2023-12-20 92 views
非常差!$115 外賣炸雞軟骨拼炸魷魚,價錢貴食物質素差。味道死鹹、份量極少,雞軟骨8成係粉,同埋將千年油鍋裡面d炸粉漿碎碎撈出嚟充撐,當人傻嘅咩。咁樣做街坊生意
炸雞軟骨拼炸魷魚
原先想叫咕嚕汁魚塊🐟🧡,但點知冇魚塊😢店員/老闆就介紹我地想可以食其他咕嚕汁既餸菜~例如京都汁排骨、菠蘿肉排等等。🤓最後叫了1⃣️京都汁豬扒、2⃣️八珍燜豆腐! ❤️❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥🧡京都汁豬排冇咩鬆粉,啖啖肉!汁都好好味!🧡八珍燜豆腐煲哇!超足料,足到睇唔到底,心諗佢係咪送錯哈哈哈🤣有蝦🦐、魷魚🦑、叉燒、豬肉、菜🥬、菇🍄、豬肚、豬潤等等😍,真係好多、好正!

🧡京都汁豬排
冇咩鬆粉,啖啖肉!汁都好好味!
京都汁豬扒

🧡八珍燜豆腐煲

八珍燜豆腐
京都汁豬扒
八珍燜豆腐
今晚竟然會留喺葵涌打波平時都成日經過嗰個大排檔但係一直都冇機會嘗試今晚朋友話想食大排檔仲要喺葵涌咁就要試吓呢一間 《真成》入到熟食市場基本上晚市只有佢做生意入座率中約有一半唔使等位直接入座豉椒炒蜆份量適中 味道亦都唔錯唔會太鹹掩蓋左蜆嘅味道配菜青椒同埋洋蔥都好爽甜大排檔黎講算係合格黃金白飯魚通常大排檔我都會叫椒鹽九肚魚但係見到有白飯魚有少少罕有就想試吓黃金做得非常之好外皮酥脆 而且有非常之強的鹹蛋黃香口感亦都有沙沙的感覺外脆魚肉都可以整體幾好嘅魚香茄子煲味道唔錯不過芡汁稍為濃稠茄子顏色鮮艷鹹魚切成一粒粒都食到鹹魚香都不過不失沙拉豬扒做法都好簡單就係炸豬扒加上沙律醬冇咩特別
今晚竟然會留喺葵涌打波

做法都好簡單
就係炸豬扒加上沙律醬
冇咩特別

2022-05-24 223 views
前幾日夜晚同個兄弟撐枱腳咁就去咗大排檔臨近9:40去到俾我哋入座咁我哋就簡單點左三個小菜兩支啤酒首先點左薯仔牛柳粒 呢個菜不過不失啦 整得唔算特別好食 啲牛柳粒可能太甜另外點點咗個馬拉盞炒菜 味道唔錯嘅最後就係避風塘蝦 雖然唔係好感覺佢啲蝦算係好正宗嘅避風塘 蝦啲味道都算幾新鮮,都可以喎其實去大排檔真係最主要食嗰個感覺 ,唔錯嘅一餐晚飯
前幾日夜晚同個兄弟撐枱腳
咁就去咗大排檔
臨近9:40去到俾我哋入座
咁我哋就簡單點左三個小菜
兩支啤酒
另外點點咗個馬拉盞炒菜 味道唔錯嘅
最後就係避風塘蝦 雖然唔係好感覺佢啲蝦算係好正宗嘅避風塘
蝦啲味道都算幾新鮮,都可以喎
其實去大排檔真係最主要食嗰個感覺 ,唔錯嘅一餐晚飯
2021-03-25 549 views
又到同娘親食飯嘅日子,原本想去隔離嗰檔,去到嗰邊差唔多滿座,咁就試吓呢度啦,點知中咗伏 🤣🤣🤣我哋叫咗豉汁蒸魚雲,但魚雲一啲都唔新鮮,食落有陣泥味,而豉汁又無味,最後連一路好慳嘅媽子都唔食 🤮🤮椒絲腐乳炒通菜比較正常啲,上檯時好似炒青菜,撈吓啲汁又 ok。星洲炒貴刁等如星洲炒米,係張米粉轉咗貴刁,比較油。小炒王啲腰果唔係炒埋落啲料度,係炒完加上面 🤣🤣 需然係好大方比好多,但太多都會膩。我自己都衰,無睇清楚餐牌就落單,呢頭落完單嗰頭又想改,但個老侍應都唔駛態度咁差,我都係話唔好意思睇吓改唔改到啫,改唔到咪唔改囉,都唔駛鬧個客嘅!

星洲炒貴刁等如星洲炒米,係張米粉轉咗貴刁,比較油。

星洲炒貴刁
椒絲腐乳炒通菜
豉汁蒸魚雲
小炒王
2018-01-19 1327 views
住系和宜合道甘耐,但都冇試過熟食市場d野食。其實系一直搵唔到個朋友願意陪我試。總於,等到有fd肯試下平民美食啦!!!!!!其實間鋪頭都幾整齊幾乾淨,其實餐牌都幾多選擇。我地諗左一陣,最後揀左幾個小菜,西蘭花炒鮮魷&雜草煲&沙拉骨&炸魚。整體黎講,d蔬菜都幾新鮮幾甜,但另外沙拉骨同埋炸魚則麻麻地,好似炸過龍。最後平均每人消費$70,幾便宜但~~~~~~~~~~~~~~~~~~味道可以再有改進空間!!!!!

2018-01-18
2017-01-19 1027 views
呢排凍凍地岩哂食烤魚,呢間野係冬菇亭入面,算乾淨. 晚飯時間都唔多人,walk in都即刻有位.2個人食,叫左酸菜烤魚$145 + 蘿蔔$32,另外加支青島 $23原來酸菜烤魚冇辣,一食完全唔對路,跟住叫佢加辣,唔知係咪老闆黎,拎左d黃黃地色既辣椒比我地,仲介紹呢隻辣椒個辣味香d, 食落脆口. 加左辣之後真係超正,好好食,魚又夠鮮,多肉少骨. 要後加其他食物的價錢偏貴,$32一碟蘿蔔都唔算平,不過都好大碟,但係d蘿蔔好大舊,食到尾都未夠林Btw, 呢度冇冷氣,夏天未必會黎,趁冬天要食多幾次.

加左辣之後真係超正,好好食,魚又夠鮮,多肉少骨.

Btw, 呢度冇冷氣,夏天未必會黎,趁冬天要食多幾次.
2017-01-17
2017-01-09 689 views
6個人叫左5樣野! 椒鹽九肚魚同魷魚!夠火候,炸得好鬆脆!九肚魚入口即溶!正!$168!半條大鯇魚,好大條,唔係講笑!個湯好甜,好有魚味!好想再黎就係為左佢!正!芥蘭,炒得好香!蠔餅有d鹽得制,下次唔會再叫。仲有叫左河葉獵味飯,好多料,但飯夠香。
6個人叫左5樣野!
椒鹽九肚魚同魷魚!夠火候,炸得好鬆脆!九肚魚入口即溶!正!
芥蘭,炒得好香!
蠔餅有d鹽得制,下次唔會再叫。
仲有叫左河葉獵味飯,好多料,但飯夠香。
2016-01-14 1010 views
珍饈百味唔使小弟多講,都知形容喺食盡好嘢,唔單止好,仲喺珍貴美味;餐餐食好嘢唔喺人人都俾得起,有幸有份穩定嘅工作,讓我間唔時都可以食餐好,享受一下。借用「百味」一詞,除咗茶記,就令我諗起大牌檔,小炒、煲仔菜……乜都有,豈止百味,總之今晚嚟到「真成」,雖然唔喺咩珍饈百味貴價嘢,但絕對喺好懷念嘅港式風味。晌個熟食市場內,其實有唔少鋪位,不過,真正有租用做生意嘅都只不過喺三、五、七檔,就連早前嚟過幫襯食晏嘅「813」都執埋。故此,中心嘅空間都成為一、兩檔大排檔嘅地盤。所有菜式由友人發辦,小弟無乜太多意見。菜牌印到五顏六色非常搶眼,除散嗌嘅菜式,亦有啲抵食孖寶。小炒以外,更做埋火鍋,有多款湯底選擇,新鮮海鮮及多種配料,一應俱全。因為同行嘅友人唔喺太知小弟有寫食評,唔多方便擺晌面前慢慢影,所以,小弟都低調行事,碟碟菜都快拍一、兩張就算,故好多菜都喺長距離拍攝,效果未必理想。黑椒牛仔骨 $78黑椒做得惹味,辣度適中又啱細路仔食,而牛仔骨都夠軟腍,又入晒味,剩番少少汁撈飯都好食。菠蘿咕嚕肉 $60啲咕嚕肉裁得好大件,成件扒咁,粉漿有少許厚,但個汁調得唔錯,入口唔搶喉,不過,洋蔥、燈籠椒就多,菠蘿得幾
。故此,中心嘅空間都成為一、兩檔大排檔嘅地盤。

黑椒牛仔骨 $78

黑椒牛仔骨
菠蘿咕嚕肉 $60

啲咕嚕肉裁得好大件,成件扒咁
,粉漿有少許厚,但個汁調得唔錯,入口唔搶喉,不過,洋蔥、燈籠椒就多,菠蘿得幾粒
菠蘿咕嚕肉
荔芋豬頸肉煲 $65

晌大牌檔食煲仔菜寧舍有風味,以瓦煲盛載,有歲月嘅痕跡。芋頭又腍又粉,豬頸肉質感咬落爽口,個汁似乎落唔少椰奶,帶點椰香。
荔芋豬頸肉煲
豆腐炆斑腩煲 $60

另一道煲仔菜都好食,雖然,預計都唔會好咩靚魚,但啲斑腩都好嫩滑,而豆腐亦不相伯仲,同樣入口嫩滑有豆香
豆腐炆斑腩煲
蒜蓉炒什菜 $48

只要夠鑊氣,手勢唔太差,依道菜都應該唔差得去邊,什菜喺白菜仔溝菜芯,充滿蒜香。
蒜蓉炒什菜
魚湯浸菌蔬 $60

以為淨喺得啲菜,原來仲加入魚腐,個魚湯不俗,嗒到有少少鮮味,加埋其他什菌、時蔬,大堆頭嘅菜式,夠大路人人啱食。
魚湯浸菌蔬
揀咗一份孖寶(B), 豉椒炒蜆搭馬蹄蒸肉餅或京都汁豬扒,每份賣$108,一向依類組合都會比散嗌平十元八塊,但事後寫食評再翻睇先知:豉椒炒蜆散叫$55,馬蹄蒸肉餅就$48,京都汁豬扒則賣$60,我哋點咀前兩者,夾埋只喺$103,蝕咗$5俾佢
豉椒炒蜆

炒蜆確然惹味,啲汁用嚟撈飯更喺一流,至於啲蜆,養得夠無乜沙,亦好少空殼無肉,所以,就算散點都抵食。
馬蹄蒸肉餅

肉餅打得鬆化,仲混入好多馬蹄,所以,食落多一份爽口感,只喺略嫌加咗唔少肥豬肉,雖然脂香,但感覺有少少膩。
馬蹄蒸肉餅
肉絲炒麵 $50

個炒麵唔錯喎,炒得外層嘅麵條脆口,而肉絲、菇菌又落得唔少,碟頭夠大,抵食。
肉絲炒麵
鹹魚雞粒炒飯 $50

鹹魚配雞粒不嬲都喺好拍檔,炒飯夠乾身,食到尾都唔油,鹹香惹味,大牌檔嘅一貫水準,同樣,份量夠多
鹹魚雞粒炒飯
都好一段日子無嚟大牌檔食飯,平均每碟餸菜都只喺六、七十,夠經濟,碟頭大,小菜夠鑊氣,煲仔滾熱辣,環境可能地踎少少,但勝在唔拘束,無茶芥,無加一,服務有時仲好過啲酒樓,難怪咁多街坊、食客支持。政府搞埋咁多美食車,不如將啲熟食市場發大嚟搞,好似台灣夜市、新加坡啲熟食中心仲好啦!
黑椒牛仔骨
菠蘿咕嚕肉
肉絲炒麵
鹹魚雞粒炒飯
2015-02-09 679 views
由於經常在附近經過成日都見到呢個熟食中心貼滿紙, 諗住搵日都去呢度試下呢間 ”真成” 係咪咁堅, 適逄擒晚突然想食麻辣雞煲,  就去呢間試下~~~去到冇人招呼, 心諗好生意都冇計, 咁就主動搵下伙計啦~ 搵左陣有個阿姐黎問幾位, 叫我地跟住去~ 一坐底就即刻叫左個麻辣雞煲, 其他餸諗住睇下菜牌先, 另外就叫左個上湯河比個女食, 當時阿姐答我, 話要等下, 廚房忙冇咁快~ 我話OK 啦~等左20分鐘, 有個男人拎住個雞煲黎到, 食左幾舊, 原全冇味!!! 勁掃興!!! 連自己整仲好食過佢, 水多過乜, 唔係我地平時食果種堔圳雞煲咁~~~無味O既情度係..... 我用水過一過舊雞比我女食, 佢都食到! (即代表完全無味!!), 隔左陣, 我就問下個河粉黎未, 點知個男人侍應就大大聲答我~ 做唔到粉面比你地, 所有餸都係同一個爐出, 做唔到咁多粉面, 我話, 咁你個阿姐又話得~~~~ 個男人一講, 一路走~~冇耐個男人侍應又番黎, 佢話: 我話左阿姐啦, 佢唔小心幫你寫左, 我話左佢架啦~ 但佢話同你講左要等, 咁你又黎追我~ 我答佢: 如果我唔追你, 都呢世唔知原來你地個爐唔做粉面啦!!!

冇耐個男人侍應又番黎, 佢話: 我話左阿姐啦, 佢唔小心幫你寫左, 我話左佢架啦~ 但佢話同你講左要等, 咁你又黎追我~ 我答佢: 如果我唔追你, 都呢世唔知原來你地個爐唔做粉面啦!!! 佢又住行住講走左!!
冇耐, 後面枱客點菜, 個男人幫佢寫, 佢又講: 而家廚房唔做粉面架, 不過見係熟客先幫你落!
咁我明晒啦~ 唔係熟客! 食到一肚氣, 仲要唔好食!!! 以後唔會幫趁!!!!
2015-02-08
Type of Meal
Dinner
2013-11-14 291 views
前排熟食中心失火,一年後今個月重開,今晚落黎晚飯先,柚子汁豬扒,陣陣柚子香,甜甜地,帶少許苦澀味,幾有特色,啫啫滑雞煲,來到滾下滾下,有豬腰,雞,洋蔥仔,穩陣野,味道可以,整支酒做結尾:-)
前排熟食中心失火,一年後今個月重開,今晚落黎晚飯先,
柚子汁豬扒,陣陣柚子香,甜甜地,帶少許苦澀味,幾有特色,
整支酒做結尾:-)
2013-11-14
2007-04-16 156 views
今晚去實地視察, 見到對面熟食市場的真成海鮮酒家好似幾多人食咁... 同我女友入左去....食左:1) 椒鹽九肚魚$282) 豉椒炒聖子$383) 西蘭花炒帶子$55加多個白飯先至$130~~~好抵~~ 亦好食~~~ 除左夠WOK 氣之外, 個帶子竟然係用新鮮的而唔係雪藏! 仲有十幾隻~~~ 正!你地都可以試下呀~~~

1) 椒鹽九肚魚$28
2) 豉椒炒聖子$38
3) 西蘭花炒帶子$55

加多個白飯先至$130~~~
十幾隻~~~ 正!

你地都可以試下呀~~~