2019-12-11 2436 views
今日心血來潮,要去試一下他們的燒肉。燒肉來了,樣都很好,燒肉有半肥瘦。但味道真的一般,只是皮夠脆。例湯太咸,喝了一半便放棄。如果不知道燒肉是用碳火燒,這間便是一間普通的燒味舖。
2019-12-11
2019-10-06 5964 views
今日去開太子好想燒味,即時諗起老字號既永合隆飯店,其實個名聽左好耐但一直都冇試過🤫🤫🤫餐廳維持一貫傳統既裝修,入到餐廳係有種好街坊既感覺,夠貼地🤝🤝門口旁邊係玻璃既廚房,望到形形式式既燒味,真係令人食指大動🤪🤪不過你之前上網睇到啲食評個個都好似話麻麻地,所以都唔係抱住好大嘅期望入去食😎😎😎餐廳有好多唔同選擇既燒味,今次我無跟飯,就咁嗌咗叉燒同炭燒乳豬另外嗌咗碟菜😍😍😍上枱賣相已經相當吸引,叉燒開頭望落去好似太瘦,點知食落先會知道原來岩岩好,唔會某部分一大嚿肥膏咁😛😛最特別係佢既製法唔似叉燒就咁用麥芽糖浸完黎燒,食落去係有一陣荔枝既煙薰味,所以特別香同惹味,真係好正呀☺️☺️真心係我食過暫時最好食嘅叉燒😍😍😍炭燒乳豬既皮真係好脆,咬落去脆卜卜又夠香,皮下脂肪既比例唔會太多,有一侵薄薄的脂肪加埋香口既燒肉,我覺得食落去每一嚿都係享受呀,炭燒嘅果然係唔同啲😍😍菜心好新鮮,而且唔會太老,食完燒味加多個菜係感覺健康啲既總體黎講我覺得永合隆既燒味係高質,我要為你平返一次

菜心好新鮮,而且唔會太老,食完燒味加多個菜係感覺健康啲既
總體黎講我覺得永合隆既燒味係高質,我要為你平返一次
2019-10-06
Type of Meal
Lunch
  • 叉燒
2019-06-06 4523 views
本身以為佢老字號仲生存到,應該都有料到,點知⋯⋯叉燒又乾又鞋,仲要硬到石春咁。燒肉又肥,皮又淋曬,唔係話要24小時脆皮,但係都俾返少少咬口。燒肉連皮食就好似食蒸包唔記得搣走個張底紙咁。飯又煮到爛曬。例湯要加$10,話豬肺菜乾湯,但係我只係見到豬骨同菜乾,仲要飲落有豉油味。係咪倒瀉左野落煲湯度?其實,唔好浪費食材,$70一碟飯+例湯,咁ge價錢,大把更好更抵食ge選擇。預期咁花成本地浪費食材,不如環保d la
本身以為佢老字號仲生存到,應該都有料到,點知⋯⋯

叉燒又乾又鞋,仲要硬到石春咁。

燒肉連皮食就好似食蒸包唔記得搣走個張底紙咁。

飯又煮到爛曬。

2019-06-06
Type of Meal
Dinner
2019-05-02 3581 views
行過搵飯食 見好耐冇食燒味 入店試試 一見餐牌 50-60蚊一個燒味飯 諗住好食都冇所謂 我食既係叉燒燒鴨飯 點知 叉燒又干又硬又瘦 味道唔掂 燒鴨唔香又干 個飯冇咩汁 如果要係依個飯上面加一個價錢 我希望係20蚊 (冇野飲)
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-04-03 3113 views
話說早排同朋友見面佢話帶我去食一間好好食既燒味飯話係老字號,一於去試下啦!位於📍太子砵蘭街392號永合隆飯店雖然外表同內裡都好舊但就因為咁先有舊時原有風味我地下午2:30pm左右去到,可能平日關係唔算多人燒肉切雞飯 $50燒肉件件都好有層次外皮香脆,肉質鮮嫩,好正切雞配姜蓉無得輸乳豬叉燒飯 $50聽講此店乳豬成日好早售罄我地幸運地叫到👏🏻乳豬皮薄又脆,咬落去d肉裡帶汁一d都唔乾身叉燒肥瘦分佈好平均而且叉燒d汁好入味,真係餸飯食一流
話說早排同朋友見面
佢話帶我去食一間好好食既燒味飯
話係老字號,一於去試下啦!

位於📍太子砵蘭街392號
永合隆飯店

雖然外表同內裡都好舊
但就因為咁先有舊時原有風味
我地下午2:30pm左右去到,可能平日關係唔算多人

燒肉切雞飯 $50
燒肉件件都好有層次
外皮香脆,肉質鮮嫩,好正
切雞配姜蓉無得輸

乳豬叉燒飯 $50
聽講此店乳豬成日好早售罄
我地幸運地叫到👏🏻
乳豬皮薄又脆,咬落去d肉裡帶汁
一d都唔乾身

叉燒肥瘦分佈好平均
而且叉燒d汁好入味,真係餸飯食一流

$70 (Lunch)
2019-03-27 2302 views
今日來到太子,原本想吃餃子的,但是太多人,因為趕時間,於是放棄,行下附近仲有乜好食,見到呢間燒臘飯店有我偶像"周潤發"到此一吃的照片,諗住應該唔差掛⋯⋯ 點知入到去坐低都冇人招呼,之後要叫:阿姐唔該唔該。先至有人問我食乜,因為我阻住佢同其他人吹水,所以佢好似有啲嬲嬲哋⋯⋯ 我叫咗碟燒肉叉燒飯,啲飯到咗之後,發現啲叉燒乾到好似柴咁,啲燒肉全部都係肥肉,而燒肉皮係咬唔開嘅,啲飯都係不熱的,豉油都只係得幾滴咁,咁樣可能健康啲,唔係糊仔飯已經多謝晒啦,跟住我想要碟芥辣,跟住佢就咁比一包芥辣我,碟仔都唔比隻我,我想要隻碟仔但係佢冇理我,我唯有就咁搣開包芥辣淋落去啲燒肉度!呢碟燒味飯要$60真係完全唔合格,品質仲差過一啲連鎖快餐店,但係人哋價錢俾佢平仲有嘢飲喎!跟住我隔離有啲人似乎係熟客,一來到坐低飯都未叫,即刻有杯茶同埋有一隻碟仔俾佢,我先至發覺除咗碟仔之外,我茶都冇一杯招呼,而佢嗰碟燒肉飯似乎係正正常常都幾好喎,跟住我發現原來周圍大部份都係熟客,睇嚟呢間野只係做熟客生意已經足夠,我呢啲生客似乎唔係好在乎,算啦!我都唔會再嚟幫襯㗎啦!唔知"周潤發"係唔係熟客呢?
2019-03-27
$60 (Lunch)
2018-12-11 2198 views
昨晚在太子永合隆用55元買1燒肉飯回家倒出微波盒叮飯發覺差到連街边燒味廿幾蚊盒飯都不如、以往在太子返工经常在堂食燒肉反例湯都感覺很好、估不到現在咁差、是否老人家老細不在、換左年青人坐柜位連斬燒肉伙記都管唔到、肯定會溜失舊客、老闆真的要好好訓示斬燒肉果個、唔好當日係大陸客揾人笨。
燒肉飯
2018-11-13 1888 views
行過突然想食個燒味飯,就諗住入去平平地試下,心諗見佢呢種裝修都唔會貴掛,殘殘舊舊,試左碟叉雞飯,原來都成$60個雙拼,仲好有希望以為呢種禁舊既鋪d燒味會有保證,衰就衰在無睇下openice先行入去;原來勁多負評話難食。。。介紹下碟飯先D叉燒比哂d頭頭尾尾硬到爆果種,有兩塊係正常既,個薑蔥咸到爆,列入「可一不可再」系列餐廳。建議去太興食好過,都仲有杯野飲送,坐都坐得舒服d。再唔係就咁行去隔離都有間食燒味既,價錢差唔多,但都好食過呢間野。
行過突然想食個燒味飯,
就諗住入去平平地試下,
心諗見佢呢種裝修都唔會貴掛,
殘殘舊舊,
試左碟叉雞飯,
原來都成$60個雙拼,
仲好有希望以為呢種禁舊既鋪d燒味會有保證,
衰就衰在無睇下openice先行入去;
原來勁多負評話難食。。。

介紹下碟飯先
D叉燒比哂d頭頭尾尾硬到爆果種,
有兩塊係正常既,
個薑蔥咸到爆,
列入「可一不可再」系列餐廳。
建議去太興食好過,都仲有杯野飲送,坐都坐得舒服d。

2018-11-13
2018-09-19 2018 views
本人是第一次光顧這一間燒味店,室內的裝修及傢俱比較殘舊,冷氣亦不夠。一個人跟其他人搭枱,並點了一碟切鷄飯。基本上任何燒味飯均是以$50為起點。首先,賣相相當普通,切鷄份量不算多,而且是鷄翼加頸部,淨睇已經扣去一半分數。鷄肉不多但不算肥,而且有鷄味,可惜肉質比較差。配合、的醬汁只有咸味,沒有鮮味(即沒有特色)。最失敗是薑䓤,實在咸得不能入口,而且是佈滿所有鷄肉,我需要將過多的推走才能進食。如要比較同區域的燒味店,永合隆絕對合格。價錢是花園街街市的一倍,但份量及質素比之更差。我並不明白,以這個價格,這間店舖為何仍然有人光顧? 或者是靠什麼馳名燒肉吧!

2018-07-25 2462 views
人生第一次用50蚊ge價錢食一碟難食過美心嘅叉燒飯。一怒之下就登記openrice寫食評令更多人遠離伏店。我一行入間舖,夥計雖然有招呼周到,但衛生欠佳,侍應竟將餐具直接落枱,真係連餐紙巾都慳番,香港普遍茶餐廳都冇佢地禁慳,厲害。都算,反正大排檔衛生都差吾多,食物先係重點。講反個飯,首先,五十蚊既叉燒飯竟然係冇任何配菜,真係得飯同叉燒!(難以置信)同時,個餐係冇包野飲,wtf?Fine, 我就安慰下自己,或者D燒味好好食呢(笑)結果一食落,D叉燒又硬又吾香,重要係涷冰冰,食落都反胃,完全係無法接受。白飯方面,飯有點爛,不過都算合格啦。食完碟飯,我心不甘情不願地俾左50蚊,行出門口,我發誓以後吾再幫襯呢間野。

白飯方面,飯有點爛,不過都算合格啦。

2018-07-03 2227 views
街客啲嘢食真係唔掂。豬頭骨。唔好來食。假如用60蚊的價錢食雙拼飯。可以食得連街市二十几蚊都好过佢的嘢食。你地真係唔好諗住來。我呢世人食得最差就係呢間。等執笠啦。
街客啲嘢食真係唔掂。豬頭骨。唔好來食。

2018-07-01 2055 views
街客燒肉飯的燒肉肥及頭頭尾尾的肉,小而細。但熟客是燒腩位,多而靚。坐我對面的一對夫婦的焼肉飯,一樣小及頭頭尾尾的肉。 我們互相對望都非常失望及憤怒。這間貴而對客人不公平的飯店,以後不再去。一間知名老舖,這樣手法做生意,不要得。其後都聽到其他人都有我這樣的經歷,真令人憤怒.😡😡
2018-06-22
2018-06-24 1605 views
睇完壹仔介紹,忽然好想食燒肉飯,特登搭地鐵去。地方乾淨,招呼都好,但係碟飯,無論賣相定味道都完全唔合格。俾埋啲邊同散嘅肉,亂晒龍係碟飯面,味道都係唔得。例湯唔得。中伏!
2018-06-24
2018-05-22 2016 views
話說我耐唔耐,即係至少半年或以上,先會幫襯一次,每次都係冇啖好食😓❗️早幾日經過,買咗盒燒肉飯同例湯外賣,諗住會有好結果,點知返到屋企,一打開個飯盒😱❗️燒肉得6嚿,仲要散開晒😱,即係砌唔番一條出嚟啦😡,仲要得兩嚿燒肉係有皮😓❗️見到啲熟客,影相出嚟,擺碟,完整性,都有過之而無不及😓❗️講真,$65都唔算貴,但用埋晒呢啲咁嘅手法經營,真係好有問題囉😓❗️我唔係冇比機會佢,係佢地自己唔珍惜每一個客人,係咁佢地繼續去做熟客啦,生客嘅話,去之前停一停,諗一諗先呀👌😓❗️
見到啲熟客,影相出嚟,擺碟,完整性,都有過之而無不及😓❗️
2018-02-25 2303 views
這已是第三次....給生面口客人一些差的燒肉部位,我同枱的燒肉全白色有皮、而我那碟全深色、大部分不連皮!太差的服務,以後不再幫襯!還有提醒各位斬料千萬不要切,尤其焼肉、否則回家不知道為什麼原本揀好的只有3/4,1/4變成深色或骨!
這已是第三次....
太差的服務,以後不再幫襯!
2018-02-23