2K
2025-04-14 2426 views
🤩經過荃灣,同朋友去左試呢間米線關注組大推嘅荃灣人氣米線小店「雲家」!雲家小鍋米線近年成為荃灣市民既米線新寵,天氣轉涼以來不斷出現長龍,餐廳家庭式經營,主打足料、少油健康的麻辣米線,招牌秘制炸醬更是每天花4小時製作而成,鍾意米線的朋友唔好錯過啦😍👍🏻⋄⋄====—====—====—====—✦ 米線 ✦🍜🌶️麻酸辣小鍋米線($32)配料:芽菜、酸菜、韭菜、蔥、芫荽🐽腩肉($11)🐖炸醬($11)米線配料非常豐富,惹味非常,湯底濃郁美味🤤大大碗之餘又夠熱辣辣,加埋招牌炸醬味道濃郁,腩肉肥瘦相間,經過精心烹調後,肉質鮮嫩多汁😛—🍜🌶️麻酸辣小鍋米線($32)配料:芽菜、酸菜、韭菜、蔥、芫荽🐷豬大腸($11)🐖豬軟骨($11)米線口感爽滑,浸在濃郁的湯底上非常美味,配料豬大腸的鮮嫩,入口即化的軟骨,口感滑順😝⋄✦ 特色小食 ✦🐷🧄蒜泥白肉($43)小食用新鮮的豬肉片製作而成,搭配自家的蒜泥超惹味,入口後滿滿香味,超回味 —🍗炸雞中翼($32)酥脆的外皮和多汁的內肉,1份4隻大大隻,厚肉又鮮嫩⋄✦ 飲品 ✦🍋凍檸茶(配米線加$8)凍檸茶清新解膩,搭配米線增添一絲清爽感====—====—====

====—====—====—====—
✦ 米線 ✦
🍜🌶️麻酸辣小鍋米線($32)
配料:芽菜、酸菜、韭菜、蔥、芫荽
🐽腩肉($11)🐖炸醬($11)

🍜🌶️麻酸辣小鍋米線($32)
配料:芽菜、酸菜、韭菜、蔥、芫荽
🐷豬大腸($11)🐖豬軟骨($11)

✦ 特色小食 ✦
🐷🧄蒜泥白肉($43)

🍗炸雞中翼($32)

酥脆的外皮和多汁的內肉,1份4隻大大隻,厚肉又鮮嫩

✦ 飲品 ✦
🍋凍檸茶(配米線加$8)

凍檸茶清新解膩,搭配米線增添一絲清爽感
====—====—====—====—
📌店名:雲家小鍋米線 (328廣場) (荃灣)’
📍地址:荃灣沙咀道328號328廣場地下G01號舖
2025-04-05
$80 (Tea)
  • 雲家米線
  • 蒜泥白肉
  • 炸雞中翼
2025-08-07 0 views
相隔咗一段時間無食雲家,諗住收工去食返碗米線🍜不過今日收晏咗,餐廳接近要關門,唯有叫外賣食啦🤣🌟小鍋米線 $33每次嚟都係叫小米米線,辣度可按個人口味選擇,我通常都會叫小辣,辣得嚟唔會太辣,我覺得岩岩好。米線軟硬適中,麵條鎖住湯底的味,很唔錯👍🏻只有湯底辣先會有肉碎,份量都多,又有酸菜。每款配料價錢不一,通常我都會叫2樣配料:🌟魚肉春卷 $9有3條魚肉春卷,口感煙韌,釀入了粟米、墨魚粒,幾好食👍🏻🌟牛腩 $16爽嫩有咬口,半肥瘦牛腩。啖啖牛味,再喝一口湯底,大滿足!再叫特色小食👍🏻🌟蒜泥白肉 $45鍾意食蒜泥既你,一定要叫👍🏻蒜泥份量多,先將蒜泥撈拌白肉,餸米線食一流,非常惹味。🌟麻辣金錢肚麻辣味道香濃,唔算好辣。以蒜蓉作調味,夠晒惹味。牛肚煮得夠腍,又入味。飲品

🌟小鍋米線 $33

每款配料價錢不一,通常我都會叫2樣配料:
🌟魚肉春卷 $9
有3條魚肉春卷,口感煙韌,釀入了粟米、墨魚粒,幾好食👍🏻

🌟牛腩 $16
爽嫩有咬口,半肥瘦牛腩。啖啖牛味,再喝一口湯底,大滿足!

再叫特色小食👍🏻
🌟蒜泥白肉 $45

🌟麻辣金錢肚

飲品
TakeAway
2025-08-04 0 views
很少會去荃灣,今天有緣來到,當然要試吓朋友推薦的米線小店。食肆裝修簡簡單單,全部都要搭枱,坐得比較迫。價錢便宜,果然係街坊小店。豬軟骨小鍋米線$44豬軟骨份量非常多,豬軟骨很淋軟,米線又大碗,很抵食。豬扒小鍋米線$49豬扒和米線分開上,豬扒即炸,很大一塊。涼拌墨魚頭 $48是舖頭的招牌小食,名不虛傳,份量不少,墨魚頭非常爽口,配上香辣的蒜蓉,十分惹味。秘製豬頸肉 $49非常大塊豬頸肉,而且燒得香口,點上泰式汁醬, 十分推介。埋單$206 ,性價比非常之高,所以經常要排隊, 十分支持這樣的小店,希望能夠堅持下去
很少會去荃灣,今天有緣來到,當然要試吓朋友推薦的米線小店。

食肆裝修簡簡單單,全部都要搭枱,坐得比較迫。

價錢便宜,果然係街坊小店。

豬軟骨小鍋米線$44
豬軟骨份量非常多,豬軟骨很淋軟,米線又大碗,很抵食。

豬扒小鍋米線$49
豬扒和米線分開上,豬扒即炸,很大一塊。

涼拌墨魚頭 $48

秘製豬頸肉 $49
非常大塊豬頸肉,而且燒得香口,點上泰式汁醬, 十分推介。

• 涼拌墨魚頭
  • 秘製豬頸肉
2025-08-03 0 views
身為米線嘅愛好者,食過好多間唔同嘅米線,都係被名氣吸引而來嘅,然後食落超失望。首先,叫咗凍檸茶少冰佢上到嚟之後一粒冰都冇,而且係室溫嘅,然後再食個米線啦,米線雖然有本身嘅米香味,口感都係煙煙韌韌唔錯,但一啲都唔掛湯,好似食緊清水煮米線咁,就算不一斤湯加一啖米線食落去都好似食緊唔同嘢咁樣,完全冇融合嘅感覺。總之淨係食咗幾啖就埋咗單,完全食唔到入口
總之淨係食咗幾啖就埋咗單,完全食唔到入口
香港米線店眾多,但久不久便會想吃雲家,今天路經荃灣,於是與友人來吃米線,小店座位有限,假日常常排隊涼拌墨魚頭 $46每次來必點,新鮮墨魚頭搭配蒜泥辣汁,口感彈牙爽脆,帶濃郁蒜香,黑醋的微酸更添風味豬頸肉酸辣小鍋米線 $51+$9 金菇/+$11 豬軟骨店家用心一碗碗單獨烹煮,先加入肉碎、芽菜和酸菜,再熬煮湯底,每款餸都份量很多,豬頸肉煎得香脆可口搭配的原支豆漿 $10,口感微甜,豆香濃郁,令人滿足豬頸肉酸辣小鍋米線 $51+$9 雞絲/+$11 腩肉腩肉本身帶微辣,咸香有嚼勁,雞絲吸飽湯汁,好吃

涼拌墨魚頭 $46

豬頸肉酸辣小鍋米線 $51
+$9 金菇/+$11 豬軟骨

搭配的原支豆漿 $10,口感微甜,豆香濃郁,令人滿足

豬頸肉酸辣小鍋米線 $51
+$9 雞絲/+$11 腩肉
腩肉本身帶微辣,咸香有嚼勁,雞絲吸飽湯汁,好吃

• 涼拌墨魚頭
  • 豬頸肉小鍋米線
  • 腩肉
  • 豆漿
依個星期開始左我既荃灣米線巡迴試食,第二日我就去左雲家食。 等左大約7分鐘就已經有得食。我叫左一個麻酸辣腩肉(推薦)蘿蔔米線,走左韭、芽。湯底整體而言唔錯,應該要有既川醋、花椒、八角味道都有,湯頭應該有豬骨湯。 4.5/5米線軟硬適中,而且份量其實都算大。4.5/5腩肉非常入味,而且容易咬開 4.7/5湯附送既炸醬都非常有味,係一個好好既潤色 4.8/5 唯一需要講既係,蘿蔔係凍的,而且非常多根,有D苦,所以唔太建議叫依個配菜。2/5 可能我有D敏感,但我唔鍾意配菜溫度同整碗麵個溫度唔匹配,感覺會麻麻。 Anyway 整體分數仍然比起其他荃灣區內既米線仍算高係top 3。 下次會試三強裡面既老闆娘 同 唯一 (如果有機會既話)
我叫左一個麻酸辣腩肉(推薦)蘿蔔米線,走左韭、芽。
米線軟硬適中,而且份量其實都算大。4.5/5
腩肉非常入味,而且容易咬開 4.7/5
湯附送既炸醬都非常有味,係一個好好既潤色 4.8/5

下次會試三強裡面既老闆娘 同 唯一 (如果有機會既話)
Other Info. : 唔好食蘿蔔,溫度係暖(偏凍)
2025-07-12
$50 (Dinner)
  • 腩肉
2025-07-16 408 views
荃灣雲家米線|酸辣vs清湯的雙重享受雲家小鍋米線位於荃灣沙咀道328廣場 適合趕時間的上班族或街坊來飽餐一頓店內環境簡潔,座位乾淨整潔先試酸辣湯米線湯底酸香帶微辣層次豐富 非常開胃!招牌腩肉肥瘦適中滷得入味 金錢肚爽彈有嚼勁 蘿蔔清甜無渣吸滿湯汁後更惹味👍米線掛湯力強 每一口都充滿濃郁風味另一碗清湯米線 走清淡路線 湯頭鮮甜通菜翠綠爽脆 滷水雞翼軟嫩入味適合怕重口味的朋友小食秘製豬頸肉🐷外脆內嫩沾上泰式辣醬更惹味 份量十足性價比高雲家小鍋米線 (荃灣)荃灣沙咀道328號328廣場地下G01號舖
荃灣雲家米線|酸辣vs清湯的雙重享受

店內環境簡潔,座位乾淨整潔

先試酸辣湯米線湯底酸香帶微辣

通菜翠綠爽脆 滷水雞翼軟嫩入味
適合怕重口味的朋友

小食秘製豬頸肉🐷外脆內嫩
沾上泰式辣醬更惹味 份量十足性價比高

雲家小鍋米線 (荃灣)
荃灣沙咀道328號328廣場地下G01號舖
2025-07-13 590 views
香港人最鍾意食米線,而依間位於荃灣寶石大廈附近嘅米線鋪,成日都大排長龍,深得街坊同街外客歡迎。原因就係熱辣辣嘅米線即叫即整,份量十足,質素高!1)小鍋米線 豬潤金菇腩肉 酸辣 - 超大碗超足料,米線十分幼滑,湯底微酸,好開胃。豬潤好多舊,質地煮得剛剛好。 腩肉一梳梳,好juicy , 軟淋2)小鍋米線 豬大腸炸醬生菜 唔辣 - 炸醬為碗麵加上辣度,豬大腸炆得軟淋入味,湯底有豐富嘅豬骨味,仲有好多酸菜芽菜等配料,不停食好滋味。3)涼拌墨魚頭- 佢哋嘅招牌菜,好多台客都有嗌, 墨魚頭爽口彈牙,份量都好多,配上大量既秘製嘅蒜蓉酸汁,夏天食好清新好舒服。

2025-07-13 250 views
平時經過呢間米線舖都大排長龍,今日落雨見唔洗排隊就入咗黎食。室內位置都坐得舒服,職員好快就過嚟幫手落單,叫咗個雲家米線,手拍青瓜同埋凍檸茶。🍜雲家米線|入面材料豐富,選擇困難症人士可以揀呢個米線😂入面有春捲,台式小香腸,雞翼,香菇,腐皮,螺旋藻🥳🥒手拍青瓜|青瓜口感清脆,好大一碟份量大方,係一個酸酸甜甜嘅開胃小菜✨屬於係兩個人share的份量~🍋凍檸茶|茶底好香唔會苦,揀咗少甜少冰味道啱啱好☺️

🍜雲家米線|

🥒手拍青瓜|

🍋凍檸茶|
茶底好香唔會苦,揀咗少甜少冰味道啱啱好☺️
小鍋米線(麻辣小辣配豬頸肉)🍜一碗熱氣騰騰的小鍋米線端上桌,香氣撲鼻,令人食指大動。麻辣小辣的湯底色澤紅亮,辣油在湯面上閃爍,散發出花椒的麻香與辣椒的濃烈,卻不失平衡。雲家擅長將麻辣的刺激與湯底的鮮甜融合,入口時,微辣的刺激輕輕挑逗舌尖,隨後是雞湯與酸菜的鮮香在口腔中綻放,層次分明。米線爽滑Q彈,恰到好處地吸附了湯汁,每一口都充滿濃郁風味🥰麻辣豬耳🐽麻辣豬耳則是另一道令人停不了口的佳餚。豬耳切得薄而均勻,口感脆嫩,浸透了麻辣醬的精華。雲家的麻辣醬汁調配得宜,辣度適中,帶有花椒的麻香和淡淡的甜味,讓人越吃越上癮。豬耳的脆彈與醬汁的濃香交織,無論是單吃還是搭配米線,都能為餐桌增添一抹驚喜。這道小食充分展現了雲家對食材和調味的精準掌握,簡單卻充滿層次😀熱拌米線🍜相較於小鍋米線的湯底誘惑,熱拌米線則以乾拌的形式展現米線的另一種風情。米線在熱鍋中快速拌炒,裹上特製的麻辣醬汁,散發出濃郁的焦香。醬料中融入了酸菜、肉碎和蔥花,帶來多重口感的碰撞。米線保持了Q彈的質感,每一根都均勻裹上醬汁,麻辣中帶有微酸的清新,令人回味無窮。相比湯米線,熱拌米線更顯直接,適合喜愛濃烈口味的食客😋🔥荃灣最強麻辣米線!雲
小鍋米線(麻辣小辣配豬頸肉)🍜

麻辣豬耳🐽

熱拌米線🍜

🔥荃灣最強麻辣米線!雲家小鍋米線帶來麻辣小辣豬頸肉、涼拌墨魚頭、麻辣豬耳同熱拌米線,味道層次爆棚!
呢間雲家小鍋米線喺荃灣開咗好耐 超人氣 7點未夠已經坐滿仲要不停睇到openrice同外賣平台啲自取單無論係食物質素定價錢都好有啱哂鐘意食辣嘅朋友仔✧ 雲家米線($69,全走)呢款唔辣嘅雲家米線真係好有驚喜 米線質感軟滑得來又有咬口 吸滿咗濃郁嘅湯底精華 湯頭味道鮮甜又溫和 飲落唔會覺得膩 配料都好豐富 無論係肉片定係蔬菜都好新鮮 就算唔食得辣嘅朋友都可以食到正宗雲南米線嘅味道✧ 麻辣小窩米線($33)價錢超親民嘅麻辣小窩米線 辣勁十足夠過癮 麻辣味香而不嗆 湯底濃厚掛喉 米線浸喺湯入面每一口都充滿滋味 +$11 要埋腩肉 同 +$9要腐竹鍋氣十足嘅烹調方式令成碗米線層次更豐富 絕對係辣迷必試嘅一款✧ 秘製豬頸肉($49)秘製豬頸肉真係名不虛傳 肉質爽嫩多汁 咬落去口感超好 調味料滲透到每一絲肉纖維入面 鹹甜適中帶有少少焦香 作為小食或者配米線食都一樣咁正 份量亦都唔少 性價比好高✧ 凍菜蜜($12)食完辣辣哋嘅米線之後 飲返杯凍菜蜜真係好解膩 菜蜜味道清甜順喉 冰凍後口感更加清新 甜度控制得岩岩好 唔會太膩又可以中和口中嘅辣味✧ 凍檸茶($12)凍檸茶同樣出色 茶味濃郁之餘檸檬味亦都
呢間雲家小鍋米線喺荃灣開咗好耐
超人氣 7點未夠已經坐滿
仲要不停睇到openrice同外賣平台啲自取單
無論係食物質素定價錢都好有
啱哂鐘意食辣嘅朋友仔

✧ 雲家米線($69,全走)
呢款唔辣嘅雲家米線真係好有驚喜
米線質感軟滑得來又有咬口
吸滿咗濃郁嘅湯底精華
湯頭味道鮮甜又溫和 飲落唔會覺得膩
配料都好豐富 無論係肉片定係蔬菜都好新鮮
就算唔食得辣嘅朋友
都可以食到正宗雲南米線嘅味道

✧ 麻辣小窩米線($33)
價錢超親民嘅麻辣小窩米線
辣勁十足夠過癮 麻辣味香而不嗆
湯底濃厚掛喉
米線浸喺湯入面每一口都充滿滋味
+$11 要埋腩肉 同 +$9要腐竹
鍋氣十足嘅烹調方式令成碗米線層次更豐富
絕對係辣迷必試嘅一款

✧ 秘製豬頸肉($49)
秘製豬頸肉真係名不虛傳
肉質爽嫩多汁 咬落去口感超好
調味料滲透到每一絲肉纖維入面
鹹甜適中帶有少少焦香
作為小食或者配米線食都一樣咁正
份量亦都唔少 性價比好高

✧ 凍菜蜜($12)
食完辣辣哋嘅米線之後
飲返杯凍菜蜜真係好解膩
菜蜜味道清甜順喉
冰凍後口感更加清新
甜度控制得岩岩好
唔會太膩又可以中和口中嘅辣味

✧ 凍檸茶($12)
凍檸茶同樣出色
茶味濃郁之餘檸檬味亦都好突出
酸甜度平衡得好好
飲落好 refreshing
冰塊嘅份量適中 唔會飲到後面味道變淡
配米線食真係一流

2025-06-22 778 views
好耐無黎荃灣食米線,真係好掛住,星期六下午黎一樣咁爆場,証明佢嘅質素有一定保證。每次黎都會叫佢嘅招牌雞絲螺旋草米線再加豬潤,螺旋草同以往一樣超級足料,真係食極都仲有,叫左麻醉辣少辣,湯底微辣唔鹹,豬潤煮到剛剛好。小窩米線麻酸辣小辣配魚肉春卷,豬腩肉。豬腩肉店內招牌餸之一,份量好多,煮到入味又軟淋,米線掛汁每啖食到肉碎,涼拌墨魚頭,又係每次都必點,爽口墨魚頭配上大量秘製蒜蓉醬,微辣香口,好食得黎又惹味。
好耐無黎荃灣食米線,真係好掛住,
星期六下午黎一樣咁爆場,証明佢嘅質素有一定保證。

每次黎都會叫佢嘅招牌雞絲螺旋草米線再加豬潤,
螺旋草同以往一樣超級足料,
真係食極都仲有,
叫左麻醉辣少辣,湯底微辣唔鹹,
豬潤煮到剛剛好。

小窩米線麻酸辣小辣

配魚肉春卷,豬腩肉。

豬腩肉店內招牌餸之一,份量好多,煮到入味又軟淋,
米線掛汁每啖食到肉碎,

涼拌墨魚頭,又係每次都必點,
爽口墨魚頭配上大量秘製蒜蓉醬,
微辣香口,好食得黎又惹味。
2025-06-21 581 views
魚肉春卷米線 麻辣 小辣 ($42)走青米線口感滑順,魚肉春卷外酥內嫩,麻辣的調味好鍾意小辣唔算辣,加左豬頸肉 ($18),豬頸肉質嫩滑。小窩紅薯粉 ($38)紅薯粉特別Q彈,墨魚頭爽口彈牙,紫菜和螺旋草本身諗住拎黎吸湯,唔記得左外賣太耐會發脹,吸晒d湯,紫菜同經薯粉同螺旋草會痴埋晒一齊,d紫菜入晒味🤣 小香腸 ($33)小香腸的香氣濃郁,每一口都充滿台灣風味炸春卷 ($26)炸春卷外皮酥脆,係用網紋皮,餡有芋頭豬肉菇等,搭配泰式辣醬更加美味。
魚肉春卷米線 麻辣 小辣 ($42)走青

小窩紅薯粉 ($38)

小香腸 ($33)
小香腸的香氣濃郁,每一口都充滿台灣風味

炸春卷 ($26)
2025-06-03 1408 views
荃灣隱世米線舖!食完想encore嘅邪惡三重奏 🔥** 諗住平平哋食碗米線,點知俾佢哋嘅小食徹底征服咗!雲家真係有驚喜,唔係普通過路店咁簡單~ **🐟 炸魚卷 — 脆到有回音!** 一咬落去「咔嚓」聲直頭上頭!外皮炸到金黃透光💥,入面魚肉滑到似豆腐花,仲要勁juicy!點埋甜酸醬,邪惡度爆燈但停唔到口啊~ **🧄 蒜泥白肉 — 蒜怪天堂降臨!** 肥瘦靚到發光✨嘅白肉捲住青瓜片,淋滿自家炸嘅金蒜油🌶️~ 蒜香衝鼻但唔嗆喉,肉片薄到透光又彈牙,🍖 豬扒小窩米線 — 湯底贏哂!豬扒大過手掌✋🏻!醃到超入味,煎得邊位微焦,咬落鬆化唔黐牙~ 米線索盡酸辣湯精華🌶️🍜,湯底用豬骨熬到奶白色,濃得嚟唔口渴,仲有勁多芽菜韭菜索湯,啖啖都掛汁!
荃灣隱世米線舖!食完想encore嘅邪惡三重奏 🔥**

**🐟 炸魚卷 — 脆到有回音!**

**🧄 蒜泥白肉 — 蒜怪天堂降臨!**

🍖 豬扒小窩米線 — 湯底贏哂!
2025-06-03 1044 views
.又係去到荃灣要排隊食既....雲家小鍋米線.涼拌墨魚頭 唔使講....每次必點小食!墨魚頭處理到口感好爽,涼拌汁勁多蒜微辣,拌勻好惹味食唔停!.蒜泥白肉重口味必選!蒜泥超級多,夾住五花腩片一齊食,無得輸!.主角小鍋米線,今次配料叫左豆卜、豬大腸湯底照舊麻酸辣小辣每碗小鍋米線都係即刻煮,湯底好濃郁又麻香又有肉碎芫茜蔥芽菜(唔鍾意食配菜既朋友仔記得落單時走青).豆卜吸收晒d湯汁....一咬入口,又麻又辣湯汁爆出...掂!.豬大腸處理得好,無奇怪味道.總括一排無黎食,都係keep到果種麻辣味,果然係當區人氣小鍋米線店!
又係去到荃灣要排隊食既....雲家小鍋米線

涼拌墨魚頭

蒜泥白肉
重口味必選!蒜泥超級多,夾住五花腩片一齊食,無得輸!

主角小鍋米線,今次配料叫左豆卜、豬大腸

湯底照舊麻酸辣小辣

豬大腸處理得好,無奇怪味道
2025-05-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)