2006-12-24 32 views
我都算係幾”背”,如果唔係朋友介紹,真係唔知呢到有海鮮食。係地鐵站坐專車,太概幾分鐘就到。環境方面,只係村屋一間,重係頗為"up"㗳個隻。d海鮮就係出面一隻艇同埋幾個魚缸到俾d客選擇,款式嚟講大路嘅都有,但唔知係咪因為下午關係,選擇嘅數量唔係太多,唔係好似鯉魚門布袋澳咁。叫了老虎班、帶子、迷你象拔螃、白焯蝦同蟹,重有炒菜同炒飯。咁多樣嘢以魚最正,又鮮甜蒸得又夠嫩滑;蝦都好,白焯帶出蝦嘅鮮味;最意想不到個炒飯:夠乾身唔油,d飯粒粒分明,可見個厨嘅功力。其他海鮮都幾得,但又唔算持別好正。價錢唔貴,食咗幾樣海鮮都係百三蚊左右一個人。不過地方真係麻麻,如果比較講究裝修情調,呢到就應該唔係咁適合嘅選擇。總體評價都ok,但對住市區嘅人嚟講都算幾遠。
2006-02-13 29 views
星期六去左東涌探朋友, 我地一行五人就去了這間酒家食晚飯. 因為地點偏僻的原故, 這酒家每晚於五時四十五分之後, 會有專車係東涌各大私人屋苑及地鐡站提供接送服務, 亦可call車. 車程大約十分鍾, 到達後發現這酒家是位於一個小碼頭旁邊, 有室內和露天坐位, 因為天氣涷, 我地選了室內坐位, 相信坐外面會更有風味(有D似去左長洲).這裡主要食海鮮(有得俾客人自己選), 亦有其他小菜. 可能係獨市的關係, 海鮮的價錢略為貴左D, 好像聖子王就要一百一十蚊一斤, 我地只係試左細隻果種, 四十六蚊一斤, 另外叫左帶子, 十八蚊一隻, 同埋八爪魚刺身, 再加幾個小菜, 包括鵝腸, 咕嚕肉同炒菜. 相比下小菜的價錢就十分經濟, 只係四至五十蚊左右.帶子很新鮮, 蒸得亦很好味, 八爪魚刺身很鮮味, 肉質很’淋’, 聖子都很鮮甜, 但可借有沙. 小菜方面, 咕嚕肉十分脆, 鵝腸亦很爽, 總括黎講食物的味道很不錯.我朋友住得咁近, 又有專車接送, 當然會再黎食啦! 但相信我就要等下次黎探佢先會再幫襯了. 原來除左這酒家之外, 有好幾間食店都有提供車係地鐡站接送客人, 有食泰菜, 亦有食火鍋燒烤,

我朋友住得咁近, 又有專車接送, 當然會再黎食啦! 但相信我就要等下次黎探佢先會再幫襯了. 原來除左這酒家之外, 有好幾間食店都有提供車係地鐡站接送客人, 有食泰菜, 亦有食火鍋燒烤, 下次可以試一試其他食店.