2006-01-20 11 views
19/01/2006 20:30一向都不會刻意排隊去這些名氣食肆,但今晚見人龍已比初開張時驟減,不妨一試,但都要等上了二十分鐘.一望餐牌,價錢不算貴,一行四人叫了:水餃($28四隻) - 中規中矩,沒有驚喜,唯湯底較淡生煎包- 出色!煎得剛剛好,沒有半點"火農"的同時包底非常脆,而咬落時肉汁四濺,豬肉亦有嚼頭,真的很好!松子桂魚($78) - 亦係非常好的菜,酸甜適宜,魚炸的鬆化,入口嫩滑,酸甜汁的材料毫不馬虎,份量亦十足!干扁四季豆- 炒得不夠乾身,四季豆有很多渣,肉碎太少,據悉正式的干扁四季豆應是加入辣椒乾炒的,是否迎合港人口味就不得而知.皮蛋豆腐($18) - 糖沁皮蛋靚,值得一試!炸饅頭- 外皮頗脆但太薄樟茶鴨($78半隻) - 非常入味,但炸得過了火一點以致太乾身,而且肉少,食落骨cham cham,麻麻地....服務中規中矩,上菜速度頗快,但樟茶鴨可能漏單,等了半小時才到.埋單$337,都算抵食.
19/01/2006 20:30

一望餐牌,價錢不算貴,一行四人叫了:
水餃($28四隻) - 中規中矩,沒有驚喜,唯湯底較淡
皮蛋豆腐($18) - 糖沁皮蛋靚,值得一試!
炸饅頭- 外皮頗脆但太薄
埋單$337,都算抵食.
2006-01-16 10 views
本來book左8點十位食飯,間野叫我地7點10去等,咁我地好準時就到左等啦,點知成8點4先有位,都算啦,現場太多人,個女部長叫我地時我地未有即時聽到,就即刻俾佢罵,我地話佢咩態度,佢仲話我地唔係等左好耐。野就真係唔掂,基本上高力豆沙、奶油津白、炒年糕都超難食,其他點心都係難食,一d都唔似上海野,以後都唔會去。最搞笑o既係坐o個度無冷氣,仲要得兩把風扇,後來上面出冷氣位無啦啦出晒煙,仲要有陣'攞'味,d 部長即刻閂晒d風扇,又開晒門,見到咁,埋單走人。

2006-01-15 4 views
兩個人去食...叫o左6 樣o野食..小籠包牛肉餅酸辣湯雪菜肉絲炒年糕擔擔水餃高力豆沙最唔得係個小籠包...普通到暈...酸辣湯唔錯...可憎唔夠辣..擔擔水餃幾好..好過小籠包好多..炒年糕同牛肉餅都不過不失...咁o既價錢真係算係咁...可能好彩..都無遇到上面其他版友o既情況...d waiters 都幾快手同主動..見到你無乜茶都會主動o黎斟...不過比較焗...
兩個人去食...叫o左6 樣o野食..
小籠包
牛肉餅
酸辣湯
雪菜肉絲炒年糕
擔擔水餃
高力豆沙

最唔得係個小籠包...普通到暈...
酸辣湯唔錯...可憎唔夠辣..
擔擔水餃幾好..好過小籠包好多..
炒年糕同牛肉餅都不過不失...

咁o既價錢真係算係咁...

可能好彩..都無遇到上面其他版友o既情況...
d waiters 都幾快手同主動..
見到你無乜茶都會主動o黎斟...
不過比較焗...
2005-12-21 4 views
食物一般有少少偏離正宗上海菜,全部菜色都較傳統淡口,中等價格但有0的菜色好貴,侍應數目唔夠手忙腳亂,收錢時女部長擰歪臉態度好差,唔該多謝都冇聲!
2005-12-04 4 views
尋日同男朋友去第一次去食,諗住平時成日都大排長龍,就去試下啦~點知就換來一肚氣~第一,帶位個阿姐已經唔係好態度~都算喇,入到去,第一個感覺係嘈+污糟~第二,坐底睇睇下menu,有3個人入黎,有個哥哥仔同阿姐就推開一邊枱比佢地坐~點知一推個調味架就應聲倒地~0的調味品整到我男朋友一褲都係~佢地仲要好驚訝同埋笑,全無悔意,仲要不知所措咁,~~~(但係過黎抹地個阿伯仲有禮貌過佢地,起碼都講唔好意思,似番啲人話)~~吹脹~佢地對我男朋友條褲同對鞋不聞不問~直至我男朋友比說話佢聽先至醒目,問我地要唔要拎紙巾~笨..第三,已經谷住谷住,點知0的小籠飽黎到無醋~(之前打瀉哂又無再比過我地)有個待應比左一碟我地~嘩,我食左2個,我男朋友先發現有一隻小昆蟲係碟醋度~即刻拿拿聲叫佢地換~我已經好聲好氣,點知個男待應仲要串我,拎個第二碟黎個時就話:"呢碟無架喇~"嘩,咩態度呀,對唔住都無句~xxx~第四,啲小籠包皮硬且乾,啲肉質又差~食完小籠飽,等左成半個鐘都未有其他野食~點搞呀,人唔多都要咁耐~嗰碟鱔糊,簡值係油浸咁,啲苟己又出晒水,真係水加油~嘔~第五,我地同隔離台一齊埋單,但係仲要同隔離枱撈亂單,到我

第五,我地同隔離台一齊埋單,但係仲要同隔離枱撈亂單,到我地臨出門口時,阿姐仲要追出黎追錢,搞到我地幾尷尬,真係想搵人打~

今晚真係唔使食都飽晒啦,以後比我都唔黎呀!

谷氣~吹脹~飽晒
2005-12-04 2 views
周末跟同事們晚飯聚會,經過雅蘭商場,見到有王家沙的宣傳廣告牌,因為在香港没有吃過,就决定一試。因為是周末繁忙時間,所以全店都高朋滿座,而且座位都非常緊密,差不多背靠背,坐得不太舒服。看看菜牌上寫的都是一般的滬式食品,初時想要$488一客的四至六人套餐,但因人數只有四人,怕吃不下浪費食物,最後都是散叫各式點心、小菜。柯打了蟹粉小籠包($38四隻)、腌篤鲜、鮮茄炒時菜、招牌牛肉餅等,飯後再叫棗泥牌及桂花酒釀丸子。食品質數只是一般,腌篤鲜是一大煲的咸肉鮮荀尖煲腐竹結湯,湯味很清適合夏天喝,蟹粉小籠包只是普通水準,不能跟鼎泰豐比較,桂花酒釀丸子不夠熱,而且酒味很淡及丸子太少,而棗泥牌就較好,可以試吓!

2005-11-27 8 views
第一次去過食午餐食到胃部不舒服, 所以感覺唔係咁好都無再去. 星期日同朋友行完街佢話想食上海野另外一位朋友就建議王家沙, 所以我第二次再來了.7時去等位, 等一陣就有位了.(好彩)個晚我地叫有生煎包, 小籠包, 大閘蟹炒年糕, 一個菜. 我最欣賞係個生煎包, 底部煎得好脆但又唔會太濃. 個炒年糕都好好味, 大閘蟹係細細隻不過只係幾十元就差唔多啦. 今次食過個胃都無事, 令我對王家沙都回復興趣.
7時去等位, 等一陣就有位了.(好彩)
今次食過個胃都無事, 令我對王家沙都回復興趣.
2005-11-13 0 views
前排有些麻煩事要去旺角搞,快快手手食完飯就要開工。唔想去茶記,行在砵蘭街的這裡,至發現原來一路都未在香港食過王家沙,見佢無咩人,就試一試。侍應指了我去地庫,一時十分,得幾檯客人,大把位坐,我還可以一個人佔去四人卡位,似乎這個「供求現象」是對這裡的食物水準有點點啟示。本想吃擔擔麵,但喉嚨有點涸涸的,就叫了碗生煎排骨拉麵。小籠包一客六隻,多吃不完,就叫了一客鮮肉生煎。人客不多,所以等不了多久都有得食。一看排骨拉麵,心也一沉,只覺得一個「膩」字。這個拉麵底完全是將一碟炒粗麵放了湯的樣子,呈深色,幾油膩。加上麵條已變得腍腍的,令人沒有什麼吃的意欲;豬扒是炸的,卻是如茶餐廳的煎豬扒般原塊放油炸出來,豬扒當然是雪藏貨,又是腍腍的,跟濃膩的拉麵配在一起,俱遠離水準。雖然只收25蚊,但敢說坊間很多上海麵舖的排骨麵都比這裡好,建議千萬不要試;鮮肉生煎圓圓白白的,好在底部也是煎得微脆的。這裡有告示就在吃湯包時要小心熱湯汁,咬落湯汁又真的是幾「澎湃」。不過包本身薄薄的,沒有包的質感,肉餡亦偏實。看來這裡是注重了湯汁,反而包本身及肉餡卻做得不好,有點本未倒置。不過20蚊4隻,也算抵食。食物不濟,但幾位阿姐招呼
前排有些麻煩事要去旺角搞,快快手手食完飯就要開工。

食物不濟,但幾位阿姐招呼是不錯的,落單添茶都好快手,不錯。

埋單45蚊,不收加一。但就是日吃的東西而言,是還有大幅進步的空間,實在找不到理由再幫襯。
2005-11-09 1 views
我上星期打電話去book 位,第一個聽電話的人問我book幾點幾人,答完佢.跟住又俾第2個操國內口音的人聽電話,又重覆問我相同問題,我重覆答完佢之後.佢就話:book位時間得6:00或8:00分,我話:book8:00佢就答:唔得,full哂.我答:你又話6:00或者8:00?佢就好霉氣咁話:都話6:00或者8:00咯,你book6:00咪得囉.今時今日咁既服務態度?我唔會幫襯佢囉!
佢就話:book位時間得6:00或8:00分,
我話:book8:00
佢就答:唔得,full哂.
我答:你又話6:00或者8:00?
今時今日咁既服務態度?我唔會幫襯佢囉!
2005-10-15 4 views
今晚同朋友仔黎食晚飯因為星期六怕人多結果六點幾就黎左叫左蟹粉生煎,牛肉餅,燻魚菜飯,蕃茄炒莧菜同枝裝飲品兩支另外因為有開特惠咭所以有額外鮮肉小籠包一客蟹粉生煎~無上次食咁多蟹粉,幸好仍然有鮮甜既肉汁,加上熱辣辣上檯,個皮亦煎得香脆唔油,味道都唔錯牛肉餅~餡料唔多,明明話要等十五分鐘,但點知第一樣就上,心想係咪一早整定,幸好仍然係新鮮熱辣,皮煎得香脆唔油又多汁,一啖咬落去d汁飛晒出黎,可惜有比較下,都係覺得清真好味d,人地餡多d好食d燻魚菜飯~燻魚帶少少甜,d骨又大,一啖啖都係肉,菜飯唔油,除左菜外,仲有少少類似火腿既小粒,味道唔錯,一碗有成個湯碗咁大,結果食唔晒d飯,淨左一大半,都只係33蚊,好抵食蕃茄炒莧菜~本來同行既朋友仔話叫炒通菜,但因為我睇過食評有人話好食先叫,結果同朋友仔總結係不過不失,其實似係蒜蓉炒莧菜面再加蕃茄咁,唔見唔夾但唔見得特別好味囉!枝裝飲品~要左蘆薈蜜同小麥草汁,原裝枝裝上,因為見佢話叫飲品會免茶先至一人一支,蘆薈肉多,但個人覺得小麥草較好飲小籠包~如果唔係送既無打算叫,所以上檯前無期望,但點知喜出望外,皮都幾簿,肉餡亦唔太肥,又多肉汁,熱辣辣食時好味道計埋加一
今晚同朋友仔黎食晚飯
因為星期六怕人多
結果六點幾就黎左
叫左蟹粉生煎,牛肉餅,燻魚菜飯,蕃茄炒莧菜同枝裝飲品兩支
另外因為有開特惠咭
而且埋單時見我地淨番成碗飯都主動問駛唔駛打包
唔錯呀
相信之前d食家既遭遇都係個別叫籌或者book檯人士造成o者
2005-09-26 4 views
之前食過幾次,覺得D野食OK,服務就覺得普通。琴晚(25/9)黎食,就覺得失望囉。首先,夜晚7點幾,一去到,唔駛等位,已經覺得幾驚訝。入到去,落到下層,佢帶我地行入去,仲以為佢俾卡位我地坐,點知原來佢叫我地同人share張細檯,我即刻話唔搭檯囉。因為0個時仲有好多吉檯,根本無人搭檯囉。我0個時已經想問佢可唔可以坐卡位,但見佢咁0既態度,已經估唔得,另外張卡位根本就係佢隔離,但佢都無出聲。於是,佢咪叫我地等陣,後尾個經理就話一係呢張囉,我地見唔駛搭檯咪算囉。最激氣係,後尾d人咪又係2個人照可以坐卡位,咁即係擺明蝦我地。而家就街都係食市,你估一定要幫襯你咩。唔怪之得呢度咁多食評都話佢唔掂啦,之前唔多覺係咁,而家唔信都唔得啦。佢而家少左咁多人黎,自己都唔檢討下。好似唔憂做咁,唔憂做就咪叫人搭檯啦。不過,講句公道說話,唔係全部侍應都衰,琴晚都遇過1個女仔幾好0既。但差0個d真係幾衰,面黑黑咁。佢d野食就ok架,叫左小籠包、蘿白絲酥餅、担担麵、燻雞扒菜飯同埋豆沙鍋餅。樣樣都幾好,最差係燻雞扒菜飯,d雞扒好鞋,食第一口時而家想話投訴,不過見佢d態度咁先費時ja。食過今次,真係令我對佢0既印象改觀。
而家就街都係食市,你估一定要幫襯你咩。
食過今次,真係令我對佢0既印象改觀。
2005-09-22 0 views
環境唔掂,D聲音焗住走唔度,好好好嘈!令你有一種食完立刻好走ge feeling!食物都唔掂!擔擔面--面太稔,無咬口油炆筍--唔錯,但太細碟鹵肉飯--尚算ok, porkk ho 入味小籠包--勁難食,D 皮厚到震,餡肉又唔夠香,唔掂!不值一試!

食物都唔掂!
擔擔面--面太稔,無咬口
油炆筍--唔錯,但太細碟
鹵肉飯--尚算ok, porkk ho 入味
小籠包--勁難食,D 皮厚到震,餡肉又唔夠香,唔掂!

不值一試!
2005-09-18 3 views
星期四同個朋友去食飯, 時間已是九點幾所以無需等位, 入到去, 帶位個位侍應完全無任何示意或對話, 只係用個頭寧一寧向個位置, 好彩我朋友明白佢的意思, 否則都唔知佢想掂, 到落單時,講完一個佢就走開要叫番佢返轉頭, 正常都會問’仲有野想要嗎?’或者’係咪暫時係咁多’,咁基本的對話都唔識?今時今日仲可以係咁架?食物方面係唔錯,但係如果間餐廳係諗住剩係食物可以就成功的話, 佢可以係大錯特錯, 因為人客係有選擇權同係要俾錢的, 無需選擇一間受氣及不受尊重的餐廳的。

2005-08-31 27 views
我地7個fd一齊去食~!!唸住佢平時咁多人排隊應該有返咁上下.於是我地點左個$258加兩人套餐加其他主菜同飯la.聽聞佢地既雞好食...食落...冇咩特別食佢既炸蝦...d蛋黃粉黏住喉嚨....感到非常乾涸!同佢外層非常油膩!食既小菜一係油膩一係淡而無味反而佢既酸辣湯唔錯,可能因為我鐘意食辣野既原故.佢既辣味恰到好處.不過我都唔會考慮再食...味道非常一般.
於是我地點左個$258加兩人套餐加其他主菜同飯la.

聽聞佢地既雞好食...食落...冇咩特別
食佢既炸蝦...
d蛋黃粉黏住喉嚨....感到非常乾涸!
同佢外層非常油膩!
食既小菜一係油膩一係淡而無味

反而佢既酸辣湯唔錯,可能因為我鐘意食辣野既原故.
佢既辣味恰到好處.

不過我都唔會考慮再食...味道非常一般.
2005-08-11 9 views
始創於一九四五年的上海點心狀元.狀元: 科舉殿試一甲第一名.殿試: 在皇帝前考試.一句話, 勁! (本來...)八人點了八碟.鮮肉小籠包, 炸饅頭, 五香牛展, 烤麩,王家沙叉燒, 東坡肉(跟蝴蝶包),馬拉盞通菜, 大排菜飯.上海叉燒? 班門弄斧.烤麩, 牛展, 小籠包, 不過不失.馬拉盞好香, 東坡肉油而不膩,大排, 即豬扒, 鬆軟入味,最好的, 是炸饅頭, 香脆可口.味度很差嗎? 不算, 但貴為"狀元"呢...服務, 兩個字, "迴避".就像追求女生, 你愈approach, 她愈視而不見."狀元"喎.
始創於一九四五年的上海點心狀元.

狀元: 科舉殿試一甲第一名.
殿試: 在皇帝前考試.
一句話, 勁! (本來...)

八人點了八碟.

鮮肉小籠包, 炸饅頭, 五香牛展, 烤麩,
王家沙叉燒, 東坡肉(跟蝴蝶包),
馬拉盞通菜, 大排菜飯.

上海叉燒? 班門弄斧.
烤麩, 牛展, 小籠包, 不過不失.
馬拉盞好香, 東坡肉油而不膩,
大排, 即豬扒, 鬆軟入味,
最好的, 是炸饅頭, 香脆可口.

味度很差嗎? 不算, 但貴為"狀元"呢...

服務, 兩個字, "迴避".
就像追求女生, 你愈approach, 她愈視而不見.

"狀元"喎.