都唔想講太多,因為實在太難食執笠之前服務態度又差 , 之前喺太古城返工去, 去過佢另一間分店都係咁差 , 專程行過嚟呢一邊點知都係一樣, 太古城嗰間我諗都遲早會執笠, 而家香港今時今日咁嘅服務態度,咁嘅食物質素 ,仲邊度會有人幫襯 ,仲要收茶芥小食費 ,坐低嘅時候有冇講!! 到埋單嘅時候先見到有擺到明係屈錢
都唔想講太多,因為實在太難食執笠之前服務態度又差
, 之前喺太古城返工去, 去過佢另一間分店都係咁差
, 專程行過嚟呢一邊點知都係一樣
, 太古城嗰間我諗都遲早會執笠
2023-02-26 308 views
由於餐廳位置喺毫不起眼嘅橫街,一直冇為意佢嘅存在,其實由太古AEON行過嚟一點也不遠。對於一些本土日式小店,我是非常欣賞,縱然沒有堂皇瑰麗的裝潢,但聽着日文歌,欣賞着舊式的裝修,感受店員認真的服務態度,都係一種享受。好喜歡自選午餐,有兩種配搭,前菜中華沙律,而主菜我每次都會叫梅醬三文魚茶漬飯,不會過酸又開胃,而且茶漬湯帶有魚的鮮味,好味到一滴不留!三文魚刺身加海膽壽司,食材新鮮,海膽唔腥又唔苦,份量仲好足料呢!餐飲必叫熱蜜桃茶,好香又好飲。
2023-01-14 406 views
三大一小入左去,叫左唔係好多野食,因為6點食完野,8點係食飯時間,所以同屋企坐下傾下計 2人餐(580左右)加兩舊壽司,埋單750。本身都無乜野。750係正常四人既價~問題就在於點解應該600頭既野食變左收750?原來佢一入去坐低杯茶,同埋前菜豉油碟size既中華沙律、同薯泥仔 係收左80幾蚊😂其實呢個錢事少~但無問我地直接比左我地飲杯水同小食,話食住睇餐單啦~我地以為佢係standard會比,所以無留意。我地又有另外嗌野飲,所以其實杯水同小食係佢好似等我地唔覺唔覺咁~等如係去餐廳杯暖水咁一樣,我地真係唔會下下問,係咪收費架?咁肉酸。係埋單先知要比錢,當時都無謂拗數啦。但食物真心一般,係望左餐牌好耐,都嗌唔落有咩特別果種普通menu。加上呢d唔聲唔聲加錢係張單既手法,我唔會再encore囉⋯
2023-01-02 303 views
行完柏架山道、大風拗,天黑時行到落去南豐新邨,見到間日本菜,好吸引,我地又好攰🥲🥲就入去食啦❤️❤️屋台屋經濟實惠日本料理食店😋😋📌壽司定食(7件壽司+3件三文魚沙律卷+迷你烏冬)烏冬是黑蒜油豬骨湯,見友人們食得好快,應該好好味😋😋我偷吃了兩條烏冬,好香好滑😌😌😌😌 📌海膽香葱吞拿魚腩飯+醬油拉麵🍜友人話海膽好新鮮❤️❤️好好味😋醬油拉麵正常水平🧡🧡 我見個份量都好夠😋😋📌鯖魚定食有麵豉湯、白飯。鯖魚好新鮮🤭好好味🤤可能本身老娘都好鍾意食魚😀😀🐟🐟煎得好香啊😌😌飲品點了凍水蜜桃🍑茶😚😚👍🏻👍🏻好口渴,好快飲完💖💖✨📌最後還有送甜品🍨🍨豆腐味雪糕不太甜,可以一試啊💖💖✨店員好友善,好有禮☺️☺️舒服愉快的一個晚餐😚😚😙😙店內有好多多啦A夢🤭🤭喜歡多啦A夢的你可以去啊🥰🥰

經濟實惠日本料理食店😋😋

📌海膽香葱吞拿魚腩飯+醬油拉麵🍜

📌鯖魚定食

飲品點了凍水蜜桃🍑茶😚😚👍🏻👍🏻好口渴,好快飲完💖💖✨

📌最後還有送甜品🍨🍨豆腐味雪糕
不太甜,可以一試啊💖💖✨

店員好友善,好有禮☺️☺️
舒服愉快的一個晚餐😚😚😙😙

店內有好多多啦A夢🤭🤭喜歡多啦A夢的你可以去啊🥰🥰
2023-01-01
  • 海膽三文魚腩飯
  • 拉麵
2022-12-05 737 views
#pb食在鰂魚涌 鰂魚涌抵食居酒屋🏮好日都唔黎鰂魚涌🤪 今次行完山係附近搵到間幾抵食嘅居酒屋😋 佢好似都開左好耐 幾平民化 ig都搵唔到🤣 店內環境好大 裝修幾日系 仲有好多多拉A夢公仔 cutecute😍 入邊有幾個包廂座 私隱度幾高👍🏻.Lunch set選擇又好多👍🏻 有基本嘅9款定食 價錢$98-$138不等😋 另外仲有21款一人前配搭 價錢$79-$129不等😍 每人係食野前都會一碟前菜🥰🔹有機菜蕃茄沙律 + 梅醬三文魚茶漬飯🍱個蕃茄沙律幾大碗 蕃茄超新鮮 超清甜😋 三文魚茶漬飯味道較清🤪 呢個組合唔算特別 不過以$79仲包一杯飲品算幾抵食👍🏻🔹特上壽司(7件)+ 卷物(3件)+ 迷你烏冬🍣呢個餐幾多野食🤪 7款唔同嘅壽司 食落都幾新鮮😋 迷你烏冬其實都唔係好細碗 所以呢個餐男人食應該都夠飽🥰.整體✨ 係鰂魚涌附近行完山搵到間坐得舒服、裝修幾日式嘅居酒屋👍🏻 食物質素雖然唔算好驚喜 但勝在選擇夠多 而且價錢都幾抵食😋 幾平民化嘅一間居酒屋🤪屋台屋 (鰂魚涌)鰂魚涌基利路太吉樓地下2號
#pb食在鰂魚涌
鰂魚涌抵食居酒屋🏮

🔹有機菜蕃茄沙律 + 梅醬三文魚茶漬飯🍱

🔹特上壽司(7件)+ 卷物(3件)+ 迷你烏冬🍣

屋台屋 (鰂魚涌)
鰂魚涌基利路太吉樓地下2號
Type of Meal
Lunch
晚訪鰂魚涌,小店位於山坡上一清靜小區,人不算多。被安排坐在二人溫馨對座間,然後遞上小碟海帶沙律和茶。不過是普洱茶,唔係綠茶或玄米茶😅不要套餐,點了吞拿魚刺身、炸蠔、海膽炒飯、豆腐沙律、雞軟骨和鮮冬菇燒串。吞拿魚刺身肥美炸蠔好juicy海膽炒飯不行,海膽炒完太硬也沒應有的鮮味,豆腐沙律可以、雞軟骨燒串$廿幾蚊原來得一條串咁多多冬菇串也是。最後送芒果雪糕。結賬五百幾,可接受。整體環境不錯,服務親切,有小店風情。下次海膽不應配炒飯,鮮吃再評分。

吞拿魚刺身肥美
炸蠔好juicy
冬菇串也是。

最後送芒果雪糕。
結賬五百幾,可接受。

2022-09-02
2022-09-01 293 views
同同事午餐去食日本野但係我沒有特別想食生冷野,於是叫左個簡單但又不失美味既鯖魚定食🤤🤤🤤 表皮煎得脆脆地,魚肉鮮甜,一啲都唔會乾,配上好有口感既白飯就已經好令人感到滿足喇!早到既關係店主仲送左個茶碗蒸。野飲有味噌湯同水蜜桃茶添。
2020-07-10 3167 views
星期三Aeon減價日,掃貨前緊係要補充體力先啦!餐牌好吸引,左邊揀一款,右邊又楝一款,好開心先嚟送嘅前菜(中華沙律)同飲品(自家製水蜜桃🍑茶),好香桃味但係又唔會蓋過茶嘅味道(女店員介紹㗎)我揀咗日本蕃茄茸湯蟹肉雜菜拉麵,首先飮嗒湯先,好濃蕃茄味仲食到茄肉,好好味呀!三文魚刺身+海膽壽司三文魚三片厚切新鮮好味,海膽真係冇得輸睇吓隻翻車魚豉油碟仔好得意喔!牆上掛住呢個木製烏龜唔知係咪樂器嚟嘅呢?KAWAII比錢時店員問要唔要雪糕糯米糍,我真係太飽啦,所以多謝佢,但婉拒咗。
星期三Aeon減價日,掃貨前緊係要補充體力先啦!

餐牌好吸引,左邊揀一款,右邊又楝一款,好開心

三文魚刺身+海膽壽司
三文魚三片厚切新鮮好味,海膽真係冇得輸

睇吓隻翻車魚豉油碟仔好得意喔!

牆上掛住呢個木製烏龜唔知係咪樂器嚟嘅呢?KAWAII

2019-12-28 2267 views
今日一行4人又去試新嘢,今次揀咗「屋台屋日本料理」試下,未知是否假期前夕,所以唔使等位可以直入內裡裝修環境不錯,好有日本當地小店嘅色彩。午市都有好多選擇,有定食或者自選1加1套餐咁就一於試下1加1套餐,價錢由$79到$129不等。1. 蟹肉蛋炒飯(小) $99,蟹肉份量多。餐跟油掦手打湯烏冬+$5,烏冬夠彈牙,美味2. 什錦魚生粒飯(小)$99,魚生雖然切到細細粒,但都有鮮味,夠新鮮。餐跟辛辣肉碎麵豉拉麵+$15,肉碎充滿辣味,配上麵豉湯底確一流餐跟醬油味拉麵+$6,配上一片日式叉燒,叉燒夠淋不鞋口,好味😋3. 麻醬牛肉飯(小),中規中矩,無特別驚喜。午餐時每位附送熱蜜桃茶及雪米糍,滿足晒

內裡裝修環境不錯,好有日本當地小店嘅色彩。

午市都有好多選擇,有定食或者自選1加1套餐

咁就一於試下1加1套餐,價錢由$79到$129不等。

1. 蟹肉蛋炒飯(小) $99,蟹肉份量多。

餐跟油掦手打湯烏冬+$5,烏冬夠彈牙,美味

什錦魚生飯(小)

3. 麻醬牛肉飯(小),中規中矩,無特別驚喜。

午餐時每位附送熱蜜桃茶及雪米糍,滿足晒

2019-12-23
$110 (Lunch)
什錦魚生飯(小)
2019-08-15 1883 views
去開鰂魚涌,見呢間餐廳少啲人排隊,諗住個樣同裝修好似都幾正宗咁,我又趕時間,所以買咗個日式滑蛋豬扒飯食。叫咗個外賣咗日式滑蛋豬扒飯,仲送碗麵豉湯。賣相都好似唔錯,點知...豬扒都幾大塊,外賣盒幾大佢就有咁大,但係咬第一啖,嘩!咁硬嘅?仲硬過豬肉乾喎!搞咩啊?個滑蛋完全都唔係日式嗰隻,似茶餐廳多啲喎。豬扒好厚,因為落咗滑蛋喺面,所以豬扒已經完全淋晒咋,咁根本就唔使炸啦,炸完又淋晒咪仲難食!🙈 麵豉湯學人落京葱係咩事,完全唔夾又苦又青澀!豬扒,冇味;滑蛋,冇味;汁,係冇咩嘅,成餐飯都係無味架喎!反而個麵豉湯就太過鹹啦,唯有一邊飲湯一邊餸飯啦。🙃 諗諗吓其實我去茶記食個豬扒煎蛋飯,30幾蚊應該都仲好味!😅 但呢度盛惠$90喎,唔好玩啦!$20都嫌貴!一定無下次!終於都知點解呢間餐廳咁少人食啦,下次請我都唔去啊🤬

麵豉湯學人落京葱係咩事,完全唔夾又苦又青澀!

2019-06-02 1615 views
一家四口兩大兩小(幼稚園生)去食晚餐,食物合格,不過價格偏貴!For example, 軟殼蟹蟹子卷收$130。但叫人不太接受的,是(1)店舖要大小同價收每位茶錢$8再計加一,小孩飲清水,大人飲茶。不過,茶完全無味,我試咗幾杯也分不清是茶是水!更不主動添茶水😨,要人叫,添了一次咁多!(2)臨走話有雪糕送(未埋單),點知四人合共三杯,問其原因,侍應說每消費$180才有一球!啊!原來查過單先!唉!你茶$收足4位,前菜又收咗兩碟,好心你雪糕就當茶$收咗唔好咁計較啦!其實呢度夜晚幫襯都係街坊多......
2019-06-02
Type of Meal
Dinner
2018-12-08 1830 views
唔講仲以為去左中式餐飲,乜而家日式餐廳都要收茶錢同前菜錢,食物就好一般,睇來都係唔會再有下次。有時候真係唔明點解為左少少錢就會搞到個客唔想再返去,真係值得咩???

2018-12-08
2018-09-09 1735 views
同老公去果頭買完野,肚餓又想試下食新野就入左呢間。一入去坐底店員比左個前菜同拎碟+杯比我地飲水就自己斟。一人叫左個一人前既餐。老公果個牛肉就冇咩味既,相反我果個肥牛就好鹹。重點係個豬軟骨拉面,個湯味精湯不在話,而個拉面就比較硬身同埋真係出面好多拉面店都比佢好食。去到飲品,桃茶個味係假味。到比錢,望到張單既收費項目真係唔知咩玩法。前菜$18,茶$16,仲有收加一。當我大鄉里出城,食日本野會咁樣收錢既真係少見。去到比錢,店員數完同睇左單,仲要提都仲未知要找錢,仲問係咪小費?(小費?咩玩法,加一各樣都收左)最後找完錢,比左張所謂coupon既野話下次用,下次憑券可以送三文魚壽司一件/章魚燒一粒。
2018-04-23 1546 views
當日去到, 一字排開有多間食店,最後因想食日本野選了屋台屋首選壽司, 店員說個日邊樣靚, 廚師就會俾你,當下O咀由上至下左至右, 分別有北寄貝, 甜蝦, 劍魚腩, 立魚, 三文魚腩, 帶子, 赤身吞拿魚, 吞拿魚腩北寄貝, 爽口; 甜蝦, 不過不失; 劍魚腩, 油份足, 超好味; 立魚, 一般;三文魚腩, 肥美甘香; 帶子, 鮮甜; 赤身吞拿魚, 一般; 吞拿魚腩, 正偏鹹, 但鯖魚燒得不錯
當日去到, 一字排開有多間食店,最後因想食日本野選了屋台屋
首選壽司, 店員說個日邊樣靚, 廚師就會俾你,當下O咀
精選壽司

鯖魚定食
偏鹹, 但鯖魚燒得不錯
Other Info. : 埋單叫左幾次,有位男職員睇到都扮睇唔到 有D座位沒椅背, 坐得不舒服 定食好似有甜品, 但店員沒提我地食, 到我地走左先發現未食
2018-04-15
2018-03-19 1235 views
今晚點左:-蜆肉麵豉湯烏冬+牛舌煎蛋飯-蔥吞拿魚腩卷-牛肋骨山賊燒-蔥油醬油拉麵首先講講環境,地方寬敞,但枱面癡笠笠。店內無咩人,店員比顧客還多。先黎一個強制性前菜(需收費),係你同我都可以喺小食店買到嘅螺肉,$18蚊得幾粒,普通茶亦另外收錢。蜆肉麵豉湯烏冬嘅湯係味精、蜆肉內臟未清,仲有沙添,烏冬係超市貨色。牛舌煎蛋飯,係成個茶餐廳格局出晒黎,牛舌勁有𡁻口,每粒牛舌都𡁻到崩潰,牛舌本身就無乜調味。蔥吞拿魚腩卷算全餐飯最正常嘅食物,無驚便算喜。當我以為牙胶可以休息一下嘅時候,我另外要花158蚊再挑戰面部肌肉嘅極限,牛肋骨山賊燒𡁻到我嘴都歪,外面煎至全黑,裡面偏熟。蔥油醬油拉麵黎講,食唔到蔥香醬油香,拉麵淋到一個點,完全無𡁻口。啱嘅,廚師知道我頭先𡁻得太辛苦,所以其實好體貼。成個拉麵仲落左幾滴港式嘅辣椒油,令我有彷如置身茶餐廳嘅感覺。埋單總共$517,完全係浪費金錢嘅好選擇。
今晚點左:
-蜆肉麵豉湯烏冬+牛舌煎蛋飯
-蔥吞拿魚腩卷
-牛肋骨山賊燒
-蔥油醬油拉麵

蔥吞拿魚腩卷算全餐飯最正常嘅食物,無驚便算喜。

埋單總共$517,完全係浪費金錢嘅好選擇。
2018-03-19