2020-06-18 399 views
寶彩軒平日下晝係做素食三餸飯,夜晚就會化身成私房菜,啲菜式比午餐華麗好多,當然價錢都會華麗好多啦。8道菜每位$350,另加菜錢$12同加一,每位埋單都要$400架,一齊黎睇下依$400值唔值啦!先黎四道前菜,如果多人黎既話就會有更多款式,圖中係二人份量。每樣味道都唔錯,尤其個蕃茄仔好開胃。不過要注意原來個准山用左蜂蜜整,所以唔係vegan的,真係百密一疏。依個燉湯超正!用左好多靚料,燉出黎既湯味道好濃郁,比起用肉煲既湯實在過之而無不及。曲奇鮮竹做得好精緻,好香黑松露味,上面仲鋪左啲芝麻同夏威夷果仁碎,增加口感。嘩依個叉燒不得了呀!一舊用豆製品做既素叉燒竟然可以做到燶邊同半肥瘦既效果,真係大開眼界。依一碟望落以為係竹筍,原來係竹蔗苗。平時竹蔗一般都係用黎搾汁,估唔到佢地既苗係可以用黎做餸,而且仲幾清甜。咖喱卷既咖喱係依度自己調配既,用埋左薑黃粉去做。啲綠色既醬係用wasabi做既,一定要點埋黎食先唔會浪費。木瓜用黎做木瓜糖水就見得多,攞黎焗就真係第一次。本瓜上唧滿左依度自家調製既沙律醬,焗完之後變左半透明,賣相吸引,味道同微香既木瓜都好夾。薏仁麵冇影到就撈勻左,用料唔算特別,不過都幾香。

寶彩歡喜拼盤
御品養心羊肚菌燉湯
黑松露千層曲奇鮮竹
招牌即燒厚切叉燒
法邊豆竹蔗苗
酥炸黃金咖喱卷
麻香珍珠焗木瓜
薏仁麵冇影到就撈勻左,用料唔算特別,不過都幾香。配埋佢地自製既辣椒醬,夠哂惹味。但食到依到其實真係已超飽,所以只係淺嚐左少少,然後就打包左返屋企。因為一早知私房菜九成都係會飽到上心口,所以一早帶定左個盒黎,為環保出一分力。

健康薏仁麵

最後上埋甜品,腰果露好濃郁,而且好滑唔會有粒粒,甜度又適中,做得幾好。
生磨腰果露

店家可能都知大家會食到好飽,所以食到中段果陣拎左個紅石榴酵素令我地易啲消化,飲完仲可以refill,服務週到。依度既餐牌每個月都唔同,經理仲打趣叫我地每個月黎一次。$400一次雖然對我地黎講係有少少貴,不過論返食物質素環境同服務,其實係物有所值,大家想試下私房菜都可以黎呀。
紅石榴酵素
2019-12-22 1872 views
無諗過素菜有咁多配搭,仲咁好味😍同事推介,所以屋企人生日去左食。好似私房菜咁,餐廳每個月晚餐都有一款指定餐單,免卻點菜諗食乜的煩惱,仲保證可以食到餐廳的拿手好菜。好鍾意個前菜拼盤,好有心思。之後道道菜都好有驚喜。因為我好少食素菜,估唔到咁有驚喜。講到驚喜,都唔夠餐廳老闆員工俾食客的驚喜,不過賣個關子先,大家去試下就會知道幾咁特別,仲好窩心添~~屋企人好鍾意食,過左一個好開心的生日,依度俾到一種高質素用心服務的感覺我☺️
無諗過素菜有咁多配搭,仲咁好味😍

2019-12-07 1031 views
呢間私房菜認真特別,環境好舒服😌是晚menu 原來佢每個月都唔同頭盤小食 但係每款都好好味架,尤其個蕃茄仔,酸酸甜甜超正,好開胃另外三款頭盤,推介素叉燒!👍無得頂呢盅燉湯係非常好飲,連湯渣都食晒,但飲完個湯都飽左一半😅呢款腐皮食得出花左好多功夫、心機、時間鴛鴦咕嚕我鐘意右手邊嘅味道,但左手邊係激似真咕嚕肉。呢個竹蔗苗 我第一次食 好嫩 無渣 好爽呢個芋茸酥好味 我係唔太喜歡芋頭 但都覺得好味 因為佢食落唔太「漏」果醋 酸酸甜甜 好味 清除左之前食嘅油利 仲可以添飲 👍呢個芒果焗藜麥超超好味 根本同一個甜品係無分別 但甜度係來自芒果本身嘅香甜味 藜麥焗到脆卜卜 好特別來到呢刻真係好飽,只可以食一啖試下個味,個喇沙味道唔錯又唔辣,只能打包返屋企。仲有呢碗香噴噴嘅腰果露,雖然已經好飽,但係真係好想食埋。甜度係非常好,本人唔太鍾意食甜嘢。呢間私房菜打破左我對素食嘅觀念,原來素食都可以甘好味😍

呢間私房菜認真特別,環境好舒服😌

是晚menu 原來佢每個月都唔同

另外三款頭盤,推介素叉燒!👍無得頂

呢盅燉湯係非常好飲,連湯渣都食晒,但飲完個湯都飽左一半😅

呢款腐皮食得出花左好多功夫、心機、時間

鴛鴦咕嚕
我鐘意右手邊嘅味道,但左手邊係激似真咕嚕肉。

呢個竹蔗苗 我第一次食 好嫩 無渣 好爽

果醋 酸酸甜甜 好味 清除左之前食嘅油利 仲可以添飲 👍

呢間私房菜打破左我對素食嘅觀念,原來素食都可以甘好味😍
2019-10-02
2019-10-12 1278 views
今日中午去食素食,環境挺好的,速食店形式噶一間店,之前同事就一直推薦我去食,今日終於去試下啦。多幾多選擇,菜品豐富,人都幾多下,感覺地蔬菜都好新鮮,3菜1飯1湯,以為不夠食,畢竟系全素菜,但系剛剛夠,都夠飽肚。
2019-07-28 2445 views
全素食同事介紹,上環MTR電車路有間午市吃三餸素,講明12點幾要到,否則多客要等位!快餐店形式,先付款午餐$62 , 棟三個餸,可轉紅米飯,有湯, 地方整潔!未食之前擔心會唔夠飽,但係多餘嘅,因為食晒所有餸就啱啱好! 我揀咗嘅南乳齋,四季豆,香芋平安豆腐, 送飯一流,合掌瓜紅蘿蔔湯,紅米飯溫度啱啱好,比例上再加多啲紅米,減少白米會更健康,從買飛後見店員從廚房捧出係一碗碗餸,每個用保鮮紙包好,感覺製作過程衛生乾淨,加上食材新鮮熱騰騰,我定必下次再來!
未食之前擔心會唔夠飽,但係多餘嘅,因為食晒所有餸就啱啱好!
2019-05-06 2600 views
這間餐廳在上環站附近,很方便餐廳環境很好,有大細枱分,不會搭枱。先介紹我最喜歡的幾款菜,1,寶彩歡喜拼盤10道頭盤中,最令人忘懷是那道用蜜糖及醋醃製的車厘茄,酸酸甜甜令人胃口大增👍👍2,御品養心羊肚菌燉湯味道剛剛好,好有火喉,當中既油份是由腰果所釋出的。老闆說這款腰果是屬勞斯萊斯級的,果然用工精細!3,招牌雙喜咕嚕一款是用鹽炸的原味猴頭菇,另一款是用酸甜醬炸的。味道與真正的咕嚕肉很似呢!4,焗釀芒果三色藜麥個人覺得屬於甜品類,一見到覺得好奇怪,因為未試過芒果是熱食的,但是一入口那味道很特別,吃完一份還覺得不夠呢!這間餐廳需要預約!每晚會於7pm上菜 大約10pm完,老闆會續道續道菜上及介紹。當日如果有朋友生日還會多送一份紅豆糕,老闆和員工一齊唱生日歌慶祝,好有氣氛。
這間餐廳在上環站附近,很方便
餐廳環境很好,有大細枱分,不會搭枱。

先介紹我最喜歡的幾款菜,

1,寶彩歡喜拼盤

Celebration
Birthday
  • 寶彩歡喜拼盤
2019-04-30 1580 views
上環對於我來就有d遠,但朋友特邀請去這間素食話好好味,所以都來試試。當然要預定,但更要全場同步起菜,所以時間應係他定,由於私房菜,位置不多約容納40-50 人,所以空間不多。他們應每月更換菜單一次。 總括來說有10道菜式,有好幾款我都覺得好味道第一道☝🏻多款小食,我都欣賞各有特色和味道,好用心整作👍🏼☝🏻焗釀茫果三色黎蜜-第一次食焗茫果好特別,味道都好特別,大家可以一試👍🏼☝🏻素燉湯都好足味口😋😋👍🏼其他道菜都有水準,只列我比較喜愛食,遠特別會為當月生日🎂唱祝福歌,但會有d尷尬😅來台灣歌手🎉

第一道☝🏻多款小食,我都欣賞各有特色和味道,好用心整作👍🏼
☝🏻素燉湯都好足味口😋😋👍🏼

來台灣歌手🎉
2019-04-19
  • 寶彩歡喜拼盤
  • 焗釀茫果三色黎蜜
2019-04-14 1270 views
上星期四喜歡四圍食好野的親戚帶我們一行十二人去品嚐一下另類的素食,來到上環一家在商業大廈裏的餐廳。這次飯店為我們做了九道素菜,而最最吸引就是第一道菜”12小碟的拼盤”不單賣相非常吸引而且每一小碟都十分精緻,都係用高級食材來烹煮十分用心十分好食,其餘的八道菜我較喜歡”焗釀芒果三色藜麥”這個是時令的,老闆說下個月會用牛油果做新菜式。老闆也會用一些娛樂的方式去介紹他的菜品與客人進行很多互動。總括來說每樣菜式十分特別令人滿意。下次一定要再去品嚐。😋😋
2019-04-11
2019-03-25 925 views
繼拉麵其實牛奶仔最愛就係食素!今日就陪佢黎體驗一下吃素的樂趣啦!❤️❤️❤️❤️❤️因為我本身就唔係好熟悉素食,淨係知道無肉!哈哈同埋大概知道主要都係豆製產品﹑疏菜類同麵根。小食已經有六小碟,真係一啲都唔簡單。。仲好創新添,有紫薯配蜜糖星星!芝麻醬秋葵好食!湯品方面估唔到唔用肉去煲都可以咁入味,有啲驚喜。仲有一款係比較印象深刻嘅係芒果上面有西柚仲有啲脆脆卜係面拎去焗?出來係暖笠笠,創意滿分!仲有甜品,真係來個完美句號💌***老實講,食完有對素改觀,一直以為無肉食唔會飽,好單調好悶好寡,會食到口淡淡。。原來通通都係誤解!!素食都可以玩好多花臣,好多元素!👍🏻

小食已經有六小碟,真係一啲都唔簡單。。
仲好創新添,有紫薯配蜜糖星星!芝麻醬秋葵好食!

湯品方面估唔到唔用肉去煲都可以咁入味,有啲驚喜。

仲有甜品,真係來個完美句號💌

素食都可以玩好多花臣,好多元素!👍🏻
2018-12-20 1881 views
去開天然齋,今次試吓遠少少嘅寶彩軒食午餐,好食。午餐$60, 3個餸,送湯,紅米飯任裝。貴過天然齋少少,但比較精緻。這裏是快餐形式, 先叫餸付錢,自助形式攞餐。服務非常友善。我叫咗三個餸,本來想叫叉燒,但係怕食唔晒,唯有下次先試。最怕好多齋都煮到好油,但係呢度係我食過最唔油㗎啦,相對健康。紅糙米飯比例比較多,而且唔會煮得太濕,喜歡。個湯有淮山,紅蘿蔔,花生,猴頭菇同蜜棗,好飲。今日叫咗咖喱素雞,偏椰汁味,但幾好食嘅。三絲煎蛋,好夠份量。鹹菜苦瓜炒冬菇,這個有豆豉,好惹味。成餐都唔覺得自己食緊素。相信以後會轉來呢度。
這裏是快餐形式, 先叫餸付錢,自助形式攞餐。服務非常友善。
我叫咗三個餸,本來想叫叉燒,但係怕食唔晒,唯有下次先試。

2018-12-20
$60 (Lunch)
2018-11-04 1421 views
同事介紹原來素食都有晚餐私房菜,所以就訂咗六位去試下喇。佢哋每個月轉一次菜單($338+$12茶)。寶彩歡喜拼盤。頭盤數量會按照人數會有更改。果晚有酸梅車厘茄 ,柚子海蜇,芝麻醬秋葵,素叉燒,紫菜淮山,炸紅菜頭,炸豆腐,四季豆御品養心羊肚菌燉湯。除咗羊肚菌仲有猴頭菇,合桃,腰果同冬菇。好香好夠火候晶漾彩絲鮮腐皮。一睇就知手工菜,腐皮包住蘿蔔絲,甘筍絲,西芹絲,木耳絲招牌雙喜咕嚕。即係炸猴頭菇。咬落一絲絲好似食肉咁樣,好惹味,唔怪得知係招牌金枝玉葉靈芝菇。菠菜上面有炸牛蒡絲,平平荔茸八寶酥盒。類似芋角,入面加咗沙葛所以有爽爽哋嘅口感食完奉上石榴果醋,酸味味好解膩麻香珍珠焗萬壽果。焗木瓜上面有粟米同埋沙律醬,好特別嘅食法欖菜松子仁炒飯。飯粒乾身但冇乜特別生磨腰果露。有好香濃嘅腰果味,值得一讚如果有朋友生日,老細仲會安排神秘慶祝活動,大家不妨去試下!

金枝玉葉靈芝菇。菠菜上面有炸牛蒡絲,平平

荔茸八寶酥盒。類似芋角,入面加咗沙葛所以有爽爽哋嘅口感

食完奉上石榴果醋,酸味味好解膩

麻香珍珠焗萬壽果。焗木瓜上面有粟米同埋沙律醬,好特別嘅食法

欖菜松子仁炒飯。飯粒乾身但冇乜特別

生磨腰果露。有好香濃嘅腰果味,值得一讚

如果有朋友生日,老細仲會安排神秘慶祝活動,大家不妨去試下!

2018-08-07 3738 views
幾月前跟朋友的生日飯, 差點忘記了作記錄 >_<同一個舖位, 上手也是素食店, 今天再來到訪, 會不會地點依舊, 食物全非?餐廳都是素食私房菜形式, 人頭收費需訂位, 而且因為全場同一時間上菜, 所以一定要準時菜單定時都會更新, 下次再去又可以試新菜單歡喜拼盤 - 一開始已經非常出色, 尤其小小凍蕃茄及秋葵, 基本上大家是搶著食, 放下枱不夠五分鐘被KO羊肚菌燉湯- 雖然是素湯, 但羊肚菌香味濃, 又因為沒有油份, 喝下去暖著腸胃非常舒服雙喜咕嚕- 算是是晚比較重口味的一碟, 其實也只是因為炸的關係, 基本上味道也是不俗的上湯豆杯苗- 這個就算是整個套餐中最平淡的一個日式海苔酥卷- 擺碟漂亮, 不過個人較喜歡有點濕潤的食物, 所以這個就交給朋友了藜麥大根- 味道略淡, 但咬口軟綿開胃醋- 餐廳免費提供的, 非常好喝, 但走的時候忘了問有沒有提供外賣 :<麻香珍珠焗萬壽果驚喜 - 生日素糕, 餐廳貼心, 是晚有兩枱客人都是生日慶祝, 就每枱都免費送上一個豆糕慶祝, 事前完全不知道之下, 令壽星女非常開心
幾月前跟朋友的生日飯, 差點忘記了作記錄 >_<

菜單定時都會更新, 下次再去又可以試新菜單
上湯豆杯苗- 這個就算是整個套餐中最平淡的一個
藜麥大根- 味道略淡, 但咬口軟綿
麻香珍珠焗萬壽果
  • 歡喜拼盤
  • 羊肚菌燉湯
  • 麻香珍珠焗萬壽果
2018-07-29 2220 views
朋友試後,再推介我們試吓這間素食私房菜,每個月也有不同餐單,並加入不同的菜色。而老闆每晚也注塲,每席介紹每個菜色的特點。整間餐廳,每枱也是同步起菜的,而老闆亦不停為客人制造驚喜,真的用心良苦。~7月的菜單,每位連加一後$385~寶彩歡喜拼盤~共十款冷盤, 各具特色, 外觀特別,非常吸引, 口感更特別,老闆用了不同的調味配合不同的食材。其中的柚子蜜苦瓜, 素叉燒, 素鱔片,味道最特別~禦品養生羊肉菌燉湯用料非常講究 ,貨真價實, 湯味超濃,好飲~招牌雙喜咕嚕用猴頭菇做主角, 有酥炸原味和酸味。~黑松露千層曲奇鮮竹只是外觀似曲奇,亦是用心製作,口感特別,但味道淡了些。~法邊豆竹蔗苗竹蔗苗口感似筍,但冇筍咁毒,不是人人適合食,改了竹蔗苗,清淡健康。抵讚。~酥炸香蕉茄子外觀以為係炸麵包,原來用了茄子和香蕉, 簡單食材 , 用心配搭 ,有創意。~焗釀牛油果~生果醋另一意外驚喜,贈送的, 老闆絕不孤寒, 無限添飲,但求大家開心~自家製手工元寶 原來係素餃.~生磨腰果露不是太甜,很香滑~生日之星贈送的甜品椰汁紅豆糕最後,老闆再為生日之星製具造驚喜, 員工用結他自彈自唱生日歌, 氣氛非常特別,非常攪笑

~7月的菜單,每位連加一後$385

~寶彩歡喜拼盤~
其中的柚子蜜苦瓜, 素叉燒, 素鱔片,味道最特別

~禦品養生羊肉菌燉湯
用料非常講究 ,貨真價實, 湯味超濃,好飲

~招牌雙喜咕嚕
用猴頭菇做主角, 有酥炸原味和酸味。

~黑松露千層曲奇鮮竹
只是外觀似曲奇,亦是用心製作,口感特別,但味道淡了些。

~法邊豆竹蔗苗

~生磨腰果露
不是太甜,很香滑

~生日之星贈送的甜品
椰汁紅豆糕

老闆已預告八月菜單,會加入芒果做食材
2018-06-21 1464 views
笑聲不斷嘅素菜餐廳😍 除左享受美食,仲可以享受歡樂氣氛❤️ 好精緻嘅食材挑選佩搭🙆‍♀️ 連茶都好好,飲起來很順囗😎 好熱情既待應、仲好搞笑👍🏻 套餐組合每個月轉一次😋 多款小菜食到超飽小提示: 晚市只係一輪。凖時晚上七時入席。 只供一款套餐。好怕食齋鋪食麵筋扮肉菜式,但呢度一啲都冇。響呢度,你唔會覺得食緊齋,你只會覺得享受緊很精緻的菜餚。招牌既雙喜咕嚕,係用菇菌係咕嚕「肉」,好有驚喜😋🌟 只用菇菌類燉嘅湯亦非常鮮味 👍🏻 正!
笑聲不斷嘅素菜餐廳
😍 除左享受美食,仲可以享受歡樂氣氛
❤️ 好精緻嘅食材挑選佩搭
🙆‍♀️ 連茶都好好,飲起來很順囗
😎 好熱情既待應、仲好搞笑
👍🏻 套餐組合每個月轉一次
😋 多款小菜食到超飽
小提示: 晚市只係一輪。凖時晚上七時入席。 只供一款套餐。
只用菇菌類燉嘅湯亦非常鮮味 👍🏻 正!

2018-06-20
Celebration
Birthday
2018-04-02 1603 views
朋友推介第一次食私房素菜,食物簡單但味道整體不錯,每枱都有布簾間開獨立空間,可歡聚傾談,員工服務好,為每道菜式介紹,菜式份量足,還為生日朋友唱生日歌,令大家飯後氣氛再提升,有機會要再去👍🏻
2018-04-02