2021-09-12 150 views
天氣熱到溶既時候,揸住一杯嘢飲其實真係有助降溫嘅!今日又來到元朗國!就買咗杯嘢飲!其實店舖個員工真係好Cool ,可能天氣熱令人仲要打咗折扣!我叫左杯日月潭紅茶!味道同以往無重大的改變,依然維持水準!茶底就比較濃,色水又好睇!賣相又好,叫少冰,真係會少冰比我!有人以為呢點係廢話?我曾經光顧過一間台式飲品店!叫佢少冰,係完全無少冰!係死板咁做!但係呢間飲品店,懂得靈活變通!調教出適合客人嘅口味!值得表揚至於環境,我隨意一望,都幾乾淨!附近對出亦唔會十分擠迫!
至於環境,我隨意一望,都幾乾淨!附近對出亦唔會十分擠迫!
2021-09-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2021-05-20 156 views
屋企人買咗黑糖粉圓鮮奶一齊飲味道相當不錯👍🏽食落啲珍珠都幾好咬口鮮奶同黑糖夾埋一齊好match飲落味道同口感都相當好員工態度冇特別好或者特別差等候時間都唔算話好耐下次會再幫襯
屋企人買咗黑糖粉圓鮮奶一齊飲

等候時間都唔算話好耐
下次會再幫襯
2021-05-19
2020-07-25 352 views
雙莓沙冰$42呢款係期間限定好鍾意莓類生果嘅我梗係試吓啦成杯野好新鮮好fresh😂食都好多莓嘅果籽基本上每一啖都有。但我覺得咁樣影響咗個口感不過亦會有人鍾意呢一款個人就覺得麻麻地好飲,下次去會試其他新野🤣
雙莓沙冰$42
呢款係期間限定
好鍾意莓類生果嘅我梗係試吓啦
成杯野好新鮮好fresh😂
食都好多莓嘅果籽
基本上每一啖都有。
但我覺得咁樣影響咗個口感
不過亦會有人鍾意呢一款
個人就覺得麻麻地好飲,下次去會試其他新野🤣

2020-01-18 320 views
在1月18號星期六中午到一芳買珍珠奶茶,當時分店沒有客人,其中有個男職員背向收錢與其中一個職員討論入貨時,我叫咗一聲唔該,佢叫我講等等,過多一陣個男職員好唔客氣地同我問我要什麼,我叫咗一杯珍珠奶茶後,佢就好晦氣畀咗張收據我,其實我想問下究竟我得罪佢啲乜嘢,定係根本佢唔鍾意份工作,如果做得唔開心其實可以辭職,無謂要客人受氣。
TakeAway
一芳粉圓鮮奶茶官方資料:每天新鮮手工熬煮小粉圓,口感Q彈軟韌。搭配南投縣日月潭紅茶,茶湯鮮紅清澈,滋味甘潤醇美!加入新鮮鮮奶,堅拒使用奶粉/奶精/奶霜,口感順喉不膩。卡卡最喜愛喝珍珠奶茶,加上這個抵價,真係無可能唔買返杯試飲!至愛嘅卡佬就外賣了一杯比我飲~本人覺得她茶味較淡,加上配上鮮奶,總是覺得比不上一直喝慣的那種味道!(因為平時喝的是奶粉/奶精所調配),而這份健康的味道總是要習慣的!要開始拒絕再飲由奶精調配成的珠奶!不過最驚喜的是其粉圓真的很彈牙~軟硬度適中!加上有成3分1杯粉圓之多!絕對滿足口癮呀!不過如果換了不是小粉圓便更好!必定更有口!卡佬仲買左杯價值32蚊嘅益力多鳳梨飲品給仔仔飲,仔表示很喜歡,因為杯中的是真鳳梨!但卡佬說這杯飲料竟然嚐到茶味,明明不是茶底,但偏有茶味,確實特別,哈哈~整體來說,味道是美味的
一芳粉圓鮮奶茶官方資料:
每天新鮮手工熬煮小粉圓,口感Q彈軟韌。

2019-05-25
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2019-04-17 290 views
其實一芳都開咗好耐,果陣大排長龍到以家勁多分店,係元朗都開咗段日子,我先至諗起話不如試下佢個水果茶有咩咁巴閉★★★★一芳水果茶 $30唔洗排隊好快就有啦,賣相都OK啦 咁岩做緊多啦A夢活動真係好彩叫咗少冰半糖!上手已經感到非常冰涼,飲落個甜度岩岩好,適中甜度先飲到個茶香味同水果清甜味,我諗正常甜應該就over啦水果都足料嘅,有蘋果﹑橙同好多嘅熱情果籽但佢d熱情果籽真係落好多又大粒,中間脆脆地咁,某d太大粒個黑色位就會少少苦但聽講熱情果籽係有益腸胃同排毒養顏,對身體好有益,最後都係選擇連埋茶一齊吞好在d蘋果同橙夠新鮮清甜叫做係平時飲開奶茶 突然想健康D嘅選擇啦一芳台灣水果茶整體評分★★★★地理環境★★★★★千色後面超方便服務★★★★平日冇咩人排隊超快員工都ok nice食物★★★★係OK嘅但未至於會為佢排好多個鐘隊本身個茶係偏淡,不過都好,唔會蓋過水果甜味價格★★★價錢公道

★★★★一芳水果茶 $30
唔洗排隊好快就有啦,賣相都OK啦 咁岩做緊多啦A夢活動

真係好彩叫咗少冰半糖!

水果都足料嘅,有蘋果﹑橙同好多嘅熱情果籽

但佢d熱情果籽真係落好多又大粒,中間脆脆地咁,
某d太大粒個黑色位就會少少苦

平日冇咩人排隊超快
員工都ok nice

食物★★★★
係OK嘅但未至於會為佢排好多個鐘隊
本身個茶係偏淡,不過都好,唔會蓋過水果甜味

價格★★★
價錢公道
一芳水果茶
2019-04-09 204 views
今日天氣幾熱,仲要喺元朗行街~呢度附近開左好多台式飲品店,好受歡迎。喺千色外面見到「一芳」想買野飲下~之前已經喺尖沙咀見過「一芳」了,但無買。今次係第一次飲門面幾靚,多人幫襯知道佢出名水果茶,當然要試下啦!金鋒洛神檸檬🍋(M size) $20甜度已經定左,無得揀。但仍然可揀冰度。因為想飲多幾啖,所以叫左去冰杯飲品裏便放咗一塊青檸同原個洛神花,可惜張相影唔到多啦A夢杯呢杯金鋒洛神檸檬都唔錯,非常解渴甜度適中,本來以為洛神花會好酸,但係呢杯唔會,甜度同酸度都啱啱好推薦
今日天氣幾熱,仲要喺元朗行街~
之前已經喺尖沙咀見過「一芳」了,但無買。今次係第一次飲

門面幾靚,多人幫襯

知道佢出名水果茶,當然要試下啦!
金鋒洛神檸檬🍋(M size) $20
甜度已經定左,無得揀。但仍然可揀冰度。
因為想飲多幾啖,所以叫左去冰

金鋒洛神檸檬🍋

杯飲品裏便放咗一塊青檸同原個洛神花,可惜張相影唔到

多啦A夢杯

呢杯金鋒洛神檸檬都唔錯,非常解渴
推薦
2019-04-07
TakeAway
$20 (Other)
2019-03-26 144 views
上次第一次試一芳係飲黑糖粉圓鮮奶茶,覺得味道一般,今日再戰一芳,試下佢既台灣水果茶~今次叫一芳水果茶既時候,店員不停問我要不要少甜,再三強調甜度係跟返台灣個邊既甜度,所以正常甜度對香港人來說係會偏甜!但我呢的螞蟻🐜,最中意飲甜既野飲,食甜既野,邊有可能少甜?等我仲心思思杯野有幾甜~杯水果茶一拎上手就覺得好有分量,見到真係爆到滿曬既水果係杯入面!我本來都無諗過會有咁多,所以我最後都拎左個叉黎到拮生果食~飲落又唔係店員講到咁甜喎!我覺得岩岩好,水果味好香又甜,百香果一路飲一路有得咬~好味!飲完就食埋的生果,生果都新鮮,全部都好甜~好飽好滿足!

我本來都無諗過會有咁多,所以我最後都拎左個叉黎到拮生果食~

飲完就食埋的生果,生果都新鮮,全部都好甜~好飽好滿足!
  • 一芳水果茶
2019-03-26 76 views
原來一芳係元朗開左我都無乜留意!位置係千色後面,都好開揚下,一芳既門面裝飾都好有台灣味道,好多木牌掛係度,上面雕刻曬的飲品名,好特別!格局望落都好清爽!一芳雖然係推薦台灣水果茶,但第一次飲既我無叫水果茶,叫左黑糖粉圓鮮奶茶$33黑糖粉圓姐係煮淋少少既黑糖珍珠?拎上手暖暖地,粉圓比珍珠既質地更加淋身,咬落彈牙,不過可惜既係黑糖味唔夠重,但勝在分量夠多,有成差不多半杯既分量,飲完都飽~鮮奶茶☕️味道唔夠出,偏甜,茶味唔濃唔夠香,少少淡。茶葉可以更加重味的,下次試埋個水果茶~

2018-12-27 177 views
台灣人氣過江龍飲品店~一芳水果茶,已經進駐咗香港一段時間,而且港九新界都見到佢嘅分店。由於我唔係一個鍾意排隊嘅人,等人潮散咗之後,今日終於有機會試一試。😛傍晚六七點嘅時候,唔需要等,叫咗一杯最signature一芳水果茶。店員提醒我糖份比較高,建議我減低甜度。結果就叫咗半糖。😌唔需要五分鐘就有得拎啦,一入口發現果香味好重,茶味就正正常常。但係原來半糖咗都幾甜下,如果唔飲得太甜嘅人,建議微糖就已經可以啦。😖同出面嘅飲品舖相比之下,我反而覺得唔算特別出息,畢竟入面嘅新鮮水果唔係太多,而且價錢都仲係略貴,因此未必係我心目中嘅no.1茶飲店。🤔

睇Instagram 得知今日會有加1元送中杯水果茶優惠,剛好在附近路過,就去排隊試下。未夠鐘開賣關係,門口排滿長長人龍。 店員會每一位派票並提供單張 可以一邊排一邊選。 不得不說$1優惠的確吸引不少客源 而且大部分是學生 他們不斷分享上網介紹給朋友店舖的設計跟別的大同小異 ,相信特許經營店 必定所有要依照慣例。以木作為主調,門前掛著飲品名稱的小木牌。分別點了 烏龍茶加愛玉,本來想要飲熱的 但熱不能加愛玉。店員貼心提醒可叫走冰。愛玉份量頗多,茶香濃郁。另加一元的水果茶,因為優惠所以不可以選擇冰和甜度,店家預先調好黃金比例。一飲十分醒胃 酸酸甜甜飲到橙的果香。最後吃下蘋果依然爽脆 清甜

2018-11-19
2018-11-07 144 views
久仰「一芳」大名一段時間,上年第一間「一芳」係朗豪坊開左首間分店,人9成都係貪新鮮嘅動物,人籠不絕,聽說等一個鐘以上。。。可惜小妹耐性欠奉,要我等一個鐘我諗我會發狂。隔左咁耐我直情係忘記左佢到左今日,佢終於開到元朗喇,我經過嘅時候先將佢重新記起,所以就決定一試喇。一芳水果茶 $33 - 第一次點會唔點佢「名物」水果茶呢,我叫左大杯,微微糖/少冰。配料有蘋果橙各2-3塊,同熱情果籽,份量老實說有點少。飲落茶味偏淡同有淡淡果香,如果重口味嘅人會覺得佢冇味,但我對飲品個人不愛太甜,所有覺得控制得OK嘅唔會過甜過酸,有時出面飲到果D酸到驚,但整體感覺並不突出。飲完有少少慶幸我最初冇為左佢花一個鐘去等,但我間唔中路過口痕都去幫襯下嘅。

隔左咁耐我直情係忘記左佢

2018-11-06
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$33 (Last Night Supper)