現在我為了抗疫,天天都喺屋企煮飯已經減少咗外出食飯了,餐餐煮都好忙啊!就快到聖誕節了,我就想同家人食好D,我想食海鮮和糖水,但又唔想煮同洗碗,咁不妨試下叫海港酒家的外賣自取套餐,我平日如去街市買以下套餐的大條龍躉、澳洲龍蝦、鮑魚及其他餸菜,分分鐘要買成3百元,真係叫外賣仲抵過自己煮呀!澳洲龍蝦鮑魚海鮮2人餐上湯焗澳洲龍蝦伊麵(1隻)鹽燒鮑魚(兩隻)清蒸沙巴龍躉斑(1條)燒鵝皇拼叉燒薑汁炒芥蘭無花果南北杏燉雪梨(2位)😋😋味道: 🔸拎外賣回家餸菜還熱,我好鍾意食上湯龍蝦伊麵,龍蝦好大隻,肉質鮮嫩,唔會好鞋,滿滿上湯加龍蝦汁的伊麵,夠2人食。🔸鹽燒鮑魚是新鮮的,好厚身又彈牙,脆皮面,又重椒鹽香味,好惹味呀。🔸沙巴龍躉斑蒸得剛好,仲大過我攤開的手掌,魚肉是剛離骨的,肉質好滑溜,我好鍾意佢鮮味的魚豉油,唔會太鹹,總好過自己蒸(我經常都蒸過龍),我仔好喜歡食呀。🔸而厚切叉燒,肉質軟腍,一夾下去,眼見肉汁還慢慢地流出來,好juicy。而每片的燒鵝皇,啖啖肉,好有鵝味,是好靚的燒鵝了。🔸薑汁炒芥蘭,芥蘭好爽脆,淡淡的薑汁味,零舍醒胃。不知用什麼油和秘方炒,沒有菜的苦澀味,特別有鮮味。🔸飯後食個無花果
現在我為了抗疫,天天都喺屋企煮飯
已經減少咗外出食飯了,餐餐煮都好忙啊!
就快到聖誕節了,我就想同家人食好D,
我想食海鮮和糖水,但又唔想煮同洗碗,
咁不妨試下叫海港酒家的外賣自取套餐,
我平日如去街市買以下套餐的大條龍躉、

澳洲龍蝦鮑魚海鮮2人餐
上湯焗澳洲龍蝦伊麵(1隻)
鹽燒鮑魚(兩隻)
清蒸沙巴龍躉斑(1條)
燒鵝皇拼叉燒
薑汁炒芥蘭
無花果南北杏燉雪梨(2位)

😋😋味道:
🔸飯後食個無花果南北杏燉雪梨糖水,是潤燥的糖水,清甜又重雪梨味,而無花果更能化痰治咳。

上網下單,外賣自取真係好快,我今次去到才等了約8分鐘。

2020-12-12
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
  • 薑汁炒芥蘭
  • 上湯龍蝦伊麵
2020-09-21 1732 views
星期日晚, 家庭日,爸爸好鍾意去海港食飯,我哋晏晝就已經睇定有咩promotion,佢哋而家做緊阿拉斯加蟹每斤$188,我哋就訂咗一隻。我哋book咗7:30 ,已經好多人要等位,好彩我哋一早book咗,都要等10分鐘。坐低之後,侍應就叫我哋去揀蟹,呢度好好,佢任我哋揀,平時啲酒樓冇得揀🦀我哋呢隻蟹有四斤多啲。我哋唔敢叫咁多嘢,再叫多三個小菜,小菜質素唔錯,都幾好味😋黑松露滑蛋蝦球-好香嘅黑松露味,蛋好滑,蝦好大隻又新鮮👍🏻咕嚕黑豚肉-熱辣辣,又夠脆口👍🏻櫻花蝦椰菜粉絲煲-材料十足,成個面好滿櫻花蝦,粉絲加上冬菇,好嘢未👍🏻重點出場啦,阿拉斯加蟹,清蒸已經好好食😋😋😋蟹嘅份量,對於我們四個來講,真係有啲多,結果order咗嘅小菜,都要打包。整體來講,真係超值,淨係隻蟹,$8XX,平時買返屋企都唔止,其他小菜亦都好好食👍🏻👍🏻👍🏻
阿拉斯加蟹每斤$188,我哋就訂咗一隻。

我哋唔敢叫咁多嘢,再叫多三個小菜,小菜質素唔錯,都幾好味😋

黑松露滑蛋蝦球-好香嘅黑松露味,蛋好滑,蝦好大隻又新鮮👍🏻

咕嚕黑豚肉-熱辣辣,又夠脆口👍🏻

重點出場啦,阿拉斯加蟹,清蒸已經好好食😋😋😋

• 黑松露滑蛋蝦仁
  • 清蒸阿拉斯加蟹
疫期冇晚市 外賣自取燒鵝龍虾半價 低食海港集團網上訂幾樣嘢半價 其他8折友人介紹門市買左半隻燒鵝$168早知網上買……真係咁抵 婆婆唔執輸 半信半疑就試試燒鵝 ~ 1只$199 半只$104門市賣 1只$398 8折 真係網上訂抵好多燒鵝好正 皮脆 鵝肉油香 大大隻冇花假皮稍為深色 鵝腳較乾 唔識…可能燒過火配 酸梅醬 鵝汁鵝汁超咸 唔建議淋落啲鵝度上湯焗波士頓龍蝦伊麵底~$78 實價龍蝦開邊大大隻 鮮 汁香濃 伊麵分量大 酸菜煮游水沙巴龍躉2斤 ~ $98抵食大石紙盤裝幾氣勢 配豆卜酸菜野味 七味碎燒牛仔骨 ~ $80 8折$64牛仔骨有牛肉鮮味 切細件 份量一般煮得較乾身 七味粉嘅味細唔重 香口
疫期冇晚市 外賣自取燒鵝龍虾半價 低食

煮得較乾身 七味粉嘅味細唔重 香口
七味粉牛仔骨

2020-07-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$123 (Lunch)
上湯龍蝦伊麵
酸菜煮沙巴龍躉2斤
  • 海港燒鵝皇
  • 上湯焗龍蝦伊麵
2020-06-30 1141 views
海港酒樓係連鎖式集團,應該都唔會好差。母親大人的生日飯就安排在這裏,貪佢近就腳近。淘大海港酒樓係新裝修,環境係不錯,地方夠大,可能因為係假期前夕,酒樓非常多人,侍應嚴重不足,等了很久也沒有人招呼。這也是可以理解,不僅疫症這麼久了,出去食飯也是求開心。食物方面:長腳蟹 $700- 好似有一些腥味,感覺不新鮮燒鵝 $208 - 不過不失,味道偏鹹鮑魚 $48/隻- 爽口彈牙,算是全晚最好的一道菜東星斑魚 $588 - 說是海魚,味道鮮嫩,很不錯小菜方面, 十分失色 秋葵炒花膠 $98 - 秋葵偏老,花膠偏硬壽桃包 $15/個 - 有奶黃味 和麻蓉味 ,麻蓉味偏甜海參炒伊面 $98 - 味道一般,很多油欖角骨 $98 - 啲肉變咗,馬上和經理說,一個戴眼鏡偏瘦嘅經理走過來,一聲不響,就馬上把成碟欖角骨攞走,並沒有任何解釋等了10分鐘,見到欖角骨還沒有送上嚟,馬上叫一個侍應姐姐幫手check單,點知原來經理已經把欖角骨取消了,但並沒有通知我們。我知道假期前夕,酒樓人很多,侍應人手不足,可以理解。但作為一個經理,你取消餸菜,是應該和客人說一聲的,餸菜味道變了不新鮮,也應該和客人道歉,海港酒樓那一
海港酒樓係連鎖式集團,應該都唔會好差。
食物方面:
長腳蟹 $700- 好似有一些腥味,感覺不新鮮
燒鵝 $208 - 不過不失,味道偏鹹
鮑魚 $48/隻- 爽口彈牙,算是全晚最好的一道菜
東星斑魚 $588 - 說是海魚,味道鮮嫩,很不錯

小菜方面, 十分失色
秋葵炒花膠 $98 - 秋葵偏老,花膠偏硬
壽桃包 $15/個 - 有奶黃味 和麻蓉味 ,麻蓉味偏甜
海參炒伊面 $98 - 味道一般,很多油

欖角骨 $98 - 啲肉變咗,

我知道假期前夕,酒樓人很多,侍應人手不足,可以理解。但作為一個經理,你取消餸菜,是應該和客人說一聲的,餸菜味道變了不新鮮,也應該和客人道歉,海港酒樓那一位戴眼鏡的經理,不單止一手把餸菜拿走,並一言不發,一聲不響,並沒有通知客人,就這樣的服務態度,我不會再去下一次,不會推介給朋友

在香港工作很有壓力,這是非常明白的,但是客人去酒樓食飯,也是希望紓緩壓力,並不是因為你的工作強度大,將脾氣發在客人身上。希望是得到一定嘅解釋,並得到相對嘅尊重,去酒樓食飯,並不是去受氣的
如果是這樣,我永遠也不會去這樣的酒樓!!
2020-05-11 1489 views
一年一度嘅母親節,講得切喺限聚令放寬之後慶祝,嗱嗱臨訂枱,邊間有位就訂邊間,於是訂咗喺淘大商場嘅海港酒家。今次有三款母親節指定菜單,難得好耐冇咁齊人相聚過,我哋揀咗最貴嗰一款,$1888/8位。海港嘅燒鵝比較出名,呢半隻都幾香,但係就肥咗少少,食到最後有幾舊都太肥膩食唔到,另外等湯都好足料,又夠火喉,好出味,而重點嘅就係長腳蟹,食之前要花一大輪功夫將佢剪開,都好費力,不過費力得來都係值得嘅,因為真係好鮮味,而且好多肉,食之前點返蒸出來嘅蟹汁,成口充斥着鮮蟹味,值得一試👍🏼個餐冇包到主食,但就有壽包,我哋加咗幾個白飯,連埋茶位加一,最後埋單$2200,母親節來講,算係幾抵食啦

燒鵝半隻
西蘭花炒帶子
花膠螺頭湯
湯渣
2020-05-01 1610 views
近日疫情嚴峻,好多酒家都推出左食飯優惠。我朋友見到海港有出長腳蟹套餐嘅優惠,四人食都只係六百幾蚊,所以我哋就約咗嚟呢度試吓啦。本身係打算叫六百幾蚊嘅阿拉斯加長腳蟹餐。但後尾見到超值晚飯自選餐都非常之抵,所以我哋就叫左自選餐,再另外+2百幾蚊要日式花雕蒸長腳蟹一份。佢有得揀鮑魚湯或者豬展湯,我哋揀咗豬展湯,飲落佢都幾甜。佢個牆腳蟹係一份,唔係一隻嘅,睇落去都大概係半邊蟹腳嘅份量啦。我覺得味道都幾好嘅,蟹肉都鮮甜唔霉,,但係就冇咗嗰種花雕酒香。不過比起佢嘅價錢,我覺得算係咁了。脆皮燒雞份量唔太多, 皮都脆嘅。依碟咕嚕肉我就覺得整得麻麻地,個皮唔脆嘅,同埋有點偏肥。好足料嘅龍蝦伊面。係急凍龍蝦, 唔係新鮮的,但都算係咁真係比足2隻。總括嚟講呢,味道又唔係話好出色同超級新鮮。但係呢個價錢,我覺得食左咁多海鮮同肉(蝦,蟹,鮑魚,雞)係非常之抵嘅。仲有佢嘅糖水係好平架,一碗楊枝甘露都係10幾蚊,唔使去樓下糖水舖。我哋四個人食咗咁多海鮮,加埋糖水,加埋一同茶芥都唔使$300一個人。

本身係打算叫六百幾蚊嘅阿拉斯加長腳蟹餐。

佢有得揀鮑魚湯或者豬展湯,我哋揀咗豬展湯,飲落佢都幾甜。

脆皮燒雞份量唔太多, 皮都脆嘅。

依碟咕嚕肉我就覺得整得麻麻地,個皮唔脆嘅,同埋有點偏肥。
咕嚕黑豚肉

2019-12-27 1634 views
身為部長態度差自己同事漏入單反叫你等下第二單入先第一單漏入是客人問題嗎叫D待應追就話多人你等下再入第三張單又無影新開了2星期不知所謂除非有很多時間浪費否則請你也不要來
身為部長態度差
自己同事漏入單