2019-04-15 228 views
<好出色既新疆美食>😍呢間天山小館 喺佢未有 media介紹 新開時已經食過一次 覺得佢既新疆菜 味道 好好 好有大陸風味今日再經過平時少去既天后 點可以錯過😍🍴新疆手工湯麵 78 蚊🍜🐑點左中辣 所以佢個湯底都有番甘上下辣 飲落去主要係蕃茄湯底🍅入面有葱花 辣椒 青椒 紅椒 蒜頭 材料同味道豐富 麵身係比較闊身 口感煙靭爽口 帶 d 彈牙 平時喺香港少機會有得食😃因為朋友唔食羊肉 所以 d肉碎就轉左牛, 佢既牛肉係滑牛 口感煙靭 都幾吸湯汁 . 好有風味 推介😍🍴新疆手工羊肉餡餅49 蚊🐑可以兩個或四個甘點 🥟 我就點左兩個 新鮮每日包 餡餅 係圓身 炸得好香脆。充滿孜然粉 好惹味 一咬開入面熱辣辣 羊肉好軟熟 同 juicy既洋葱合埋一齊🐑好香好夠味 , 正😃 🍴九轉豬大腸 78 蚊🐖整得好出色既大腸 外面勁香脆 甜咸味適中 中間位雖然好多肥膏 但佢炸得比較乾身 所以食落唔肥膩🐖 中間加個京葱 中和香豬大腸味 點埋甜酸醬 好正 😍 🍴羊肉水餃68 蚊 6 隻🐑6 隻羊肉餃整得大細一樣 偏大隻 個皮好滑 比較厚身🥟 羊肉好香濃 入面有 d juicy肉口感煙靭 帶

<好出色既新疆美食>😍

🍴新疆手工湯麵 78 蚊🍜🐑

🍴新疆手工羊肉餡餅49 蚊🐑

🍴九轉豬大腸 78 蚊🐖

🍴羊肉水餃68 蚊 6 隻🐑
6 隻羊肉餃整得大細一樣 偏大隻 個皮好滑 比較厚身🥟 羊肉好香濃 入面有 d juicy肉口感煙靭 帶 d肥膏 好正 🐑 最正係將佢既醋同辣椒油撈埋 一左放落口 好味😍🌶

#新疆菜 #羊肉 #水餃 #炸大腸 #湯麵

Score 平均分 <7.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#天山小館
天后水星街12號水星大廈地下 a鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-04-15
TakeAway
$160 (Dinner)
2019-04-14 1627 views
太座預早通知兩個小魔怪都不回家吃晚飯,這晚得我們兩老,不如在外解決,我倒樂於奉陪,因為我又不用洗碗了!吃些不常吃的東西,可說是太座的嗜好,與我的保守性格略有不同,慶幸是大家磨合了幾十年,我也平安渡過。我找到這間是吃新疆菜的小店,太座不用三讀也通過,下班後便走去。小店實而不華,沒有員工穿新疆服飾,沒有播新疆音樂,只是吊燈,壁畫和盤子的設計映照出新疆微弱的影子。餐牌方面,配合市場的需要,保險些,有新疆菜,也有廣東菜,太座率先點了新疆手工羊肉餡餅,半份有兩個,剛炸好熱烘烘,餡料是羊肉碎,香而不羶,有些肉汁,連著香脆的餅皮,相當不錯。我倒想吃香茅雞中翼,基本上雞中翼夠大隻便已討人喜歡,若是火候控制得好,肉剛熟便很嫩,這碟有四隻,都做到這點,入口帶燙,皮脆,肉嫩有汁,水準之作。太座不想吃飯,點了新疆手工拌麵,有豬肉或羊肉,她選擇了羊肉,拌麵是自家拉的,煙韌有口感,上面放了一堆有茨的材料,羊肉粒,翠玉瓜粒,番茄,青紅椒,有些羊肉粒帶點肥膏,豐腴味美,番茄微酸使整碟容易入口,惹味又不膩,與麵條配合得融和,吃後又不口渴,這點是我最喜歡的。我較鍾情廣東菜,這晚的套餐有籠仔蟲草花蒸雞飯,雖然要需時二十分鐘
我較鍾情廣東菜,這晚的套餐有籠仔蟲草花蒸雞飯,雖然要需時二十分鐘,這種安排更令我深信菜不是一早做好的,即叫即做,還不高興嗎?其實份量是頗大的,飯的上面鋪滿了切件的雞,也即是有骨的,連骨的肉味道更好,雞蒸得嫩,米飯沾了雞皮的油光,泛著嚇人的健康警告,然而,這於我這愛雞如命的人,雞油並不怎麼可怕,大口大口吃下去,不會留下忐忑,也許希望連餐的熱檸檬水能作出多少的救贖。
Type of Meal
Dinner
  • 羊肉餡餅
2019-04-08 164 views
如果想食新疆菜,可以試試呢間天山小館,佢哋的新疆菜款式多。除了新疆菜,呢度仲有其他菜式揀,例如廣東菜、上海菜...不過唯獨新疆菜坊間少有,所以我把握機會,點未試過的菜式啦。我點了新疆著名佳餚新疆大盤雞同新疆手工羊肉餡餅。菜如其名,大盤雞的確好大盤,除了有雞外,仲有薯仔同白皮麵,還有些紅辣椒及青辣椒。這盤雞我選了小辣,所以真的只有小小辣,適合鍾意食辣又不能食辣的客人。雞肉炒得很香,味道濃郁。薯仔及白皮麵吸收了雞汁,比雞更惹味。羊肉餡餅是以坑烤制而成,是新疆有名小食,餡料有羊肉、洋蔥...,餡料多汁美味,包烤得香脆。

2019-04-03 182 views
次次食中餐都係上海菜、潮州菜? 今次帶大家食返餐特別嘅新疆菜 - 天山小館。嚟到呢度, 梗係要食佢最出名嘅羊肉料理。 可惜我個人唔係好好羊肉, 只係稍作嘗試。<羊肉餡餅半份$50> (好味: 4/5) (抵食: 3/5)羊肉餡餅半份, 只係得兩嚿, 分量有啲少, 勝在皮薄餡多。佢嘅外皮好似炸咗嘅餃子皮, 薄得黎又脆卜卜。裏邊嘅羊肉混合左洋蔥, 闢除羊肉本身嘅騷味。 就連我呢啲咁怕羊騷味人都食到, 推薦大家一試。<九轉豬大腸$78> (好味: 3.5/5) (抵食: 4/5)炸豬大腸口感都相當唔錯, 外脆內軟, 裏面塞左一條青蔥, 辟左豬大腸本身嘅內臟味。可惜調味唔係好夠, 減左少少分。<新疆手工湯麪$78> (好味: 3/5) (抵食: 3/5)雖然同伴話呢碗湯麵真係好好食, 但係對於唔鍾意甜椒同羊肉嘅我嚟講, 就真係麻麻地啦。<飄香荷葉飯$98> (好味: 3/5) (抵食: 3/5)荷葉飯份量真係好多, 三個人食足夠有餘。但係荷葉嘅香味同飯嘅調味都唔係好夠, 唔係特別推介。推薦菜色: 羊肉餡餅
次次食中餐都係上海菜、潮州菜?
今次帶大家食返餐特別嘅新疆菜 - 天山小館。

嚟到呢度, 梗係要食佢最出名嘅羊肉料理。
可惜我個人唔係好好羊肉, 只係稍作嘗試。

推薦菜色: 羊肉餡餅
上次去開水星街食野,見到對面有間天山小館,望過餐牌食去正宗新疆菜 ,於是今日特意來試。牆上有風景畫,有羊咩咩畫,也有綠草原畫,令人聯想到好似真係到左新疆食野。老闆娘熱情招待每位客人,介紹每一款菜,又問客人好唔好食,有賓至如歸感覺。餐牌有很多特色小菜。茶杯碗碟都好有新疆風味。聽老闆娘介紹自己是新疆人,大廚每日新鮮包的羊肉饀餅,保證正宗做法,推介一試,而且還可以叫半份羊肉饀餅($50有兩個),形狀像飛碟,一咬落,裡面好多羊肉汁,羊肉香味滲出,內淋外脆,好食。再叫了烤小羊排$138, 可以叫兩件小辣,兩件中辣,肉質有幾層,有皮,少少肥膏和肉,好有層次的口感,食下比想像中冇咁辣,連我平時唔食辣,食中辣都覺得可以再辣啲,因調味粉孜然粉實在很惹味。之後叫個飽肚的新疆手工拌麵(少辣)$98,充滿蒜粒,好香,裡面配了蕃茄,脆肉瓜,青椒,羊肉粒,非常惹味,手工拌麵夠彈牙,份量好大份。

餐牌有很多特色小菜。

茶杯碗碟都好有新疆風味。

2019-03-20
$160 (Dinner)
2019-03-23 125 views
第二次去呢間小餐館,係朋友介紹嘅,佢本身係一個羊痴。兩次都有訂位,餐廳亦真係滿座,有意試嘅朋友記住訂枱!唔講嘢食住,我最欣賞嘅係無障礙嘅設計。入口有斜坡,方便坐輪椅嘅人入去。仲有請咗一啲身體有殘障嘅人士做侍應,真係好有愛呀❤️今次我哋一行四人,試左幾款羊肉,仲有一啲其他嘅小菜。當中最出色嘅我覺得係烤羊扒同羊餃。羊扒可以揀唔同嘅辣度,上面嗰啲調味粉非常咁惹味😋食得辣嘅朋友可以試中辣或以上!羊餃入面好多汁,好夠羊蘇味,係正宗北方嘅感覺!我相信鍾意食餃子嘅朋友都會食唔停口!另外,要講下個手抓羊肉,上面有一層肥膏,羊肉夠淋,個湯好好味,所以叫手抓羊飯應該仲正!不過我覺得稍微有點貴,四塊要$2xx。仲有唔少人支持呢個拌麵,個蒜香一流,朋友甚至想問老闆娘有冇生面買返屋企煮🤣因為個面係老闆娘日日自己搓嘅羊肉意外嘅小菜,其實冇乜驚喜。我哋叫咗一個水煮肥牛、拍青瓜、今銀蛋莧菜同埋雞軟骨。整體來講,呢度嘅羊肉係一流。而其他嘅小菜水平都係中上,已經算做得唔錯。

2019-03-22
$250 (Dinner)
  • 烤羊排
  • 羊肉水餃
  • 新疆手工拌麵
  • 新疆手抓羊排飯
2019-03-23 1247 views
朋友說有間特色的新疆小菜位於港島天后區值得一試,於是慕名而來。平日晚上七時,餐廳已差不多滿座,想必食物質素不錯。內𥚃裝潢簡約,牆上掛滿美景,感覺十分舒適。這裡提供新疆菜、四川菜和廣東菜,款式也多,即叫即做。老闆娘殷勤招待客人,熱情地介紹各款小菜。羊肉是我倆的至愛,當然不可錯過。新疆手工羊肉餡餅(半份)差不多每枱都點了羊肉餡餅,老闆娘提議我們可選半份。羊肉餡餅外型有點像飛碟,外皮炸至金黃色,十分香脆,內裡是滿滿的免治羊肉,一口咬下肉汁四溢,味道香濃。烤羊排(四件)外皮烤得十分香脆,肉質鬆軟,用上特製香料,選擇了BB辣提升味蕾,味道香濃。老闆娘說這裡用上綿羊,肉質較為嫰滑。四川酸菜魚朋友喜歡吃四川菜,所以今次要了四川有名的酸菜魚。餐廳用上石班魚塊,厚厚的魚塊有口感,配合滿滿的酸菜、胡椒、辣椒及香料,麻辣得來又好味。整體而言,特色小菜加上良好服務,讓我們再想下次來品嚐它的其他特色美食。
內𥚃裝潢簡約,牆上掛滿美景,感覺十分舒適
。羊肉是我倆的至愛,當然不可錯過
新疆手工羊肉餡餅(半份)

烤羊排(四件)
烤羊肉(四件)
四川酸菜魚
酸菜魚
2019-03-20
$200 (Dinner)
2019-03-22 237 views
放工相約朋友晚飯, 她推薦了一家公司附近的新彊菜餐廳。老實說起初聽到新彊菜有點卻步, 因為第一印象覺得食物味道會很騷很濃, 不合一般香港人口味, 而且自己不太吃羊肉, 但朋友說有很多菜式選擇, 而且環境舒適價錢實惠, 是她其中一間心水之選。有預先訂位的關係, 餐廳預留了卡位給我們, 牆上的掛畫和餐具很有北方情懷呢。二人共點了兩款含羊肉的特色新彊菜式, 另外再點了一份炸物和湯。 手工拌麵是老闆娘推薦的。麵條是即拉人手製作, 一入口已經感受到跟一般麵條的分別, 好久沒有吃過這麼有咬勁的麵條了。麵條口感煙韌, 加上淡淡的麵粉味, 對於愛吃麵條的我實在是一大享受。拌麵配料有羊肉, 蕃茄和翠玉瓜, 配搭和味道都很家常。羊肉不會羶, 而且切了粒, 就連不吃羊肉的我也覺得很容易接受, 吃了足足大半碟。因為點了小辣的關係, 味道不算太辣很容易入口, 但如果很怕辣的話要小心不要吃到裡面的辣椒粒。 羊肉餡餅一份有四件, 可以點半份有兩件, 這個是朋友指定要吃的。她說餡料主要是羊肉, 肉汁豐富, 配搭酥脆的外皮很美味。看見她不消一會便吃了一整個。另外一件外帶了回家給家人品嚐, 家人表示餡餅皮薄有肉味, 餡料
放工相約朋友晚飯, 她推薦了一家公司附近的新彊菜餐廳。

新疆手工拌麵

羊肉餡餅(半份)

她說餡料主要是羊肉, 肉汁豐富, 配搭酥脆的外皮很美味。看見她不消一會便吃了一整個。另外一件外帶了回家給家人品嚐, 家人表示餡餅皮薄有肉味, 餡料下了孜然粉調味, 不太羶, 還加了很多洋蔥, 帶出羊肉甜味, 令口感更清爽。

椒鹽豆腐拼鮮魷

椒鹽豆腐拼鮮魷是為不愛吃羊肉的我而點的, 菜單上除了新彊菜外, 的確還有很多非羊肉類的一般菜式。一上桌非常熱, 明顯是即炸, 炸粉很薄, 魷魚炸前有細心地鎅花令賣相和口感更佳。

豆腐很滑真正做到外脆內軟, 配上椒鹽惹味非常。這道椒鹽豆腐鮮魷比起大部分酒樓做得更出色和用心, 小店果然誠意滿分。
蟲草花燉雞湯
本來想喝凍飲, 但看到餐廳有湯品供應, 便試試蟲草花燉雞湯。熱騰騰的雞湯很有鮮味, 也很足料, 可以吃到蟲草花, 飯後喝一碗比凍飲更健康養生。

一整晚服務方面非常好, 老闆娘很熱情的介紹各款菜式, 能感受到小店濃濃的人情味。其中一位侍應雖然是聾啞人士, 但用餐途中也有主動替每位客人加茶。希望有更多餐廳願意聘用殘疾人士, 助他們融入社會。另外值得一讚是洗手間雖然只有一格, 但少有的乾淨和闊落, 衛生滿分。

有心經營的小店值得支持, 期望可以一直保持水準。
2019-03-20
$167 (Dinner)
新疆手工拌麵
椒鹽豆腐拼鮮魷
蟲草花燉雞湯
2019-03-18 160 views
行完花展,順便在附近食午餐,但很多餐廳比較細間,一早已經要排隊!由於有點疲累,所以寧願行多一條街口,然後就見到這間地方比較大少少的餐廳!午餐竟然有「籠子蟲草花 蒸雞飯」,當然一試,原來是配上紅米飯,真的是健康之選!

籠子蟲草花蒸雞飯
豉椒肉片炒河
籠子蟲草花蒸雞飯
2019-02-19 206 views
其實自己就唔多鍾意食中式嘢,但係今日黎到尼度真係做人無憾了,好味道爆炸。首先講下佢既新疆羊肉手工麵因為自己唔食辣,本來入到去係打定輸數,一定會無淡好食,點知個手工麵簡直好味到聽唔到口!佢個Combination好奇怪,有生菜、青椒、番茄,加埋濃郁既羊肉味,真係好正!飲落口,好想羊肉味,但係同時個湯底又好鮮甜,生菜用蒜頭炒過,特別香!個湯無味精,飲左兩碗!而個面,佢既口感好煙韌,又有咬口,讚!至於個羊肉夾餅,真係超級驚喜!佢個皮炸完係乾身,唔太油,但係入面既餡係可以Juicy,調味啱啱好,唔會過鹹,個皮酥脆又香,真係不得了!最後係佢既豬大腸,豬大腸包住京蔥炸,原本以為會好韌,點知酥脆得黎仲要係咬得開一半,可見佢有幾淋!再講講個環境,因為我地2點幾去到,無咩人,好靜好舒服!同埋d野食即叫即整,老闆娘仲要係新疆人,唔怪得之咁有水準!極級推介!!!
首先講下佢既新疆羊肉手工麵
再講講個環境,因為我地2點幾去到,無咩人,好靜好舒服!
羊肉夾餅  新疆羊肉手工麵  炸豬大腸
羊肉夾餅  新疆羊肉手工麵  炸豬大腸
  • 羊肉餡餅
2019-02-12 189 views
過年前去天后一帶逛逛,午餐時間要搵食,我就係被佢「新彊手工」四字吸引住,再望望價錢$70,普通一間餐廳,食碗麵,午餐來講都不是便宜,心想應該好味掛,就蚊左老公同我入去。點知⋯⋯唉! 我就覺得非常港式,唯一可讚係D麵,闊身,似係手工製作既麵塊,其他味道都係一般,不值!
咸魚肉餅飯
新彊手工羊肉湯麵
2019-01-27 215 views
星期一同老友路經天后站,發現了一間新疆餐廳,又幾得意喎,人生未去過新疆,香港真好可以食到不同地方的美食。天山小館,它的名字好似武俠小說的地方,它近著銅鑼灣街市,好易找到呢間隱世食店。我同朋友坐底左一陣,我們實在太餓的關係,先來一盤羊肉水餃,今晚真是一餐全羊宴!每人分得三隻水餃,熱辣辣的水餃,真是好鮮甜而且好juicy呀!記得點小小醋令水餃味道再提升。羊肉餡餅,由於兩人食,所以叫埋半份,老板娘介紹我,又真係無介紹錯,由於小女子太為食,差點被這羊肉餡餅熱親個咀!所以要小心呀!餡餅外面好香好脆,沒想到内裡羊肉超多,熱騰騰的餡餅,真是一食令人上隱呀!羊肉餡餅充滿了羊肉餡而且很香,味道不會羶味。手抓羊賣相好平實,看上去好像清淡,沒想到它味道是我人生中吃過最好食羊肉,羊肉連一點`騷'味没有,配上洋蔥,味道清甜,羊肉湯好甜,一定用手抓著羊塊吃,這樣才够豪氣呢!心里好彩無同男仔一齊食,如果唔係嚇壞了他。新疆手工伴面新疆手工伴面,有新鮮的配菜,色彩好繽紛,好中意它的餐具,它充滿異國特色,面條好煙韌,感覺Q Q 的,味道啱啱好。熱情的老板娘還請我們吃這個風乾的紅棗乾,入口挺脆口而且紅棗可以補血功用,對於女

羊肉水餃

羊肉餡餅~半份

羊肉餡餅充滿了羊肉餡而且很香,味道不會羶味。
手抓羊半份

新疆手工伴面

熱情的老板娘還請我們吃這個風乾的紅棗乾,入口挺脆口而且紅棗可以補血功用,對於女仕們有益處呀!

餐廳裝修簡約而且好舒適,老板好熱情充滿人情味的小店,坐位之間留有空間,不會坐得太逼。好啱一班朋友或公司同事聚餐的好地方,或者食慣廣東菜或西餐而感覺到太悶,又想試食新菜式的為食貓呀。

手抓羊~半份
2019-01-21
$180 (Dinner)
Celebration
Anniversary
羊肉水餃
手抓羊半份
手抓羊~半份
今日朋友話帶我去天后食間抵食又正宗嘅新疆菜 not disappointed!👍🏻 舖頭裝修實而不華 但係細處例如燈同餐具等都見到佢哋想營造異域風情 而且我偷聽到老闆娘同後面枱客傾計 話佢自己本身就係新疆人 所有羊肉餃子同羊肉饀餅都係佢每日新鮮包 保證係正宗做法🤭 其實我都未食過正宗嘅新疆菜😍話就話係主打新疆菜 但係個menu其實都係埋四川同廣東菜😂 呢啲就大路啲 但難得嚟到 就便係要試下新疆菜啦 於是我哋叫咗半份羊肉饀餅($50兩個) 一份小辣嘅新疆手工涼皮($78) 另外又叫咗椒鹽雞軟骨($68)同士多啤梨骨($108) 餐廳有加一 所以最後埋單$334食羊肉饀餅嗰陣要小心 一咬落去會咇肉汁😂 所以入面有好多肉汁 但一拎上去又唔會覺得好濕或者好油 唔錯唔錯 而且咬開咗啲羊肉香味係滲出嚟 食到落咗孜然粉 好香好暖胃😚 有特色有特色手工涼皮有啲類似粉皮 個醬都似芝蔴醬 但加咗小小辣 酸酸辣辣咁好開胃 唔肯定係咪豆干嘅配料食落好似肉 都增加咗口感 正😛試咗兩個新疆菜又整返啲廣東菜 士多啤梨骨都比我想像中好食🤣 好甜好開胃 個汁完全無藥水味 啲肉又唔肥唔瘦 唔會乾但唔會感覺油膩椒鹽雞軟骨比

椒鹽雞軟骨比一般嘅大粒 有少少肉食唔似冰鮮一包包嗰種 都應該係自家炮製 有誠意之作😝
$170 (Dinner)
  • 羊肉餡餅(半份)
  • 新疆手工涼皮子
2019-01-17 119 views
根據平時搵食嘅經驗,好食又抵食嘅餐廳都係橫街。今日搵到呢間係街市隔離,附近環境唔算好靚,不過入到店內裝修都算別緻。睇OpenRice推介羊肉餡餅(半份)($50 )。 價錢唔算平,但真心好食。皮薄,餡靚,外脆,咬落鮮味又多汁。羊肉好香,加上薑蔥,味道唔穌。新疆手抓羊扒飯($98),賣相真係麻麻地。不過食落有驚喜,真心推介。飯用上湯煮成,加上羊油和孜然,就咁食都好好食。羊排條嫩滑有彈性,唔算太穌。新疆手工拌麵($98),材料簡單但酸辣醒胃。講明係手工,麵係餐廳自己做,煙韌有口感。份量方面亦都好足夠。最後點左杯自家製洛神花茶,潤喉解辣,味道有少少似酸梅湯。

最後點左杯自家製洛神花茶,潤喉解辣,味道有少少似酸梅湯。

2019-01-12 156 views
朋友约食晚飯,話近來出街食飯要暫停食豬肉為佳,所以今次選擇食羊肉啦!她約我到天后,水星街一間是新疆人主理的食店。進入食店,老闆娘熱情招呼,介紹新疆菜外還有廣東菜選擇,真是照顧不同客人不同的口味,見到不少熟客來光顧,大家傾傾講講,不亦樂乎!杯碟色彩艷麗奪目,好吸睛。新疆手工拌麵,麵條食店自已做, 軟硬程度適中,味道酸辣,減少羊肉膻味,而且食起來好開胃。新疆手抓羊肉(半份),值得食, 烹調得好軟腍, 感覺入口溶化。蟲草花燉雞湯, 熱騰騰,好燙口,濃濃的蟲草花味, 我覺得冬天飲呢款湯水最啱。環境裝修雅緻,而牆上貼著老闆娘囡囡嘅畫作,表現出她工作的同時也記掛著女兒, 感覺溫馨!

杯碟色彩艷麗奪目,好吸睛。

新疆手抓羊肉(半份),值得食, 烹調得好軟腍
, 感覺入口溶化。