住左大埔幾年,一直都有幫襯呢間小店,由之前晚市只有單點,到近呢一年推出套餐,比之前更抵食。今晚叫左個2人套餐再加生蠔同串燒,每一樣都覺得好食,特別係生蠔超鮮甜,套餐入面每一樣都有水準,唔似有啲店用比較差既食材係套餐度咁hea,希望多啲人去試下,唔想又多一間有誠意既小店消失啦⋯⋯PS. 提議店內有位叔叔如果係出樓面招呼客人,換返對乾淨啲既鞋會好過對黑忟忟既白膠靴🥸

赤崎生蠔
炸物拼盤
牛舌串燒 。  雞皮串燒
牛肉鍋
2023-12-27
2023-10-14 164 views
幾好吃! 服務好! 賣相也不錯!本來是坐房間的 但我地request坐bar檯 真的有居酒屋🏮的感覺。也有omekase 的感覺 我們看著廚師們做菜。吃得慢還給我們熱著串燒🏮🍵🍣⛩️🌬️老闆人超級好 其他員工也是 🥰我們食了魚生 串燒 - 排盤都很美 可以看看我的照片甜品 跟綠茶不用錢的週五去 7:30pm食到11:00pm😂 我們兩個女生真的點了好多 最後$1280 兩個人🤭😁🤭😁 但是我覺得真的不太貴 因為這價錢不只是食物的錢 還有整個體驗

幾好吃! 服務好! 賣相也不錯!

我們看著廚師們做菜。吃得慢還給我們熱著串燒🏮🍵🍣⛩️🌬️

老闆人超級好 其他員工也是 🥰

我們食了魚生 串燒 - 排盤都很美 可以看看我的照片
甜品 跟綠茶不用錢的

週五去 7:30pm食到11:00pm😂
2023-10-13
Birthday
之前係呢到食過一次dinner都ok,所以推介朋友黎食,點知今次就出事🙂今次嗌佐吉列豬扒烏冬定食,上黎既時候staff話會再後補半塊豬扒,望一望舊豬扒都真係偏細得半個手掌咁大,咁就食住先。點知呢半舊豬扒幾乎食唔到咁制😂全部都係肥肉,咬落成口都係油已經膩到冇乜胃口。跟住再上個半塊豬扒都係肥肉居多,加埋得四分一舊豬扒係食得🙂希望商家會改善(用筷子分開睇邊忽唔係肥肉,有部份一開始格硬食佐落肚,結果都係有咁多係食唔到🙂)

希望商家會改善

2023-07-27 194 views
Bookmark 咗鎧軒一段時間,終於去咗食,但食完係超失望加嬲嬲地。。。。。。佢價錢真係偏貴,但完全比唔到相應質素或者份量既食物刺生、壽司、串燒我地都有嗌,但真係冇一樣野令我同同枱朋友係覺得對得住呢個價錢...例子係,$75 一塊中拖羅,但係超薄同完全唔鮮甜。所有野味道都極普通同份量細,我未見過雞肉棒可以得半條平時我好支持大埔小店,但呢間真係撐唔落,我唔理解點解全部食評都大讚。請大家食之前真係要三思呀。。。。。。。

佢價錢真係偏貴,但完全比唔到相應質素或者份量既食物

例子係,$75 一塊中拖羅,但係超薄同完全唔鮮甜。
所有野味道都極普通同份量細,我未見過雞肉棒可以得半條
請大家食之前真係要三思呀。。。。。。。
2023-07-22
  • 沒有
2023-07-01 268 views
店內座位不多,幸好預約了,給我和朋友兩人安排了卡位的位置,除了食物性價比高外,最抵讚係不用限時間還枱。我們order 了… 1. 雞泡魚乾2. 日本粟米3. 極上刺身拼盤4. 串燒拼盤5. 燒鵝肝6. 燒羽先當然少不了sake 🍶吧除了日本粟米,讓我們有少許不滿意外,其他的全部推介。最後還給我們送上甜品。😋😋

我們order 了…
1. 雞泡魚乾
2. 日本粟米
3. 極上刺身拼盤
4. 串燒拼盤
5. 燒鵝肝
6. 燒羽先
當然少不了sake 🍶吧

2023-06-28 132 views
與同事一行9人黎翠怡花園呢邊Lunch,店面唔大,但盡頭有地方做間房仔可以比多人D既party坐,而我地就坐個間房仔喇~傾計勁舒服!講返野食,同好多日式餐廳都一樣,沙律、茶碗蒸、麵豉湯全部齊,而且唔馬虎,都幾好食!加上又有蜜桃汁同雪糕芭夫送,所以配套wise好高CP值~而主食我揀左羊架~配合我keto飲食,羊架滿滿既油脂配合芥末同拌碟沙律,唔會特別油膩,加上羊架係日式洋食做法,醃料唔會好重手,但亦唔會有好重既羊羶味,整體覺得算幾好味👍🏻

茶碗蒸
羊架定食
2023-06-27
$100 (Lunch)
茶碗蒸
羊架定食
大埔太和中心附近真係好多食店!想食好食嘅日本野 可以去鎧軒 呢度一定比到驚喜您 每樣料理都高品質感覺就像深宵食堂!先來新鮮的番茄沙拉 非常清新 幼嫩 味道酸甜度適中 每啖好fresh 番茄肉汁泌晒出嚟 感覺原始恍如置身於田園之中 價錢$68食生蠔越來越講究的我 開始識分邊啲係靚蠔 呢度嘅廚師推介有大船渡$88同令和怪物蠔 $78 兩款都好大隻 但味道真有分別 前者我覺得海水的咸味較為適合我 但兩隻蠔的鮮甜程度真的無與倫比 蠔肉大大的 可以一分為二 蠔肉旁還擺放著一片片的帶子 美滋滋的食刺身要食得夠尖!連骨上的池魚無花無假𠝹花厚切的金目鯛加上柚子胡椒 富有辛辣味道 不需添加任何調味料 還有切粒的蔥花池魚 輕輕用紫菜包著非常有質感其餘的深海池魚也可以加上酸汁 特別開胃接下來有一個非常特別的紫菜魷魚卷 是我甚為少見的 它是用紫菜剪成一小條包著一小卷的魷魚再𠝹花 面上再加上魚籽 入口膠質滿滿的 在口中爆開 分外興奮一連串吃了很多的新鮮料理也要讓口腔稍稍休息嘗試一條北海道白粟米也不錯🌽白色的外表不代表它缺乏水份或缺乏營養 而在咬下去嘅時候 卻充滿水份每一粒粟米粒亦非常飽滿 清一清口腔再開始下半部
大埔太和中心附近真係好多食店!
想食好食嘅日本野 可以去鎧軒
呢度一定比到驚喜您 每樣料理都高品質
感覺就像深宵食堂!

先來新鮮的番茄沙拉 非常清新 幼嫩

加上菊花花瓣 作出點綴 青瓜酸汁格外提神

還有2件小壽司🍣吞拿魚 和 大toro
粉紅色的Toro 入口近乎即溶
而較為深色的吞拿魚 𠝹花後醬油香更吸收

隨後吃了這麼多生冷野 要食返d熟食中和下串燒盛盒OMG!! 盒有雞軟骨、雞腿肉,黑豚肉等 只需$288 每款都食得出用心製作 不過燒得過火 最喜歡山芋 燒得香香的 爽脆清甜

看見澤蟹爬爬下好得意 非常細小 炸佢食真係好殘忍 不過個味道好濃 蟹香沾滿了味蕾 但同時要提防 蟹會㓤到口腔 要小心食

甜品以涼透心的柚子雪芭及清甜多汁西瓜作結 美味しい!!!
2023-06-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-06-07 127 views
大埔喺太和附近有幾間居酒屋或者串燒之類嘅日式餐廳。鎧軒算係比較新同坐得舒適啲嘅一間(我覺得)。為左確保唔使等位,預先訂左枱,點知原來無想像中咁多人。叫左一堆野食,整體都唔錯,仲自己帶支sake去飲。由於唔係全部都有影相,咁就簡單講下有影相嗰啲啦。一入座有杯茶飲,幾有趣。 🐤雞胸肉半生熟:對上一次呢類野係喺日本食左個雞肉刺身,估唔到香港都有類似嘅野食,半生熟嘅雞胸肉外層有微微嘅焦香,仲有少少爽脆嘅口感同雞肉嘅鮮甜,幾好食。 🍳沖繩苦瓜炒蛋:真係得苦瓜同蛋,印象中喺其他地方食過會有少少肉同芽菜(?)邊樣正宗我就唔知,但係我覺得後者比較惹味。 🍍焦糖菠蘿:燒菠蘿本身都好香甜,加埋表面有一層焦糖,增加香脆嘅口感。 🍣三文魚蟹子鵝肝卷:唔記得係咪呢個名,不過不失。

🍣三文魚蟹子鵝肝卷:唔記得係咪呢個名,不過不失。
雞胸肉半生熟
沖繩苦瓜炒蛋
焦糖菠蘿
Type of Meal
Dinner
雞胸肉半生熟
焦糖菠蘿
2023-05-28 143 views
星期日2023 年5月28日,我亞哥話請我哋食日本菜,橫掂要去大埔街市買海鮮,梗係去太和路食哩間平靚嘅日式料理食午餐啦,5 個人叫咗6 個套餐,再加一個蟹籽沙律,都只係$600 鬆啲,超值,太飽了!! 炸豬扒跟烏冬,豬扒香脆又夠大份;八貫魚生套餐,竟然有海胆又有拖羅…..(若果去喜來登酒店雲海應該超過$800); 叉燒拉麵叉燒好厚,味道可以,不過麵質有點淋,可能午餐時段太忙碌! 燒安格斯牛肉跟飯非常美味。 每個套餐都有麵豉湯、蒸蛋 打俾、沙律、甜品(泡芙),不過泡芙我怕肥只吃一口就收手,若果加$5 可以轉做綠茶或者黑芝麻雪糕就非常非常感動、滿足!電話俾

2023-05-28
$120 (Lunch)
Father's Day
  • 炸豬扒、燒安格斯牛、八貫壽司
2023-04-29 129 views
臥虎藏龍,位於大埔的一間居酒屋,師傅手藝高超。 日本蕃茄前菜,金鯖魚鮮甜,赤鯥鮮味,大拖羅刺身超肥美,肥大北海道生蠔+帶子刺身超美味,三款海膽(加拿大的稍為遜色),活北寄貝又爽又脆,赤貝刺身一試難忘。池魚非常新鮮,白蝦味道較淡。大蝦天婦羅、雞軟骨、炸豆腐都好味啊!魚生、刺生新鮮;北海道大蠔令人回味,美中不足的就是紫菜不夠脆,有改善空間。 廚師發板,慶祝生日、免切餅費,閨蜜團聚首選的居酒屋。
2023-04-29
Birthday
  • 大拖羅刺身、赤貝刺身、池魚、北角道生蠔
2023-03-12 244 views
[ 鎧軒居洒屋 ]有個住大埔嘅朋友介紹呢間日式🇯🇵居酒屋,食過話質素相當不錯。前菜✿ 日本靜岡蕃茄🇯🇵🍅 $68蕃茄鮮甜多汁,酸味較小,讓人食慾大開,未食過咁甜嘅蕃茄呀!刺身 ✿ 飛機刺身之選(二人份)🐟🦪🦐 $588有幾款日本🇯🇵時令空運水產,擺盤好精緻。😍氣仙町生蠔🦪+白子🤍來自宮成縣,生蠔肉質肥厚爽口,海水味&甜味適中。而白子爽滑creamy,三文魚籽鮮甜帶微咸,配埋生蠔口感豐富有層次。深海池魚厚切刺身魚油甘香,肉質鮮嫩肥美。太刀又名白刀魚,肉質結實,魚皮輕輕火炙油脂感更出,加上係厚切,口感極佳。蜜柑鯛同樣好厚切,魚皮輕輕火炙過,魚肉散發淡淡嘅橘香味而無魚腥味。😋日本海膽🟠味道濃郁帶微微海水味。日本新鮮帆立貝原隻連殼呈上,新鮮帆立貝肥美飽滿,肉質鮮甜。九州雞肉刺身🐔第一次試雞肉刺身😳😳 口感似魚生,好嫩滑,雞肉經過煙燻處理,帶點咸味,都幾特別。👍🏻白蝦 鮮嫩白蝦搭配柔軟醋飯。串燒 🍖✿ 雞頸肉 $32✿ 雞尾 $34✿ 雞腿肉 $34✿ 雞腎 $35✿ 雞皮 $35✿ 雞胸軟骨 $48✿ 自家製雞軟骨棒 $48✿ 雞全翼 $78呢間居酒屋主打日本🇯🇵雞種「阿波尾雞」🐔串燒,可以食
[ 鎧軒居洒屋 ]

前菜
✿ 日本靜岡蕃茄🇯🇵🍅 $68
蕃茄鮮甜多汁,酸味較小,讓人食慾大開,未食過咁甜嘅蕃茄呀!

刺身
✿ 飛機刺身之選(二人份)🐟🦪🦐 $588
有幾款日本🇯🇵時令空運水產,擺盤好精緻。😍

氣仙町生蠔🦪+白子🤍

深海池魚
厚切刺身魚油甘香,肉質鮮嫩肥美。

太刀

蜜柑鯛

日本海膽🟠
味道濃郁帶微微海水味。

日本新鮮帆立貝
原隻連殼呈上,新鮮帆立貝肥美飽滿,肉質鮮甜。

九州雞肉刺身🐔

白蝦
鮮嫩白蝦搭配柔軟醋飯。

串燒 🍖
✿ 雞皮 $35
✿ 雞胸軟骨 $48
✿ 自家製雞軟骨棒 $48
✿ 雞全翼 $78

呢間居酒屋主打日本🇯🇵雞種「阿波尾雞」🐔串燒,可以食盡各款雞部位。雞肉串燒有驚喜,調味適中,散發出獨特炭燒香氣👍🏻

雞尾&雞皮好肥美,無羶味夠脆口;雞腎爽口有辣粉味;雞胸軟骨口感爽脆唔乾身;自家製雞軟骨棒啖啖肉,帶軟骨爽脆感。

燒物🔥🥩
✿ 網燒豚肉🐷 $68
五花腩肥瘦均勻,燒得好香口。夾埋泡菜、紫蘇葉食口感更佳。

總結🫦
呢間日式居酒屋食材有質素,而每道菜式都製作認真,擺盤精緻充滿日本風味。😋 另外設有獨立房間,私隱度高適合聚會。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
鎧軒居洒屋
地址:大埔太和路15號太和中心地下12號

電話:6653 6882
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-01-29 308 views
喜歡吃蕎麥面,會專程去權八吃手打的。無意中發現附近有蕎麥面吃,當然不錯過。除了蕎麥面,也點了什錦天婦羅、壽司三件、甲羅燒,一個人吃剛好。四道菜式,水準都👍👍👍壽司是一口大小的,也就日本當地的正常大小,三款都足夠新鮮,既邪惡又美味。天婦羅,就是料新鮮,脆衣夠薄,一樣做到。甲羅燒,雖不是席前燒製,也不俗。最京艷的是蕎麥麵,擺盤好靚,十割的面質有面香,麵質也帶爽,全吃光,不過製作需時,要吃的話早一點order。一間不大的居酒屋,食物出眾,值得再次去。
四道菜式,水準都👍👍👍
天婦羅,就是料新鮮,脆衣夠薄,一樣做到。
甲羅燒,雖不是席前燒製,也不俗。
一間不大的居酒屋,食物出眾,值得再次去。
  • 冷蕎麥麵
  • 壽司三點
  • 甲羅燒
  • 雜錦天婦羅
鎧軒 (大埔)大埔太和路15號太和中心地下12號舖朋友介紹下黎到位於大埔太和路嘅居酒屋,好驚喜食到omakase level嘅刺身,性價比極高😎 小店裝修好靚好有去咗日本感覺,一解思鄉之愁🥹 介紹吓食咗咩先!! 大拖羅刺身(一片)$100大拖羅肉質甜美,脂膏豐腴,入口即融化喺舌尖之上,超級正呀😍珍寶牡丹蝦刺身(一隻)$105新鮮嘅原隻牡丹蝦🦐鮮味💯☺️ 每隻都有滿滿的蝦膏,一啖放曬入口,好正‼️金目鯛薄切 $298金目鯛肉質柔軟細膩,油分適中味道甘香,營養價值高👍 加上用火槍燒過,表面微微燒焦,但魚肉保持到好鮮嫩😋真鯛薄切 $198晶瑩剔透既金目鯛刺身,一口咬下,緊實既魚肉除左好彈牙,仲甘爽細嫩😋 表面鋪有柚子皮,除左令刺身味道更豐富外,更顯清新怡人!!日本海膽刺身 $398淺橙黃色既色澤,口感奶滑creamy而濃郁,入口即溶,味道鮮甜仲帶點回甘😻 配上紫菜包著食,每啖都係享受🥹令和怪物蠔 $95岩手縣手掌般大嘅蠔稱為「令和の怪物」有岩蠔嘅牛奶般嫩滑鮮甜味道,亦有著真蠔嘅濃厚蠔味溢滿口中,留下無窮餘韻🤩 配上顏色豔麗嘅鮭魚籽,圓潤飽滿加上口感紮實唔黏牙,入口爆汁繼而散發住淡淡既魚卵香氣🤤吉
鎧軒 (大埔)
大埔太和路15號太和中心地下12號舖

大拖羅刺身(一片)$100
大拖羅肉質甜美,脂膏豐腴,入口即融化喺舌尖之上,超級正呀😍

珍寶牡丹蝦刺身(一隻)$105

金目鯛薄切 $298

真鯛薄切 $198

日本海膽刺身 $398

令和怪物蠔 $95

吉列豬扒定食 $88
豚肉好軟滑、富肉味,不但脂肪紋豐富,且肌肉纖維少,嫩而不膩😋 炸粉整得十分出色 ,可保持豚肉質嘅香嫩口感,仲有得自己磨碎芝麻,加入秘製甜醬汁,撈飯一流🫢

鎧軒嘅串燒都十分出色,豬牛雞不同部位都食到,全部即叫即燒🔥 睇番啲相先知我地原來食咗咁多串,部分仲encore咗唔止一串🙊等我重點介紹一下~

🐔
半生熟雞胸肉 $58
雞全翼 $78
雞腿肉 $34
自家制雞肉棒 $38

我地對地雞大蔥串印象特別深刻,本身我從來都唔食大蔥,點知一試發現原來係咁清甜又juicy,即刻另眼相看😆 配上嫩滑嘅地雞肉,鮮味十足!! 而半生熟雞胸肉更加食到雞肉嘅嫩滑,雖然係雞胸但一啲都唔鞋👍 仲有不得不提燒雞全翼!! 拎住成隻雞全翼慢慢咬,真係十分誇張🤣 另外要大推自家制雞肉棒,十分爽口配上蛋黃一齊食更感幼滑,送酒一流‼️

🐷
日本黑豚肉 $35
豬肝 $48
豬頸肉 $48
肥瘦間花嘅日本黑豚肉經燒烤後迫出油份,食落反而唔覺得油膩,仲十分香口🐽 同豬頸肉串燒一樣都好好食!! 豬肝都十分有驚喜,好少食內臟嘅我都encore左幾串🙊

白鱔 $68
利申從來唔食鱔,除咗怕有細骨,仲好怕腥味🙈 朋友嗌咗一串,試咗之後話保證我話好食,果然連唔食魚嘅我都覺得好好食!! 口感超爽脆,同時超鮮甜完全唔腥👍

牛舌 $52
厚切牛舌超級爽口,表面微微燒焦,好香口🐂

PS實在食得太多不能盡錄,依間小店真心十分有驚喜,誠意推介俾大家😎
2022-12-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Lunch)
2022-12-06 353 views
🔸秋刀魚剌身(季節性)(黃咀)$128好鮮甜,就嚟完季節喇。🔸活赤貝剌身$65爽口彈牙🔸火炙三文魚鵝肝卷$98Size 好大,不過鵝肝味道唔係好出。🔸火炙左口魚邊$48左口魚嘅油脂,真係人間嘅美食!🔸雜錦天婦羅$80炸蝦既肉質幾好,不過天婦羅嘅炸漿未到好出色。🔸溫泉蛋天婦羅$48有腐皮托底嘅炸溫泉蛋,都幾特別。🔸自家製雞軟骨棒 $48Size 夠大,味道亦好,因為哩個串燒唔係間間整得好食🫡🔸雞心,牛舌$32/$52燒得剛剛好,冇overcook🔸拖羅燒飯團$78燒到有飯焦,如果可以加埋紫菜就更加好👍🔸清酒煮蜆$75啲蜆好新鮮又夠厚肉,正總結: 服務員幾好,請我哋食茶碗蒸,最後仲有個蜜瓜食。
🔸秋刀魚剌身(季節性)(黃咀)$128
好鮮甜,就嚟完季節喇。
🔸活赤貝剌身$65
爽口彈牙
🔸火炙三文魚鵝肝卷$98
Size 好大,不過鵝肝味道唔係好出。
🔸火炙左口魚邊$48
左口魚嘅油脂,真係人間嘅美食!
🔸雜錦天婦羅$80
炸蝦既肉質幾好,不過天婦羅嘅炸漿未到好出色。
🔸溫泉蛋天婦羅$48
有腐皮托底嘅炸溫泉蛋,都幾特別。
🔸自家製雞軟骨棒 $48
Size 夠大,味道亦好,因為哩個串燒唔係間間整得好食🫡
🔸雞心,牛舌$32/$52
燒得剛剛好,冇overcook
🔸拖羅燒飯團$78
燒到有飯焦,如果可以加埋紫菜就更加好👍
🔸清酒煮蜆$75
啲蜆好新鮮又夠厚肉,正

總結: 服務員幾好,請我哋食茶碗蒸,最後仲有個蜜瓜食。
2022-11-29 327 views
店名叫鎧軒,問侍應姐姐點解,姐姐也不知道,上網查找,鎧是盔甲的意思,怪不得門面是一幅黑石牆,真的頗有盔甲的意象!日式居酒屋,坐下就上了餐牌酒牌,酒的選擇不少,相公不飲酒,我們只點了份「燒牛扒定食」及一個「軒之便當」。通常吃套餐便當可以在一餐內試到更多菜品。😜定食配沙律、麵豉湯、茶碗蒸,蒸蛋沒什麼內容,但有松露⋯⋯就夠了。「軒之便當」上桌,頓時有點驚喜,內容豐富,有天婦羅、燒雞塊、刺身(北極背、蝦、三文魚)。天婦羅的炸漿剛好,半透著內物的顏色,做得很漂亮,魚生算新鮮,但驚喜竟然在那片不顯眼的雞塊上,皮脆薄,肉嫩,還有炭燒香味!燒牛扒普通,但伴食的薯蓉不錯,吃不出牛油反而有點很清新的酸味, 想了很久⋯⋯原來落了沙律醬。上面一片櫻桃蘿蔔更是神來之筆。軟綿同鮮脆相和唱。之後追加了加洲卷和刺身飯團;加洲卷有點奇怪,原來少咗片水果,就變成青瓜蟹柳卷!😅這家刺身真的不錯!最後,上了顆朱古力,如一錘鼓音,繁花開盡,歸於空寂,朱古力內涵是麻糬,像世事可堪咀嚼。這個句號不錯,奬它一只銀蝴蝶(見圖)為什麼是蝴蝶?科普一下:蝴蝶身上其實有很多微細的鱗片,顏色都是這些鱗片的反映,形如盔甲。回到店的名字,便當內有

之後追加了加洲卷和刺身飯團;
加洲卷有點奇怪,原來少咗片水果,就變成青瓜蟹柳卷!😅
這家刺身真的不錯!

回到店的名字,便當內有兩顆烙上店名的小方塊,原來是日式煎蛋卷,那種甜味讓人想念,下酒應該不錯,會回頭再試。
燒牛扒定食
軒便當