2022-08-19 131 views
下午茶時間:2PM至6PM雞絲湯金邊粉$44 雞絲份糧一般,金邊粉口感煙韌😋湯底味道剛好。粉上面擺左超多蔥!香茅豬扒湯金邊粉$44豬扒口感軟口、夠入味😋餐飲熱檸蜜(有3塊檸檬🍋,夠晒味)
下午茶時間:2PM至6PM

雞絲湯金邊粉$44

雞絲份糧一般,金邊粉口感煙韌😋
湯底味道剛好。粉上面擺左超多蔥!

香茅豬扒湯金邊粉$44
豬扒口感軟口、夠入味😋

餐飲熱檸蜜(有3塊檸檬🍋,夠晒味)

2022-08-18
$44 (Tea)
2022-06-16 172 views
📍 越棧越式湯粉專門店 (綠楊坊) (荃灣)荃灣惠荃道22-66號綠楊坊2樓S33-34舖🤪lunch唔知食咩好,見到學生餐44蚊都幾抵食,一碗粉加特飲咁樣,所以入去食➡️生牛肉檬粉👅生牛肉上黎嘅時後仲有dd紅色,之後浸一浸湯汁就熟,牛肉唔會老,剛剛好,湯汁鮮美,配搭檬粉,洋蔥,幾好食➡️三色冰👅綠豆,綠色椰糖條,紅豆,飲落唔會過甜,甜度適中,連埋個檬粉食,一個lunch夠曬飽度😆💰$44-HKD
📍 越棧越式湯粉專門店 (綠楊坊) (荃灣)
荃灣惠荃道22-66號綠楊坊2樓S33-34舖

➡️生牛肉檬粉

➡️三色冰

💰$44-HKD
2022-06-12 87 views
補寫食評用餐日期:2021年12月25日 星期六普天同慶聖誕節,上午和媽媽選購聖誕禮物,收穫豐富!Shopping消耗大,lunch break歇歇,補充血糖。晚上會到朋友家參加Christmas party,午餐就吃簡單點,越式湯粉是個合適選擇,walk in綠楊坊越棧,點了以下的:#越南扎肉湯檬:扎肉比預期多,味道挺好的。#胡椒豬肉湯檬:炸豬扒有點油。#越式春卷:春卷鬆化,本餐最好味!#鹹檸檬七喜:鹹檸檬解油膩,不錯。環境:1)餐枱排得太密,疫情下,絕對是個扣分項;2)餐枱設置不合理,坐2個人,點了2碗湯檬、1份春卷、1杯飲料,跟本放不下。
補寫食評
用餐日期:2021年12月25日 星期六

#越南扎肉湯檬:扎肉比預期多,味道挺好的。
#胡椒豬肉湯檬:炸豬扒有點油。
#越式春卷:春卷鬆化,本餐最好味!
#鹹檸檬七喜:鹹檸檬解油膩,不錯。

環境:
1)餐枱排得太密,疫情下,絕對是個扣分項;
2021-12-25
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2021-10-17 344 views
這天在越棧食了下午茶,一份叫了生牛肉湯檬,一份叫了越南牛脷撈檬。雖然他說下午茶是輕食份量,不過份量也不算太少。以這個價錢來說,份量絕對可以接受。相對來說,撈檬的份量比較大。越南牛脷有驚喜!平時吃越南粉比較少見有牛脷可以揀,這次的牛脷軟中帶爽,口感非常不錯!下午茶餐還配有飲品,西洋菜蜜味道不錯,可以飲出有西洋菜的味道!環境大致衛生潔淨,裝修雖然不是特別高級,但是以吃這類快餐式來說,也令人10分舒適!

2021-07-07 389 views
放假同男朋友出荃灣行街👩🏼‍🤝‍👨🏻🌞近近地去左綠楊坊食越南河,等左一陣就有位,上菜速度都好快。🐮🍜生牛肉河粉💰💲48牛肉上抬時仍見粉嫰色,油花分怖平均,質感軟腍有肉香。湯底味道算清甜,河粉薄而滑,帶少少煙韌,吃到最尾都依然彈牙。夾埋洋葱一齊食,爽脆有口感,整體唔錯。🦐炸蝦餅河粉💰💲64蝦餅炸到好香脆,彈牙多汁,沾埋泰式甜酸醬仲惹味。​🍊🍹凍橙梳打+💰💲12果味濃郁,唔會太甜,帶啖啖橙香。🥥🧊椰汁冰+💰💲12入口順滑,口感細膩,椰香味濃郁清甜。食過幾次,水準都keep到,唔錯。
放假同男朋友出荃灣行街👩🏼‍🤝‍👨🏻

🐮🍜生牛肉河粉💰💲48

🦐炸蝦餅河粉💰💲64
蝦餅炸到好香脆,彈牙多汁,沾埋泰式甜酸醬仲惹味。​

🍊🍹凍橙梳打+💰💲12
果味濃郁,唔會太甜,帶啖啖橙香。

🥥🧊椰汁冰+💰💲12
入口順滑,口感細膩,椰香味濃郁清甜。

食過幾次,水準都keep到,唔錯。
  • 生牛肉湯河
2021-04-23 398 views
上次因為星期六既關係太多人,所以今日專登請假一早入荃灣行城門水塘,行完之後當然要去搵野食醫下肚啦,見到佢門口個menu寫住下午茶啲湯粉麵包$40,仲要有野飲,咁啱我又想食啲濕濕地既野就啱晒喇,轉飲特飲都只需要加多$4,抵到呢我叫左碗香茅豬扒河加珍多冰,朋友就叫左碗牛肉湯河,碗湯夠熱,最怕出去食湯粉麵既湯唔凍唔熱架喇,河粉夠滑,塊豬扒就不過不啦,都無話好大陣雪味或者梳打粉味,整體水平算係中上啦,野飲就認真一般喇我地都唔夠飽既關係又叫多左份粉包,都係好抵讚既係好夠熱,連隻碟都係熱既,不得了如果啲河粉既份量可以多番少少咁就好喇

如果啲河粉既份量可以多番少少咁就好喇
2021-02-23 318 views
因疫情關係,好耐未去過食越南河喇。今日去到越棧令人好想去越南旅行,剛好不用等位就可以入座。餐牌有唔同嘅餐,本來好想食檬粉,因為怕喉嚨太乾,所以我就揀咗佢哋好出名嘅生牛肉河,生牛肉湯河個湯底餚制好入味,薄切生牛肉就一片片放係上面,入面還有洋蔥同蔥花,由於係生牛肉,所以唔會太熟,鍾意全熟嘅朋友要將佢放去湯底入面,等一陣就好快熟。另外,奶茶香味濃郁,有濃茶味整體係幾抵食,而且質素令人好滿意

餐牌有唔同嘅餐,本來好想食檬粉,因為怕喉嚨太乾,所以
我就揀咗佢哋好出名嘅生牛肉河,生牛肉湯河個湯底餚制好入味

另外,奶茶香味濃郁,有濃茶味

整體係幾抵食,而且質素令人好滿意

下午茶時段,經過越棧。食番嗰下午茶餐先。今次唔食湯粉食粉包。-碟有三個,上枱時成隻碟都熱辣辣。包上灑满了花生碎,炸蒜碎,蔥花,包内餡料有木耳,紅蘿蔔,粉葛,冬菇,少量肉碎,整體來說係素包。粉皮厚度適中,夠滑。蘸上酸汁食很可口。粉包形狀四四方方,粉量十足。我覺得像港式腸粉,只是形狀不是長形,加上配了奶茶不是中國茶,確實係越式食品。
蒸粉包
蒸粉包
2020-12-06 265 views
好耐沒有去食越南檬粉,今日去左越棧食越南餐,呢度雖然唔係太大空間,但係勝在位置方便。餐廳有水供應,今次叫左雞翼檬粉及豬扒檬粉,有一樽檬粉汁跟檬粉一齊送上。雞翼有4隻,都幾大隻,而且配上其他紅蘿蔔絲、香脆蒜蓉、青瓜絲等。混合起來,再加個汁撈埋就非常好味。豬扒煎得好香,味道唔錯

豬扒煎得好香,味道唔錯
2020-11-25
2020-09-20 296 views
系荃灣買完野行到攰攰地,經過呢間越棧入去坐下叫返碗湯河。分別叫左一碗豬扒河,同生牛肉河。份量夠大,好滿足!而且下午茶仲有野飲送,特飲加$4。佢地依傢新出左啤梨水果茶特飲,想試下新飲品都唔貴。
2020-05-29 384 views
本身呢間野上菜慢都慣,每次都要等至少15分鐘,點知佢越嚟越難食😪香茅豬扒都冇香茅味,又勁鹹,食到唔想食😑 食食吓唔對路,見到有d啡色嘅野浮下浮下,撈佢出嚟發現係曱甴🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬嬲撚到我pk
香茅豬扒湯河
2020-05-29
2019-08-14 803 views
今天遲了下班,同家人去了綠揚坊~越棧,只是簡單吃碗麵便算。不算太多人,可以輕鬆些進餐。我們點了特別牛河,名字好過癮,原來是雜錦牛配料,包括生牛肉,牛腩片,金肚絲,胡椒牛扎肉,湯底好清淡,不似潮州粉麵的牛腩湯般濃郁。香茅豬扒湯檬,豬扒大份厚切,湯檬配九層塔等雜菜,好滋味。香茅豬牛串燒,燒得好惹味。整體上食物都偏淡口,不會好咸。對清淡的人口味最啱。
特別牛河
香茅豬扒湯檬,豬扒大份厚切,湯檬配九層塔等雜菜,好滋味。
香茅豬扒
香茅豬扒湯檬
香茅豬牛串燒
4K
2019-08-11 386 views
噚日(10-8-2019 Sat)晏晝,同老公拎電腦落荃灣,順道食個lunch先,天氣翳熱,唔食熱嘢喇。老公又記得有呢間,於是食呢間。等一陣就有位,由於老公唔太餓,我哋都唔叫二人餐,散叫吧。要咗:1. $52.00嘅牛脷扎肉撈懞份量唔少,牛脷味道濃郁,扎肉同懞粉都正常。2. 加$12.00嘅鹹檸七老公飲,我冇試到。不過老公話汽水唔夠氣。3. $28.00嘅班蘭青檸梳打原來班蘭變成飲品會有啲怪。4. 加$8.00嘅生菜正常冇問題。5. $54.00香茅串燒6支要豬肉同雞肉,沙爹汁另上,豬肉口感扎實;雞肉比教鬆軟;沙爹汁唔辣。味道係3.6分服務:唔錯,有禮貌。抵食係2.5分其他:原本喺門口見到有餐牌有二人餐,但坐低後俾嘅menu係冇。

1. $52.00嘅牛脷扎肉撈懞
份量唔少,
牛脷扎肉撈懞
牛脷味道濃郁,扎肉同懞粉都正常。

2. 加$12.00嘅鹹檸七
老公飲,我冇試到。不過老公話汽水唔夠氣。

3. $28.00嘅班蘭青檸梳打
原來班蘭變成飲品會有啲怪。
鹹檸同 班蘭青檸梳打

4. 加$8.00嘅生菜
生菜

正常冇問題。

5. $54.00香茅串燒6支
要豬肉同雞肉,沙爹汁另上,
香茅串燒
豬肉口感扎實;雞肉比教鬆軟;沙爹汁唔辣。

味道係3.6分

服務:
唔錯,有禮貌。
抵食係2.5分

其他:
原本喺門口見到有餐牌有二人餐,但坐低後俾嘅menu係冇。

2019-08-10
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$77 (Lunch)
  • 串燒雞肉
2019-08-10 256 views
周末不做飯,晚上涼快些就出門吃晚餐。綠楊坊有幾家吃過了,反而越棧未吃過,這個時間又不用等位,正好。店近鋼琴鋪那邊,挺大的,20張枱吧。我們點了特別牛河配熱檸蜜,豬、牛串燒。特別牛河掋食,64套餐價有杯飲品。配料有生牛肉,牛腩片,金肚絲和胡椒牛肉,光聽就知豐富。喜歡吃生牛肉因為上枱時是生的,泡在熱湯裏,過一會才熟,還是剛熟的狀態,最好食。牛腩片很軟,口感一流。金肚絲有很多,碎碎的。串燒燒的剛好,不會黑黑的,牛豬燒過後很有嚼勁,跟湯河很大對比。最後的檸蜜甜度適中,正好。
周末不做飯,晚上涼快些就出門吃晚餐。

店近鋼琴鋪那邊,挺大的,20張枱吧。

我們點了特別牛河配熱檸蜜,豬、牛串燒。

最後的檸蜜甜度適中,正好。

2019-08-10
2019-07-21 221 views
我在這裏吃了越南春卷撈朦,它的朦粉不夠凍、不爽唔好味同撈朦的汁不好吃,加上越南春券炸得太儂來時買相好好,這一面好完美,可惜另一面好濃同黑,吃落有苦味!另外金錢肚絲湯朦,金錢肚絲少得可憐!胡椒肉卷太多胡椒,好勅,總之不好吃這間越棧買相還可以,味道真是差

胡椒肉卷太多胡椒,好勅,總之不好吃

這間越棧買相還可以,味道真是差