2017-03-14 2868 views
十二點半前歎平靚正早茶~彩晶軒(長沙灣)出開荔枝角做野,找個舊同事食飯,佢就話去長沙灣郵政局個巴士站一落車行埋去個舊商場入面個間酒樓。因為大家都係巴士的好朋友,所以就清楚明白地點了。在舊商場外場仍然見到“新星酒家”的招牌,現在已經轉為彩晶軒了。酒樓的格局有點奇怪,他是成Y字的。一直行到中間的連接點就是另一邊電梯到商場的另一邊福華街出口, 兩邊分開不同的餐枱。下車前,朋友早到就先拿位,但我找不到他又打不通他的電話,原來酒樓是有些位置是收不到信號的@.@這真是OMG. 最終還是在酒樓的深處找到正在歎茶的他啦!他們是用茶包的,不怕茶葉碎弄出來,但茶要泡耐一點才出現茶味。p.s.茶壺有裂痕。早茶的優惠點心去到十二點半都真係第一次見,平時多數都係到十一點半,最晚都係十二點。剛好來到酒樓大約十一點半,趕緊下單!柴魚花生豬骨粥每次飲早茶都喜歡叫一碗粥,原因是為了它。 好多人喜歡粥跟油條,但我比較喜歡粥跟脆卜卜。脆卜卜是主角, 要混合粥來食才是滋味無窮。用料充足,豬骨是咸豬骨,有些是排骨, 只是粥底煮得久了便會出水,不過不失。晶瑩蝦餃皇蝦餃皮煙韌十足,夾起來不容易散開,可以清楚看到蝦肉緊緊的被包圍着,
十二點半前歎平靚正早茶~彩晶軒(長沙灣)

剛好來到酒樓大約十一點半,趕緊下單!
柴魚花生豬骨粥
晶瑩蝦餃皇
蝦餃皮煙韌十足,夾起來不容易散開,可以清楚看到蝦肉緊緊的被包圍着,正如他的名字晶瑩通透。十五蚊兩隻,算是抵食。
家鄉紅棗糕
養顏保血當然係紅棗啦!剛蒸起好香的紅棗味,四層的紅棗我就喜歡撕開一層層食,你呢?
點心大拼盆
點左上面個兩個先發覺原來是有重覆的, 不過唔緊要, 上面兩個都好好食, 食多個都無問題。
除左蝦餃同紅棗糕, 仲有粉果燒賣叉燒包同另一款菜曲餃。
我發覺他們的任何一款餃子都做得好好。餃皮夠晶瑩又煙韌,不會過厚或過硬,可以一眼看穿入面的餡料,這是廣東點心的特色。
燒賣
記得外國朋友成日話我哋香港點心好鐘意放蝦,初時我都不以為言。今日見到燒賣入面有兩隻蝦仁,就想起我那位朋友了。
叉燒包
一個醬多過叉燒的叉燒包,而且太咸了,連包都要扣分。
小評:
入座率接近九成,通常客人都會叫優惠點心煲仔飯。我哋最後埋單都係九十有找。抵食!佢上點心的速度很快,十二點開始便多人埋單,我地叫埋單後都等左十五分鐘先收到張單,仲要等佢找錢, 如果可以到櫃檯前埋單會快捷一點。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
環境:7
衛生:7
服務:6
價錢:8
舒適度:7
總分:7
2017-03-13
$50 (Breakfast)
  • 燒賣
  • 蝦餃
2016-12-27 1892 views
早起身想試試新野,見到食評話呢間酒大樓不錯,來試試看,不過未有想像中好食,可能期望太高啦。當值女經理找錢時無故串人,仲追出來鬧人,服務真係麻麻地。價錢方面,飲早茶比其他酒樓貴。才叫了一碟菜心、一籠兩粒的燒賣同一個飯(早茶份量不大),計埋茶位要74蚊,兩個人食都唔算飽肚(我地兩人已算細食)。

當值女經理找錢時無故串人,仲追出來鬧人,服務真係麻麻地。

2016-12-27
$37 (Breakfast)
2014-02-01 4735 views
每逢假日想飲茶, 最令人頭大就一定係揾位… 好多酒樓動輒都要等一個鐘… 好彩家中有車, 可以去遠少少飲茶都冇問題 ^^ 眾多酒樓當中, 家人最愛呢到, 貪其平靚正, 坐得舒服又易揾位!! 大年初二, 一行五人嚟到, 只係等咗五分鐘就可以入座… 咁疏乾真係去邊度揾吖 ^^ 其實無他嘅, 酒樓地方大, 所以咪相對地易揾位!!我哋點咗以下點心, 小食: (圖上) 晶瑩蝦餃皇 - $27 / (圖下) 鮮蝦北菇燒賣 - $24-- 蝦餃皮造得頗薄, 蝦膠打得好滑, 而且入面仲有大大隻蝦, 爽 ^^ 燒賣嘅豬肉餡好香, 配上加咗香菇一齊打嘅蝦膠, 美味!(圖上) 羅漢齋腐皮卷 - $17 / (圖下) 金勾咸水角 - $14-- 腐皮好薄好酥脆, 夾雜香濃嘅羅漢齋, 口感豐富 ^^ 咸水角炸到外脆內軟, 不油不膩, 恰到好處!(圖上) 瑤柱豆苗餃 - $24 / (圖下) 上素蒸粉果 $17-- 兩款餃嘅皮都造到晶瑩剔透, 一眼就睇得到內裡乾坤! 瑤柱豆苗餃入面加咗少少薑粒, 不但辟咗莧菜嘅青味, 仲大大提升了鮮蝦嘅香 ^^ 上素果入面嘅餡料整得好滑, 當中嘅蘿蔔粒 & 椰菜絲好爽脆, 口感一流

我哋點咗以下點心, 小食:

晶瑩蝦餃皇 & 鮮蝦北菇燒賣

羅漢齋腐皮卷 & 金勾咸水角

瑤柱豆苗餃 & 上素蒸粉果
-- 兩款餃嘅皮都造到晶瑩剔透, 一眼就睇得到內裡乾坤! 瑤柱豆苗餃入面加咗少少薑粒, 不但辟咗莧菜嘅青味, 仲大大提升了鮮蝦嘅香 ^^ 上素果入面嘅餡料整得好滑, 當中嘅蘿蔔粒 & 椰菜絲好爽脆, 口感一流!

(圖上) 香滑牛肉腸 - $20 / (圖下) 白灼北京芥蘭 - $38
香滑牛肉腸 & 白灼北京芥蘭
-- 牛肉腸不論腸粉皮定內裡嘅牛肉餡都係名符其實咁香滑 ^^ 芥蘭雖然不知是否真的來自北京, 但大大條, 冇渣, 好新鮮!

(圖上) 鮮竹牛肉球 -$17 / (圖下) 蜜汁叉燒包 - $14
鮮竹牛肉球 & 蜜汁叉燒包
-- 牛肉球外表雖然唔光滑, 但一口咬落去, 除了多汁之餘, 其實都好滑溜 ^^ 叉燒包有少少流心嘅效果, 叉燒汁夠濃, 而且餡料嘅份量十足, 好食夾抵食!

(圖上) 脆皮燒腩仔 - $38 / (圖下) 發財就手 [花生豬手] - $15
脆皮燒腩仔 & 發財就手 [花生豬手]
-- 燒腩仔嘅皮燒得好酥脆, 啲肉鹹鹹哋好惹味 ^^ 點豬手主要係為個意頭~ 都幾入味, 夠哂稔, 食落充滿膠質!

(圖上) 黄金炸豆腐 - $28 / (圖下) 脆皮素鵝 - $32
黄金炸豆腐 & 脆皮素鵝
-- 豆腐粒炸到金黄鬆脆, 皮夠薄, 豆腐又夠滑, 夾埋啲炸過嘅蒜粒一齊食, 令人食不停口 ^^ 素鵝嘅腐皮又係炸得好脆, 但比腐皮卷厚身, 內裡嘅素菜呈層層疊疊狀, 所以食落同腐皮卷嘅口感及味道略有不同, 不過大家都一樣好味!

最後, 重點作出場~ 蜜汁叉燒 [例牌] - $85
蜜汁叉燒 [例牌]
-- 叉燒啱啱燒起好軟嫩, 薄薄一層蜜糖, 加埋炭燒嘅痕迹, 簡直係天堂中嘅美食 ^^ 雖然價錢唔平, 但份量十足, 絕對係物有所值!

質素穩定, 價錢平, 座位寛敞又易揾位~ 唔嚟呢度飲茶仲可以去邊吖~

2014-02-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
晶瑩蝦餃皇 & 鮮蝦北菇燒賣
脆皮燒腩仔 & 發財就手 [花生豬手]
黄金炸豆腐 & 脆皮素鵝
蜜汁叉燒 [例牌]
2013-02-08 2527 views
年廿八老遠跑到去荔枝角飲茶,呢頭工廈林立,不少是公司食中午飯,普通茶客也很多。我們一行五人,點了十個點心,一碟炒粉,最後有一個點心缺貨。十款食物包含了煎、炒、炸、冰和腌等不同做法,蒸點比較多 - 蝦腸粉、粉果、香茜餃、鮮竹卷、田園粉卷和馬拉糕。腸粉很幼滑;香茜餃其貌不揚,蒸起有點縮水,但味道不錯;馬拉糕有驚喜,味道甜美,入口有奶黃的感覺。炒 – 獨孤一味,豉椒肉片炒河粉,份量適中,豬肉片特別爽,而且彈牙,好像是豬頸肉。炸點 – 錦鹵雲吞,附上一碗紅色醋汁,個汁不會太杰身,甜酸比例也不錯,配料則不夠份量,只有青椒、叉燒、瘦肉片、番茄和魷魚等,記得舊時在別的地方食過還有豬肝、豬肚、蝦仁等。冰甜點 – 馬豆糕,已經很多年冇食,看上去很普通,食落有椰汁味,馬豆味都幾香。冰腌點 – 秘制豬手,其實是冰白雲豬手,豬手的皮非常爽脆,其實本身的味道並不特出,只是靠那黑色的醬汁,有醋酸味和生蒜香,醬汁很多,與炒粉撈在一起吃,很開胃。選擇到這裡是細佬的意思,佢話之前去過元朗店飲茶覺得不錯,今次的結論是不同地點,即使同一集團名下,很多地方運作上都不相同。例如元朗店在接待處等位時先選定飲咩茶葉,這裡則跟慣常做
我們一行五人,點了十個點心,一碟炒粉,最後有一個點心缺貨。
十款食物包含了煎、炒、炸、冰和腌等不同做法,
味道甜美,入口有奶黃的感覺。
茶葉,這裡則跟慣常做法,坐低先至叫茶。

臨走時經過前台,看見有桃花新鮮運到,工人正在解開繩子,桃花隨即零星掉下,
仙女散花美到不得了。
$50 (Tea)
2012-03-15 1780 views
今天到附近睇樓,行過見到呢間好彩個門面幾靚,新裝潢左咁,改左名叫彩晶軒,所以便上去試試!一入到去幾靚,有個位係比d結婚既人影相,實在體貼!我們叫了一些點心,價錢都合理,亦大大碟! 叫左幾道健康小菜... 蛋白薑粒紅米飯,由紅白+米一點青瓜整成,一點都不油,幾健康幾好食! 另外叫了個雲耳,好爽,又是一個好的素食,除此外當然我們都叫了叉燒啦!因為聽聞好彩的叉燒係幾好味的!因為沒有肥肉,是叉燒最好吃的一個部份!這個真的要一試!飯後又叫了甜品,個芒果布甸好有心思!味道也不錯,還便宜過糖水舖的,嘻嘻!
2012-03-11
2011-10-26 819 views
第一次到這間彩晶軒飲早茶,十時許到達,大約等了五張枱便可入座.這分店裝潢不錯, 掛上不少油畫作裝飾.點心價錢幾經濟,小點只是$9.8我了炸雲吞, 食落外層香脆,入口不會一口油, 味道尚算OK.生滾粥粥底夠綿夠滑,配料可自由組合,當日我選了滑雞和牛肉, 味道還可以.我不喜歡糯米飯太笠, 黏著一舊舊, 這碟沒有這問題, 臘味等配料亦足, 值得一試!
第一次到這間彩晶軒飲早茶,
十時許到達,大約等了五張枱便可入座.
這分店裝潢不錯, 掛上不少油畫作裝飾.
點心價錢幾經濟,小點只是$9.8
2011-10-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2011-10-25 472 views
星期日去飲茶,好耐冇去飲茶,原來好彩裝修左,依家叫做彩晶軒,個環境變左好靚,好似宮廷一樣華麗,食左幾款點心,蝦餃我至愛,皮薄煙un,又大粒蝦,好食!叉燒腸夠滑又多餡,奶皇包流沙餡好味道,掛住搶食冇影....食飽又返去訓覺,hea爆~!

2011-10-25
$60 (Lunch)
2011-09-08 380 views
經 理 作 東 , 一 行 5 人 到 了 酒 樓 , 吃 了 很 多 點 心 , 這 酒 樓 的 點 心 不 俗 , 最 有 印 象 的 , 是 這 裡 的 流 沙 包 , 包 身 香 甜 軟 綿 , 流 沙 餡 料 香 滑 豐 富 , 味 道 咸 香 , 很 好 吃 。 還 點 了 甜 點 呢 , 芒 果 布 甸 , 魚 的 形 狀 , 十 分 可 愛 , 口 感 滑 溜 , 芒 果 味 香 , 不 俗 。 一 個 滿 足 的 下 午 。

• 流 沙 包
2011-08-24 343 views
外婆飲茶,當然要考敬下老人家,由我地呢班孫仔孫女請,老人家食,當然要食得健康,搵下唔好咁油膩的食物...酒樓好難唔油..不過原來係有喎,叫左幾道健康小菜...蛋白薑粒紅米飯,用白米和紅米混合煮成飯,再加上清新的瓜菜粒,口感無咁齋之餘有啲咬口,有少量薑粒作調味不會太過清淡,讚好!紅米有助降低膽固醇,有營養又不肥膩,健康料理的選擇.雪菜珍菌鮮腐竹,湯底清,入面全是素食,菜﹑冬菇﹑腐竹不等,湯底味道清甜,腐竹滑,冬菇夠淋,不錯!清清地的一道菜式.四季豆:新鮮又爽脆,讚好!鮮蝦腸:鮮蝦彈牙,夠大粒,不錯.清清地的一餐味道也不錯,一起食飯吹下水,開心的家庭樂!

2011-08-24
$80 (Lunch)
V Cuisine is a newly renovated Dim Sum Restaurant and it's our first time visiting them today, thought of maybe to give them a try.We arrived at 9:20am, and walk out from the restaurant at 11:15am.....we did not have a big feast of breakfast there, only order 1 scallop porridge, siew mai, har kao, chee cheong fan and the beef ball. Total 5 dishes and cost HKD98 only.The dim sum quality are acceptable, the scallop porridge is totally tasteless, it has the scallop fragrance in it but totally too p

The dim sum quality are acceptable, the scallop porridge is totally tasteless, it has the scallop fragrance in it but totally too plain to digest, no garnishing on top (normally for porridge it will be garnish in scallion atlest), even after adding so salt it still tasteless.

The reason why i emphasize you should only visit them when you have plenty of time is because the waiting for food is extremely extremely long.
We observed the table around us also waited for a long time for their food to arrive. By the time the first dim sum reach us, we already finished half a pot of the tea and water.
Normally having a dimsum breakfast at most took 1 hour to finish eating and get your bill paid. At this restaurant, it took ridiculously 2 hours to finish and walk out and it's not like we have ordered a banquet there. ><

The waiting of food is really tiring and to add salt to the pain, getting your bill to reach you also took another 20-25 minutes.

My tips for you when footing the bill, dig out all the coins and small change you have, pay them the exact amount so that you need not waste another half an hour sitting there waiting for your change to come back.

2011-08-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Breakfast)
1K
2011-08-10 272 views
同一班姊妹去香公睇衫,順便係長沙灣食埋飯,去左酒樓到食,間酒樓既設計幾靚wo,西式化,好多油畫,都幾大~!個姊妹發板,我地等食~!黑醋天山木耳~幾爽脆,味道清新~!蜜汁叉燒~睇個賣相就知係靚叉,色澤光亮,肥瘦適中,食落蜜汁甘香,肉質軟嫩鬆化又多汁,好惹味~!瑞士雞翼~好大隻既雞翼,食落味道香甜,好入味~!蛋散~好耐冇食過了,口感鬆化,味道少甜~!
西式化,好多油畫,都幾大~!個姊妹發板,我地等食~!
黑醋天山木耳~幾爽脆,味道清新~!
瑞士雞翼~好大隻既雞翼,食落味道香甜,好入味~!
蛋散~好耐冇食過了,口感鬆化,味道少甜~!
西式既酒樓
黑醋天山木耳
蜜汁叉燒
瑞士雞翼
2011-08-05 220 views
女朋友住長沙灣,自此多左係長沙灣搵食,是日同女朋友飲餐茶仔,事關佢同佢屋企人都鐘意飲茶,飲完茶先去行街。幾年前係長沙灣工廠區返左一年工,都係幫襯過長沙灣好彩一兩次,感覺好街坊,幾年之後再幫襯,估唔到又一番新景象,連名都改埋做彩晶軒。觀塘間彩晶軒係屋企附近,間唔中都會去飲茶,今次試下長沙灣分店味道如何。一行四人九點幾去到,雖然都早,但係好爆,不過因為夠大,所以位多,都唔駛等位。坐低叫野,睇返點心紙同我食開間分店都差唔多,不過餸名無咁花巧,今次點的都係大路點心,計有蝦腸,叉燒腸,蝦蛟,燒賣,奶皇飽。蝦餃:足料無欺場,話哂都頂點,成二十幾蚊籠架。蝦大大隻,爽口彈牙,但餃皮略厚,不過蝦夠大隻,都平衡到,而且感覺都幾清新,唔係好似落左味精咁。燒賣:蝦餃燒賣就去到邊度飲茶都一定會叫,今次就叫喜出望外。我不嬲唔認同燒賣一定要多蝦,燒賣一咬落去,就好香的冬菇味,我本身唔係好鐘意食冬菇,但今次的配搭真係一絕,以前去一些老酒樓,食的就是這種味道,有的酒樓大大隻蝦放落去,無錯鐘意食蝦的人會好開心,但對我呢講整得好食,無蝦都OK。奶皇飽:流砂飽向是喜愛。是次的流砂,不是很流,而是很"杰",飽唔係好大份,但流砂

大大隻蝦蝦餃
喜出望外的燒賣
奶皇飽:流砂飽向是喜愛。是次的流砂,不是很流,而是很"杰",飽唔係好大份,但流砂料就唔少,食落味道不錯。
相當美味的流沙飽
蝦腸:有蝦的,都係頂點,不過幾好食,蝦新鮮彈牙,大隻,腸粉夠滑,感覺良好。
不錯的蝦腸
叉燒腸:比較遜色的一個點心,叉燒是瘦叉燒,不算太厚,加埋蔥花,可能因為食完蝦腸,覺得叉燒比較少,有對比總覺得蝦腸好食一點。
叉燒腸
百四蚊落樓,今餐我請,但計返一人三十幾蚊,雖然唔係好多點心,但都唔算好貴。再講下店內環境,而家整得好靚,大門仲有好多婚宴的裝飾,似乎裝修的目的都係主打嫁宴。不過點都好,裝修靚無用,最緊要好食。
店內擺左唔少靚畫
我好鐘意呢對豬仔... ...
2011-07-24
$35 (Breakfast)
喜出望外的燒賣
不錯的蝦腸
相當美味的流沙飽
大大隻蝦蝦餃
店內擺左唔少靚畫
我好鐘意呢對豬仔... ...
  • 燒賣
2011-06-27 41 views
前身的好彩海鮮酒家也經營力好一段日子,閉門了幾個星期來個大翻身變成了彩晶軒.假日當然有預早訂位否則看到這人山人海場面不掉頭走才怪!全間酒樓也掛滿了這些仿制畫令客人有如置身於A貨羅浮官,還是...去了華麗明星賽的廠景?奶皇煎堆----本應是不錯,外皮不油膩內裡的奶皇亦頗滑溜但温度只是室溫,連暖也談不上.咸水角----外表軟濡內裡餡料豐富,但和煎堆一樣又不是熱的.不知何時開始腸粉以長龍形式一字型排開出現.碟子差不多有呎半長!檯面位置本已不多更覺不便.蔥花腸粉捲著的是酥皮春卷,吃腸粉蘸豉油吃春卷蘸喼汁那這混合物蘸什麽來吃好呢?趁熱食還可,稍為冷卻即變淋變韌.蘿蔔糕----有很多蘿蔔絲在內但質感非常削,是難以用筷子整件夾起,而且又不是剛煎起!山竹牛肉----軟滑肉味濃沒有筋在內.燒賣----豬肉及蝦佔比例是七三,是比較舊式的做法.頗合個人口味!潮州粉果----外皮咽韌內裡餡料十足,芫荽味道頗重.蝦餃----皮不算薄亦不會一夾即散,內裡尚有少訐肉汁及荀的味道.叉燒包----包身軟熟內裡的汁料偏甜,肥肉不多頗受在座女仕歡迎.所有煎炸類食品也是不知已放了多久,只有蒸的點心表現是好一點.食品質素比裝修
山竹牛肉----軟滑肉味濃沒有筋在內.
潮州粉果----外皮咽韌內裡餡料十足,芫荽味道頗重.

食品質素比裝修前不升反跌,只有部分舊員工的服務能保持到水準.

$80 (Lunch)
2011-05-16 51 views
第一次接觸彩晶軒,是幾年前,荃灣的那間分店。裝修很有風格,食物賣相精緻,擺明走新派及高檔路線。不過,之後就沒有再到訪,數數手指,都有三兩年時間了。最近,長沙灣麗新那邊的好彩,改頭換面變成了彩晶軒,馬上跟同事一起去試試。新店以婚宴專門店作招徠,加上了不少水晶吊燈,驟眼看來是不錯。然而,當入到去酒樓廳面,發覺跟以前好彩的變化不大,原來只是幫間鋪「穿番件衫」。點菜方面,由同事來負責吧。大家都是對著點心紙劃,換言之,今天的午餐會全是點心了。我四周看看,鄰檯的點心賣相都很普通,跟荃灣分店的精緻出品有很大出入。先來的,是四川同事叫的紅油抄手。那個紅油根本就不是紅油,下的是甜醬汁,抄手皮薄,肉多得很,完全不正宗,吃得四川同事面容扭曲。一連串的點心再隨之而來,蝦餃皮很黏牙,蝦雖大隻,但乾巴巴的;小籠包都係差不多,又乾又硬,毫無肉汁可言;淮陽煎餅,大大個但沒什麼餡的,唯勝在大餅本身鬆軟,如果外層煎香口一點,更正。燒腩仔,皮是有點發黑,賣相未見討好。還好,吃起來是皮脆,肉質有肥有瘦,味帶咸香,沾些少芥辣食,也算幾好。另一款較好的點心是春卷,炸得香脆又夠熱,餡料挺充足。其實,我覺得,春卷熱和脆就好吃的了。之

之後有錦鹵雲吞,竟然是附上栗米片? 粟米片配甜酸汁,是錦鹵雲吞嗎? 我搞不懂。加之,醬汁調校很一般,甜酸味道失衡。這一味,原本是有點期望的,結果是換來失望。

甜品,是蛋散。稔稔的,完全不鬆化,沒蛋香,唔掂!

似乎呢間彩晶軒,跟荃灣分店的路線又不一樣,很混淆。