
也沒有什麼活動可以進行就是了
那就只能吃吃吃嘍~哈哈哈🤣

這次在12點左右來到了這家烏冬店
這個時間剛巧也是中午吃飯的時間🕛
在門外排隊進店的人不算少....
但幸好很快便能入席🙊
大概也就等了10分鐘左右吧~

這次點了...
🍜天婦羅炸蝦蟹柳配烏冬 $68
烏冬跟炸蝦、蟹柳是分開上的👍🏻

吃烏冬最怕就是吃到沒咬口的...
而這烏冬吃下去還是有嚼勁的😌
還算可以😙😙
湯底方面倒是比較清淡
不過清淡的湯底中和了炸物的油膩
配著炸物吃倒是顯得剛剛好~
炸物是2隻蝦🍤跟1條蟹柳
吃下去還不錯😌炸粉也不算太厚~
這個性價比倒是合理的~
2021-05-20 675 views
星期六下午我在「西貢」食完「口水雞擔擔麵」下午茶茶餐之後,就乘搭巴士前往「鑽石山」「荷里活廣場」,因為享用「口水雞」時間尚早,我需要為晚餐「雞肉」部分食品而煩惱。於是我光顧位於「荷里活廣場」三樓,主打日式烏冬料理食品的餐廳「甘味讚岐手打烏冬」,雖然「甘味讚岐手打烏冬」也有食客在等候,但是我最後還未至於等候很長時間才能夠入座。我發現「甘味讚岐手打烏冬」裡面的「烏冬」食品,還另外有配不同食材去熬煮成為湯底的「烏冬」食品,例如「蕃茄湯底」、「鰹魚湯底」跟「豬骨湯底」可以選擇。只是可惜我發現「甘味讚岐手打烏冬」餐牌,餐牌有關「鰹魚湯底」烏冬食品套餐系列裡面,配菜主要以豬肉為主,跟我的飲食習慣好像有點違背。所以我最後選擇了,享用「甘味讚岐手打烏冬」裡面的「麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐手打烏冬」套餐,至於飲品方面,我選擇了另外加錢,享用「巨峰提子梳打」。「巨峰提子梳打」裡面的「提子」甜味感覺非常濃厚,加上「巨峰提子梳打」是有汽飲品,所以氣泡令「提子」甜味濃厚的「巨峰提子梳打」,最後喝到的甜味感覺不會變得太膩太容易令人厭倦。至於「麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐手打烏冬」實際製成品,被餐廳安排雞扒跟烏冬分開各自另外送上

麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐手打烏冬

巨峰提子梳打

至於「麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐手打烏冬」實際製成品,被餐廳安排雞扒跟烏冬分開各自另外送上,所以雞扒表面的「麵豉」鹹味跟煎雞扒的食油味道,也沒有滲透進入濃厚酸味的「蕃茄湯」裡面。

至於頗為厚身,被預先去骨處理的「雞腿扒」,在塗抹了鹹味「麵豉醬」,再煎香之後,「雞扒」本身自然食到了一陣鹹香味,還有來自厚身「雞腿扒」,無骨啖啖肉的彈牙感覺。

至於「麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐手打烏冬」食品裡面的「蕃茄」湯裡面,有感覺很濃厚的酸味,加上少許甜味,而且沒有被「煎雞扒」表面的油味所影響到,蕃茄湯的酸味和鮮味,最後令我把湯底一飲而盡。

只是「甘味讚岐手打烏冬」本身屬於日本菜餐廳,所以不像一般茶餐廳那麼有「牛腩」食品,只有例如「牛扒」食品而已,否則下次光顧的時候,我或許可以選擇點烏冬套餐,配個白飯試食看看。
2021-04-24
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
$90.2 (Dinner)
麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐手打烏冬
巨峰提子梳打
Hi繼續係麵...🤣但今次係烏冬仲要係讚岐手打烏冬😻以我所知呢間甘味都有唔少既分店 係大型屋院既商場成日都會見到佢既蹤影😽所以如果大家都想食就好方便啦💯講左咁耐都未講到甘味係一間日式料理既餐廳 但環境都有啲似香港既茶餐廳 但就係要收加一高級少少既日式茶餐廳🤣-麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐烏冬 $60 (連飲品)首先講下佢個蕃茄湯係好濃郁既蕃茄味 帶有少少杰 濃稠既湯令烏冬既掛湯能力更高🥰蕃茄湯既酸度適中 極度開胃呢!然後就講下讚岐烏冬 好彈身好有咬口 就係平時食既讚岐烏冬 配埋蕃茄汁真係一流💯👍🏻配菜有青豆同蕃茄-麵豉燒雞扒表現都十分出色☺️熱辣辣個皮好脆好香 雞肉多汁嫩滑 略微偏油 但NANA都知燒雞就一定會多油 所以呢點都可以過得去既🤣-整體黎講$60午餐加飲品 覺得合理 環境坐得都舒服 服務態度一般般 但都唔會太差 想食讚岐烏冬既時候絕對會諗起佢🤍
麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐烏冬 $60 (連飲品)
麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐烏冬

2021-04-29
$62 (Lunch)
麵豉燒雞扒蕃茄湯讚岐烏冬
2021-04-06 291 views
啱啱去完沙灘經過鑽石山巴士站,費事周圍行於是就去鑽石山荷里活廣場裏面食,見到甘味有吾少人排隊,有人排隊姐代表佢ok啦,所以我就決定食呢間。我叫咗一個60蚊嘅鹽燒豬頸肉讚岐手打烏冬。佢嘅豬頸肉呢唔會太肥,上面有一啲甜甜地嘅醬汁,與其話佢係鹽燒,我更加覺得 佢似醬燒豬頸肉,不過都系好味嘅,大約有五六舊豬頸肉嘅份量。 至於讚岐手打烏冬要讚嘅地方係佢嘅湯底,唔會太鹹,清清地,系個種會令人食到最後不知不覺飲曬啲湯汁嘅湯底。

鹽燒豬頸肉讚岐手打烏冬

2021-04-04
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$66 (Dinner)
鹽燒豬頸肉讚岐手打烏冬
2021-01-10 694 views
因為有免費泊車優惠,早前再去荷里活廣場食嘢,我自己同亞女好鍾意食烏冬,今次無同亞女嚟都要食烏冬😅,嚟咗呢間都出名嘅打手烏冬舖,叫咗兩個不同口味嘅烏冬,的確唔錯👍首先係老公嗰個🥢鹽燒豬頸肉讚岐手打烏冬,豬頸肉的嫩,個燒汁都幾好味,份量亦適中,豬頸肉係分開上嘅,唔錯😋我就食咗個🥢沖繩黑豚肉餃子芝士鍋讚岐手打烏冬,我叫咗蕃茄湯底,淨係個名咁長就知好吸引啦,鍋上熱辣辣,餃子🥟係用黑豚肉,有小小羶味,湯底方面,蕃茄配芝士,正😍👍,好在冇叫亞女嚟,否則真係唔夠喉🤣🤣😬😬佢哋仲有好多唔同款式嘅手打烏冬,下次再試下先😉

佢哋仲有好多唔同款式嘅手打烏冬,下次再試下先😉
Type of Meal
Lunch
2021-01-08 320 views
放半日假同朋友黎到鑽石山lunch,重點係之後扮觀光去南蓮園池🤣偽京都🤣揀佐好耐無食既甘味~鰻魚柳川鍋燒讚歧手打烏冬($60)滿足生理需要既一餐,普普通通,湯底有啲淡,烏冬就算鍋上都唔算好熱🤔天氣咁凍覺得要食啲熱到岀煙既野先滿足🥶同如果想傾計坐耐啲就要轉場啦~印象中以前好似好食啲🤔為食指數: 1.7/5性價比指數: 2/5推介指數: 1.7/5

鰻魚柳川鍋燒讚歧手打烏冬($60)

為食指數: 1.7/5
性價比指數: 2/5
推介指數: 1.7/5
2021-01-08
$60 (Lunch)
星期六好想食烏冬,中午時間黎左荷里活,間間烏冬店(包括元氣)都勁多人排隊既情況之下,依間算係排得比較快,就入左黎。一開波就叫左個雜錦鍋燒讚岐手打烏冬,加14蚊再要個芝麻三文魚他他手卷。首先想講,芝麻三文魚他他手卷真心推介,啲三文魚好足料,又勁好食,份量唔會大到食唔落主餐,但又唔會細到令人覺得14蚊唔抵叫。食得好開心,朋友本身冇叫,見到我個手卷之後又剔左紙叫左個雜錦鍋燒讚岐手打烏冬就都ok 既,啲味都唔錯,但隻蝦明明係天婦羅應該好脆,但因為係浸晌個鍋度上。就算個鍋一黎到我即刻夾起佢,都難逃已經「臨」曬既命運… 烏冬就唔錯,熱辣辣,勁好食,但下次會想試下蕃茄湯底 (試飲左朋友果碗蕃茄湯一啖,勁正),所以大家如果唔知食咩可以考慮蕃茄湯底既烏冬。之後就係服務,服務員上菜時好大力放落枱,啲湯差啲淺出黎,佢勁大力放完落黎就走左,令到我個朋友唔太高興,其他都冇咩特別,其他整體上都算滿意,下次會再黎

,其他都冇咩特別,

其他整體上都算滿意,下次會再黎
雜錦鍋燒讚岐手打烏冬
2021-01-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
  • 芝麻三文魚他他手卷
2020-12-26 254 views
我住呢度附近,呢間甘味食過好幾次,一直都覺得野食唔係好得,已經好少幫襯。近排疫情幫襯過佢外賣,食物質素依然同當年一樣,完全唔值呢個價。今次6點後冇堂食,諗住是但買個外賣番去,叫左個明太子燒牛肉丼,番到去一睇完全冇明太子,同相片名稱不附!係咪恰我地叫外賣追唔到數?已經叫好保守既燒牛肉,但都可以唔好食,其實佢係牛肉粒,同我想像既牛肉飯好大出入。我講過以後唔再幫襯佢,同埋佢地啲侍應態度都唔係好,機會已經比太多,期望佢快啲執,比食客多一個選擇!
2020-12-26
TakeAway
Type of Meal
Dinner
2020-11-24 295 views
去左鑽石山荷里活廣場買野,甘岩撞工食飯時間,好多地方都等緊位但系都冇阻我要醫飽個肚嘅決心想食魚所以就去左哩一間日本店到食啦午餐menus,都有唔同選擇,見到有人食壽喜燒都好吸引另外有其他飯如:燒牛肉丼. 豚肉丼... etc我想食魚所以叫左哩個等左10mins左右,飯就黎啦~魚身表皮有啲脆,都啖啖魚油香有個點魚嘅汁系旁邊仲有一塊檸檬仔仲有兩塊紫菜仲有些少沙律菜都唔錯,但美中不足系條魚都幾多骨(因為平時食嘅多數冇骨就算有都系幾條)加$8有三粒餃子(我地叫左兩個午餐,前後加左兩份)都系菜同豬肉餡,不過岩岩炸起就脆卜卜嘅配左餐飲(一杯柚子蜜一杯柑桔蜜)可能“搞”得太盡興,好甜變左

但系都冇阻我要醫飽個肚嘅決心

想食魚所以就去左哩一間日本店到食啦

午餐menus,都有唔同選擇,見到有人食壽喜燒都好吸引
另外有其他飯如:燒牛肉丼. 豚肉丼... etc

我想食魚所以叫左哩個

等左10mins左右,飯就黎啦~
魚身表皮有啲脆,都啖啖魚油香

有個點魚嘅汁系旁邊
仲有一塊檸檬仔
仲有兩塊紫菜
仲有些少沙律菜
都唔錯,但美中不足系條魚都幾多骨
(因為平時食嘅多數冇骨就算有都系幾條)

加$8有三粒餃子(我地叫左兩個午餐,前後加左兩份

都系菜同豬肉餡,不過岩岩炸起就脆卜卜嘅

配左餐飲(一杯柚子蜜一杯柑桔蜜)
可能“搞”得太盡興,好甜變左

週末出荷里活真是人山人海,所以逛完街後就早吃晚餐。我哋同行三個人一人叫一個單點1. 刺身盛合定食刺身鮮甜新鮮,雖然份量少但滿足,而配有壽司的珍珠飯作陪襯,所以都感覺飽肚,所配的麵豉湯亦不會太鹹,雖然入邊冇豆腐但亦有海帶,不似味精湯。2. 咖喱豬扒飯日式咖喱配炸好的豬扒,但略嫌豬扒已放凍,外皮亦變硬了,所以口感稍為遜色,有珍珠米作陪襯。3. 面豉燒雞扒蕃茄讚岐湯烏冬烏冬等了頗長的時間,才送到來。失望的是,蕃茄湯放涼沒有了讚岐烏冬的口感,雞排亦都涼的不熱,所以都幾好奇為什麼等了這麼耐才送到。4. 另加,午市優惠+$15 2件三文魚壽司,三文魚新鮮,而配這裡的壽司飯一流,因這裏的珍珠米用人手按壓,有口感亦香甜。總結:甘味的凍食刺身、米飯味道不錯,相反熱食就在溫度上較遜色,但味道上仍有一定水準,故此,比較推薦食凍食較好。
週末出荷里活真是人山人海,所以逛完街後就早吃晚餐。
我哋同行三個人一人叫一個單點

1. 刺身盛合定食

2. 咖喱豬扒飯

3. 面豉燒雞扒蕃茄讚岐湯烏冬

2020-10-25
$90 (Lunch)
2020-10-21 288 views
好耐無食「甘味」了,幾年前係沙田食開,味道正,令人懷念!之前都有係鑽石山食過,味道正常!相隔多年,行過見再去食,竟然差左咁多。唔知係咪轉左老細定廚師。照燒雞扒飯一上枱面,賣相已經唔吸引,睇落就係炸雞扒再淋d照燒汁係面,咬落去又乾又硬,完全唔係正常嘅照燒雞扒,不如唔好叫照燒雞扒飯,好失望!(要食炸雞都唔使叫佢)而定食豬扒烏冬就好似大學canteen咁頹,烏冬又粉,愈食愈無胃口,所以先影低決定寫食評。

照燒雞扒
2020-10-20
$60 (Lunch)