2011-04-26 226 views
我記得當時去到已經幾夜嚇喇..所以已經無乜人..waiter服務態度一般般..唔太冷淡又唔多熱情..可能見我地好似兩個小朋友咁呱..因為時隔已久..所以除做"橋底辣蟹"之外仲叫咗啲咩已經記得唔係太清楚了..但係肯定叫咗蝦ge..再重申一次..當時已經係無乜人..但係等咗好.................耐先有嘢食..個蟹我地叫咗中辣..佐料就真係好夠味..但係唔係好入到個蟹身..蟹ge新鮮程度就真係好過其他橋底辣蟹好多..當晚ge蝦都唔差ge.. 叫做以新鮮取勝喇..味道...... 都唔係太突出..呢餐飯我地倆個人已經係食咗千幾..個人覺得雖然食物質素唔差..但係絕對唔值依個價錢咯...所以..可能唔會考慮再去.. 要提一提ge係.. 個用餐環境都影真麻麻..以依個價錢來講..各方面都有待提升..!不過都算依幾間連住ge橋底辣蟹之中最值得去ge一間喇..
我記得當時去到已經幾夜嚇喇..所以已經無乜人..
waiter服務態度一般般..唔太冷淡又唔多熱情..
可能見我地好似兩個小朋友咁呱..

但係肯定叫咗蝦ge..

再重申一次..當時已經係無乜人..
但係等咗好.................耐先有嘢食..

個蟹我地叫咗中辣..佐料就真係好夠味..
但係唔係好入到個蟹身..
蟹ge新鮮程度就真係好過其他橋底辣蟹好多..

當晚ge蝦都唔差ge.. 叫做以新鮮取勝喇..
味道...... 都唔係太突出..

呢餐飯我地倆個人已經係食咗千幾..
個人覺得雖然食物質素唔差..
但係絕對唔值依個價錢咯...

所以..可能唔會考慮再去..

要提一提ge係.. 個用餐環境都影真麻麻..
以依個價錢來講..各方面都有待提升..!
不過都算依幾間連住ge橋底辣蟹之中最值得去ge一間喇..
2010-07-07
2010-08-30 112 views
是日為女友升職, 與公司同事的聚餐預先訂了台, 不用等太久就有位了, 但係入到去竟然攪錯左? 同佢講12位(其實14) 但係佢俾左張9-10位既台我地...之後拉埋旁邊張細台先夠坐=+=, 叫左蟹 (2小辣, 2中辣) 椒鹽蝦, 黃金蝦, 炒蜆, 蠔仔粥, 九肚魚粉絲, 豆角, 雞翼....蟹係冇味既.....肉係多, 但係冇味= =.. 蝦OK, 其他食物都係普普通通...之前聽人講好好食, 但係試完真係覺得好普通, 而且以咁既價錢應該可以食到更好的..
是日為女友升職, 與公司同事的聚餐

預先訂了台, 不用等太久就有位了

2010-08-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2009-11-11 65 views
第3年跟同月同日生的朋友一起慶祝了,只辛苦要多給一人錢的友人們,哈哈!!去了友人想要吃的橋底辣蟹。訂了位,還是要在門口等了約15分鐘。叫了招牌橋底炒辣蟹(HKD380),玉子豆腐,辣炒蟶子,粟米羹。粟米羹是普通,不過份量很大,每人約有2碗多。辣炒蟶子沒有見到有辣椒,但的確是很辣,惹味,還不錯。橋底辣蟹仍然是好吃,每口都是肉,我們還叫了白飯來吃那些炸蒜,越吃越辣,但很過癮。最差的是那玉子豆腐,那炸漿很厚,熱食時還能入口,冷掉一點點後結成塊狀...。好難吃。小哥給我們拿來蛋糕時,給我說了很多吉祥話,真的笑了出來,之後幫我們拍照,還說get set,很好玩的小哥,我們拍照時都笑得很燦爛。謝謝友人們!!
第3年跟同月同日生的朋友一起慶祝了,
只辛苦要多給一人錢的友人們,哈哈!!
去了友人想要吃的橋底辣蟹。
訂了位,還是要在門口等了約15分鐘。

粟米羹是普通,不過份量很大,每人約有2碗多。
辣炒蟶子沒有見到有辣椒,但的確是很辣,惹味,還不錯。
橋底辣蟹仍然是好吃,每口都是肉,
我們還叫了白飯來吃那些炸蒜,
越吃越辣,但很過癮。
最差的是那玉子豆腐,那炸漿很厚,熱食時還能入口,
冷掉一點點後結成塊狀...。好難吃。

小哥給我們拿來蛋糕時,給我說了很多吉祥話,
真的笑了出來,之後幫我們拍照,還說get set,
很好玩的小哥,我們拍照時都笑得很燦爛。

謝謝友人們!!
MENU
果然是招牌菜!
辣蟶子,真的蠻辣!
普通得很
不會再選這個了吧
2009-11-05
Celebration
Birthday
MENU
果然是招牌菜!
辣蟶子,真的蠻辣!
  • 橋底炒辣蟹
2009-02-25 38 views
適逢有舊同學介紹一位從上海遠道而來的朋友,一行五人考慮一翻後就在銅鑼灣的橋底辣蟹解決晚餐問題。想不到橋底辣蟹還有好幾間分店,最後就選了這間分店。人進門就發現地方不大,還不到10張桌,可能才7點半人也沒幾個,都是8點後才陸陸續續坐滿的。味.辣蟹是必點之選,580一隻大蟹,還OK,做得不錯蟹也挺新鮮,不過還是廣東菜的老問題太油啦,不過我們的朋友就特喜歡,特別是那些炸蒜頭。.炒蜆不過不失啦,雖然用料不是太好,勝在炒的還入味,蜆肉也還鮮甜。.九菜花炒鴨舌,挺香的,OK,不過還是那個字,偏油。.蒸扇貝加了粉絲、金菇、炸蒜,還有一點蔥花、紅椒卷裝飾,賣相還可以,扇貝也不錯,好鮮.最後就加了一碟姜汁芥蘭情意外的驚喜,因爲吃飯前我的朋友在路上腳拐到了,但美食當前就顧不了那麽多啦!想不到飯後步出店後,腳就越痛啦,想不到就在門口碰到了橋底辣蟹的老闆黃先生,他見我們的朋友腳痛就堅持開車送我們到附近的藥房買藥油,這重貼心的服務,還真難得,謝謝黃老闆!

想不到橋底辣蟹還有好幾間分店,最後就選了這間分店。

.九菜花炒鴨舌,挺香的,OK,不過還是那個字,偏油。
.最後就加了一碟姜汁芥蘭

2008-02-24 34 views
因為本人生日關係, 約了3個愛吃辣的好友到這間多月來無到過的橋底辣蟹!1) 中辣蟹一隻-- 無乜肉, 但好味, 蒜茸仲可以撈粥食2) 椒鹽癩尿蝦-- 雖然貴, 但好大隻, 好好肉兼好好味, 但味道同辣蟹重複咗3) 上湯浸大蜆-- 味鮮, 必食4) 麻辣雞塊-- 賣相不好, 但真有麻辣feel5) 蒜茸豆苗-- 一般貨色, 但大碟加埋啤酒汔水, 粥, 盛惠$800, 多謝晒3位靚女請我!

1) 中辣蟹一隻-- 無乜肉, 但好味, 蒜茸仲可以撈粥食

3) 上湯浸大蜆-- 味鮮, 必食

4) 麻辣雞塊-- 賣相不好, 但真有麻辣feel

5) 蒜茸豆苗-- 一般貨色, 但大碟

加埋啤酒汔水, 粥, 盛惠$800, 多謝晒3位靚女請我!
2008-01-20 17 views
我之前聽過呢間成日亂開蟹價, 本來都唔信, 點知噚晚我有d外國朋友去咗呢間食飯, 打電話俾我救求, 去到佢地話我知d侍應攞咗隻蟹俾佢地睇, 開價$1000, 咁佢地有表示要隻細d大約$300-$400, 點知個侍應話無細d, 側側膊就攞咗隻蟹入廚房, 我同朋友講唔夠兩句, 個侍應同收錢個女人好緊張咁走埋嚟, 之後係咁同我講可以換返隻細d既蟹, 以前聽過呢間餐廳開多咗幾間分店之後都鍾意亂開價, 成$1000一隻蟹, 我食日本空運大過幾倍size既蟹都唔使咁既價啦, 擺明係呃人, 雖然人地係外籍人仕, 但係咁樣會整臭香港個名同香港人既聲譽啦! 而家叫橋底辣蟹都要諗過先行入去, 點知係唔係黑店嚟架!
2007-09-05 9 views
(4/9/07)呢帶咁多間,無book位,同事們都係選擇再到這間。一入去已聞到好香~8-10人套餐最抵食$1188:豆豉炒蜆(汁多過蜆)、海鮮豆腐羹(好多海鮮,尤以蝦最甜)、乳鴿(好似唔係好得)、橋底辣蟹一中辣;一微辣(我只食蟹蓋,都覺入味,而且大隻多肉食)、香蒜椒鹽尿蝦皇(有中型大架!鮮甜)、豉汁黃立倉(魚肉勁香!最欣賞呢碟)、腐乳炒通菜、蟹油銀芽炒麵(當然唔覺咩蟹油味,不過麵炒得很爽口,只嫌份量較少)。另叫辣油煮花螺,(我怕辣的)覺頗辣,但漏出來的湯汁,酒加鮮,好美味呀~餐糖水:南瓜西米露,不過不失啦,南瓜粒少量,勁多西米,加埋椰汁,食完都飽得下喇!
2007-08-18 8 views
我响附近廿幾年.簡評如下喜x>最好食'老字號'客人比較斯文'可能會撞到大門星'價錢最貴. 橋底>模仿力強'幾符乜都有得食'好吾好食?睇你運氣啦.價錢平小小, 財x >搵地方傾下計都吾錯''野食呢!!!!唉'得個平字越華x >ok啦''要求唔高'都可以試下想知多d e-mail我啦好累呵呵

2007-08-01 13 views
我一行十二人,諗住開開心心食辣蟹,點知一坐低,一男一女叫我地食超級巨蟹,咁佢就拎左兩隻大約12寸大既"蟹蓋"既巨蟹出黎,價錢係二千二百元,我地一心諗住食大蟹,就同佢講價講到一千八百八十元,點知~~~轉頭唔夠五分鐘就拎出一碟得番6寸大既"蟹蓋"既蟹出黎,好明顯係入左黑店啦,咁我地就即刻叫番個一男一女入黎,問佢地隻蟹去左邊,但佢地竟然唔答我地,仲話俾多碟例牌我地當補償.但係一隻一頭鮑同八隻八頭鮑係唔同架麻,咁樣呃人都算呃得過份啦,連香港人都呃,你話內地遊客點算好,肯定一頸血啦, 連瀨尿蝦都少左幾件,有冇搞錯~!!!!!!!最後一共食左三千幾蚊,但係大家真係完全唔飽,亦都非常之唔滿意,大家之後切記切記千其唔好去呢間專搵人笨又呃錢的黑店
2007-07-04 8 views
20070629與同事的Farewell Dinner,一行十人,七點鐘去到已經是店裏店外水泄不通,名氣二字,還是有點作用的。仗著人多,招牌的菜基本上都有點,款款都很“熱氣”:P諸如招牌橋底炒辣蟹(叫了三隻少辣,分兩碟上)、豉汁蜆、椒鹽賴尿蝦、椒鹽鮮魷、辣酒煮花螺、蒜蓉粉絲蒸扇貝、蟶子皇、風沙雞……當然也少不了有兩碟菜配搭一下:)最開心是這裏的燕京啤酒,10蚊大大瓶,拿來消消熱氣自是一流,更添幾分“大碗喝酒、大塊吃肉”的豪氣:)最受人讚賞的有兩道菜:椒鹽賴尿蝦和辣酒煮花螺。新鮮,厚肉,入味,辣得來依然口感層次豐富。其他的就只是一般,普遍有點太多油,招牌的辣蟹,似乎得個“辣”字……餐後有腐竹糖水送,當然也有“送客”之意,雖然已經九點幾,可是門口還有人龍呢……總體來講味道還好,但若以人均300元的價錢來計,又似乎遠遠不值,應該沒有下次……
20070629

2007-06-20 4 views
上星期日去食飯.....避風塘炒蟹-勁油,得醎味,貴到爆炸椒鹽瀨尿蝦-超失望囉!d 肉(梅),蜆豉椒炒蜆-半碟都有沙,勁味精清炒白菜--好喊其他的菜都係過喊,而且好重味精,至於服務差…百年難得一見。每人食左$280.而且食唔飽..好唔低...我離開餐廳後第一件事就是刪除該餐廳的電話,因為永遠都冇需要。
上星期日去食飯.....

避風塘炒蟹-勁油,得醎味,貴到爆炸
椒鹽瀨尿蝦-超失望囉!d 肉(梅),
蜆豉椒炒蜆-半碟都有沙,勁味精
清炒白菜--好喊
其他的菜都係過喊,而且好重味精,至於服務差…百年難得一見。

每人食左$280.而且食唔飽..好唔低...
2007-05-30 7 views
29 May 2007 (Tue) - 晚飯又係同從美返港渡假既舊同學黎食,唔知佢悶唔悶呢?每年佢返黎都黎呢度食!原來而家有成四間橋底辣蟹,不過都應該係同一個老細,嘩,即係搵到啦,唔係開咁多托咩!今次我哋有九個人黎食,叫既嘢自然多好多,但係其實同上年都唔差得太遠!1. 招牌橋底炒辣蟹(少辣)兩隻- 本來每隻要$380,我哋係咁叫佢$720兩隻,佢就係咁比我哋屈咗!都好,分兩隻食變咗有四隻蟹拑,多人有得食啲!辣味適中,有啲人覺得辣,我就麻麻覺得辣,不過都好有啲同學食唔到咁辣!放面既葱蒜依然係炒蟹既大熱,個個都夾黎食下!2. 椒鹽賴尿蝦三隻- 全場都覺得呢個最好味,大又夠大隻,多肉,炒得夠火候,連上面既蒜粒亦好味道!3. 辣酒煮花螺- 比想像中冇咁辣,但係個汁都好正,可以用黎蟹肉黎點,會辣啲!4. 腐乳炒通菜- 份量比較少,好快就清晒...5. 椒鹽九肚魚- 呢個係我美國舊同學既favourite,每次我哋都會特地為佢點,但係今次個九肚魚真係好麻麻,炸得好燶,又細隻...6. 唔知咩粉絲煲連湯- 呢個係湯係可以飲埋既,夠清淡,喺咁熱氣既情況下真係要飲多兩啖清下喉嚨!7. 沙薑雞腳(送既)
29 May 2007 (Tue) - 晚飯

4. 腐乳炒通菜- 份量比較少,好快就清晒...

7. 沙薑雞腳(送既) - OK,整得好淋,好味道

8. 沙薑雞- 唔錯,不過都有食淨,我覺得係我哋叫得太多!

9. 粉絲勝瓜- 又係一個清淡既餸,所以我鍾意,食咗咁多炒蒜,個口都wear晒!

最後仲送咗個糖水我哋食,係紅荳西米露,當潤喉,咁多嘢食連埋一人一支汽水,每人$180,算係咁,食得呢度都預咗,hehe...不過我發現自己好似食得密咗啲...

2006-12-30 8 views
今日有人請食飯, 2個人黎左呢度1. 炒蟹少辣($260):好大隻,好好味~~上面的蒜好香好正2. 瀨尿蝦($280)2隻: 好大, 一隻公一隻母...蒜一樣係好香...好味3. 炒麵($30): D麵好幼, 但炒得幾好~^^good
今日有人請食飯, 2個人黎左呢度
2006-11-01 13 views
同好朋友食飯﹐想帶佢食瀨尿蝦﹐唔覺意就"中"o左入o黎食。夜晚全場爆滿﹐等o左十幾分鐘先有檯﹐兩個人坐細檯係迫o的啦。不理三七二十一先點o左兩隻瀨尿蝦王﹐每隻盛惠$140﹐唔係平呀。再點o左蒜蓉粉絲蒸扇貝﹐同埋黃金豆腐﹐加多個炒A菜同埋兩支汽水。瀨尿蝦先上﹐見到o的炒蒜同蔥就已經流晒口水﹐肉質幾結實﹐夠厚﹐都唔差啊(如果差D我就肉痛死)。豆腐ok﹐外脆內嫩﹐不過自己就鍾意D脆皮再厚D。扇貝都好大隻多肉﹐但怕肥o既朋友見到殼上o既油唔好暈倒wor!A菜好大碟﹐上桌熱騰騰﹐菜又算新鮮﹐幾滿意﹐但食到最後D夥計就巡場一周然後睇下邊個可以上糖水順便買單。環境就係迫夾﹐service唔差﹐一般街坊小菜館一樣﹐雖然唔係話禮貌週到o個隻﹐但爽快。價錢....嘻﹐耐唔耐一餐食蝦蟹就得﹐成日食唔得掂﹐其他小菜冇食過﹐下次試完再講。
同好朋友食飯﹐想帶佢食瀨尿蝦﹐唔覺意就"中"o左入o黎食。

環境就係迫夾﹐service唔差﹐一般街坊小菜館一樣﹐
2006-09-02 14 views
朋友話想食海鮮想試下此店既辣蟹..3個人就7時入坐...因為小妹遲到, 所以朋友們等埋我先叫送...一入去都未坐已經有人走埋來問要食咩菜...跟本未睇menu吹吹吹...好啦...3個人叫左隻辣蟹微辣($250); 3隻帶子($75); 灼花螺($60); 西蘭花玉子豆腐($45); 一碗蠔仔粥($25)及2枝汽水($10)...全晚最欣賞係隻肉蟹($250)...炒得夠乾身好香不過微辣就好似唔辣咁...肉質好實係新鮮貨式...帶子都算大隻同鮮甜...不過其他菜式就真係不值一試...最後都係俾人用問食唔食糖水既手法趕你走...埋單3個人差不多$500...真係唔多值..未食完3個人已經覺得好口乾...味精太重手啦.
帶子都算大隻同鮮甜...